Följ oss

Nyheter

Antalet IPO:s rekordhögt 2021 – så blir 2022

Publicerad

den

Affärsman

Enligt rapporten Global IPO Trends var 2021 det starkaste noteringsåret på 20 år. Detta trots en något mättad avslutning under Q4. SPACs väntas få ett tufft 2022, men de låga räntorna håller marknaden öppen ett tag till enligt EY:s noteringsexpert Andreas Dalhäll.

Via rapporten Global IPO Trends kartlägger rådgivnings- och revisionsföretaget EY genomförda börsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Ett väldigt starkt Q3 följdes av ett något svagare Q4, men enligt rapporten var fjolåret det mest aktiva på 20 år. I Norden genomfördes mer än 200 IPO:s till ett transaktionsvärde om 22 miljarder USD.

– Vi har sett en dramatisk ökning även på den nordiska marknaden. Och om vi enbart tittar på Sverige så är det även här det starkaste året på ett par decennier. Totalt sett blev det över 30 noteringar på huvudlistan, att jämföra med ett vanligt år där runt hälften av detta är brukligt. Parallellt såg vi mer än 100 noteringar på First North, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige.

Vid sidan av antalet noteringar och den rekordstora transaktionsvolymen var 2021 året då SPACs gjorde entré på Stockholmsbörsen. Ett hett ämne inför 2021 som under året trots allt mattades av, och enligt Andreas Dalhäll är den största förklaringen en stekhet M&A-marknad.

– Konkurrensen om köpobjekt är för tuff helt enkelt, både den traditionella IPO-marknaden och till exempel serieförvärvare har visat sig locka mer än SPACs. Vi får se om 2022 bjuder på en första svensk de-SPAC, som det kallas när en SPAC samgår med ett målbolag. Till dess att någon lyckas med ett förvärv tror jag vi kommer se en ganska avvaktande SPAC-marknad i Sverige. Även om jag då gissar på att vi under 2022 får se en första svensk SPAC-transaktion, säger Dalhäll.

”Hållbarhet blir fortsatt röd tråd 2022”

Det första kvartalet är av tradition det lugnaste vad gäller IPO:s. Det till trots menar Andreas Dalhäll att det finns indikationer på att fler och fler kommer noteras under Q1. Totalt sett så ser även 2022 ut att bli ett starkt noteringsår, om än inte i paritet med 2021 års nivåer.

– Jag tror absolut på ett positivt 2022 i Sverige sett både till antalet noteringar och transaktionsvolym, även om det kanske inte blir fullt lika dramatiskt som ifjol. Parallellt med pandemin så finns det flera yttre orosmoln som påverkar, och vi ska heller inte glömma att det är valår. Men som det ser ut just nu så förmodar jag att det låga ränteläget kommer hålla fönstret öppet ett tag till. M&A-marknaden är alltjämt stark, och det brukar gå hand i hand med noteringsaktiviteten. I övrigt så tror jag att den röda tråden även i år blir hållbarhet. Hållbarhet är dels en fråga om regelefterlevnad och dels att nå upp till investerarnas grundläggande förväntningar. Det jag tror kan bli avgörande att företagen hittar något som effektiviserar och verkligen bidrar till den långsiktiga värdeutvecklingen. Det ska exempelvis bli spännande att följa energifrågan, och de innovationer inom infrastruktur, lagring och alternativa energikällor den förhoppningsvis medför, säger Dalhäll.

Nyheter

Nilar har startat produktionen av världens första batteri som kan fyllas på med ny livslängd

Publicerad

den

Nilar-batteri som kan fyllas på

Nilar International utvecklar batterier till energilagringslösningar för den gröna omställningen. Nu har tillverkningen av nästa generations batterier startat. Nilar uppger att de är först i världen med en teknologi som gör att uttjänta batterier kan återställas och få tillbaka samma lagringskraft som ett nytt batteri. En första delleverans av batterier ska ske i vecka 44.

Nilar utvecklar, designar och producerar batterier för stationära energilagringssystem. Nu tar bolaget ett viktigt steg och inleder produktion av nästa generations batterilösning på anläggningen i Gävle. Batteriet är det första med en teknologi kallad ReOx, som möjliggör att uttjänta batterier kan fyllas på med gas för att återställa den ursprungliga batterikapaciteten. ReOx-teknologin har Nilar utvecklat i samarbete med forskare vid Stockholms universitet.  

– ”Fram till idag har batterier som nått sin praktiska livslängd varit uttjänta och oanvändbara. Med ReOx-teknologin kan våra batterier återställas till sin ursprungliga lagringskapacitet minst 3 gånger, vilket kan förlänga livslängden med flera år. Det innebär både kraftigt minskad resursanvändning och stora kostnadsbesparingar för användarna. Det här är självklart ett stort och viktigt steg framåt för Nilar”, säger Erik Oldmark, VD på Nilar.

Den order som nu produceras, tecknades i våras av Enequi. Det är startskottet för produktionen av det nya, världsunika batterisystemet med batterier och mjukvara anpassat för gaspåfyllnad vid den egna fabriken i Gävle. Ordern gäller totalt 800 batterier med tillhörande mjukvara, till 100 enheter av Enequis intelligenta energilager QuiPower Storage.

Smarta och hållbara batterier är en förutsättning för den gröna omställningen. Batterier behövs för att kunna lagra energiproduktion från förnybara energikällor som sol- och vindkraft och för att jämna ut obalanser i elnätet.

Nilar-aktien steg idag 3,8 procent och stängde på 62,6 öre. Nilar gjorde en räddningsemission på 273 miljoner kronor till 1 krona per aktie i juni, till en pre-money-värdering på 45,5 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortsatt global nedgång av börsnoteringar under tredje kvartalet

Publicerad

den

Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige.

Den nedåtgående trenden för börsnoteringar fortsätter. Under 2022 har 992 börsintroduktioner genomförts globalt med transaktionsvolym på 146 miljarder USD, vilket är en minskning med 44 procent respektive 57 procent jämfört med samma period föregående år. Även i Norden sker en stor inbromsning jämfört med 2021 och totalt har drygt 30 bolag noterats hittills i år.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY kartlägger varje kvartal genomförda marknadsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Enligt EY Global IPO Trends: Q3 2022 har det hittills i år (YTD) genomförts 992 börsintroduktioner, vilket är en minskning med 44 procent. Transaktionsvärdet totalt i år är 146 miljarder USD och det betyder en minskning med 57 procent. Det är en fortsatt nedåtgående trend under 2022. Både företag och investerare möter ökande makroekonomiska utmaningar, osäkerhet på marknaden, ökande volatilitet och fallande globala aktiekurser.

– Hög inflation och stigande räntor påverkar nu den globala IPO-marknaden negativt. Och framför allt den geopolitiska situationen bidrar till osäkerhet på marknaden, med kännbara effekter i inflation och räntor. Vi ser att dessa faktorer leder till motvind för risktillgångar när vi närmar oss slutet av 2022, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige.

Börserna i Nord- och Sydamerika hade den största nedgången globalt. Transaktionsintäkterna i USA är de lägsta sedan 2003. IPO-aktiviteten på årsbasis för EMEIA (Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika) visar att börsintroduktionerna minskade med 50 procent i antal och 52 procent i transaktionsintäkter.

– Det osäkra världsläget är IPO-marknadens största utmaning, så även i Norden. Vår analys är att företag och investerare globalt och även i Norden väntar på ett mer stabilt och positivt börsklimat innan den negativa trenden för IPO-aktiviteter vänder. Vi ser därför att IPO-aktiviteten kommer att vara fortsatt låg under 2022 och första kvartalet 2023. Men vi ser också att flera noteringskandidater förbereder sig för IPOs i maj och juni 2023, under förhoppningen att läget i omvärlden stabiliserar sig. Vi vet också av erfarenhet att när det väl vänder kan det bli ganska trångt i noteringsfönstret, så fortsatta förberedelser för att behålla optionalitet blir viktigt, säger Andreas Dalhäll.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tre bra aktier enligt Börsveckan

Publicerad

den

Tidningen Börsveckan har denna vecka analyserat sex olika företag och varav tre aktier är bra att köpa.

Köp

  • Bredband2
  • Bergman & Beving
  • Getinge

Avvakta

  • Momentum Group
  • Boliden
  • Arjo
Fortsätt läsa

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära