Följ oss

Nyheter

Antalet IPO:s rekordhögt 2021 – så blir 2022

Publicerad

den

Affärsman

Enligt rapporten Global IPO Trends var 2021 det starkaste noteringsåret på 20 år. Detta trots en något mättad avslutning under Q4. SPACs väntas få ett tufft 2022, men de låga räntorna håller marknaden öppen ett tag till enligt EY:s noteringsexpert Andreas Dalhäll.

Via rapporten Global IPO Trends kartlägger rådgivnings- och revisionsföretaget EY genomförda börsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Ett väldigt starkt Q3 följdes av ett något svagare Q4, men enligt rapporten var fjolåret det mest aktiva på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 IPO:s till ett transaktionsvärde om 22 miljarder USD.

– Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Vid sidan av antalet noteringar och den rekordstora transaktionsvolymen var 2021 året då SPACs gjorde entré på Stockholmsbörsen. Ett hett ämne inför 2021 som under året trots allt mattades av, och enligt Andreas Dalhäll är den största förklaringen en stekhet M&A-marknad.

– Konkurrensen om köpobjekt är för tuff helt enkelt, både den traditionella IPO-marknaden och till exempel serieförvärvare har visat sig locka mer än SPACs. Vi får se om 2022 bjuder på en första svensk de-SPAC, som det kallas när en SPAC samgår med ett målbolag. Till dess att någon lyckas med ett förvärv tror jag vi kommer se en ganska avvaktande SPAC-marknad i Sverige. Även om jag då gissar på att vi under 2022 får se en första svensk SPAC-transaktion, säger Dalhäll.

”Hållbarhet blir fortsatt röd tråd 2022”

Det första kvartalet är av tradition det lugnaste vad gäller IPO:s. Det till trots menar Andreas Dalhäll att det finns indikationer på att fler och fler kommer noteras under Q1. Totalt sett så ser även 2022 ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer.

– Jag tror absolut på ett positivt 2022 i Sverige sett både till antalet noteringar och transaktionsvolym, även om det kanske inte blir fullt lika dramatiskt som ifjol. Parallellt med pandemin så finns det flera yttre orosmoln som påverkar, och vi ska heller inte glömma att det är valår. Men som det ser ut just nu så förmodar jag att det låga ränteläget kommer hålla fönstret öppet ett tag till. M&A-marknaden är alltjämt stark, och det brukar gå hand i hand med noteringsaktiviteten. I övrigt så tror jag att den röda tråden även i år blir hållbarhet. Hållbarhet är dels en fråga om regelefterlevnad och dels att nå upp till investerarnas grundläggande förväntningar. Det jag tror kan bli avgörande att företagen hittar något som effektiviserar och verkligen bidrar till den långsiktiga värdeutvecklingen. Det ska exempelvis bli spännande att följa energifrågan, och de innovationer inom infrastruktur, lagring och alternativa energikällor den förhoppningsvis medför, säger Dalhäll.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära