Följ oss

Nyheter

Intervju med vd och styrelseordförande för LC-Tec

Publicerad

den

LC-Tec Holdings vd Paula Bergman och styrelseordförande Ingvar Andersson blir intervjuade om hur man ska möta en ökad efterfrågan på bolagets optiska komponenter – komponenter som förbättrar funktionaliteten i bland annat professionella videokameror och smarta glasögon.

LC-Tec är ett teknikbolag baserat i Borlänge. Bolaget utvecklar optiska komponenter baserade på så kallad flytande kristallteknologi (eng. Liquid Crystal – LC). Dessa komponenter möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus, vilket bland annat används för visning av 3D filmer på biografer, i professionella videokameror och i smarta glasögon.

LC-Tec har delat in sin verksamhet i fyra affärsområden: kamera, smarta glasögon, 3D och R&D, där de två förstnämnda utgör prioriterade tillväxtområden.

– Inom området kamera är våra kunder tillverkare av avancerade kameror som till exempel används vid filminspelningar. Smarta glasögon inkluderar produkter inom AR och medicinska tillämpningar, förklarar Paula de prioriterade områdena och fortsätter:

– Inom R&D jobbar vi brett för att hitta nya applikationsområden för våra produkter. Det är ett strategiskt viktigt område för att hitta nya verksamhetsgrenar i framtiden.

Bolaget verkar idag på en världsmarknad där 97 procent av det man omsätter går på export. Efter en lång period av teknologisk utveckling står man nu redo att möta en kraftigt ökad efterfrågan där prototyper ska översättas i volymproduktion.

– Det vi ser framför oss nu är att fler och fler kunder går från prototypleveranser till reguljära leveranser. Det här kommer innebära rejält ökade volymer, både vad gäller antal och omsättning. Vi håller på med en anpassning av företaget för att klara av denna omställning, det gäller såväl produktionsutrustning och lokaler som personal, förklarar Ingvar Andersson.

Enligt Ingvar drabbades LC-Tec relativt hårt av corona-pandemin då bland annat kundsegmentet 3D-biografer föll ifrån helt, men han upplever att investeringar som tidigare skjutits på framtiden nu återigen ses över och aktiveras. Samtidigt ser han inga stora direkta problem med den rådande komponentbristen i världen.

– Även om pandemin drabbade oss hårdast inom 3D-biografer så innebar den också att kunder inom övriga affärsområden senarelade introduktioner av nya produkter. Det är därför tiden från prototypleverans till reguljär leverans skjutits framåt. Komponentbristen drabbar inte oss direkt, men kunder inom exempelvis smarta glasögon har drabbats, vilket också fördröjt deras behov av våra komponenter.

I takt med att aktiviteten hos kunderna kommit igång igen har också nya applikationsområden för tekniken blivit mer tydliga.

– Vi utvärderar ständigt nya områden där tekniken kan appliceras. Ett område som medicinsk användning av smarta glasögon tror vi kommer få en mycket framträdande roll framåt, säger Paula.

På frågan om varför man ska investera i LC-Tec svarar hon kort:

– LC-Tec kommer växa rejält de kommande åren.

Ingvar utvecklar och betonar framförallt de trender som driver efterfrågan.

– Filmindustrin växer och växer och det blir mer och mer filmat material runtom i världen och för det behöver man bra kameror. Marknaden för augmented reality är bara i sin linda och inom medicinska tillämpningar kommer det också växa. Vår framtid är ljus brukar vi säga skämtsamt.

Nyheter

Nordea har en mindre positiv syn på Coor

Publicerad

den

Nordea har idag publicerat en analys på facility management-företaget Coor och ger rekommendationen behåll. Bankens analytiker ger ingen riktkurs men sätter ett motiverat värde på 35 kronor per aktie. Det får aktien att falla och efter en knapp timmes handel så är aktien ner 5,2 procent till 37,92 kronor.

Det är en betydligt annorlunda slutsats än Placera kom fram till för tre månader sedan, vilka ansåg att Coor-aktien hörde hemma i portföljen då den handlades kring 47 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Hög tillväxt och lönsamhet gör Revolution Race köpvärd

Publicerad

den

Revolution Race-kläder

Dagens industri har gjort en analys av Revolution Race som mynnar ut i en köprekommendation för aktien.

”Hög tillväxt och en lönsamhet som många i branschen bara kan drömma om. Vi ser ett fint ingångsläge i en av rapportflodens stora kursvinnare. Nettokassan ger slagläge i tuffare tider, och det är dessutom upplagt för höjd utdelning. Köp.”

Tidningens analytiker ser en uppsida på omkring 15 procent på ett års sikt och om den starka inledningen på året håller i sig så spår man att bolaget kommer att höja utdelningen för innevarande räkenskapsår.

Analytikern Julia Forsberg kommenterar bolaget och sin analys på Revolution Race
Fortsätt läsa

Nyheter

Så ska du göra med 11 olika aktier enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har denna gång analyserat elva företag och fem aktier får köprekommendationer. Seafire gör man dock bäst i att sälja.

Köp

 • Thunderful Group
 • VBG Group
 • Itab
 • Yubico
 • Raketech

Avvakta

 • BEWI
 • Bonesupport
 • Bio-Works
 • Catena Media
 • Better Collective

Sälj

 • Seafire
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära