Nyheter
Modus Therapeutics är på god väg att utveckla behandling med blockbusterpotential mot sepsis och septisk chock

Varje år avlider uppskattningsvis drygt 11 miljoner människor världen över av sepsis eller septisk chock, tidigare kallat blodförgiftning. Trots det höga dödstalet saknas en effektiv behandling för dessa tillstånd. Bioteknikbolaget Modus Therapeutics har utvecklat en behandling med potential att svara upp till ett mycket omfattande medicinskt behov vid behandling av sepsis och septisk chock. Modus Therapeutics har det senaste året nått flera viktiga milstolpar i bolagets utveckling. Bolagets vd John Öhd berättar att den första studien i programmet, en LPS-provokationsstudie i friska frivilliga redan har inletts med planer till en uppföljande Fas II-studie i patienter i slutet av 2022.

Berätta om Modus Therapeutics och er affärsidé
– Modus Therapeutics grundades 2011 med fokus på att utveckla behandlingsalternativ för sjukdomar med stort medicinskt behov. Det gör vi genom klinisk forskning med vår patenterade substans Sevuparin som är en unik heparinlik molekyl. Sevuparin har modifierats för att markant minska den blodförtunnande effekten som den här typen av substanser brukar ha, vilket ger möjlighet till dosering som istället kan göra nytta vid sepsis och andra systeminflammationer. Sevuparin har i prekliniska studier motverkat septisk inflammation i både levande möss och odlade mänskliga celler.
Vad är sepsis och septisk chock och varför har ni valt att utveckla läkemedelsbehandling för patienter med dessa diagnoser?
– Sepsis uppstår då immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Om behandling inte sätts in i tid kan följden bli akut organsvikt och svåra vävnadsskador. Utan adekvat behandling kan sepsis på kort tid utvecklas från en vanlig infektion till att bli livshotande. Den allvarligaste typen av sepsis, septisk chock, är en ledande dödsorsak på intensivvårdsavdelningar världen över och det finns idag inga effektiva specifikt godkända behandlingar för det här tillståndet.
Hur långt har ni kommit i utvecklingen av er läkemedelskandidat Sevuparin?
– Redan i början av december startade vi den första studien i sepsisprogrammet som är en LPS-provokationsstudie i friska frivilliga. LPS provokation är en vedertagen modell för att studera de tidiga delarna av septisk inflammation under kontrollerade former. Erfarenheterna som tex dosnivåer, tar vi sedan med oss till den Fas II patientstudie i sepsis som vi planerar att inleda Q4 2022. Med tanke på dessa kliniska aktiviteter är det också betryggande att vi tidigt även säkrat produktionen av Sevuparin för framtida kliniska studier Genom samarbeten har vi också möjlighet att utvärdera effekten av Sevuparin i andra kliniska indikationer, exempelvis Malaria. Vi har hittills hållit ett högt utvecklingstempo och lyckats uppnå de milstolpar vi föresatt oss. Under maj/juni 2022 avser Modus kunna ta in mer finansiering till framtida kliniska studier genom de teckningsoptioner som gavs ut i samband med IPOn.
Hur ser er långsiktiga utvecklingsstrategi ut?
– Efter genomförd fas II-studie kommer vi söka intresse hos stora läkemedelsbolag som är intresserade av att ta över den fortsatta utvecklingen av vår läkemedelskandidat. Vi har valt den vägen eftersom vi är övertygade om att ett sådant partnerskap el. övertagande på sikt kommer att maximera värdeutvecklingen i bolaget, inte minst med tanke på att Sevuparin är en läkemedelskandidat som vänder sig till en stor patientgrupp.
Vilka faktorer gör Modus Therapeutics till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Trots att sepsis och septisk chock är allvarliga medicinska tillstånd som årligen orsakar drygt 11 miljoner dödsfall runtom i världen saknas fortfarande en effektiv behandling. Vår läkemedelskandidat har en imponerande marknadspotential eftersom den kan göra skillnad för ett stort antal patienter och dessutom avsevärt minska sjukvårdens kostnader för dessa. Vår verksamhet grundar sig på drygt tjugo års forskning och bolaget drivs av en mycket erfaren styrelse och ledning. I en analys av vårt bolag som gjorts av analyshuset Carlsquare framgår att läkemedelsmarknaden för sepsis och septisk chock värderas till 27 miljarder dollar. Analysen uppskattar att vi kan nå 10 procent av världsmarknaden om vi utvecklar en framgångsrik behandling för dessa indikationer, vilket motsvarar 2,7 miljarder dollar. Analysen är en bekräftelse på de värden Modus ser i dessa indikationer. Sjukvårdens fokus på effektiv och tidig behandling av sepsis och septisk chock har också ökat på senare tid, vilket bidrar till ett ökat intresse för vår läkemedelskandidat.
Nyheter
Mediekoncernen växlar upp – redo för nästa steg

Det började som en vision om att skapa ett modernare och mer författarvänligt bokförlag. Idag har Hoi vuxit till att bli en ledande aktör i förlagsbranschen – och nu tar bolaget nästa stora steg: film och rörlig media.
Under ledning av förlagsgrundaren och vd:n Lars Rambe har Hoi sedan 2022 förvärvat flera förlag i Sverige och Danmark. Nu expanderar bolaget ytterligare genom uppköpet av mediabolaget Eleven Stories, vilket gör Hoi till majoritetsägare av en imponerande katalog av film-, teater-, spel- och bokrättigheter.
Hollywood-drömmar och stora ambitioner
Med det senaste förvärvet i ryggen satsar Hoi stort på att skapa innehåll som når bortom bokpärmarna. Ett av de mest spännande projekten är musikalen ”My name is Fleming, Ian Fleming”, som ger en inblick i livet hos James Bond-författaren Ian Fleming. Men det stannar inte där – en Hollywood-produktion vid namn ”Bloody Benders”, om en seriemördarfamilj i Kansas, är på gång. Dessutom planeras en svensk storfilm: ”Brottarbröder, en fight för livet”, baserad på de verkliga historierna om brottarna Martin och Jimmy Lidberg.
Kapital för framtiden
För att finansiera sin expansion genomför Hoi just nu en emission på 12 + 2,4 miljoner kronor. Syftet är att stärka bolagets ekonomi, synliggöra fler författare och fortsätta investera i rörlig media.
Anette Mattsson, vd för Eleven Stories och ny vice vd på Hoi, ser stora möjligheter i det nya samarbetet:
”Vi erbjuder den enda möjligheten att investera i Hollywood-produktioner på Stockholmsbörsen. 2025 kommer att bli ett spännande år – vi har aldrig sett en bättre framtid än nu.”
Med en stark kombination av litteratur, film och digitala medier positionerar sig Hoi som en innovatör inom kulturbranschen. Den kreativa resan har bara börjat!
Nyheter
Nolato är inte samma fynd som för ett år sedan, men är fortsatt köpvärd

Dagens industri gav för ett år sedan en köprekommendation till kontraktstillverkaren Nolato och sedan dess är aktien upp 25 procent. Den är inte samma fyndköp som då, men den är fortsatt köpvärd. Precis som analytikern Ulf Petersson skrev så förbättrades rörelsemarginalen kraftigt när försäljningen till medicinteknik och telekom tog över. Omsättningen har ökat modesta 1 procent, men vinsten efter skatt har ökat med 20 procent.
”Stärkt av fjolåret valde Nolato på kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan att höja de långsiktiga målen till en årlig omsättningstillväxt på över 8 procent och en rörelsemarginal överstigande 12 procent under en konjunkturcykel. ”
Det är ett offensivt mål, men Dagens industri lyfter fram att enbart ökad försäljning till Novo Nordisk kommer ge en omsättningsökning på omkring 2-3 procent per år.
Nolato-aktien stängde på 59 kronor i fredags.
Nyheter
Stark utveckling för Röko-aktien, Dagens industri ger en säljrekommendation

Serieförvärvaren Röko börsnoterades tidigare denna månad till 2048 kronor per aktie och i fredags var aktien uppe i 2222 kronor. En stark start för aktien helt enkelt, trots att de flesta analytiker var negativa.
Först till det positiva, Dagens industris analytiker Magnus Dagel lyfter fram att Röko har en erfaren ledning, en fin historik och kan detta med att förvärva bolag billigt.
Värderingen av aktien har dock blivit mycket hög. Röko har visserligen ökat vinsten per aktie från 4,20 till 47,30 kronor per aktie mellan åren 2020-2024 skriver Di, men tillägger att det också blir svårare att växa när man blir större. P/E-talet för Röko är uppe på höga 41. Men drar man dessutom bort kassaflödesutbetalningen till minoritetsägarna i portföljbolagen från nettovinsten så ökar P/E-talet till 60 för 2024.
P.S. Di analyserar företaget. Det finns en annan sak att hålla ett öga på och det är effekten av indexfonder som ABG tog upp inför noteringen. I maj-juni kommer aktien att inkluderas i fler index vilket gör att fler indexfonder kommer att köpa.
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter1 vecka sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter1 månad sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter2 månader sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter2 månader sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri