Nyheter
Beactica Therapeutics validerade småmolekylära plattform möjliggör effektivutveckling av innovativa läkemedelskandidater

Med sin mångsidiga och kraftfulla plattform skräddarsyr Beactica Therapeutics innovativa småmolekylära läkemedelskandidater som har en riktad verkan mot noga utvalda sjukdomsproteiner. Strategiska samarbeten ger tillgång till värdefull kunskap och möjlighet att arbeta med en bredare portfölj. Det berättar bolagets vd Per Källblad.
Berätta om Beactica Therapeutics och er affärsidé
– Vi är ett forskningsbolag grundat ur världsledande kompetens avseende molekylära interaktioner och molekylär design. Vi har en validerad teknikplattform för effektiv identifiering av innovativa småmolekyler som kan tillämpas brett. Plattformen har utvecklats och validerats under femton år och i samarbete med flera globala läkemedelsbolag såsom Janssen, Takeda, Boehringer Ingelheim och Sanofi. Nu använder vi den för att bygga en egen pipeline av produkter för utlicensiering. Vårt primära fokus är cancer, ett område där det finns enorma behov av bättre läkemedel. Cancer är också det sjukdomsområde där det görs flest licensaffärer, vilket kan vara ett mycket attraktivt alternativ till att bedriva egen utveckling i de mer framskridna kliniska skedena.
Strategiska partnerskap med forskningsinstitut, universitet och läkemedelsbolag utgör en central del av er affärsstrategi. På vilket sätt är partnerskap viktiga för bolagets fortsatta utveckling?
– Ny kunskap om sjukdomar utvecklas idag mycket snabbt, detta har tydliggjorts för alla under den nuvarande pandemin. För att hänga med och bibehålla en framskjuten position i vår konkurrensutsatta bransch är det därför extremt viktigt att vara ute på fältet och samarbeta med andra som också ligger i framkant. Genom att etablera forskningssamarbeten med ledande universitet och institut, både lokalt och globalt, får Beactica på ett effektivt sätt tillgång till värdefull kompetens och kunskap som hade varit extremt dyrt att bygga upp internt.
– För att accelerera våra utvecklingsprogram ingår vi även strategiska partnerskap med andra läkemedelsbolag. På så vis kan vi snabbare nå fram genom kliniska studier så att våra substanser fortare kan göra nytta för patienter. Beactica har för närvarande två utlicensierade program som drivs av två koreanska läkemedelsbolag. De kommer att ansvara för kliniska prövningar och kommersialisering av våra läkemedelskandidater. Partnerskapen ger även viktiga intäkter som vi kan investera i att bredda vår pipeline med fler projekt. Parallellt med att våra partners avancerar våra utlicensierade produkter är målsättningen att inom tre år ha ett eget projekt i klinisk fas.
I mars 2021 tecknade ni ett samarbetsavtal med det koreanska läkemedelsbolaget Oscotec. Vad innebär det här strategiska samarbetsavtalet för er fortsatta utveckling?
– Licensaffären med Oscotec är en milstolpe för Beactica och har ett totalt möjligt avtalsvärde på över 1,5 miljarder kronor. Inledningsvis samarbetar vi kring forskning och preklinisk utveckling av nya anti-cancersubstanser från vårt LSD1- program. Oscotec ges därefter rätt att ta fullt ansvar för klinisk utveckling och kommersialisering. Vi är stolta över detta partnerskap med Oscotec, och deras fokus på immunologi och onkologi gör dem till en idealisk partner för just detta program. Samarbetet frigör även resurser för oss att fokusera mer på våra tidigare utvecklingsprojekt och därigenom bredda vår pipeline av innovativa produkter.
Vilka är era främsta konkurrensfördelar?
– En viktig konkurrensfördel är vår mångsidiga och validerade teknikplattform, som kan tillämpas väldigt brett och som ger innovativa angreppsvinklar på extremt svåra sjukdomsproteiner. Ytterligare en konkurrensfördel är vårt globala affärs- och forskningsnätverk som vi metodiskt byggt upp under lång tid.
Beactica Therapeutics är i dagsläget ett privatägt bolag. Kan en börsnotering bli aktuell för er så småningom?
–Bolaget har idag ett fyrtiotal aktieägare som har finansierat bolaget sedan vi för sex år sedan initierade arbetet med egenutvecklade läkemedelskandidater. Diskussioner med strategiska och långsiktiga investerare som ser Beacticas stora utvecklingspotential är alltid intressanta. Vi överväger löpande olika finansieringsalternativ och det kan absolut bli aktuellt med en börsnotering framöver.
Nyheter
MBRS Groups ger upp – bolaget ska likvideras

Idag meddelade MBRS Group att de ger upp. Bolagets enda kvarvarande verksamhet, Odd Molly, ska säljas för 1 miljon kronor. Efter det ska bolaget avnoteras och likvideras. Planen är att göra en utdelning till aktieägarna på 9 öre per aktie, totalt 3,88 miljoner kronor.
Något som inte kommenteras i pressmeddelandet är det faktum att MBRS Group för ett år sedan sålde We aRe SpinDye till Agenture Apparel, där betalningen ska komma år 2025 och basera sig på hur We aRe SpinDyes finansiella utveckling under 2024, vilket enligt MBRS Group skulle kunna bli ett signifikant belopp. Det blir svårt för MBRS Group att ta emot en betalning om MBRS Group inte längre finns. Eller har ett signifikant belopp blivit ett icke-belopp?
MBRS Groups utveckling över tid:
- Used By har lagts ner
- Odd Mollys vd har avgått
- CFO har avgått efter två månader
- VD för hela MBRS Group har avgått
- Campadre, inklusive Members, har försatts i konkurs
- Best of Brands-lokalen har brunnit och övergivits
- Hela Best of Brands-koncernen försätts i konkurs
- Rekonstruktion av Odd Molly (inkl Hunkydory) har inletts
- We aRe SpinDye säljs mot en eventuell betalning om drygt två år
- Odd Molly ska säljas för 1 Mkr och hela MBRS Group likvideras
Nyheter
Halva Clean Industry Solutions är på fallrepet

Clean Industry Solutions är riktigt illa ute. Bolaget har två dotterbolag och idag meddelade man att SolarSpring har kunnat räddas men att Industrial Solar nu går in i ett insolvensförfarande. Clean Industry Solutions hoppas fortfarande att Industrial Solar kan ta sig ur insolvensförfarandet, men förhoppningen verkar inte vara stor, redan nu flaggar man för att Rebecca Schwantes, VD för SolarSpring, kommer att ta över VD-rollen för hela Clean Industry Solutions om Industrial Solar inte klarar sig.
En orsak till att Industrial Solar är svårt att rädda är att det kräver ett stort tvärvetenskapligt team av ingenjörer, vilket gör att kostnaderna inte kan dras ner. Grundorsaken till problemen anges vara att solvärmetekniker inte är konkurrenskraftiga mot solceller.
”Kostnaden för solcellsmoduler har nått rekordlåga nivåer under de senaste månaderna, vilket inte bara orsakar en ”osäker” situation för europeiska solcellstillverkare, utan också minskar konkurrenskraften för solvärmetekniker och därmed bromsar och minskar orderingången.”
Argumentet att solvärmetekniker rent allmänt har svårt att vara konkurrenskraftiga borde få fler att bli oroliga, det finns fler företag som ägnar sig åt solvärme, som exempelvis Absolicon.
Nyheter
MTI Investment är investeringsföretaget som har fokus på Östra Afrika

MTI Investment är verksamt inom investeringar och företagsbyggande i Östra Afrika, med fokus på Tanzania och Kenya, där kassaflöden nu står i centrum. Nedan svarar VD Pontus Engström på ett antal frågor.
Vad har MTI Investment för verksamhet?
MTI Investment är verksamt inom investeringar och företagsbyggande, med ett särskilt fokus på en av världens med dynamiska tillväxtmarknader, Östra Afrika och specifikt länder som Tanzania och Kenya. Vår verksamhet innefattar investeringar i olika sektorer såsom avfallshantering, finansiella tjänster, bostadsbyggande, jordbruksprodukter, teknologi och solenergi för att nämna några få. Utöver investeringar är företaget involverat i affärsutveckling och stöd för att främja hållbara företag samt entreprenörskapsutbildning både i Sverige och i Östafrika.

Inom vilka områden ser ni störst potential?
Våra dryga tio år i Östra Afrika har givit oss en del lärdom om vad som fungerar och vad som inte fungerar, och det gör att vi idag ser störst potential inom är företagsfinansiering (t.ex. factoring), jordbruksförädling, teknologi och solenergi.
Ni gör nu er första nyemission sedan noteringen, vad ska kapitalet användas till?
Motivet bakom företrädesemissionen är att skapa en mer självbärande verksamhet för MTI Investment. Cirka 65 % av den nettoemitterade likviden planeras att användas för flera kassaflödesgenererande ändamål, inklusive investeringar i lönsamma företag, solenergiprojekt och företagsutlåning. Detta stärker kassaflödet och bidrar till att täcka driftskostnaderna för holdingbolaget. Ungefär 10 % avsätts för investeringar i befintliga innehav, 20% för täckning av löpande driftskostnader och 5% till nya investeringar i noterade bolag i Östafrika.
Kan du lyfta fram något bolag i er portfölj som du tycker är extra intressant?
Factoring eller företagsfinansieringsbolaget Mtaji, där MTI äger 13 %, är ett av de nya initiativ som går bäst och växer kraftigt. En stor del av den emission vi nu gör kommer att lånas ut till Mtaji mot en god ränta. Vi har här haft turen att samverka med Torbjörn Jacobsson som har en bakgrund som riskchef vid Marginalen Bank samt är vice ordförande i Sörmlands sparbank samt också har ett uppdrag som senior specialist inom finansiella risk- och kapitaltäckningsfrågor vid Vinge advokatbyrå. Förutom Mtaji utvecklas även Tanswed starkt baserat på en starkt efterfrågan på riskli, där man tar hjälp av maskiner för att separera brutet ris.
Avslutningsvis, vad vill du säga till de som funderar på att investera i MTI Investment?
MTI är för den som önskar uppnå både en finansiell och social avkastning. MTI Investment erbjuder först och främst en investeringsmöjlighet och exponering mot Östra Afrika, en av världens mest expansiva områden. Genom MTI får investerare en diversifierad exponering mot denna tillväxt. Med ekonomier som växer med över 5 procent årligen och en stadigt förbättrad bnp per capita likt länder som Indien, Kina och Vietnam, innebär detta en unik tillväxtmöjlighet.
Vidare bidrar MTI Investment aktivt till FN:s hållbarhetsmål genom en bred verksamhet som skapar arbetstillfällen, producerar hälsosam mat, främjar hållbart jordbruk, stödjer företagande och nyföretagande, utvecklar solenergiprojekt och driver innovation inom teknologi.
Genom att integrera kommersiella mål med hållbarhetsfokus agerar MTI som en positiv kraft för förändring i Östra Afrika, samtidigt som bolaget har noll tolerans för korruption och där vi som svenskt företag bidrar med vårt kunnande och expertis inom olika sektorer.
-
Nyheter1 månad sedan
Star Vault släpper nya Mortal Online 2 den 28 november
-
Nyheter2 månader sedan
Mandatum är en bra värdeaktie anser Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
Investerare i MTG får 3 av 4 verksamheter gratis
-
Nyheter3 veckor sedan
Intervju med fastighetsbolaget Balders populära VD och grundare Erik Selin
-
Nyheter2 månader sedan
Börsveckan gillar Yubico och Mandatum, men sälj Freja eID
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games meddelar positiva signaler från lanseringen av Baseball Franchise Manager
-
Nyheter3 veckor sedan
Fagerhult är en köpvärd aktie med en uppsida på 40 procent
-
Nyheter2 månader sedan
SEB är lågt värderad och har en hög direktavkastning – köp säger Di