Nyheter
Lipum har tagit ett rejält kliv på vägen mot ett biologiskt läkemedel med potential att bli en first-in-class behandling för RA-patienter

Lipum är ett Umeåbaserat biofarmaceutiskt bolag som fokuserar på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Bolagets ambition är att erbjuda en bättre behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Lipums läkemedelskandidat SOL-116 befinner sig i sen preklinisk fas med övertygande data för ledgångsreumatism. Inom kort inleds den första kliniska prövningen för SOL-116, vilket innebär att Lipum byter skepnad och blir ett bolag som befinner sig i klinisk fas. Det berättar Lipums vd Einar Pontén.

Ni har identifierat en helt ny målmolekyl för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. Innebär det att er läkemedelskandidat SOL-116 har potential att utvecklas till ett nytt first in class läkemedel för kroniska inflammatoriska sjukdomar?
– Läkemedlet ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. Det är en ny verkningsmekanism med möjlighet att bli först i en helt ny läkemedelsklass för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar. BSSL är en banbrytande upptäckt som på sikt kan resultera i effektiv behandling för kroniskt sjuka patienter som tidigare saknat effektiva behandlingsalternativ. I nuläget fokuserar vi på att utveckla SOL-116 för behandling av RA-patienter, men på sikt kan den tillämpas även på andra indikationer, exempelvis Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Hur långt har ni kommit i utvecklingen av er läkemedelskandidat, SOL-116?
– SOL-116 är i sen preklinisk fas med övertygande data för ledgångsreumatism som drabbar omkring en procent av befolkningen. Vi har utvecklat ett biologiskt läkemedel, vilket innebär att det finns produktionsmetod, genomförda toxikologiska studier och en produkt färdig att använda i klinisk prövning. Övergången från preklinisk fas till att bli ett bolag som befinner sig i klinisk fas är en otroligt viktig milstolpe som bland annat ökar vår attraktivitet för eventuella samarbetspartners framöver.
Hur stort är behovet av alternativ till de befintliga läkemedel som används vid behandling av ledgångsreumatism?
– Det medicinska behovet är omfattande, inte minst eftersom långt ifrån alla RA- patienter är hjälpta av de behandlingsalternativ som i dagsläget finns att tillgå. Drygt 30 procent svarar inte alls på behandlingen och drygt 30 procent utvecklar en immunitet mot behandlingen eller avbryter sin behandling eftersom biverkningarna är relativt omfattande. Dessa faktorer sammantaget innebär att det finns ett mycket stort behov av ett RA-läkemedel med en alternativ verkningsmekanism, vilket SOL-116 erbjuder.
Hur ser er utvecklingsplan ut de kommande åren?
– Parallellt med kliniska studier på SOL-116 för behandling av ledgångsreumatism kommer vi även att fortsätta och i viss mån intensifiera vårt prekliniska arbete. Målsättningen är att ytterligare stärka vår kunskap kring SOL-116s verkningsmekanism samt att verifiera möjligheterna att behandla fler sjukdomar. Vi har identifierat och prioriterat bland inflammatoriska sjukdomar av särskilt intresse. Vår ambition är att etablera partnerskap för den fortsatta kliniska utvecklingen och dra nytta av större läkemedelsbolags kompetens, organisation och finansiella resurser fram till marknadsgodkännande eller utlicensiering av olika indikationer.
Vilka faktorer gör Lipum till ett intressant bolag att investera i?
– Vi utvecklar ett unikt läkemedel för att möta ett stort medicinskt behov på en gigantisk marknad, exempelvis är marknaden för behandling av reumatoid artrit, RA, värd 250 miljarder kronor årligen. Lipum har en tydlig utvecklingsstrategi och en biologisk läkemedelskandidat, ett av de hetaste utvecklingsområdena just nu i läkemedelssektorn. Av de läkemedelskandidater som går in i klinisk prövning Fas I så är det dubbelt så hög chans att biologiska läkemedelskandidater blir ett godkänt läkemedel jämfört med småmolekylära läkemedelskandidater. För autoimmuna sjukdomar som exempelvis ledgångsreumatism är det fyra gånger högre chans att nå marknaden jämfört med traditionella småmolekylära läkemedel. Förutsättningar att på sikt nå ut på marknaden med SOL-116 som ett godkänt biologiskt läkemedel bedömer jag därmed som mycket lovande.
Fakta: Lipum är ett biofarmaceutiskt bolag specialiserat på upptäckt och utveckling av ny behandling för kroniska inflammatoriska sjukdomar. Läkemedelskandidaten SOL-116 är en fullt humaniserad antikropp som ska ge säkrare och effektivare behandling genom att blockera en tidigare förbisedd målmolekyl (BSSL) i immunförsvaret. Lipum är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn LIPUM.
Nyheter
XMReality når det uppsatta målet om positivt kassaflöde

XMReality har under det gångna året genomfört större förändringar av verksamheten för att minska kostnader och nå lönsamhet. Genom dessa förändringar har bolaget under juni månad nått en kostnadsnivå som ligger i nivå med intäkten från mjukvaruprenumerationer, och därmed uppfyllt det tidigare kommunicerade målet att generera positivt kassaflöde.
Under 2024 kommunicerades en plan för bolaget som prioriterade kostnadsminskningar, med målet att verksamheten skulle bli lönsam. Under hösten 2024 sattes det finansiella målet att verksamheten skulle börja generera positivt kassaflöde på årsbasis under våren 2025. Under juni månad nåddes målet, då den månatliga återkommande intäkten (MRR) för första gången översteg verksamhetens kostnader på månadsbasis.
“Att ställa om verksamheten till lönsamhet har krävt många stora förändringar, vilket har upptagit en stor del av vår tid och vårt fokus under det gångna året.” säger Alexander Sandström, vd på XMReality. “Nu när dessa förändringar är fullt ut genomförda ser jag fram emot att vi kan lägga mer tid på att utveckla både marknadsföring, sälj, kundrelationer och vår produkt vidare för att göra bolaget ännu bättre i framtiden.”
Nyheter
Fragbite tar in ytterligare 6 miljoner kronor till sin bitcoin treasury

Tidigare denna månad började Fragbite Group att anlägga en bitcoin treasury-strategi med en finansiering på 5 miljoner kronor. Patrik von Bahr utsågs till treasury director.
Idag meddelade Fragbite att man tar in ytteligare 6 miljoner kronor via konvertibler som kan konverteras till 13 kronor per aktie.
”Det gläder mig att vi på kort tid mottagit stort intresse för affärsområde Bitcoin Treasury och vår långsiktiga strategi att öka aktieägarvärdet med bitcoin som hävstång. Nu engagerar vi nya investerare och tar in ytterligare etableringslikvid för att så snabbt som möjligt kunna påbörja förbättringen av Bolagets kapitalstruktur,” säger Patrik von Bahr, Bitcoin Treasury Director, Fragbite Group.
Investeringen genomförs med målsättningen att ge Fragbite Groups nya affärsområde Bitcoin Treasury ytterligare etableringslikvid. Det nya affärsområdet möjliggör för placering av överskott från bolagets kärnverksamhet i bitcoin i syfte att bygga en stark kapitalstruktur i koncernen.
Nyheter
Abera Bioscience tilldelas ytterligare 4,7 Mkr för utökad utveckling av nasal influensavaccinkandidat

Bioteknikbolaget Abera Bioscience har beviljats ytterligare finansiering på cirka 4,7 miljoner kronor från CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations). Det utökade stödet ska användas till att vidareutveckla bolagets nasala influensavaccinkandidat och optimera produktionsprocesser för snabbare och skalbar tillverkning av antigener.
Samarbetet med CEPI fokuserar på att använda Aberas patenterade vaccinteknologi – baserad på naturliga bakteriella vesiklar (OMV) – för att snabbt kunna möta framtida infektionsutbrott. Genom nasal administrering kan vaccinet direkt aktivera immunförsvaret där viruset först tar sig in i kroppen, vilket ger upphov till mukosal immunitet – en viktig faktor för att stoppa spridning vid pandemier.
”Detta utökade stöd från CEPI ger oss möjlighet att bygga ännu bättre förutsättningar för att kunna reagera på nya hot och snabbt utveckla effektiva vacciner,” säger Maria Alriksson, vd för Abera Bioscience.
Med finansieringen kan bolaget genomföra fler prekliniska proof-of-concept-studier och testa olika processoptimeringar. Målet är att bevisa plattformens flexibilitet och beredskap inför framtida pandemiska hot.
Abera Bioscience grundades 2012 och har sitt ursprung i forskning från Vrije Universiteit Amsterdam och Stockholms universitet. Bolaget utvecklar vacciner med särskilt fokus på nässpraysbaserade vacciner och pandemiberedskap. Deras huvudkandidat, Ab-01.12, är ett nasalt pneumokockvaccin som snart går in i klinisk fas 1.
-
Nyheter1 månad sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter2 månader sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter4 veckor sedan
Cell Impact är en teknikledare i vätgasrevolutionen
-
Nyheter2 månader sedan
Det stora fettbolagets aktie är köpvärd anser Dagens industri
-
Nyheter4 veckor sedan
Tre bra aktier att köpa sommaren 2025 enligt Martin Blomgren
-
Nyheter2 månader sedan
OssDsign accelererar tillväxtresan med ny strategi och kapitaltillskott
-
Nyheter1 månad sedan
Läge att ta hem vinsten i Skanska
-
Nyheter1 månad sedan
Richard Bråse uppmanar Hufvudstaden att återköpa aktier