Följ oss

Nyheter

Erik Penser paniksänker Eolus Vind

Publicerad

den

Erik Penser Bank paniksänker värdet på Eolus Vind till 125-130 kronor per aktie från tidigare 200-210 kronor. Banken har i princip bytt världsbild för bolaget jämfört med vad man såg för fyra månader sedan. Nedan är bankens sammanfattning av analysen. Aktien handlas i skrivande stund till 84,30 kronor.

Problemen med Öyefjellet fortsätter

Eolus rapporterade ett relativt neutralt resultat givet våra förväntningar. Problem med Öyfjellet fortsätter; projektstart är nu uppskjuten till Q2’22. Även om Öyefjellet är speciellt på många sätt, pekar problemen på en ny värld där projekt möter hårdare folkligt motstånd, vilket leder till att man måste söka sig till områden med svårare förhållanden och därmed dyrare byggnation.

Guidance ger svaga signaler

Bolaget guidar för 1000 MW per år och en ROE på 10% 22e-24e. Däremot ges ingen guidance för pris/MW. Vi behåller därmed våra försäljningsestimat. Däremot innebär ROE-målet att våra marginalförväntningar har varit alltför höga och vi sänker våra EBITDA-prognoser med 43% och 59% för 2022 & 2023. Vi tolkar ROE målet som att bolaget ser att markanden för landbaserad vindkraft, där den stora exponeringen ligger, har mognat.

Sänker motiverat värde för att reflektera nya förutsättningar

Vi bedömer att kombinationen av mer volatila elpriser, utbudsstörningar samt högre priser på utrustning minskar utrymmet att ta betalt för utveckling. Historisk lönsamhet är därmed ingen guide inför framtiden. Vi har därför sänkt vår långsiktiga EBIT-marginal från 10% till 6%. Kombinerat med lägre prognoser för 22e-24e sänker vi vårt motiverade värde till 125-130 kr (200-210).

Nyheter

En analytikers mycket positiva syn på Fingerprint Cards

Publicerad

den

Erik Penser Bank ser i en analys av Fingerprint Cards en uppsida på över fyra gånger dagens aktiekurs, dvs över 50 kronor per aktie. Erik Penser Bank ser en stark tillväxt kommande år och går igenom drivkrafterna bakom denna tillväxt och varför marginalen bör expandera. Speciellt presenterar de segmenten Mobile och PC med extra fokus på Payment Cards, som är den viktigaste tillväxtfaktorn under de kommande fem åren. Aktieanalytiker Markus Almerud presenterar bolaget och analysen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förutsättningar för fortsatt kursuppgång i RaySearch

Publicerad

den

Teknisk analys på RaySearch-aktien

RaySearch kom med en stark rapport i fredags vilket fick aktien att lyfta. Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys som visar att det finns förutsättningar för en fortsatt uppgång i aktien.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kraftigt sänkt riktkurs för Storytel – men vänder till lönsamhet

Publicerad

den

Pareto Securities har uppdaterat sin analys av Storytel där man sänker riktkursen till 148 kronor från tidigare 252 kronor. Det är bland annat drivet av estimatjusteringar. Samtidigt ska Storytel lägga mindre pengar på försäljning och marknadsföring vilket gör att Pareto tror att Storytel vänder till lönsamhet under andra halvåret och att de inte behöver ta in nytt kapital. Pareto Securities analyschef Stefan Wård går ingen bolaget och analysen.

Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära