Följ oss

Nyheter

2020 blev ett starkt år för IPO:s

Publicerad

den

Revisions- och rådgivningsföretaget EY kartlägger varje kvartal genomförda börsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Enligt rapporten Global IPO Trends: Q4 2020 lyckades marknaden återhämta sig till lika höga nivåer som före pandemin.

Den starka trenden från Q3 höll i sig även under Q4, och sett till helåret 2020 ökade antalet börsintroduktioner globalt med 19 procent och transaktionsvolymen med 29 procent, jämfört med 2019. Totalt genomfördes 1363 börsintroduktioner världen över, med transaktionsintäkter på 268 miljarder USD.

–Efter en ovanlig inledning på transaktionsåret 2020 i och med pandemin, tog kapitalmarknaderna ordentlig fart under Q3 och Q4, i linje med vår prognos. Vi tror att momentumet håller i sig och att IPO-marknaden kommer att vara fortsatt positiv under de närmaste nio månaderna, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Teknikindustrin var den sektor med flest introduktioner, räknat i såväl antal som volym. Därefter följde, precis som i föregående kvartal, den traditionella industrin samt hälso- och sjukvård. Under 2020 såg Teknikindustrin sammanlagt 324 börsintroduktioner med intäkter på 89,1 miljarder USD, att jämföra med den traditionella industrin som hade 243 börsintroduktioner och 31,4 miljarder USD. För Hälso- och sjukvård skrevs det totala antalet börsintroduktioner till 235, vilket gav en transaktionsvolym om 50,4 miljarder USD.

De nordiska börserna placerar sig väl på den globala IPO-marknaden, och både Nasdaq Stockholm (innehållandes även Nasdaq First North Growth Market) och Oslo Bors blev topp tolv bland världens börser i listan över antalet IPOs. Norden som region upplevde en ökning om 104 % av antalet börsnoteringar, och transaktionsvolymen ökade med 85 procent jämfört med 2019.

–Vad gäller trender framöver så är det inte osannolikt att vi kommer få se de första ”SPAC-bolagen” (Special Purpose Acquisition Companies) på de nordiska börserna i år. Under 2020 stod SPACs på de amerikanska börserna för hela 48 % av den totala transaktionsvolymen, och som så många andra trender är det inte osannolikt att även denna söker sig till Norden. Slutligen är det värt att konstatera att vi inte sett någon oro kring effekterna av en andra Covid 19-våg, varken i Europa eller Norden. Marknaden verkar ha tilltro till de vaccin som nu rullas ut, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Nyheter

Holmen på 20 minuter

Publicerad

den

Holmen gör sågade trävaror

Bolagsanalyspodden går på 20 minuter igenom skogs- och pappersbolaget Holmen vilket ger en bra förståelse av verksamheten.

Holmen har fyra affärsområden, skog, trävaror, kartong & papper samt energi. Holmen är en av Sveriges största skogsägare. Bolaget föräldrar trä till sågade trävaror med fokus på bygg. Utvecklar premiumkartong och innovativa pappersprodukter för allt ifrån kosmetik, elektronik, läkemedel och livsmedel till böcker, magasin, reklam och transportförpackningar. Vidare så producerar bolaget förnybar energi med vattenkraftverk och vindkraftverk, och investerar i att bygga mer vindkraft på egen mark.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det bästa med Volvos rapport på 1 minut

Publicerad

den

Lastbil från Volvo

Idag kom Volvo med en rapport som slog vinstförväntningarna. Dagens industris nyhetschef Anders Hägerstrand som är en stor anhängare av Volvo lyfter fram vad som är bäst med rapporten på 1 minut.

Anders Hägerstrand om AB Volvo

Fortsätt läsa

Nyheter

Cloetta på 20 minuter

Publicerad

den

Gott och Blandat från Cloetta

Bolagsanalyspodden går på 20 minuter igenom konfektyrbolaget Cloetta vilket ger en bra översikt av verksamheten.

Cloetta grundades 1862 och är ett ledande konfektyrföretag på flera marknader i norra Europa bolagets produkter säljs i fler än 50 länder. Bolaget lyfter själva fram Sverige, Finland, Danmark, Norge, Holland, Tyskland och Storbritannien som huvudmarknader. Cloetta har några av de starkaste varumärkena på marknaden, till exempel Läkerol, Cloetta, CandyKing, Jenkki, Kexchoklad, Malaco, Sportlife och Red Band.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära