Följ oss
Råvarumarknaden

Nyheter

Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO

Publicerad

den

Portfölj med innehåll

Röko är en serieförvärvare och evig ägare av lönsamma små och medelstora bolag, huvudsakligen i Europa. Företaget gör nu en IPO bestående av befintliga aktier för 5,3 miljarder kronor som tecknas under en kort period på 5-7 mars till 2048 kronor per aktie, för att sedan börsnoteras på Nasdaq Stockholm den 11 mars.

Det är inte någon analytiker som totalsågar Röko, men inställningen är generellt sval. I skrivande stund rekommenderar tre analytiker att man inte ska teckna erbjudandet och en ställer sig neutral. Genomgående är att analytikerna tycker att Röko tagit ut att man har framgång i förväg och satt värderingen baserat på det. Det är samtidigt inte så mycket att fundera över för investerare då nästan hela IPO-erbjudandet är tecknat av 60 investerare på förhand.

EFN – Teckna inte

EFN rekommenderar sina läsare att inte teckna aktier i Rökos IPO-erbjudande. Positivt är att ledningen har ett starkt track record och att bolaget uppvisar en bra vinsttillväxt samt sakta stigande vinstmarginaler. Att IPO-erbjudandet har ett fast pris är också bra. Men det EFN:s analytiker Martin Blomgren ogillar är värderingen som baserat på förra årets vinst har ett P/E-tal på 43. Bolaget kan visserligen förväntas växa in i sin värdering, men nu har Röko tagit ut det i värderingen redan från start.

En teckna-sälj-strategi kan fungera och det kan mycket väl bli bra på en riktigt lång tidshorisont. Men det skaver och när någon ur allmänheten kan förvänta sig att få minsta möjliga tilldelning är frågan om det är värt besväret.

Aktiespararna – Teckna inte

Aktiespararna ger rådet till sina medlemmar att inte teckna Röko. Analytikern lyfter fram att marknadsläget är osäkert samtidigt som Röko inte ger någon rabatt mot de andra erfarna serieförvärvande konkurrenterna. De 60 investerare som tecknar större delen av IPO-erbjudandet har ingen lock-up. Slutsatsen är att investerare bättre avstår.

”Givet det turbulenta marknadsläget, ett potentiellt stort överhäng av aktier från start och en värdering som inte ger mycket uppsida är rådet att inte teckna aktier i Röko.”

Affärsvärlden – Neutral

Affärsvärlden ger rådet neutral. Allmänheten får en liten tilldelning varför det kan bli en kamp om de aktier som faktiskt finns att köpa. Det faktum att inga svenska fonder och institutioner finns på ägarlistan är dock ett minus.

”Vi avråder inte från att teckna, men är heller inte tillräckligt lockade för att göra det. Sammantaget är vi neutrala till Röko. Om aktien blir en IPO-rökare återstår att se”

Dagens industri – Teckna inte

Dagens Industri rekommenderar sina läsare att utvärdera hur Tomas Billing och Fredrik Karlsson lyckas upprepa sina tidigare framgångar från åskådarplats. Analytikern Ulf Petersson anser att framgång redan har räknats in i priset som aktierna nu erbjuds för.

”Dessutom brukar relativvärdering, som är ett köpargement för Rökonoteringen, sällan sluta lyckligt när jämförelseobjekten, i det här fallet förvärvskonglomeratsbranschen, är historiskt högt värderade.”

Intervju med Fredrik Karlsson, VD för Röko.

Nyheter

Börsnoterade företag köper enorma mängder bitcoin

Publicerad

den

Bitcoin-mynt

Börsnoterade företag köper bitcoin i ett högt tempo. Under det andra kvartalet köpte de 131 355 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 18 procent enligt data från Bitcoin Treasuries. ETF-fonder ökade samtidigt med 111 411 bitcoin, vilket ökade deras totala innehav med 8 procent. Det är det tredje kvartalet i rad som börsnoterade företag köper fler bitcoin än ETF-fonder.

Hittills i år har börsnoterade företag köpt 237 664 bitcoin, vilket är dubbelt så mycket som de 117 295 bitcoin som ETF-fonder har köpt under samma period.

Börsnoterade företag äger nu omkring 855 000 bitcoin, vilket är omkring 4 procent av det totala antalet bitcoin. En bitcoin kostar idag omkring 1 miljon kronor.

Även noterade företag i Sverige köper bitcoin

Utvecklingen att noterade företag köper bitcoin har även tagit fart i Sverige i år. H100 har på kort tid köpt bitcoin för 250 miljoner kronor och K33 för 35 miljoner kronor. Bitcoin Treasury Capital som noteras på Spotlight på tisdag har köpt bitcoin för 150 miljoner kronor. För en vecka sedan meddelade även Fragbite Group att de köper sina första bitcoin för 5 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Odinwells sensorer upptäcker bakterietillväxt i sår

Publicerad

den

Förband med sensor från Odinwell

Odinwell meddelade idag att preliminära tester av bolagets sensorer för bakteriemonitorering har visat lovande resultat. I testerna har spår av den biomarkör man letar efter kunnat detekteras direkt från den sida av förbandet som legat an mot det infekterade såret, vilket är ett viktigt steg i utvecklingen av bolagets teknologi för tidig upptäckt av bakterietillväxt i sårmiljö.

”Det är jätteroligt att vi nu lyckas mäta bakterier i förband som använts kliniskt. Det visar att vår teknologi har potential att göra verklig skillnad inom avancerad sårvård”, säger Marcus Andersson, VD för Odinwell.

Bolaget fortsätter nu med ytterligare tester på fler prover för att förfina testmetoden och algoritmen. Målet är att komplettera de tidiga resultaten med mer robust data och därmed ta ytterligare steg mot att bygga vetenskaplig evidens kring produkten.

”Vi är i ett spännande skede där varje testresultat för oss närmare en lösning som kan förbättra livskvaliteten för patienter världen över och vi tar nu med oss dessa resultat när vi pratar med potentiella partners”, tillägger Marcus Andersson.

Fortsätt läsa

Nyheter

mResell ska ha en omsättning på 600 miljoner kronor

Publicerad

den

mResell-produkter

Idag kommunicerade mResell sina finansiella mål, både på lång och kort sikt.

På lång sikt, definierat som en period om tre till fem år, är bolagets målsättning att uppnå en omsättning om 600 miljoner kronor och en EBIT-marginal överstigande 10 procent.

mResell har utvecklat en industriledande, avancerad plattform som analyserar priser, efterfrågan och logistikflöden på de större marknadsplatserna i Europa för de produkter som bolaget säljer; refurbished Apple products (rekonditionerade Apple-produkter). Plattformen avgör i realtid på vilken marknad och via vilken kanal varje produkt bör säljas för att uppnå högsta möjliga marginal. Detta möjliggör både en optimerad lönsamhet och en snabb lageromsättning om 20-30 dagar, vilket gör att bolaget kan använda sitt kapital effektivt och skapa utrymme för ytterligare accelererad tillväxt.

– Vår egenutvecklade industriledande teknikplattform är kärnan i hur vi optimerar både marginaler och lageromsättning. Genom att hela tiden sälja på rätt marknad kan vi omsätta lagret snabbt och samtidigt uppnå bästa möjliga prispunkt. Det är en central del i hur vi ska ta bolaget mot våra finansiella mål. säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.

Bolaget har idag verksamhet i 12 länder och har sålt rekonditionerade Apple-produkter till mer än 300 000 kunder. Kombinationen av närvaro på samtliga ledande marknadsplatser och en datadriven affärsmodell skapar förutsättningar för ökad tillväxt.

Omsättningen förväntas öka 70-80 procent innevarande halvår

– Vår bedömning är att den riktade nyemissionen som kommunicerades idag, den 3 Juli, ytterligare accelererar tillväxten och att omsättningen för andra halvåret 2025 förväntas öka med 70-80 procent jämfört med samma period 2024, säger Patrik La Placa Christiansen, VD för mResell.

Fortsätt läsa

Livsmedel

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära