Följ oss

Nyheter

Intervju med vd och styrelseordförande för LC-Tec

Publicerad

den

LC-Tec Holdings vd Paula Bergman och styrelseordförande Ingvar Andersson blir intervjuade om hur man ska möta en ökad efterfrågan på bolagets optiska komponenter – komponenter som förbättrar funktionaliteten i bland annat professionella videokameror och smarta glasögon.

LC-Tec är ett teknikbolag baserat i Borlänge. Bolaget utvecklar optiska komponenter baserade på så kallad flytande kristallteknologi (eng. Liquid Crystal – LC). Dessa komponenter möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus, vilket bland annat används för visning av 3D filmer på biografer, i professionella videokameror och i smarta glasögon.

LC-Tec har delat in sin verksamhet i fyra affärsområden: kamera, smarta glasögon, 3D och R&D, där de två förstnämnda utgör prioriterade tillväxtområden.

– Inom området kamera är våra kunder tillverkare av avancerade kameror som till exempel används vid filminspelningar. Smarta glasögon inkluderar produkter inom AR och medicinska tillämpningar, förklarar Paula de prioriterade områdena och fortsätter:

– Inom R&D jobbar vi brett för att hitta nya applikationsområden för våra produkter. Det är ett strategiskt viktigt område för att hitta nya verksamhetsgrenar i framtiden.

Bolaget verkar idag på en världsmarknad där 97 procent av det man omsätter går på export. Efter en lång period av teknologisk utveckling står man nu redo att möta en kraftigt ökad efterfrågan där prototyper ska översättas i volymproduktion.

– Det vi ser framför oss nu är att fler och fler kunder går från prototypleveranser till reguljära leveranser. Det här kommer innebära rejält ökade volymer, både vad gäller antal och omsättning. Vi håller på med en anpassning av företaget för att klara av denna omställning, det gäller såväl produktionsutrustning och lokaler som personal, förklarar Ingvar Andersson.

Enligt Ingvar drabbades LC-Tec relativt hårt av corona-pandemin då bland annat kundsegmentet 3D-biografer föll ifrån helt, men han upplever att investeringar som tidigare skjutits på framtiden nu återigen ses över och aktiveras. Samtidigt ser han inga stora direkta problem med den rådande komponentbristen i världen.

– Även om pandemin drabbade oss hårdast inom 3D-biografer så innebar den också att kunder inom övriga affärsområden senarelade introduktioner av nya produkter. Det är därför tiden från prototypleverans till reguljär leverans skjutits framåt. Komponentbristen drabbar inte oss direkt, men kunder inom exempelvis smarta glasögon har drabbats, vilket också fördröjt deras behov av våra komponenter.

I takt med att aktiviteten hos kunderna kommit igång igen har också nya applikationsområden för tekniken blivit mer tydliga.

– Vi utvärderar ständigt nya områden där tekniken kan appliceras. Ett område som medicinsk användning av smarta glasögon tror vi kommer få en mycket framträdande roll framåt, säger Paula.

På frågan om varför man ska investera i LC-Tec svarar hon kort:

– LC-Tec kommer växa rejält de kommande åren.

Ingvar utvecklar och betonar framförallt de trender som driver efterfrågan.

– Filmindustrin växer och växer och det blir mer och mer filmat material runtom i världen och för det behöver man bra kameror. Marknaden för augmented reality är bara i sin linda och inom medicinska tillämpningar kommer det också växa. Vår framtid är ljus brukar vi säga skämtsamt.

Nyheter

EQT nära bud på Keywords Studios till 73,5 procents premie

Publicerad

den

EQT är i långskridna samtal om att köpa upp Keywords Studios för 2 miljarder GBP, vilket motsvarar en premie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 1470 pence enligt Bloombergs beräkningar. Keywords Studios levererar en bred palett av tjänster till spelutvecklare.

Nyhetsbyrån skriver att fyra tidigare förslag från EQT har avslagits, men att detta bud är avsevärt högre än det första och att styrelsen lutar åt att rekommendera det till aktieägarna. EQT uppges ha till den 15 juni på sig att antingen lägga ett faktiskt bud eller lämna.

Graf över Keywords Studios aktiekurs
Keywords Studios aktiekurs
Fortsätt läsa

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära