Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Eolus Vind gör tre affärer i en transaktion

Publicerad

den

Vindkraftverk

Eolus Vind och Hydro REIN gör tre affärer i en transaktion när de tecknar avtal med MEAG avseende försäljning av 75 procent av aktierna i vindkraftsprojektet Stor-Skälsjön i Sverige omfattande 260 MW.

Säljer projektet efter tio månader

Affären omfattar 75 procent av aktierna i projektbolaget till ett företagsvärde om 361,4 MEUR (på 100 procents basis). Eolus säljer samtliga sina aktier om totalt 51 procent för en köpeskilling om 18,4 MEUR. Hydro REIN säljer 24 procent av aktierna för en köpeskilling om 8,7 MEUR och kommer att kvarstå som delägare i projektet med 25 procents andel. Eolus och Hydro REIN förvärvade projektet, som är beläget i Sundsvalls och Timrå kommuner i Sverige (SE2), från Enercon i juni 2021.

– Vi har en långvarig relation med MEAG och jag är glad att de, som en av Europas största investerare, ännu en gång har valt Eolus som partner för investeringar i förnybar energi i Norden, säger Marcus Landelin, operativ chef och vice VD på Eolus.

– Affären bekräftar vår förmåga att leverera både högkvalitativa anläggningar och konkurrenskraftiga förvaltningstjänster. Det finns ett stort intresse för förnybara investeringar och vi har ett stort antal projekt inom vind, sol och energilagring i vår portfölj, säger Eolus VD Per Witalisson.

Vindparken kommer att omfatta 42 Siemens Gamesa SG 6.6-170 vindkraftverk (turbinavtal kommunicerades 30 december 2021). Byggnationen har startat och driftsättning planeras till hösten 2023.

Uppdrag att bygga vindkraftsparken

Eolus och Hydro REIN kommer gemensamt att uppföra vindparken enligt ett uppdragsavtal tecknat med investerarna. Intäkterna från uppdragsavtalet beräknas uppgå till cirka 42,3 MEUR att delas 51/49 mellan Eolus och Hydro REIN.

Uppdrag att leverera tjänster under 15 år

Som en del i affären har Eolus också fått förtroendet att leverera tekniska och administrativa tjänster för vindparken på ett 15-årigt kontrakt.

– Vi är glada att kunna tillkännage förvärvet av ytterligare ett vindkraftsprojekt från Eolus i Sverige. Investeringen utökar vår portfölj inom förnybar energi där MEAG är starkt engagerat och bidrar till en kolfri energiförsörjning i Europa. Vi ser fram emot partnerskapet med Eolus och Hydro REIN i detta projekt, säger Holger Kerzel, medlem av MEAG:s Management Board och Global Head of Illiquid Assets.

– Vi är glada att välkomna MEAG som delägare i projektet och ser mycket fram emot vårt partnerskap. Denna transaktion gör det möjligt för oss att optimera kapitalallokering och avkastningen på vår investering samtidigt som vi behåller en betydande andel i projektet, i linje med vår långsiktiga ägar- och portföljstrategi, säger Olivier Girardot, chef för Hydro REIN.

Affären är villkorad av sedvanliga godkännanden från konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras senare i år.

Nyheter

Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse

Publicerad

den

Dicot utvecklar läkemedel

Uppsalabolaget Dicot Pharma seglar upp som en av de mest spännande aktörerna på den svenska biotech-scenen. Med sin läkemedelskandidat LIB-01 är bolaget på god väg att revolutionera behandlingen av erektionsproblem – ett område som i decennier dominerats av samma verkningsmekanismer.

Dicot utvecklar ett nytt potensläkemedel som inte bara syftar till att lindra symptom, utan att faktiskt angripa problemet vid roten. Medan dagens läkemedel fokuserar på att påverka den erektila vävnaden direkt, visar nya studier att LIB-01 istället verkar på de nerv- och kärlstrukturer som styr själva erektionen. Detta är en avgörande skillnad – och enligt bolagets vd Elin Trampe kan det innebära ett paradigmskifte:

”Att LIB-01 verkar på de strukturer som kontrollerar erektionen, snarare än i den erektila vävnaden, är en viktig distinktion. Det öppnar för en ny behandlingsregim och möjligheten att kunna hjälpa fler män än dagens läkemedel,” säger hon i en kommentar.

Kraftig ökning i aktieintresse

Denna innovativa ansats har inte gått obemärkt förbi. Under våren och sommaren har handeln i Dicots aktie exploderat. Antalet aktieägare har mer än fördubblats på ett år, och aktien är nu en av de mest omsatta på Nasdaq First North.

Företaget är mitt i en fas 2a-studie i Sverige, Danmark och Nederländerna – ett så kallat ”proof of concept” – som väntas ge ytterligare belägg för läkemedlets effekt och säkerhet. Samtidigt pågår samtal med potentiella partners inför en framtida kommersialisering.

Siktar bredare än bara potensproblem

Som ett tecken på substansens breda potential har Dicot nyligen startat ett prekliniskt spår för att utvärdera LIB-01 även vid metabola sjukdomar. Upptäckterna från 2024 tyder på att läkemedelskandidaten kan ha fler tillämpningar än vad som först antogs.

Med en stadig utvecklingstakt, stigande investerarintresse och forskning som visar på långvariga effekter, har Dicot positionerat sig i framkant av en marknad som länge stått stilla. Bolaget är ett tydligt exempel på hur svensk life science kan kombinera innovation och affärssinne för att skapa framtidens läkemedel.

Fortsätt läsa

Nyheter

Läge att ta hem vinsten i Skanska

Publicerad

den

Byggnad i London som tillhör Skanska

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till byggbolaget Skanska med framgångsrikt utfall. Aktien har följt med upp när verksamheten har utvecklats bra. Men nu är det ett bra läge att ta hem vinsten skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.

”…faktum är att orderingången under första kvartalet sjönk med 17 procent, vilket talar för att de senaste årens mycket fina vinstlyft ser ut att börja avta. Lägger man till att värderingen inte är lika tilltalande som för ett år sedan är det i dag ett bra läge att realisera en kursvinst.”

Till det kommer även osäkerheten i den amerikanska ekonomin som utgör en risk då Skanska numera har över hälften av sin verksamhet i landet. 

Fortsätt läsa

Nyheter

Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier

Publicerad

den

Fastigheter som tillhör Hufvudstaden

Richard Bråse uppmanade idag i ett inlägg Hufvudstaden att återköpa aktier. Eftersom Bråse rent allmänt ogillar företag som ger sig på finansiella konster så lyssnar man lite extra noga när han vill se återköp. Med en rabatt mot substansvärde på över 30 procent i kombination med överdrivet stabila finanser så är det återköp som rekommenderas.

”Aktiesparfonden uppskattar bolag med försiktig finansiell profil, men bland fastighetsbolagen sticker Hufvudstaden som överdrivet försiktigt.

Nettoskulden motsvarar drygt 6 gånger ebitda, ungefär hälften av vad andra stora kontorsbolag som Atrium Ljungberg konkar runt på. Räntetäckningen är bättre än vad aktörer inom de sotiga och mer högavkastande segmenten kan stoltsera med och belåningsgraden på 21 procent är lägst i sektorn.”

Fortsätt läsa

Bank

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära