Följ oss

Nyheter

Beactica Therapeutics validerade småmolekylära plattform möjliggör effektivutveckling av innovativa läkemedelskandidater

Publicerad

den

Beactica Therapeutics vd Per Källblad

Med sin mångsidiga och kraftfulla plattform skräddarsyr Beactica Therapeutics innovativa småmolekylära läkemedelskandidater som har en riktad verkan mot noga utvalda sjukdomsproteiner. Strategiska samarbeten ger tillgång till värdefull kunskap och möjlighet att arbeta med en bredare portfölj. Det berättar bolagets vd Per Källblad.

Berätta om Beactica Therapeutics och er affärsidé

– Vi är ett forskningsbolag grundat ur världsledande kompetens avseende molekylära interaktioner och molekylär design. Vi har en validerad teknikplattform för effektiv identifiering av innovativa småmolekyler som kan tillämpas brett. Plattformen har utvecklats och validerats under femton år och i samarbete med flera globala läkemedelsbolag såsom Janssen, Takeda, Boehringer Ingelheim och Sanofi. Nu använder vi den för att bygga en egen pipeline av produkter för utlicensiering. Vårt primära fokus är cancer, ett område där det finns enorma behov av bättre läkemedel. Cancer är också det sjukdomsområde där det görs flest licensaffärer, vilket kan vara ett mycket attraktivt alternativ till att bedriva egen utveckling i de mer framskridna kliniska skedena.

Strategiska partnerskap med forskningsinstitut, universitet och läkemedelsbolag utgör en central del av er affärsstrategi. På vilket sätt är partnerskap viktiga för bolagets fortsatta utveckling?

– Ny kunskap om sjukdomar utvecklas idag mycket snabbt, detta har tydliggjorts för alla under den nuvarande pandemin. För att hänga med och bibehålla en framskjuten position i vår konkurrensutsatta bransch är det därför extremt viktigt att vara ute på fältet och samarbeta med andra som också ligger i framkant. Genom att etablera forskningssamarbeten med ledande universitet och institut, både lokalt och globalt, får Beactica på ett effektivt sätt tillgång till värdefull kompetens och kunskap som hade varit extremt dyrt att bygga upp internt. 

– För att accelerera våra utvecklingsprogram ingår vi även strategiska partnerskap med andra läkemedelsbolag. På så vis kan vi snabbare nå fram genom kliniska studier så att våra substanser fortare kan göra nytta för patienter. Beactica har för närvarande två utlicensierade program som drivs av två koreanska läkemedelsbolag. De kommer att ansvara för kliniska prövningar och kommersialisering av våra läkemedelskandidater. Partnerskapen ger även viktiga intäkter som vi kan investera i att bredda vår pipeline med fler projekt. Parallellt med att våra partners avancerar våra utlicensierade produkter är målsättningen att inom tre år ha ett eget projekt i klinisk fas.

I mars 2021 tecknade ni ett samarbetsavtal med det koreanska läkemedelsbolaget Oscotec. Vad innebär det här strategiska samarbetsavtalet för er fortsatta utveckling?

– Licensaffären med Oscotec är en milstolpe för Beactica och har ett totalt möjligt avtalsvärde på över 1,5 miljarder kronor. Inledningsvis samarbetar vi kring forskning och preklinisk utveckling av nya anti-cancersubstanser från vårt LSD1- program. Oscotec ges därefter rätt att ta fullt ansvar för klinisk utveckling och kommersialisering. Vi är stolta över detta partnerskap med Oscotec, och deras fokus på immunologi och onkologi gör dem till en idealisk partner för just detta program. Samarbetet frigör även resurser för oss att fokusera mer på våra tidigare utvecklingsprojekt och därigenom bredda vår pipeline av innovativa produkter.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar?

– En viktig konkurrensfördel är vår mångsidiga och validerade teknikplattform, som kan tillämpas väldigt brett och som ger innovativa angreppsvinklar på extremt svåra sjukdomsproteiner. Ytterligare en konkurrensfördel är vårt globala affärs- och forskningsnätverk som vi metodiskt byggt upp under lång tid.

Beactica Therapeutics är i dagsläget ett privatägt bolag. Kan en börsnotering bli aktuell för er så småningom?

–Bolaget har idag ett fyrtiotal aktieägare som har finansierat bolaget sedan vi för sex år sedan initierade arbetet med egenutvecklade läkemedelskandidater. Diskussioner med strategiska och långsiktiga investerare som ser Beacticas stora utvecklingspotential är alltid intressanta. Vi överväger löpande olika finansieringsalternativ och det kan absolut bli aktuellt med en börsnotering framöver.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära