Följ oss

Nyheter

Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO

Publicerad

den

Portfölj med innehåll

Röko är en serieförvärvare och evig ägare av lönsamma små och medelstora bolag, huvudsakligen i Europa. Företaget gör nu en IPO bestående av befintliga aktier för 5,3 miljarder kronor som tecknas under en kort period på 5-7 mars till 2048 kronor per aktie, för att sedan börsnoteras på Nasdaq Stockholm den 11 mars.

Det är inte någon analytiker som totalsågar Röko, men inställningen är generellt sval. I skrivande stund rekommenderar tre analytiker att man inte ska teckna erbjudandet och en ställer sig neutral. Genomgående är att analytikerna tycker att Röko tagit ut att man har framgång i förväg och satt värderingen baserat på det. Det är samtidigt inte så mycket att fundera över för investerare då nästan hela IPO-erbjudandet är tecknat av 60 investerare på förhand.

EFN – Teckna inte

EFN rekommenderar sina läsare att inte teckna aktier i Rökos IPO-erbjudande. Positivt är att ledningen har ett starkt track record och att bolaget uppvisar en bra vinsttillväxt samt sakta stigande vinstmarginaler. Att IPO-erbjudandet har ett fast pris är också bra. Men det EFN:s analytiker Martin Blomgren ogillar är värderingen som baserat på förra årets vinst har ett P/E-tal på 43. Bolaget kan visserligen förväntas växa in i sin värdering, men nu har Röko tagit ut det i värderingen redan från start.

En teckna-sälj-strategi kan fungera och det kan mycket väl bli bra på en riktigt lång tidshorisont. Men det skaver och när någon ur allmänheten kan förvänta sig att få minsta möjliga tilldelning är frågan om det är värt besväret.

Aktiespararna – Teckna inte

Aktiespararna ger rådet till sina medlemmar att inte teckna Röko. Analytikern lyfter fram att marknadsläget är osäkert samtidigt som Röko inte ger någon rabatt mot de andra erfarna serieförvärvande konkurrenterna. De 60 investerare som tecknar större delen av IPO-erbjudandet har ingen lock-up. Slutsatsen är att investerare bättre avstår.

”Givet det turbulenta marknadsläget, ett potentiellt stort överhäng av aktier från start och en värdering som inte ger mycket uppsida är rådet att inte teckna aktier i Röko.”

Affärsvärlden – Neutral

Affärsvärlden ger rådet neutral. Allmänheten får en liten tilldelning varför det kan bli en kamp om de aktier som faktiskt finns att köpa. Det faktum att inga svenska fonder och institutioner finns på ägarlistan är dock ett minus.

”Vi avråder inte från att teckna, men är heller inte tillräckligt lockade för att göra det. Sammantaget är vi neutrala till Röko. Om aktien blir en IPO-rökare återstår att se”

Dagens industri – Teckna inte

Dagens Industri rekommenderar sina läsare att utvärdera hur Tomas Billing och Fredrik Karlsson lyckas upprepa sina tidigare framgångar från åskådarplats. Analytikern Ulf Petersson anser att framgång redan har räknats in i priset som aktierna nu erbjuds för.

”Dessutom brukar relativvärdering, som är ett köpargement för Rökonoteringen, sällan sluta lyckligt när jämförelseobjekten, i det här fallet förvärvskonglomeratsbranschen, är historiskt högt värderade.”

Intervju med Fredrik Karlsson, VD för Röko.

Nyheter

Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN

Publicerad

den

Ljudbok från Storytel

EFN är mycket positiva till ljudboksföretaget Storytel i en färsk aktieanalys. Det är ett företag som numera har starka kassaflöden, nästan inga skulder, tillväxt och tillgång i bolaget som inte värderas av marknaden.

”Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.”

Förutom att vara en ljudbokstjänst så har Storytel även en stor förlagsverksamhet. Det EFN:s analytiker Kelly Connelin lyfter fram är att ljudboksförlaget Storyside är något av en dold pärla vars värde inte fullt ut har synliggjorts eller materialiserats ännu så länge.

Storytel har sagt att de ska revidera sina finansiella mål under våren, där rörelsemarginalmålet förväntas höjas.

Det hela mynnar ut i en tydlig köprekommendation.

Aktien stängde på 89 kronor i fredags och stängningskursen den 17 mars, dagen innan analysen publicerades EFN:s tryckta tidning Finansmagasinet, var 92,25 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri

Publicerad

den

Glada användare av Dynavox

Veckans aktie i Dagens industri är Dynavox, ett företag som är populärt bland förvaltare. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att Dynavox har en hög tillväxt, bra marginalexpansion och är verksamt på en konjunkturokänslig marknad.

”Att Dynavox är ett kvalitetsbolag råder det inget tvivel om. Produkterna är verkligt värdeskapande, bolaget har en stark marknadsposition, strukturell tillväxt, hög avkastning på kapitalet och stark organisk tillväxt. Bolaget ska värderas därefter,”

Värderingen är redan relativt hög. Men 20 gånger nästa års förväntade rörelseresultat ger en potential på 15 procent på ett års sikt, vilket är en rimlig värdering för denna typ av kvalitetsbolag.

Dynavox-aktien stängde veckan på 63,60 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Dagens industri och Affärsvärlden gillar Asker Healthcare Groups IPO

Publicerad

den

Vårdpersonal

Asker Healthcare Group är en serieförvärvare inom medicintekniska produkter och tjänster. Koncernen består av över 40 företag i 17 länder och har 4 000 anställda. Företaget gör nu en IPO på Nasdaq Stockholm där erbjudandet består av aktier för upp till 10,2 miljarder kronor, där större delen består av befintliga aktier. Teckningstiden är 18-25 mars och aktierna börjar handlas den 27 mars.

Intresset för erbjudandet är rent allmänt stort och det visade sig även när teckningen öppnade, det blev fulltecknat på 35 minuter.

Affärsvärlden och Dagens industri är positiva

Dagens industri rekommenderar sina läsare att teckna Asker Healthcare-aktien. Tidningen tycker att det är ett spännande tillskott på börsen som har goda förutsättningar att fortsätta växa starkt organiskt och via förvärv.

”Vi tror att aktiemarknaden kommer att uppskatta bolagets ocykliska marknad, samt att rörelsemarginalen kommer att förbättras det kommande året. Det tycker vi bör motivera en värdering kring 20 gånger nästa års ebita. Det ger oss en uppsida om 15 procent.”

Affärsvärlden ger en teckna-rekommendation till Asker Healthcare Groups IPO, i alla fall för den riskvillige. Bolaget är verksamt på en marknad med strukturell tillväxt.

”Investerare som gillar serieförvärvare och kan leva med värderingen kan överväga en post. Det är inget fyndpris men väl en rabatt mot de mest framgångsrika serieförvärvarna (som visserligen är dyra)”

Man kan rent allmänt inte höra någon säga att de tror att detta blir en kursraket på kort sikt, utan de flesta tycker att det är ett kvalitativt bolag där ägarna gett en viss rabatt i IPO-erbjudandet så att aktien ska kunna gå upp något när handeln inledes.

Vill man på ett enkelt sätt fördjupa sig något så finns det ett bra samtal där EFN:s analytiker Peter Hedlund och Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid (banken är ankarinvesterare i erbjudandet) ger sin syn på Asker Healthcare Groups IPO-erbjudande.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära