Följ oss

Nyheter

Erik Penser paniksänker Eolus Vind

Publicerad

den

Erik Penser Bank paniksänker värdet på Eolus Vind till 125-130 kronor per aktie från tidigare 200-210 kronor. Banken har i princip bytt världsbild för bolaget jämfört med vad man såg för fyra månader sedan. Nedan är bankens sammanfattning av analysen. Aktien handlas i skrivande stund till 84,30 kronor.

Problemen med Öyefjellet fortsätter

Eolus rapporterade ett relativt neutralt resultat givet våra förväntningar. Problem med Öyfjellet fortsätter; projektstart är nu uppskjuten till Q2’22. Även om Öyefjellet är speciellt på många sätt, pekar problemen på en ny värld där projekt möter hårdare folkligt motstånd, vilket leder till att man måste söka sig till områden med svårare förhållanden och därmed dyrare byggnation.

Guidance ger svaga signaler

Bolaget guidar för 1000 MW per år och en ROE på 10% 22e-24e. Däremot ges ingen guidance för pris/MW. Vi behåller därmed våra försäljningsestimat. Däremot innebär ROE-målet att våra marginalförväntningar har varit alltför höga och vi sänker våra EBITDA-prognoser med 43% och 59% för 2022 & 2023. Vi tolkar ROE målet som att bolaget ser att markanden för landbaserad vindkraft, där den stora exponeringen ligger, har mognat.

Sänker motiverat värde för att reflektera nya förutsättningar

Vi bedömer att kombinationen av mer volatila elpriser, utbudsstörningar samt högre priser på utrustning minskar utrymmet att ta betalt för utveckling. Historisk lönsamhet är därmed ingen guide inför framtiden. Vi har därför sänkt vår långsiktiga EBIT-marginal från 10% till 6%. Kombinerat med lägre prognoser för 22e-24e sänker vi vårt motiverade värde till 125-130 kr (200-210).

Nyheter

Tre bra aktier enligt Börsveckan

Publicerad

den

Tidningen Börsveckan har denna vecka analyserat sex olika företag och varav tre aktier är bra att köpa.

Köp

  • Bredband2
  • Bergman & Beving
  • Getinge

Avvakta

  • Momentum Group
  • Boliden
  • Arjo
Fortsätt läsa

Nyheter

Värderingen av Sdiptech är orättvist snål

Publicerad

den

Sdiptech är Veckans aktie i Dagens Industri som i analysen kommer fram till en köprekommendation. Serieförvärvarna var under en period heta på börsen och sedan slutade de att vara heta. Dagens Industris slutsats är att Sdiptech har följt med hela skaran aktier lite väl mycket, detta företag har mer värde.

Man lyfter bland annat fram att bolaget har en stabil organisk tillväxt i nischer inom infrastruktur och gör kvalitetsförvärv med egen generator.

”Aktien har kraschat med 60 procent i år. Men när Di öppnar upp det svåranalyserade bolagets svarta låda och jämför med sektorkollegorna är slutsatsen tydlig: marknadens prissättning är orättvist snål. På sikt talar dock mycket för att börsen kommer att se på den tidigare kursraketen med väsentligt blidare ögon än i dag. Vi ser en chans till stjärnvärdering och trycker på köp.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Onlineapoteket MEDS gör en direktnotering – intervju med vd

Publicerad

den

MEDS lager

Onlineapoteket MEDS gör en direktnotering på First North under första veckan av oktober. Affärsvärlden har tidigare publicerat en analys där man skrev att aktien möjligtvis kan vara intressant att köpa på 50 kronor. Nedan blir vd Björn Thorngren intervjuad om verksamheten.

Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära