Nyheter
De här bolagen tror förvaltaren på nu

Under den senaste månaden har Stockholmsbörsen stigit med cirka 11 procent. Nya inflationsdata har fått axlarna att sjunka på många investerare men det ligger fortsatta räntehöjningar i prognoserna. Lars-Erik Lundgren, ansvarig för aktieförvaltningen på Garantum och förvaltare av aktiefonderna Aktie-Ansvar Sverige och Aktie-Ansvar Europa, lyfter en del intressanta investeringsmöjligheter som han ser i rådande marknad.
Efter att samtliga bolag i OMXS30 rapporterat för Q3 kan vi konstatera att rapporterna bjudit på blandade resultat om än med övervikt mot positiva överraskningar. Vi ser fortsatt stark efterfrågan med en växande orderingång och försäljning samt en bred återhämtning från fordons-, gruv-, energi- och flygindustrin. Problemen med tröga leverantörskedjor har börjat lätta och banksektorn visar på en stark utlåningstillväxt och starka räntenetton. För exportbolagen ser vi stora positiva effekter till följd av den svaga kronan
Cykliska bolag tar plats i portföljerna
Relativt marknaden i stort så har Lars-Erik Lundgren rejäl medvind i sin förvaltning just nu. Skälet är de bolagsval han gör just nu där stora, stabila och lönsamma bolag har gjort hans förvaltningsportföljer till vinnare.
– Jag är försiktigt positiv men är inte säker på att det här är starten på en långvarig uppgång. Det är för många osäkerhetsmoment av stor betydelse för global tillväxt som kvarstår för att marknaden ska kunna vifta bort det på så här kort tid. Det är snarare en tillfällig uppgång som lika gärna kan vända inom kommande månader. Med det sagt tror jag inte en börsnedgång behöver bli djupare än vi redan sett under året, menar Lars-Erik Lundgren.
Just nu är många lättade över inflationssiffrorna men ett pågående krig i Europa, stigande räntor och högre energipriser kan stöka till det för både företagen och hushållen under kommande vinter. Generellt har mer värdeorienterade bolag som genererar egna kassaflöden med möjlighet att höja sina priser och föra över kostnadsökningar på sina kunder bättre förutsättningar att klara de nya förhållandena.
– Det finns intressanta bolag bland cykliska bolag som Sandvik, Assa Abloy och Atlas Copco men även bland ocykliska som exempelvis Getinge och Securitas, säger Lars-Erik. Atlas Copco är Sveriges bästa bolag och har alla de egenskaper som vi söker i en långsiktig investering. Bolaget överträffade dessutom analytikernas förväntningar med god marginal under tredje kvartalet, fortsätter Lars-Erik.
Tvära kast skapar möjlighet att hitta kursvinnare
Det kan hända mycket innan alla bolag anpassat sig och effekterna av högre räntor blir synliga i deras balans- och resultaträkningar. Först därefter tror Lars-Erik Lundgren att börsen kan börja stiga mer uthålligt, om än i försiktigare takt än under perioden med nollränta.
– Tills vidare får vi passa på att utnyttja de tvära kasten för att göra bra affärer i bolag som ser billiga ut. Men det är inte det som fallit mest som är mest köpvärt. Vi måste ta hänsyn till de nya marknadsförutsättningarna som råder och analysera hur bolagens möjligheter att leverera vinster ser ut givet dessa. Jag fortsätter fokusera på bolagen och deras kvaliteter istället för att försöka mig på att göra prognoser kring makroekonomi. Det har historiskt visat sig vara en bra strategi, menar Lars-Erik.
Traditionell bank är enligt Lars-Erik attraktivt med tanke på de nya förutsättningarna som råder. Handelsbanken levererade en vinst 22 procent högre än förväntat i sin senaste rapport.
– Banker tjänar på högre räntor. Så länge inte kreditförlusterna är ett problem är det bra bolag att äga. Handelsbanken är en gammal favorit som kommit på rätt köl med sin nya strategi och nedläggning av fler kontor, avslutar Lars-Erik.
Nyheter
Elekta är en trolig uppköpskandidat

Analytikern Björn Rydell på Placera lyfter fram Elekta som en av de troligaste uppköpskandidaterna.
“Just nu handlas aktien till de lägsta kursnivåerna på över tio år. Grundarfamiljen Leksell är storägare och ordförande Laurent Leksell börjar bli till åren (fyller 73 i år). Ett tänkbart scenario är att familjen Leksell köper ut Elekta tillsammans med ett riskkapitalbolag.”
Aktien värderas nu kring 10x rörelsevinsten på analytikernas prognoser och de skriver Rydell är lågt både i absoluta och relativa tal. Aktien är samtidigt tillbaka där den var år 2010, alltid har det varit någonting som gjort investerarna missnöjda, så många investerare skulle nog inte gråta om det kom ett bud.

Nyheter
Försvarsbolaget vars värdering gör aktien köpvärd

För ett år sedan gav Dagens industri en köprekommendation till försvarsbolaget Chemring vars värdering ännu inte hade lyft som övriga bolag i sektorn. Det blev ett lyckat råd, men grusades ändå av att det var kraftiga minusgrader i Tennessee vilket ledde till ett tillverkningsstopp i fabriken som ligger där.
Det grundläggande förtusättningarna är dock de samma. Bolaget är väl positionerat för att dra nytta av den kraftiga expansionen inom länders försvar. Chemring har flera olika verksamheter i flera olika länder, men det analytikern Johan Wendel främst lyfter fram är affärsområdet Energetics där sprängämnen tillverkas.
Nyligen florerade rykten att Bain Capital vill köpa upp bolaget, men man kan tänka sig att både riskkapitalbolag och försvarsbolag vill köpa upp hela eller delar av Chemring.
Chemring-aktien stängde veckan på 384 GBp, vilket var 11,6 procent högre än när Dagens industri gav sin ursprungliga köprekommendation för ett år sedan.
Nyheter
Långsiktigt ljusa utsikter för Munters, köp aktien rekommenderar Dagens industri

Dagens industri ger en köprekommendation till klimatkontroll-bolaget Munters aktie. Detta efter att aktien kommit ner 60 procent från förra sommaren då AI-haussen var som intensivast. Europa satsar kraftigt på AI, bolaget har en stor orderstock till höglönsamma datacenter och bolagets värdering är historiskt låg. Det skriver tidningens analytiker Ulf Petersson.
På den negativa sidan finns att vinsten förväntas minska i år, att bolaget har ett stort beroende av USA-marknaden och har en hög skuldsättning.
”De långsiktigt ljusa utsikterna överväger dock. Redan nästa år kommer vinsten att överträffa fjolårets rekordår. Marknadens genomsnittsprognos för 2026 pekar på ett vinstlyft på närmare 50 procent.”
Dagens industri ger en riktkurs på 135 kronor per aktie, vilket kan jämföras med att den stängde på 100 kronor innan påskhelgen.
-
Nyheter5 dagar sedan
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland
-
Nyheter4 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter4 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter2 månader sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO