Följ oss

Nyheter

Midsummer tecknar avsiktsförklaringar med sex kunder om leverans av mer än 100 MW solpaneler

Publicerad

den

Tak med solceller från Midsummer

Det svenska solenergiföretaget Midsummer meddelade idag att de på kort tid har tecknat avsiktsförklaringar med sex svenska och internationella takmaterialstillverkare, fastighetsägare och solcellsinstallatörer för försäljning av mer än 100 MW solpaneler.

– Det är ett bevis på en urstark efterfrågan på våra attraktiva och miljövänliga produkter att vi på kort tid tecknar så stora offtake-avtal för framtida leverans av solceller och det validerar våra aggressiva tillväxtplaner, säger Midsummers VD Sven Lindström.

De nyligen undertecknade avtalsförklaringarna motsvarar 107 MW solceller vilket kan jämföras med bolagets årliga produktionskapacitet på 2 MW vid den svenska fabriken i Järfälla och 50 MW vid den fabrik i Bari, Italien, som färdigställs för produktionsstart kommande år.

Midsummer har sedan tidigare avtal med tre italienska företag inom bygg och taktillverkning på 15 MW per år i fem år, totalt 75 MW eller drygt 1,4 miljarder kronor i ordervärde, vilket är nästan en tredjedel av den italienska fabrikens årliga kapacitet. Det betyder att Midsummer nu har tecknat avtal och avsiktsförklaringar motsvarande 182 MW.

– Vi diskuterar med fler stora branschaktörer än dessa om överenskommelser för att nå ännu mycket större försäljningsvolymer. Marknaden för våra produkter är gigantisk och växer snabbt och vi sitter på ett flertal konkurrensfördelar som blir ännu starkare med de stordriftsfördelar vi uppnår med denna massiva uppskalning av vår verksamhet, fortsätter Sven Lindström.

Minst 1 000 MW produktionskapacitet år 2030

Bolaget offentliggjorde nyligen planer på kapitalanskaffning, via en riktad emission under fjärde kvartalet, för färdigställande av en ny fabrik i Sverige för inledningsvis 20 MW produktion och på sikt 200 MW. Det långsiktiga målet är minst 1000 MW årlig produktionskapacitet till år 2030 vilket skulle kräva ett flertal megafabriker runt om i Europa.

Midsummers tunnfilmssolceller är producerade med egenutvecklad världsledande maskinutrustning. Företaget äger hela värdekedjan och teknologin, processerna och affärerna är kommersiellt bevisade efter decennielång erfarenhet som tillverkare av såväl unika produktionslinor som solpaneler och solcellstak.

Midsummers CIGS-solceller kräver ingen kisel, inga aluminiumramar och ingen glasinkapsling vilket tillsammans med effektiv materialåtgång, produktion och installation skapat världens mest miljövänliga sätt att producera elektricitet som är känd idag med ett klimatavtryck som bara är en tiondel av kiselpanelers.

– Allt fler kunder tittar på det totala klimatavtryck de lämnar. Midsummers produkter har upp till 90 procent lägre klimatavtryck sett över en livscykel än traditionella paneler, och lägre än även vind- och vattenkraft. Tillsammans med våra övriga fördelar inom utseende, vikt, tålighet, enkelhet i installation utan montagesystem och installerad effekt per tak blir det ett oslagbart erbjudande, avslutar Lindström.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära