Följ oss

Nyheter

Lipigon Pharmaceuticals – experter på blodfetter siktar mot miljardmarknad

Publicerad

den

Stefan K Nilsson, vd för Lipigon

Lipigon är ett läkemedelsbolag som utvecklar nya behandlingar för sjukdomar orsakade av rubbningar i kroppens hantering av fetter. Lipigon, som noteras under våren, verkar inom ett av industrins hetaste utvecklingsområden och har tack vare sin djupa expertis goda möjligheter att bli en självklar samarbetspartner för globala läkemedelsbolag. Det berättar Stefan K Nilsson, vd för Lipigon.

Berätta om er affärsidé.

– Lipigon är experter inom lipidbiologi, det vill säga fetter. Vi står på en stabil grund av drygt 50 års världsledande forskning inom lipidrelaterade sjukdomar. Fetter spelar en viktig roll för vår hälsa och i dag är det välkänt att för mycket eller för lite av vissa fetter har en tydlig koppling till hjärt-kärlsjukdomar – en av våra vanligaste folksjukdomar. Genom att kombinera vår forskningsexpertis med ny teknik identifierar vi innovativa lösningar på gamla och välkända medicinska problem. 

Vi har valt att initialt fokusera på särläkemedel och nischindikationer för ovanliga sjukdomar där tillräckligt god behandling saknas och där det finns ett stort medicinskt behov. Fördelen är att de kliniska studierna kan vara mindre omfattande vilket ger snabbare väg till marknad. På sikt kan kandidaterna även utvecklas mot bredare indikationer som hjärt-kärlsjukdom.

Hur ser er projektutvecklingsportfölj ut?

– Vi har fyra aktiva projekt i pipeline. Två RNA-läkemedel, där det ena (huvudprojektet Lipisense) är inriktat mot förhöjda triglycerider och det andra mot akut andnödssyndrom – högst aktuellt nu i och med coronapandemin. Vi har också ett genterapiprojekt för den sällsynta sjukdomen lipodystrofi tillsammans med Combigene samt ett småmolekylsprojekt för dyslipidemi, allmänna blodfettsrubbningar, i samarbete med HitGen Inc. 

Lipisense har potential att bli first-in-class och vi har nyligen inlett den säkerhetsprövning som föregår kliniska studier på människa. De kliniska prövningarna väntas inledas under 2022. Eftersom blodfetter är lätta att mäta kommer vi få ut både säkerhetsdata och effektdata under de inledande studierna, vilket reducerar risk och ger oss en fördel i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Hur ser den globala potentialen för er portfölj av läkemedelskandidater ut?

–  Vi fokuserar initialt på nischmarknader. Patientgrupperna är mindre men behovet av nya läkemedel är stort och eftersom premiumprissättning accepteras är dessa marknader ändå betydande. Till exempel kan ett framgångsrikt läkemedel i segmentet för vårt huvudprojekt omsätta mer än en miljard US-dollar årligen.  

Lipigon noteras på Nasdaq First North våren 2021. Vad är bakgrunden till noteringen?

– Vårt primära syfte är att finansiera den fortsatta utvecklingen av våra fyra läkemedelskandidater, främst huvudprojektet Lipisense, där vi inleder prekliniska säkerhetsstudier 2021 och kliniska studier under 2022. Vi verkar dessutom inom ett hett utvecklingsområde. Allt fler RNA-baserade läkemedel godkänns, teknologin är validerad och anses säker vilket banar väg även för oss och behandling av stora patientgrupper.  

Vilka faktorer gör Lipigon till ett intressant bolag att investera i?

– Vi har en diversifierad, högteknologisk projektportfölj. Tack vare vårt gedigna kunnande inom området är vi en attraktiv samarbetspartner, vilket ger oss möjlighet att driva flera utvecklingsprojekt parallellt. Många stora globala läkemedelsbolag är mycket intresserade av att tidigt förvärva lovande läkemedelskandidater inom vårt område. I och med små patientgrupper kan vi tidigt producera effektdata, vilket är värdefullt för den fortsatta utvecklingen.

Nyheter

Podcast-företaget Acast får en köprekommendation av Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan ger en köprekommendation till podcast-företaget Acast vars aktie på senare tid har lyft rejält. Tidningens analytiker skriver att Acast visar stadig förbättring med hög tillväxt och är på väg mot break-even. Med en förbättrad annonskonjunktur kan bolaget dra nytta av sin stora podcastplattform.

I september i fjol gav Börsveckan ett avvaktaråd till kursen 7,20 kronor. Sedan dess har Acast presterat över förväntan, särskilt vad gäller bruttomarginal och genomsnittlig intäkt per lyssning (ARPL). Bruttomarginalen steg från 30 procent år 2022 till 39 procent första kvartalet 2024. ARPL ökade till 37 öre, en uppgång på drygt 42 procent.

Försäljningstillväxten ökade från 18 procent 2023 till 25 procent första kvartalet 2024, med stark tillväxt i Nordamerika (+48 procent). Marknadsföringskostnaderna minskade till 22 procent av omsättningen, medan administrationskostnader och produktutvecklingskostnader sjönk till 14 respektive 11 procent. AI har potential att ytterligare förbättra marknadsföringen.

Trots en minskning i antalet lyssningar till 1124 miljoner under första kvartalet, på grund av tekniska förändringar hos Apple, är balansräkningen stark med en nettokassa på 734 miljoner kronor. Bolaget har potential att nå break-even med fortsatt förbättring.

Acast värderas i linje med omsättningen, vilket är lågt i relation till tillväxtpotentialen. Börsveckan tror att Acast kommer kunna hålla uppe tillväxten de närmaste åren.

Det landar i ett köpråd, med brasklappen att risken är högre än normalt då det rör sig om ett bolag som gör förlust i år.

Acast-aktien stängde igår veckan på 14,60 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Affärvärlden avråder från IPO-aktuella Kinda Brave

Publicerad

den

Gaming-kontroller

I slutet på förra året skrev Börsposten att Kinda Brave Entertainment gjorde sig redo för en notering av sina aktier och nu är bolaget aktuellt med en IPO på First North. Noteringsemissionen är på 40,2 miljoner kronor till 5 kronor per aktie. Teckningstiden avslutas den 22 maj och första handelsdag är den 3 juni.

Affärsvärlden har gjort en analys av erbjudandet och företaget vilket mynnar ut i rekommendationen att inte teckna. Kinda Brave saknar ännu förläggare och även de pengar som krävs.

”Noteringen framstår som något defensiv och framstressad, med stor andel skulder som ska kvittas. Därtill har ledningen alldeles nyligen startat på bolaget”

Fortsätt läsa

Nyheter

Därför är Loomis-aktien köpvärd

Publicerad

den

Euro-sedlar

Börsveckan ger en köprekommendation till Loomis-aktien. Tidningen konstaterar att aktien rasade 8 procent på börsen trots ökad omsättning och ökat EBITDA-resultat. Omsättningen steg till 7253 miljoner kronor organiskt, med USA som starkast, samt Europa och Latinamerika något svagare.

Rörelsemarginalen stod på 10,4 procent, dock varierande mellan regioner. Påskhelgen och prishöjningar påverkade Europa och Latinamerika negativt. Safepoint växer väl, men International-segmentet lider av svagare konjunktur och höga räntor. Loomis Pay visade ingen förbättring. Förvärvet av Cima ökade nettoskulden till 6 miljarder kronor.

Kontanthanteringsmarknaden erbjuder tillväxtmöjligheter för Loomis. Trots viss oro för minskande mängd kontanter anser Börsveckan att behovet av kontanter kvarstår globalt. Safepointlösningen förväntas driva tillväxten.

Börsveckan anser att aktien är för billig på nuvarande nivåer.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära