Följ oss

Nyheter

Antalet IPO:s rekordhögt 2021 – så blir 2022

Publicerad

den

Affärsman

Enligt rapporten Global IPO Trends var 2021 det starkaste noteringsåret på 20 år. Detta trots en något mättad avslutning under Q4. SPACs väntas få ett tufft 2022, men de låga räntorna håller marknaden öppen ett tag till enligt EY:s noteringsexpert Andreas Dalhäll.

Via rapporten Global IPO Trends kartlägger rådgivnings- och revisionsföretaget EY genomförda börsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Ett väldigt starkt Q3 följdes av ett något svagare Q4, men enligt rapporten var fjolåret det mest aktiva på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 IPO:s till ett transaktionsvärde om 22 miljarder USD.

– Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Vid sidan av antalet noteringar och den rekordstora transaktionsvolymen var 2021 året då SPACs gjorde entré på Stockholmsbörsen. Ett hett ämne inför 2021 som under året trots allt mattades av, och enligt Andreas Dalhäll är den största förklaringen en stekhet M&A-marknad.

– Konkurrensen om köpobjekt är för tuff helt enkelt, både den traditionella IPO-marknaden och till exempel serieförvärvare har visat sig locka mer än SPACs. Vi får se om 2022 bjuder på en första svensk de-SPAC, som det kallas när en SPAC samgår med ett målbolag. Till dess att någon lyckas med ett förvärv tror jag vi kommer se en ganska avvaktande SPAC-marknad i Sverige. Även om jag då gissar på att vi under 2022 får se en första svensk SPAC-transaktion, säger Dalhäll.

”Hållbarhet blir fortsatt röd tråd 2022”

Det första kvartalet är av tradition det lugnaste vad gäller IPO:s. Det till trots menar Andreas Dalhäll att det finns indikationer på att fler och fler kommer noteras under Q1. Totalt sett så ser även 2022 ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer.

– Jag tror absolut på ett positivt 2022 i Sverige sett både till antalet noteringar och transaktionsvolym, även om det kanske inte blir fullt lika dramatiskt som ifjol. Parallellt med pandemin så finns det flera yttre orosmoln som påverkar, och vi ska heller inte glömma att det är valår. Men som det ser ut just nu så förmodar jag att det låga ränteläget kommer hålla fönstret öppet ett tag till. M&A-marknaden är alltjämt stark, och det brukar gå hand i hand med noteringsaktiviteten. I övrigt så tror jag att den röda tråden även i år blir hållbarhet. Hållbarhet är dels en fråga om regelefterlevnad och dels att nå upp till investerarnas grundläggande förväntningar. Det jag tror kan bli avgörande att företagen hittar något som effektiviserar och verkligen bidrar till den långsiktiga värdeutvecklingen. Det ska exempelvis bli spännande att följa energifrågan, och de innovationer inom infrastruktur, lagring och alternativa energikällor den förhoppningsvis medför, säger Dalhäll.

Nyheter

En analytikers mycket positiva syn på Fingerprint Cards

Publicerad

den

Erik Penser Bank ser i en analys av Fingerprint Cards en uppsida på över fyra gånger dagens aktiekurs, dvs över 50 kronor per aktie. Erik Penser Bank ser en stark tillväxt kommande år och går igenom drivkrafterna bakom denna tillväxt och varför marginalen bör expandera. Speciellt presenterar de segmenten Mobile och PC med extra fokus på Payment Cards, som är den viktigaste tillväxtfaktorn under de kommande fem åren. Aktieanalytiker Markus Almerud presenterar bolaget och analysen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Förutsättningar för fortsatt kursuppgång i RaySearch

Publicerad

den

Teknisk analys på RaySearch-aktien

RaySearch kom med en stark rapport i fredags vilket fick aktien att lyfta. Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys som visar att det finns förutsättningar för en fortsatt uppgång i aktien.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kraftigt sänkt riktkurs för Storytel – men vänder till lönsamhet

Publicerad

den

Pareto Securities har uppdaterat sin analys av Storytel där man sänker riktkursen till 148 kronor från tidigare 252 kronor. Det är bland annat drivet av estimatjusteringar. Samtidigt ska Storytel lägga mindre pengar på försäljning och marknadsföring vilket gör att Pareto tror att Storytel vänder till lönsamhet under andra halvåret och att de inte behöver ta in nytt kapital. Pareto Securities analyschef Stefan Wård går ingen bolaget och analysen.

Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära