Följ oss

Nyheter

En andra budgivare gör entré och vill köpa Sensidose

Publicerad

den

Sensidose har utvecklat ett system för individualiserad dosering av tabletter, en medicinsk behandling med hjälp av en för patienten förprogrammerad doseringsapparat.

För ett knappt år sedan noterades Sensidose på Spotlight till 5,35 kronor per aktie. För en månad sedan lade Navamedic, som är noterat på Oslobörsen, ett bud på 6,27 kronor per aktie som Sensidose styrelse rekommenderade. Men nu har en budstrid inletts, EQL Pharma, som är noterat på Spotlight, har nu lagt ett högre bud på Sensidose, 7,60 kronor per aktie. EQL Pharma har dessutom igår och i förrgår köpt 7,6 procent av aktierna i Sensidose.

Aktieägarna i Sensidose får verkligen vara glada.

Graf över Sensidose aktiekurs
Sensidose aktiekurs sedan noteringen

Affärsvärlden tar bort sin köprekommendation på EQL Pharma

För en månad sedan gav Affärsvärlden en köprekommendation till EQL Pharma-aktien, men tidningen är inte övertygad om att förvärvet av Sensidose är bra för EQL Pharma och sänker därför rekommendationen till neutral.

”På sikt kan förvärvet visa sig vara helt rätt, men bevisbördan ligger nu på EQL. Givet att budet går igenom förstås. Affärsvärlden ser det inte som konstigt att EQL belånar sig en del. Men det är så klart skillnad på att köpa redan lönsamma tillgångar mot att som nu köpa en förlustverksamhet. Affärsvärlden väljer härmed att ändra rådet för EQL Pharma till neutral”

Uppdatering: Navamedic höjer sitt bud

Den 22 april meddelade Navamedic att de har ingått avtal om förvärv av 56,7 procent av aktierna i Sensidose och att man höjer budet till 8 kronor. Aktieägare som tackat ja till 6,27 kronor behöver inte göra något utan följer med till det nya priset. Navamedic förlänger accepttiden för erbjudandet till 8 maj.

Frågan är vad som händer nu, kommer EQL Pharma att höja sitt bud eller accepterar man Navamedics bud och gör en snabb vinst på aktierna man precis har köpt via marknaden? Om EQL accepterar, då borde rimligen Affärsvärlden åter ändra sin rekommendation gällande EQL till köp.

Uppdatering: EQL Pharma höjer sitt bud

Morgonen den 24 april kontrade EQL Pharma genom att höja sitt bud till 8,40 kronor per aktie.

Uppdatering: Navamedic bjuder 0,38 kronor per teckningsoption TO1

På kvällen den 25 april erbjöd Navamedic 0,38 kronor per teckningsoption TO 1. Tidigare har budgivarna bara sagt att innehavarna kommer att behandlas skäligt. Navamedic har köpt 205 580 teckningsoptioner av serie TO 1, vilket är 9,1 % av dessa teckningsoptioner. Lösenkursen på teckningsoptionerna av serie TO 1 är 9 kronor. Navamedic förlänger acceptperioden till den 15 maj 2023.

Uppdatering: EQL Pharma lägger ett högre bud på teckningsoptionerna, Navamedic kontrade

I början av handelsdagen den 26 april så lade EQL Pharma ett bud på teckningsoptionerna av serie TO 1 på 0,50 kronor.

Några timmar efter EQL Pharma lade sitt bud på teckningsoptionerna så höjde Navamedic sitt bud till 0,60 kr.

Uppdatering: Navamedic höjer till 8,50 kronor

Navamedic höjde den 10 maj sitt bud till 8,50 kronor per aktie. Navamedic äger 57,94 procent av aktierna i Sensidose och 426 577 teckningsoptioner och betonar att man därför kommer att ha ett ägande på över 50 procent även om alla teckningsoptioner används.

Uppdatering: EQL Pharma ger sig, säljer allt

Den 17 maj meddelade EQL Pharma att de ger upp striden om Sensidose och säljer de aktier och teckningsoptioner man har förvärvat, motsvarande 13,20 procent. Man säljer till högre pris än man köpte.

Nyheter

EQT nära bud på Keywords Studios till 73,5 procents premie

Publicerad

den

EQT är i långskridna samtal om att köpa upp Keywords Studios för 2 miljarder GBP, vilket motsvarar en premie på 73,5 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 1470 pence enligt Bloombergs beräkningar. Keywords Studios levererar en bred palett av tjänster till spelutvecklare.

Nyhetsbyrån skriver att fyra tidigare förslag från EQT har avslagits, men att detta bud är avsevärt högre än det första och att styrelsen lutar åt att rekommendera det till aktieägarna. EQT uppges ha till den 15 juni på sig att antingen lägga ett faktiskt bud eller lämna.

Graf över Keywords Studios aktiekurs
Keywords Studios aktiekurs
Fortsätt läsa

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Cint-aktien har blivit köpvärd säger Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri har gjort en analys av marknadsundersökningsföretaget Cint och kommer fram till en köprekommendation för aktien med en uppsida på 40 procent, men till en hög risknivå.

För ett år sedan kraschade aktien och framtiden för bolaget kunde ifrågasättas. Men nu skriver Di att det finns flera indikatorer på att det har vänt. Ägarlistan har också fått sig en stor förändring, flera ägare har lämnat och nya har tillkommit, vilket Di anser är avgörande för att vända sentimentet. Även ledningen har bytts ut.

Cint har hanterat de flesta av sina problem och VD säger att optimismen även har återkommit bland personalen.

Di flaggar för att skuldsidan är hög och att en nyemission inte kan uteslutas. VD håller med om att skuldsättningen är för hög, men är inte direkt oroad, han arbetar mot lönsamhet och effektiviserar för att skapa fritt kassaflöde.

Samtidigt lyfter Di även fram Cint som en möjlig uppköpskandidat.

Cint-aktien stängde på 14,16 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära