Nyheter
Intervju med vd för K-Fastigheter

K-Fastigheter är ett projektutvecklings-, bygg- och fastighetsbolag som grundades i Hässleholm för snart tio år sedan. K-Fastigheter har sedan start gått från klarhet till klarhet i arbetet med att förverkliga visionen att utmana byggbranschen genom att kombinera kostnadseffektivt byggande med genomgående hög kvalitet och långsiktig förvaltning.
Jacob Karlsson grundade K-Fastigheter utifrån visionen att förenkla byggprocessen för mer hållbar byggnation till lägre kostnader. K-Fastigheters affärsidé har sedan start varit att identifiera byggrätter på marknader med hög efterfrågan där man kan projektera och bygga egenutvecklade koncepthus som därefter långsiktigt äga och förvalta.
K-Fastigheters verksamhet omfattar aktiv projektutveckling, byggnation och fastighetsförvaltning i egen regi. För att öka kostnadseffektiviteten och korta byggtiderna har K-Fastigheter valt att arbeta med tre egenutvecklade koncepthus som uppförs för egen förvaltning.
”När vi skapade vår affärsmodell inspirerades vi av bilindustrin snarare än av byggbranschens sätt att jobba. Det har möjliggjort effektiv serieproduktion av högkvalitativa bostäder med traditionell byggnadsteknik.” Jacob Karlsson
K-Fastigheter har sitt säte i Hässleholm, vilket bolagets vd och grundare Jacob Karlsson betraktar som en fördel.
−Vi går vår egen väg, jobbar utifrån vår egen vision och har inget behov av att snegla på andra bygg- och fastighetsbolag utan utvärderar oss kontinuerligt för att bli bättre än våra tidigare prestationer. Våra egenutvecklade koncepthus består uteslutande av hyresrätter, bra attraktiva HEM för vanliga plånböcker, säger han.
Affärsmodell med inspiration från industrin
Intresset för K-Fastigheters aktie var stort när bolaget noterades på Nasdaq Stockholm i november 2019. Det finns alltid en risk i aktieinvesteringar men genom att inkludera K-Fastigheter i sin portfölj kan investerare få tillgång till ett högavkastande tillväxtbolag till låg operationell risk.
−Sedan vår notering har vi lyckats skala upp vår produktion i en takt som innebär att vi nu taktar mot våra operativa mål för 2023, som bland annat innebär att vi då ska förvalta minst 5 000 lägenheter samt byggstarta minst 1 000 lägenheter per år. På senare år har vår verksamhet visat 20 procents tillväxt i substansvärde och förvaltningsresultat, en tillväxttakt vi siktar på även framöver, säger Jacob Karlsson.
K-Fastigheter har sedan länge ett starkt fäste i Öresundsregionen. På senare år har bolaget även byggstartat fastigheter i västra Sverige, Gävle och Nyköping samt i Köpenhamnsregionen.
−När vi skapade vår affärsmodell inspirerades vi av bilindustrin snarare än av byggbranschens sätt att jobba. Det har möjliggjort effektiv serieproduktion av högkvalitativa bostäder med traditionell byggnadsteknik. I våra framtidsplaner ingår att öka antalet produktionsstarter samt att stärka vårt fokus på egenutvecklade detaljplaner och därmed kraftigt öka antalet egenförvaltade fastigheter på sikt, säger Jacob Karlsson.
Stark tillväxt trots pågående pandemi
Coronapandemin har inte haft någon negativ inverkan på K-Fastigheters verksamhet och tillväxttakt, snarare tvärtom.
−När många andra projektutvecklare drog i nödbromsen kunde vi istället lägga in en högre växel och förvärva attraktiv byggbar mark runtom i landet. Konkurrensen på mark har minskat i samband med Coronapandemin, vilket gynnar oss. Samtidigt har efterfrågan på hyresrätter ökat, säger Jacob Karlsson.
Hans främsta drivkraft som vd är att förändra den konservativa byggbranschen och att på allvar arbeta bort bostadsbristen i Sverige. −Jag ser ljust på K-Fastigheters framtidsutsikter. Hittills i år har vår projektportfölj växt med 116 procent jämfört med samma period 2019, vilket definitivt indikerar att vi är på väg i rätt riktning, säger Jacob Karlsson.
Nyheter
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri

Affärsvärlden har gjort en analys på Kopparbergs Bryggeri och ger en köprekommendation till aktien. Tidningens analytiker ser att läget förbättrats för bolaget där man både har kunnat justera sina priser och samtidigt fått se sitt kostnadstryck minska. Behåller bolaget sina marknadsandelar samtidigt som marginalerna ökar så finns det en bra uppsida i aktien.
”Värderingen är i nuläget lägre än branschsnittet. Det speglar de lägre marginalerna och det faktum att Kopparbergs är ett mindre bolag än konkurrenter som Carlsberg eller Heineken. I vårt huvudscenario ser vi en helt okej uppsida på drygt 40 procent om bolaget presterar enligt estimaten. Direktavkastningen på 6,7 procent är ett plus för den som gillar utdelningsaktier. Rådet blir köp”
Kopparbergs aktie är idag upp 2,7 procent och handlas kring 113,60 kronor.
Nyheter
Framgångsrika tester av Cell Impact Forming leder till ny affär

Cell Impact tecknade igår ett avtal om leverans av testverktyg till en ledande industriell aktör i Asien. Företaget skriver att affären bekräftar dess attraktiva erbjudande och dess unika formningsteknologi. Avtalet är en uppföljningsorder från en kund som Cell Impact tidigare har genomfört utvecklingsprojekt tillsammans med.
– De tester av vår formningsteknologi som den här kunden har genomfört har fallit väl ut, vilket lade grunden för vår nya överenskommelse. Detta är en process som vi har sett förut. Framgångsrika tester av Cell Impact Forming leder till nya affärer som i sin tur är en förutsättning för kommande volymtillverkning, säger Daniel Vallin, vd för Cell Impact.
Ordern omfattar såväl flödesplattor som ett testverktyg som kommer att användas för att tillverka kundanpassade flödesplattor. Leverans äger rum under andra kvartalet, och ordervärdet uppgår till 0,6 miljoner kronor.
Cell Impact gör en företrädesemission
Marknaden har väntat på att Cell Impact ska kommunicera nästa steg i finansieringen och idag kom informationen. Företaget ska göra en företrädesemission på 62,7 miljoner kronor under månadsskiftet juni-juli.
– Vi har en validerad högvolymteknologi, ökande kundintresse och en tydlig väg mot kommersialisering. Emissionen ger oss det rörelsekapital som krävs för att täcka upp under den återstående tiden innan ordervolymerna förväntas öka under andra halvåret 2025. Med det affärsläge vi nu ser framför oss, i kombination med våra interna bedömningar, har vi goda förutsättningar att framgent driva verksamheten utan ytterligare extern finansiering, säger Daniel Vallin, VD för Cell Impact.
Nyheter
Inget positivt är inprisat i Sinch, köp säger Affärsvärlden

Affärsvärlden ger en köprekommendation till Sinch-aktien och ser en uppsida på 47 procent på ett par års sikt. Bolaget försöker få fart på tillväxten igen men aktiemarknaden är skeptisk och handlar aktien till en låg värdering.
”Vi konstaterar att värderingen nu är så pass låg att nästan inget positivt är inprisat. Åtminstone så länge marginalen håller i sig. Kassaflödena är trots allt stabila i verksamheten. Bolaget borde kunna ge tillbaka minst 8 procent till aktieägarna per år på dessa nivåer i form av exempelvis återköp. Bara det är en okej avkastning. Allt över kan ses som en bonus. Det blir ett köpråd”
Sinch har en väldigt trist historik. Men i juli förra året gav självaste mäster-baissaren Richard Bråse en köprekommendation i Dagens industri. Han tog upp att frågetecken i verksamheten rätats ut och att det starka kassaflödet minskar skuldsättningen i högt tempo.
-
Nyheter1 månad sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter2 månader sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter3 veckor sedan
Kebni tar klivet – Rekordorder ger nytt liv i aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter1 månad sedan
Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer
-
Nyheter1 månad sedan
Zenergy, satsningar har börjat ge resultat
-
Nyheter2 månader sedan
Stark utveckling för Röko-aktien, Dagens industri ger en säljrekommendation
-
Nyheter2 veckor sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien