Följ oss

Nyheter

Noteringskandidaten C-Green ingår partnerskap med Estlands största biogasproducent

Publicerad

den

Estonian Cells fabrik

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och noteringskandidaten C-Green, ett svenskt cleantech-företag med en ny teknologi för hållbar hantering av slam, meddelade idag att de har ingått i ett partnerskap fokuserat på cirkulär slamhantering. Estonian Cell ägs av Heinzel Holding, en ledande europeisk tillverkare av avsalumassa och förpackningspapper baserad i Österrike.

Partnerskapet kommer att undersöka tillämpningen av C-Greens slambehandlingslösning vid Estonian Cell i Kunda, Estland. C-Greens OxyPower HTC-teknik omvandlar slam och annat vått organiskt avfall till hydrochar, en torr, steril, biobaserad, kolberikad produkt som kan användas som biobränsle eller som jordförbättringsmedel. Jämfört med nuvarande metoder för slamhantering kan så mycket som 80 % av växthusgasutsläppen undvikas med C-Greens teknologi.

”Hållbarhet är en av hörnstenarna i vår verksamhet. Vi inleder ett samarbete med C-Green för att hitta bästa möjliga lösning för att hantera vårt våta organiska avfall. Detta partnerskap är en del av våra fortsatta ansträngningar att skapa värde och cirkulära lösningar för alla restprodukter från vår massatillverkning”, säger Rain Pärn, CTO Estonian Cell.

Aktiviteterna inkluderar tester i C-Greens laboratorium och pilotanläggning, systemanalys och en platsstudie. Idag komposterar Estonian Cell slammet som produceras i massabruket vilket är komplicerat på grund av miljökrav på slamstabilisering.

”Jag ser fram emot vårt partnerskap. Tillsammans med Estonian Cell kommer vi inte bara att ta reda på hur man bäst omvandlar deras slam till hydrokol på ett klimatsmart och ekonomiskt lönsamt sätt,” säger Michael Sjöberg, VD på C-Green. ”Vi kommer även att identifiera hur vår teknik kan ha en synergistisk effekt och öka produktionen i Estlands största biogasanläggning. Och hydrokolet som produceras kan användas för jordförbättringsprodukter, vilket gör det till ett win-win-projekt.”

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära