Följ oss

Nyheter

Intervju med vd för Kancera

Publicerad

den

Thomas Olin på Kancera

Kancera utvecklar läkemedelskandidater som motverkar skador vid akut och kronisk inflammation i samband med exempelvis hjärtinfarkt eller svåra virusinfektioner som COVID-19. Kanceras läkemedelskandidater som kan generera avgörande effekter för stora patientgrupper och den globala potentialen för bolaget är därmed betydande. Det berättar Kanceras vd Thomas Olin.

Ni är ett forskningsbaserat läkemedelsbolag som befinner sig i en spännande utvecklingsfas. Berätta mer om det!

–Vi befinner oss vid en intressant brytpunkt eftersom vi har lagt en god vetenskaplig och klinisk grund för framtida läkemedelsutveckling som har potential att rädda liv. Vi har under hösten erhållit tillstånd för en klinisk fas II-studie på COVID-19 patienter. Under första kvartalet 2021 planeras en klinisk fas II-studie att starta på patienter som drabbats av hjärtinfarkt. När vi har påvisat patientnytta genom de kliniska studier vi planerar och bedriver är nästa steg för oss att slå oss samman med ett partnerföretag. Partneravtal genererar intäkter och ger oss rätt drivkrafter för att gemensamt inleda en internationell klinisk utveckling- och kommersialiseringsfas.

”Vi befinner oss vid en intressant brytpunkt eftersom vi har lagt en god vetenskaplig och klinisk grund för framtida läkemedelsutveckling som har potential att rädda liv” Thomas Olin.

Berätta om den kliniska studie som ni initierat, med fokus på patienter som drabbats av en allvarlig hjärtattack.

–30 000 människor drabbas av hjärtattack varje år i Sverige. En fjärdedel av dessa avlider eller drabbas av ytterligare allvarlig hjärtsjukdom inom fem år, trots en välutvecklad sjukvård. Standardbehandlingen för dessa patienter är dessvärre inte tillräcklig. När läkarna öppnar upp patientens kärl kan en hyperinflammation utvecklas som ytterligare skadar hjärtat. Vår läkemedelskandidat kan dämpa inflammationen och bidra till eneffektivare behandling. Vi har i sjukdomsmodeller visat att vi kan halvera hjärtskadan efter en infarkt. Om vi bara kan åstadkomma delar av den effekten så har vi åstadkommit något som minskar risken för komplikationer och risken att dö i förtid.

I hjärtattackstudien samarbetar ni med ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus. Hur ser samarbetet ut?

–Vår fas IIa-studie syftar till att kartlägga säkerhet samt hjärtskyddande verkan av fraktalkinblockeraren KAND567.

I den här studien samverkar vi med ett av världens mest välrenommerade universitetssjukhus, Freeman Hospital, med tillhörande FoU stiftelse ”Newcastle NHS Foundation Trust” i Storbritannien.

Berätta om er studie på COVID-19 patienter.

–Många Covid-19 patienter drabbas både akut och långt efter infektionen av neurologiska symtom och påverkan på lungor, hjärta och kärl. Hyperinflammation är en viktig bidragande orsak till att somliga COVID-19 patienter

blir allvarligt sjuka. Fraktalkinsystemet, som vi riktar in oss mot, är aktiverat hos dessa patienter redan tidigt i sjukdomsförloppet. Vår läkemedelskandidat kan blockera förmågan hos cellerna som orsakar hyperinflammation att ta sig in i lungvävnad och hjärtvävnad, skydda vävnaderna och hjälpa patienterna att återhämta sig från sjukdomen. Målet för fas IIa-studien av vår läkemedelskandidat KAND567 i COVID-19 PATIENTER är att hjälpa patienterna att förbättra andningsfunktion och allmänhälsa och därmed undvika intensivvård och underlätta återgång till ett normalt liv.

Nyheter

Nodica Group är ett intressant bolag, men avstå från att teckna aktien

Publicerad

den

Karta över var Nodica Group finns

Nodica Group består av fyra specialiserade verksamheter som levererar till kunder globalt inom områden som medicinteknik, industri och vetenskaplig forskning. Företaget gör nu en IPO på upp till 549 miljoner kronor till 45 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 1-8 april och den 10 april noteras bolaget på Nasdaq Stockholm.

Både Dagens industri och Affärsvärlden gillar själva bolaget, men rådet blir ändå att avstå från att teckna aktier då det är så mycket osäkerhet på marknaden just nu.

Dagens industri – Teckna inte

Dagens industri ger sina läsare rådet att inte teckna Nodica Groups IPO, även om man tycker att bolaget är intressant. Slagigheten i intäkterna motiverar en viss rabatt. En kortsiktig oro är även valutaexponeringen som den senaste tiden gått emot bolaget. Tidningens analytiker anser att värderingen varken är billig eller dyr, men med oroligheterna på aktiemarknaden just nu så avvaktar man bättre.

”Vi tycker att Nodica är ett intressant tillskott till Stockholmsbörsen med bevisat bra produkter och fin lönsamhet. Men den senaste tidens handelsoro skulle kunna drabba bolaget, som står utan tillverkning i Nordamerika men har hela 40 procent av försäljningen där.”

Affärsvärlden – Teckna inte

Affärsvärlden ger rådet att avstå från Nodica Groups IPO, trots att man anser att bolaget ger ett välskött intryck. Med den oroliga marknaden gör man bäst i att vara lite mer försiktig.

”När det gäller börsnoteringar i en osäker marknad tror vi man tjänar på att vara lite mer restriktiv kring vad man väljer att teckna. Även om vi fått ett bra intryck av Nodica lutar vi i det här skedet åt att detta är en nyintroduktion man kan avstå”

EFN:s analytiker Elin Wiker tillsammans med förvaltaren och ankarinvesteraren Erik Sprinchorn på TIN Fonder ger sin syn på Nodica Groups IPO.
Fortsätt läsa

Nyheter

Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris, köp aktien rekommenderar Di

Publicerad

den

Alligo visar upp

Alligo är veckans aktie i Dagens industri och tidningen delar ut en köprekommendation, risken anges dock som hög. Bolaget gör förvärv inom intressanta områden vilket höjt tekniknivån, samtidigt som man har sänkt kostnaderna. Tidningens analytiker Julia Forsberg ser potential för marginallyft.

Alligo är dock konjunkturkänsligt, skuldsättningen kan sätta stopp för fler förvärv och det är inte säkert att vändningen i Finland lyckas.

Men Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris och det arbete som gjorts för att trimma verksamheten kommer att börja synas i siffrorna.

”Di prognostiserar en organisk tillväxt på 3 procent under 2025 för Alligo samt att de förvärv som bolaget har gjort under 2024 och hittills under 2025 bidrar med omkring 5 procents tillväxt. För 2026 tror vi på en organisk tillväxt på 4 procent. Utöver detta kan fler förvärv höja tillväxttakten. ”

Fortsätt läsa

Nyheter

Nodica Group, teknikbolaget som tar klivet in på börsen

Publicerad

den

Elektronik från Nodica Group-koncernen

Det svenska teknikbolaget Nodica Group står inför en spännande ny fas i sin resa. Med en stark teknisk expertis och en global marknadssatsning planerar bolaget nu att börsnoteras. I en intervju med Dagens Industri delar vd Niklas Edling med sig av insikter om bolagets verksamhet, marknadsläge och framtidsplaner.

Innovation i teknikskiftets framkant

Nodica Group är ett svenskt teknikbolag som exporterar avancerad teknologi till den globala marknaden. Särskilt fokuserar de på att driva på det pågående teknikskiftet inom högspänningsområdet, där traditionella elektronrör ersätts av halvledare. Bolagets produkter har hög teknikhöjd och exceptionell tillförlitlighet, vilket gör dem oumbärliga för användningsområden som försvaret och avancerade cancerbehandlingar.

Konkurrens och marknadsposition

Enligt Niklas Edling är bolagets största konkurrent ofta kundernas egna utvecklingsavdelningar. ”Vår marknad har en naturlig trögrörlighet, vilket betyder att vi är beroende av teknikskiften för att bli en del av våra kunders produkter. På kort sikt kan detta hämma tillväxten, men samtidigt ger det oss en stark stabilitet när vi väl har etablerat oss hos en kund,” säger han.

Tillväxtmål och framtidsvision

Nodica Group har siktet inställt på att nå en omsättning på 2 miljarder kronor år 2030, vilket kräver en årlig organisk tillväxt på drygt 10 procent. Strategin bygger på att bolaget verkar inom marknader som växer snabbare än ekonomin i stort. ”Antalet cancerbehandlingar ökar kontinuerligt, och vi ser en snabb uppgång i Europas försvarsbudgetar. Marknaden själv växer med ungefär 5 procent, och resten av tillväxten ska vi nå genom att vinna marknadsandelar. Teknikskiftet mot halvledare blir en viktig drivkraft här,” förklarar Edling.

Kvartalsvariationer och stabilitet

Bolagets omsättning har visat variation mellan kvartalen, men Edling påpekar att det är viktigt att analysera Nodica Group med ett långsiktigt perspektiv. ”Vi omsätter 760 miljoner kronor på årsbasis, och våra genomsnittsorder ligger mellan en halv och en miljon kronor, med enskilda order som är betydligt större. Tajmingen på dessa kan ha stor effekt på ett enskilt kvartal, men jämnar ut sig över rullande tolv månader.”

Generellt sett finns ingen tydlig säsongsvariation, men viss påverkan kan uppstå från offentliga budgetar. Historiskt sett har det fjärde kvartalet varit starkast, medan det första kvartalet ofta varit svagare.

En spännande framtid

Med en stabil position inom en växande marknad och en tydlig strategi för expansion står Nodica Group inför en ljus framtid. Med börsnoteringen i sikte och teknikskiftet som drivkraft har bolaget alla förutsättningar att nå sina ambitiösa mål och säkra sin plats som en ledande aktör inom sin nisch.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära