Följ oss

Nyheter

Intervju med vd för Kancera

Publicerad

den

Thomas Olin på Kancera

Kancera utvecklar läkemedelskandidater som motverkar skador vid akut och kronisk inflammation i samband med exempelvis hjärtinfarkt eller svåra virusinfektioner som COVID-19. Kanceras läkemedelskandidater som kan generera avgörande effekter för stora patientgrupper och den globala potentialen för bolaget är därmed betydande. Det berättar Kanceras vd Thomas Olin.

Ni är ett forskningsbaserat läkemedelsbolag som befinner sig i en spännande utvecklingsfas. Berätta mer om det!

–Vi befinner oss vid en intressant brytpunkt eftersom vi har lagt en god vetenskaplig och klinisk grund för framtida läkemedelsutveckling som har potential att rädda liv. Vi har under hösten erhållit tillstånd för en klinisk fas II-studie på COVID-19 patienter. Under första kvartalet 2021 planeras en klinisk fas II-studie att starta på patienter som drabbats av hjärtinfarkt. När vi har påvisat patientnytta genom de kliniska studier vi planerar och bedriver är nästa steg för oss att slå oss samman med ett partnerföretag. Partneravtal genererar intäkter och ger oss rätt drivkrafter för att gemensamt inleda en internationell klinisk utveckling- och kommersialiseringsfas.

”Vi befinner oss vid en intressant brytpunkt eftersom vi har lagt en god vetenskaplig och klinisk grund för framtida läkemedelsutveckling som har potential att rädda liv” Thomas Olin.

Berätta om den kliniska studie som ni initierat, med fokus på patienter som drabbats av en allvarlig hjärtattack.

–30 000 människor drabbas av hjärtattack varje år i Sverige. En fjärdedel av dessa avlider eller drabbas av ytterligare allvarlig hjärtsjukdom inom fem år, trots en välutvecklad sjukvård. Standardbehandlingen för dessa patienter är dessvärre inte tillräcklig. När läkarna öppnar upp patientens kärl kan en hyperinflammation utvecklas som ytterligare skadar hjärtat. Vår läkemedelskandidat kan dämpa inflammationen och bidra till eneffektivare behandling. Vi har i sjukdomsmodeller visat att vi kan halvera hjärtskadan efter en infarkt. Om vi bara kan åstadkomma delar av den effekten så har vi åstadkommit något som minskar risken för komplikationer och risken att dö i förtid.

I hjärtattackstudien samarbetar ni med ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus. Hur ser samarbetet ut?

–Vår fas IIa-studie syftar till att kartlägga säkerhet samt hjärtskyddande verkan av fraktalkinblockeraren KAND567.

I den här studien samverkar vi med ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus, Freeman Hospital, med tillhörande FoU stiftelse ”Newcastle NHS Foundation Trust” i Storbritannien.

Berätta om er studie på COVID-19 patienter.

–Många Covid-19 patienter drabbas både akut och långt efter infektionen av neurologiska symtom och påverkan på lungor, hjärta och kärl. Hyperinflammation är en viktig bidragande orsak till att somliga COVID-19 patienter

blir allvarligt sjuka. Fraktalkinsystemet, som vi riktar in oss mot, är aktiverat hos dessa patienter redan tidigt i sjukdomsförloppet. Vår läkemedelskandidat kan blockera förmågan hos cellerna som orsakar hyperinflammation att ta sig in i lungvävnad och hjärtvävnad, skydda vävnaderna och hjälpa patienterna att återhämta sig från sjukdomen. Målet för fas IIa-studien av vår läkemedelskandidat KAND567 i COVID-19 PATIENTER är att hjälpa patienterna att förbättra andningsfunktion och allmänhälsa och därmed undvika intensivvård och underlätta återgång till ett normalt liv.

Nyheter

Därför är Loomis-aktien köpvärd

Publicerad

den

Euro-sedlar

Börsveckan ger en köprekommendation till Loomis-aktien. Tidningen konstaterar att aktien rasade 8 procent på börsen trots ökad omsättning och ökat EBITDA-resultat. Omsättningen steg till 7253 miljoner kronor organiskt, med USA som starkast, samt Europa och Latinamerika något svagare.

Rörelsemarginalen stod på 10,4 procent, dock varierande mellan regioner. Påskhelgen och prishöjningar påverkade Europa och Latinamerika negativt. Safepoint växer väl, men International-segmentet lider av svagare konjunktur och höga räntor. Loomis Pay visade ingen förbättring. Förvärvet av Cima ökade nettoskulden till 6 miljarder kronor.

Kontanthanteringsmarknaden erbjuder tillväxtmöjligheter för Loomis. Trots viss oro för minskande mängd kontanter anser Börsveckan att behovet av kontanter kvarstår globalt. Safepointlösningen förväntas driva tillväxten.

Börsveckan anser att aktien är för billig på nuvarande nivåer.

Fortsätt läsa

Nyheter

Loomis, Thule och två andra aktier är bra aktier att köpa anser Börsveckan

Publicerad

den

Tidningen Börsveckan har kommit ut med åtta färska rekommendationer på aktier

Köp

  • Loomis
  • Thule
  • Instalco
  • Bredband2

Avvakta

  • Dometic
  • Sobi
  • Neobo

Sälj

  • Xano
Fortsätt läsa

Nyheter

Rekordutbud av lägenheter i april – men priserna stiger

Publicerad

den

Utbudet av lägenheter till salu har fortsatt att växa under våren och noterade i april den högsta nivån för en enskild månad någonsin. Totalt fanns det under månaden 32 233 lägenheter på Hemnet, 40 procent fler än under motsvarande månad förra året. Men trots det rekordhöga utbudet fortsätter priserna att stiga.

Av det totala lägenhetsutbudet till salu under april månad hade 4 683 lägenheter varit markerade som kommande. Det är bostäder på Hemnet som ligger på den så kallade förmarknaden. Utbudet av kommande-annonser har ökat kraftigt de senaste åren och är en delförklaring till det höga utbudet. Huvudförklaringen är dock den förändrade ekonomiska situationen med högre räntor som påverkat marknaden de senaste två åren. Det har ökat osäkerheten på marknaden och gjort att bostäderna legat till salu under väsentligt längre tid än vad som var normalt för ett par år sedan. Den genomsnittliga säljtiden för lägenheter i april var 26 dagar, 11 dagar längre än i april för två år sedan.

Ett högt utbud av lägenheter kan ses över hela riket, och i 9 av de 21 länen noterades det en ny rekordnivå i april. Störst ökning i årstakt ses i Kronobergs län, där ökade utbudet med 73 procent jämfört med april 2023.

Trots det rekordhöga utbudet av lägenheter så fortsätter priserna att stiga. I april ökade det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Riket med 1,9 procent till den högsta nivån sedan maj 2022.

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Det höga utbudet är en effekt av en lång tid av trög marknad snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framför allt till följd av vi ser ut att befinna oss på räntetoppen och att den första räntesänkningen närmar sig. Med det ökade antalet försäljningar kommer också utbudet börja minska igen senare under året då tempot på marknaden ökar”.

Lägenhetsutbud april 2024

LänLägenheter till salu april 2024Förändring ett år (årstakt)
Blekinge225+34%
Dalarna770*+38%
Gotland171+44%
Gävleborg799*+51%
Halland581*+66%
Jämtland536+33%
Jönköping629+28%
Kalmar602*+52%
Kronoberg555*+73%
Norrbotten316+47%
Skåne4 479*+39%
Stockholm11 427+41%
Södermanland932+43%
Uppsala1 399*+41%
Värmland526+12%
Västerbotten567*+48%
Västernorrland562*+21%
Västmanland858+46%
Västra Götaland4 479+38%
Örebro713+36%
Östergötland1 106+32%
Sverige32 233*+40%
*Rekordnotering av utbudet i april.
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära