Nyheter
Beactica Therapeutics validerade småmolekylära plattform möjliggör effektivutveckling av innovativa läkemedelskandidater
Med sin mångsidiga och kraftfulla plattform skräddarsyr Beactica Therapeutics innovativa småmolekylära läkemedelskandidater som har en riktad verkan mot noga utvalda sjukdomsproteiner. Strategiska samarbeten ger tillgång till värdefull kunskap och möjlighet att arbeta med en bredare portfölj. Det berättar bolagets vd Per Källblad.
Berätta om Beactica Therapeutics och er affärsidé
– Vi är ett forskningsbolag grundat ur världsledande kompetens avseende molekylära interaktioner och molekylär design. Vi har en validerad teknikplattform för effektiv identifiering av innovativa småmolekyler som kan tillämpas brett. Plattformen har utvecklats och validerats under femton år och i samarbete med flera globala läkemedelsbolag såsom Janssen, Takeda, Boehringer Ingelheim och Sanofi. Nu använder vi den för att bygga en egen pipeline av produkter för utlicensiering. Vårt primära fokus är cancer, ett område där det finns enorma behov av bättre läkemedel. Cancer är också det sjukdomsområde där det görs flest licensaffärer, vilket kan vara ett mycket attraktivt alternativ till att bedriva egen utveckling i de mer framskridna kliniska skedena.
Strategiska partnerskap med forskningsinstitut, universitet och läkemedelsbolag utgör en central del av er affärsstrategi. På vilket sätt är partnerskap viktiga för bolagets fortsatta utveckling?
– Ny kunskap om sjukdomar utvecklas idag mycket snabbt, detta har tydliggjorts för alla under den nuvarande pandemin. För att hänga med och bibehålla en framskjuten position i vår konkurrensutsatta bransch är det därför extremt viktigt att vara ute på fältet och samarbeta med andra som också ligger i framkant. Genom att etablera forskningssamarbeten med ledande universitet och institut, både lokalt och globalt, får Beactica på ett effektivt sätt tillgång till värdefull kompetens och kunskap som hade varit extremt dyrt att bygga upp internt.
– För att accelerera våra utvecklingsprogram ingår vi även strategiska partnerskap med andra läkemedelsbolag. På så vis kan vi snabbare nå fram genom kliniska studier så att våra substanser fortare kan göra nytta för patienter. Beactica har för närvarande två utlicensierade program som drivs av två koreanska läkemedelsbolag. De kommer att ansvara för kliniska prövningar och kommersialisering av våra läkemedelskandidater. Partnerskapen ger även viktiga intäkter som vi kan investera i att bredda vår pipeline med fler projekt. Parallellt med att våra partners avancerar våra utlicensierade produkter är målsättningen att inom tre år ha ett eget projekt i klinisk fas.
I mars 2021 tecknade ni ett samarbetsavtal med det koreanska läkemedelsbolaget Oscotec. Vad innebär det här strategiska samarbetsavtalet för er fortsatta utveckling?
– Licensaffären med Oscotec är en milstolpe för Beactica och har ett totalt möjligt avtalsvärde på över 1,5 miljarder kronor. Inledningsvis samarbetar vi kring forskning och preklinisk utveckling av nya anti-cancersubstanser från vårt LSD1- program. Oscotec ges därefter rätt att ta fullt ansvar för klinisk utveckling och kommersialisering. Vi är stolta över detta partnerskap med Oscotec, och deras fokus på immunologi och onkologi gör dem till en idealisk partner för just detta program. Samarbetet frigör även resurser för oss att fokusera mer på våra tidigare utvecklingsprojekt och därigenom bredda vår pipeline av innovativa produkter.
Vilka är era främsta konkurrensfördelar?
– En viktig konkurrensfördel är vår mångsidiga och validerade teknikplattform, som kan tillämpas väldigt brett och som ger innovativa angreppsvinklar på extremt svåra sjukdomsproteiner. Ytterligare en konkurrensfördel är vårt globala affärs- och forskningsnätverk som vi metodiskt byggt upp under lång tid.
Beactica Therapeutics är i dagsläget ett privatägt bolag. Kan en börsnotering bli aktuell för er så småningom?
–Bolaget har idag ett fyrtiotal aktieägare som har finansierat bolaget sedan vi för sex år sedan initierade arbetet med egenutvecklade läkemedelskandidater. Diskussioner med strategiska och långsiktiga investerare som ser Beacticas stora utvecklingspotential är alltid intressanta. Vi överväger löpande olika finansieringsalternativ och det kan absolut bli aktuellt med en börsnotering framöver.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO