Följ oss

Nyheter

Appspotr står väl rustade för en rejäl tillväxtökning under de kommande åren

Publicerad

den

Mobiltelefon

IT-bolaget Appspotr utvecklar, säljer och marknadsför mjukvarulösningar för utveckling av mobila appar med fokus på Low Code som innebär att användaren kan skapa mobila appar utan förkunskaper inom kodning. Det faktum att Low Code utpekats som en av de globala megatrenderna bidrar förstås till Appspotrs utveckling. Nu satsar bolaget dessutom på att utveckla fler distributionskanaler och står dessutom väl rustade för en accelererad tillväxtresa med enorm potential. Det berättar Appspotrs vd Patric Bottne.

Berätta om Appspotr och er affärsidé.

– Vi har utvecklat plattformen Appspotr 3 som gör det möjligt för företag och offentliga organisationer att utveckla egna appar på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Vår övergripande vision är att demokratisera apputveckling i hela världen med hjälp av en attraktiv och mångsidig Low Code plattform.

Appspotrs vd Patric Bottne

Era mjukvarulösningar är inriktade på Low Code som ger användaren möjlighet att skapa mobilappar utan förkunskaper inom programmering. Hur har Low Code utvecklats sedan start och hur ser tillväxtpotentialen ut under de kommande åren?

– Enligt analysföretaget Gartner är Low Code en global megatrend, ett segment som kommer att växa med 30 procent årligen fram till år 2030. Low Code gör det möjligt att dramatiskt accelerera organisationers digitalisering och eftersom teknologin är beprövad vid det här laget befinner den sig för närvarande i en mognadsfas med fullt fokus på att nå ut brett via kommersialisering. Enligt Gartner kommer i princip alla företag att inom fem till tio år använda Low Code, som alltså befinner sig i en mycket lönsam tillväxtfas med nästintill oändliga tillväxtmöjligheter.

Vad särskiljer er plattform från konkurrenterna?

– Bland våra konkurrenter finns globala jättar som Microsoft och IBM. Vårt erbjudande särskiljer sig från konkurrenterna eftersom vi finns med kunden hela vägen från utveckling till att stötta dem i deras långsiktiga apputveckling. Vår plattform erbjuder dessutom betydligt mer sofistikerad funktionalitet jämfört med konkurrenterna. Vår plattform är mer snillrik och tekniskt komplex eftersom vi kontinuerligt adderar ny funktionalitet som våra kunder efterfrågar. Ytterligare en faktor som särskiljer oss från konkurrenterna är vår affärsmodell, vi tar betalt per app snarare än per användare i en specifik app.

Hur ser er tillväxtstrategi ut?

– För närvarande lägger vi mycket fokus på att positionera oss på den snabbväxande Low Code marknaden. Vi har även breddat våra försäljningskanaler genom att satsa mer på direktförsäljning till företag och offentlig sektor, distribution av ett nyutvecklat white label koncept via strategiska partners samt onlineförsäljning. Det ger oss betydligt större djup och bredd i vår försäljning jämfört med våra konkurrenter.

Vilka faktorer gör Appspotr till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vår affärsmodell har tydliga skalfördelar och nu börjar vi generera intäkter via flera parallella distributionskanaler, vilket innebär att vår omsättning har god potential att öka exponentiellt under de kommande åren. Med tanke på hur prognosen för den globala Low Code marknaden ser ut så har vi mycket goda förutsättningar att positionera oss på en snabbväxande marknad framöver, inte minst med tanke på att vi nu fått rejäl fart på direktförsäljningen till näringsliv och offentlig sektor. Vi har nyligen fyllt på vår kassa med 55 miljoner kronor och har även utökat vår organisation för att rusta bolaget för en accelererad tillväxtresa med enorm expansionspotential.

Nyheter

Vad hände med lanseringen Star Vault?

Publicerad

den

Star Vault har under lång tid arbetat med den stora nylanseringen av spelet Mortal Online 2, där det för första gången även skulle släppas på Epic Game Store och den delen av affärsmodellen som inkluderar en månadsavgift för att spela skulle aktiveras. Den 28 november var den stora lanseringsdagen och inför detta hade en serie pressmeddelanden publicerats, det senaste den 27 november med rubriken ”Nya Mortal Online 2 går live imorgon den 28 november som planerat”.

Problemet? Någon lansering i Epic Game Store har inte skett, det står bara ”Coming soon” och från bolaget har det varit helt tyst.

För att sätta detta i perspektiv. Mortal Online är den enda produkten som bolaget har idag, det är 100 procent av verksamheten. Spelet finns visserligen på den största pc-spelsbutiken Steam, men där har det funnits sedan början av 2022. Lanseringen på Epic Game Store med uppbackning från Epic Games skulle vara den stora händelsen.

Trailer för lanseringen av nya Mortal Online 2
Fortsätt läsa

Nyheter

Medimi accelererar i Danmark och startar försäljning i de nordiska länderna

Publicerad

den

Produkter från Medimi

Medimi är fullt aktiva med försäljning på danska marknaden och tar ytterligare steg för att öka aktiviteterna på övriga nordiska länder. I Danmark har bolaget tecknat avtal som gör att kommuner i samtliga av landets fem regioner är knutna till Medimi Smart vilket är i linje med verksamhetens mål om 100 procent omsättningsökning 2024. Intervju med VD Johan Wiesel.

Vad har Medimi för verksamhet?

Medimi AB utvecklar och säljer lösningar som ger vårdtagare och personal trygg och effektiv läkemedelshantering. Våra lösningar omfattar hela kedjan, från läkare till dispensering i hemmet. 

Specifikt har vi tagit fram Medimi Smart som är en avancerad läkemedelsrobot för hemmabruk. Vår unika lösning är framför allt relaterat till kassetteknologi med enstyckshantering av läkemedel.  Det ger användaren en flexibel lösning som kan hantera behovsläkemedel för tillfällig eller oregelbunden medicingivning, tex smärtstillande eller ångestdämpande medicin.  Medimi Smart kan också integreras fullt ut med ordinationssystem så förändring i behandling kan genomföras i realtid. 

Hur är intresset för er lösning?

Vi ser ett stort och växande intresse i flera olika marknadskanaler. I Danmark har vi framgångsrikt byggt upp ett rykte och en kundmassa som gör att de flesta kommunerna har hört talas om vår lösning. 

I de övriga nordiska länderna befinner vi oss i en uppstartsfas. Vi har genomfört ett par lyckade pilotprojekt och har nu projekt i gång i Finland, Norge och Sverige. Det finns en viss startsträcka innan kund är helt igång men utbytet har varit positivt. Vi har också ökat vår aktivitet för att bli mer och mer synliga vid olika mässor samt presentationer vilket ökat intresset för våra lösningar och kommer påverka upphandlingarna och öka möjligheten att etablera nya affärer.

Ni har börjat etablera er utanför Sverige, vilka länder är aktuella?

I Danmark är vi på väg att etablera en mycket stark position med närvaro i alla delar av landet och sätter just nu upp ett bolag i landet. Samtidigt intensifierar vi vårt arbete med att expandera vår verksamhet i övriga nordiska marknader. Här ser vi en enorm potential att växa vår affär ytterligare. Genom att etablera avtal med regioner eller med distributörer kan vi nå ut till fler kommuner och omsorgsföretag på ett effektivt sätt.

Bolaget har sedan tidigare kontrakt med kommuner i tre av fem regioner i Danmark och nyligen offentliggjordes ett nytt avtal med två kommuner till i de kvarvarande regionerna för att driftsätta Medimi Smart. Genom vår affärsmodell med månadshyra finns det goda förutsättningar att utöka intäkten i befintliga kommuner och att accelerera tillväxten under de kommande åren i befintliga och nya kontrakt. 

På längre sikt finns det inga hinder att expandera verksamheten till andra länder i övriga Europa. Det finns många länder med liknande förutsättningar ur ett demografiskt perspektiv med en äldrevård och apoteksverksamhet som liknar den nordiska. 

Hur har försäljningen utvecklats under 2023 och vad kan vi förvänta oss under kommande år?

Coronapandemin försenade den förväntade försäljningsutvecklingen under 2020 och 2021. Från början av 2021 fram till idag har vi ökat vår försäljning med 300 procent. Vi har som målsättning att ha en försäljningstillväxt om cirka 100 procent under 2023 och nå 4 miljoner kronor. Vi har också uttalat mål att dubbla omsättningen nästa år och därigenom nå 8 miljoner kronor. Vår långsiktiga försäljningsplan är att driva stark tillväxt även de kommande åren för att sedan kunna ta lösningen vidare ut till andra länder. 

Ni gör en företrädesemission på 26,5 miljoner, vad ska ni använda kapitalet till?

I huvudsak ska pengarna användas till att accelerera tillväxten i Norden. Etablering på marknaderna i Norge, Finland och Sverige drivs framför allt genom ökad marknadsnärvaro på fält samt att etablera en attraktiv lösning på plats för nya kommuner. 

Tillsammans med bolagets tillväxtplan behöver det också tillverkas fler enheter för att utöka vårt varulager så att vi kan möta den ökade efterfrågan av Medimi Smart.

Avslutningsvis, vad vill du säga till de som funderar på att investera i Medimi?

Det finns mycket positivt att säga om investeringscaset Medimi, men för att sammanfatta så är Medimi ett bolag som befinner sig på en expansiv tillväxtresa och som också gör skillnad för en bättre framtid. 

Det är ett spännande och positivt investeringscase där vi har fått igång en bra försäljningsbas och arbetar intensivt för att få exponentiell utväxling på fler marknader. Vi har visat att behovet för en välfärdsteknologisk lösning i hemmet ökar och att Medimi kan tillhandahålla en unik och flexibel robot som matchar det väl. 

Medimi gör stor skillnad för patienter och användare och investerar därför i framtiden, precis som vi vill att våra investerare ska investera i oss!

Fortsätt läsa

Nyheter

Nordea har en mindre positiv syn på Coor

Publicerad

den

Nordea har idag publicerat en analys på facility management-företaget Coor och ger rekommendationen behåll. Bankens analytiker ger ingen riktkurs men sätter ett motiverat värde på 35 kronor per aktie. Det får aktien att falla och efter en knapp timmes handel så är aktien ner 5,2 procent till 37,92 kronor.

Det är en betydligt annorlunda slutsats än Placera kom fram till för tre månader sedan, vilka ansåg att Coor-aktien hörde hemma i portföljen då den handlades kring 47 kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära