Följ oss

Nyheter

Intervju med vd och styrelseordförande för LC-Tec

Publicerad

den

LC-Tec Holdings vd Paula Bergman och styrelseordförande Ingvar Andersson blir intervjuade om hur man ska möta en ökad efterfrågan på bolagets optiska komponenter – komponenter som förbättrar funktionaliteten i bland annat professionella videokameror och smarta glasögon.

LC-Tec är ett teknikbolag baserat i Borlänge. Bolaget utvecklar optiska komponenter baserade på så kallad flytande kristallteknologi (eng. Liquid Crystal – LC). Dessa komponenter möjliggör elektronisk kontroll av infallande ljus, vilket bland annat används för visning av 3D filmer på biografer, i professionella videokameror och i smarta glasögon.

LC-Tec har delat in sin verksamhet i fyra affärsområden: kamera, smarta glasögon, 3D och R&D, där de två förstnämnda utgör prioriterade tillväxtområden.

– Inom området kamera är våra kunder tillverkare av avancerade kameror som till exempel används vid filminspelningar. Smarta glasögon inkluderar produkter inom AR och medicinska tillämpningar, förklarar Paula de prioriterade områdena och fortsätter:

– Inom R&D jobbar vi brett för att hitta nya applikationsområden för våra produkter. Det är ett strategiskt viktigt område för att hitta nya verksamhetsgrenar i framtiden.

Bolaget verkar idag på en världsmarknad där 97 procent av det man omsätter går på export. Efter en lång period av teknologisk utveckling står man nu redo att möta en kraftigt ökad efterfrågan där prototyper ska översättas i volymproduktion.

– Det vi ser framför oss nu är att fler och fler kunder går från prototypleveranser till reguljära leveranser. Det här kommer innebära rejält ökade volymer, både vad gäller antal och omsättning. Vi håller på med en anpassning av företaget för att klara av denna omställning, det gäller såväl produktionsutrustning och lokaler som personal, förklarar Ingvar Andersson.

Enligt Ingvar drabbades LC-Tec relativt hårt av corona-pandemin då bland annat kundsegmentet 3D-biografer föll ifrån helt, men han upplever att investeringar som tidigare skjutits på framtiden nu återigen ses över och aktiveras. Samtidigt ser han inga stora direkta problem med den rådande komponentbristen i världen.

– Även om pandemin drabbade oss hårdast inom 3D-biografer så innebar den också att kunder inom övriga affärsområden senarelade introduktioner av nya produkter. Det är därför tiden från prototypleverans till reguljär leverans skjutits framåt. Komponentbristen drabbar inte oss direkt, men kunder inom exempelvis smarta glasögon har drabbats, vilket också fördröjt deras behov av våra komponenter.

I takt med att aktiviteten hos kunderna kommit igång igen har också nya applikationsområden för tekniken blivit mer tydliga.

– Vi utvärderar ständigt nya områden där tekniken kan appliceras. Ett område som medicinsk användning av smarta glasögon tror vi kommer få en mycket framträdande roll framåt, säger Paula.

På frågan om varför man ska investera i LC-Tec svarar hon kort:

– LC-Tec kommer växa rejält de kommande åren.

Ingvar utvecklar och betonar framförallt de trender som driver efterfrågan.

– Filmindustrin växer och växer och det blir mer och mer filmat material runtom i världen och för det behöver man bra kameror. Marknaden för augmented reality är bara i sin linda och inom medicinska tillämpningar kommer det också växa. Vår framtid är ljus brukar vi säga skämtsamt.

Nyheter

Svolder-aktien får en köprekommendation av Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri ger en köprekommendation till Svolder-aktien till en medelrisknivå.

”Den som vill investera i lönsamma och utdelande små och medelstora bolag men vill slippa fondernas höga avgifter har ett alternativ på Stockholmsbörsen. Di sätter köpstämpel på en aktie som ger aktiv förvaltning till indexpris.”

Svolder investerar i småbolag på Stockholmsbörsen, vilket definieras som en storlek på upp till 20 miljarder kronor. Till en analysen har även en intervju med VD gjorts och på frågan om även bolaget på First North och onoterade aktierna kan bli aktuella så är svaret ett tydligt nej.

Svolder handlas till 4 procents premie mot underliggande tillgångar, men det kan vara ett lågt pris att betala för att ett förvaltarteam till låg kostnad sköter investeringarna.

Förutom att Svolder ger en nischad investeringsstrategi till låg kostnad så är det en placering i att man tror på att småbolagsaktier får en omvärdering på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sälj Hemnet, men sju andra aktier är köpvärda anser Börsveckan

Publicerad

den

Fyra investerare

Börsveckan har denna gång analyserat hela tio företag och sju av aktierna rekommenderas investerare att köpa. Hemnet är dock ute i kylan och får en säljrekommendation.

Köp

  • Nordic Level Group
  • Nilörngruppen
  • Vitrolife
  • Rejlers
  • Careium
  • SEB
  • Viaplay

Avvakta

  • Plejd
  • Medcap

Sälj

  • Hemnet
Fortsätt läsa

Nyheter

Uppdatering om Storskogen på 20 minuter

Publicerad

den

Storskogen är en diversifierad bolagsgrupp bestående av 129 affärsenheter uppdelade i 14 vertikaler med en sammanlagd omsättning på cirka 36 miljarder kronor. Här går Bolagsanalyspodden igenom vad som har hänt den senaste tiden och hur det aktuella läget ser ut idag för bolaget.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära