Nyheter
Medicinteknikbolaget Calmark befinner sig på tröskeln till global lansering

Det svenska medicinteknikbolaget Calmark, som utvecklat ett världsunikt verktyg för diagnostik av nyfödda barn, befinner sig just nu på tröskeln från utvecklingsbolag till ett säljande bolag med en global marknad. Calmarks unika diagnostikverktyg underlättar sjukvårdspersonalens arbete och kan dessutom rädda livet på miljontals spädbarn världen över. Det berättar Anna Söderlund, vd på Calmark.
Berätta om Calmark och er affärsidé!
–Calmark grundades 2007 och sedan dess har varit inriktade på att utveckla diagnosverktyg för nyfödda. Vår produkt för nyfödda baseras på drygt tretton års forskning och branscherfarenhet. Vår lösning kan förbättra hela vårdkedjan med minskat lidande för patienterna, spara tid och kostnader inom vården och innebära avgörande skillnad i de delar av världen där sjukhuslaboratorium saknas.
På vilket sätt är ert diagnostikverktyg för spädbarn unik?
–För majoriteten av alla de barn som föds i världen, går resan från födsel genom första levnadsveckan smidigt och helt utan komplikationer. För somliga nyfödda barn leder dock medicinska tillstånd till ett behov av snabb diagnos och behandling. Utan behandling riskerar dessa barn att få bestående skador och i värsta fall dö. Vår produkt är ett PNA-instrument som mäter biomarkörer för sjukdomstillstånd hos nyfödda. Vårt instrument ger ett snabbt resultat som erbjuder sjukvårdspersonalen ett tillförlitligt beslutsstöd samt reducerade sjukvårdskostnader. I mindre utvecklade länder kan vår produkt erbjuda en kostnadseffektiv, robust och patientnära teknologi som gör det möjligt att rädda liv.
”Jag drivs av att bygga bolag och lansera produkter som gör verklig skillnad för människor runtom i världen.”
Hur långt har ni kommit i er kommersialiseringsprocess?
–Produktionen av vår produkt är igång sedan en tid tillbaka. Under 2020 har vi genomfört omfattande investeringar i en automatiserad produktionslina som levereras första halvåret 2021. När den är i drift räknar vi med att kunna producera uppemot 6 miljoner tester per år. Vi bygger nu upp ett team som ska ansvara för vår världslansering.
Hur ser er globala lanseringsplan ut?
–Vi har valt att lansera vår produkt i Kina innan den lanseras i USA eftersom den kinesiska marknaden för den här typen av lösningar är mycket stor. Vi har handplockat ett ledningsteam med lång dokumenterad erfarenhet av den här typen av internationella medicintekniska lanseringar. Hösten 2020 registrerade vi ett dotterbolag i Hongkong och nu pågår etableringen av ett motsvarande bolag även på det kinesiska fastlandet. Parallellt ska vi lansera vår produkt i södra Europa, Mellanöstern, Indien och så småningom även USA.
Vad är på gång i bolaget under 2021?
–Vi har nyligen skrivit ett distributionsavtal med det amerikanska bolaget VIA Global Health, som är specialiserade på distribution av medicintekniska produkter i låg- och medelinkomstländer. Avtalet är en viktig milstolpe för oss och innebär att våra produkter kan nå ut till ett sjuttiotal låg- och mellaninkomstländer på ett kostnadseffektivt sätt. Det är ett otroligt viktigt steg för att uppfylla vår mission. Under 2021 lanseras även vår diagnostikprodukt för Covid-19. Vår lösning gör det enkelt att snabbt bedöma sjukdomsgraden hos patienter med Covid-19.
”Vi har utvecklat en unik diagnostikmetod som kan göra verklig skillnad för spädbarns liv och hälsa hela världen.”
Varför är Calmark ett intressant bolag att investera i?
–Vi har utvecklat ett unikt diagnostikverktyg som kan göra verklig skillnad för spädbarns liv och hälsa i hela världen. Metoden är mycket efterfrågad, intresset från sjukvården är stort. När vi nu går in i en intensiv lanseringsfas räknar vi med att expandera rejält, som aktieägare är det förstås spännande att vara med på den resan. Vår vision är att kombinera en god avkastning med att ge varje spädbarn som föds i världen samma chans till överlevnad, oavsett om det föds i Sverige eller i Tanzania.
Vilka är dina personliga drivkrafter som vd för Calmark?
–Jag är legitimerad sjuksköterska och har jobbat med att utveckla medicinteknikbolag sedan 2003. Jag drivs av att bygga bolag och lansera produkter som gör verklig skillnad för människor runtom i världen. Mitt nuvarande arbete har många likheter med min tidigare karriär som sjuksköterska, i grund och botten handlar det om att rädda och förbättra människors liv.
Nyheter
Tre bra aktier att köpa sommaren 2025 enligt Martin Blomgren

EFN:s analytiker Martin Blomgren har valt ut tre bra aktier att köpa under sommaren 2025.
Hexagon
Tillfälliga motgångar har pressat aktien, men låg värdering och flera möjliga katalysatorer – som ledningsskifte och avknoppningar – skapar intressant uppsida.
Securitas
Ökad andel teknikdrivna säkerhetslösningar förbättrar marginalerna. Om bolaget når sina mål finns potential för kurslyft, särskilt då värderingen är återhållsam.
Matas
Trots en svag rapport är caset intakt. Ocykliska intäkter och tillväxtmöjligheter via Kicks-förvärvet ger stöd för en starkare kursutveckling på sikt. Dagens industri gav för övrigt en köprekommendation till bolaget i måndagens tidning.
Nyheter
Danska skönhetskedjan Matas fortsatt köpvärd

Den danska skönhetskedjan Matas, som även äger Kicks, har en bra tillväxtpotential till en attraktiv värdering. Dagens industri upprepar sin köprekommendation för aktien. För ett år sedan gav tidningen en köprekommendation och den föll ut helt okej. Det såg ännu bättre ut tidigare, men rapporten för fjärde kvartalet fick aktien på fall. Tillväxten i bolaget har varit enligt Dagens industris prognos men det blev svagare för lönsamheten, men det går åt rätt håll men något långsammare.
”För ett år sedan såg Di köpläge i den danska skönhetskedjan Matas. En växande nordisk skönhetsmarknad lockade och genom köpet av Kicks hade Matas blivit marknadsledande i Sverige, Norge och Danmark samt tredje störst i Finland.”
När Dagens industri gav sin köprekommendation för ett år sedan stod aktien i 116 DKK och i fredags stängde den på 131,2 DKK. Aktuellt läge är alltså att det finns uppsida kvar i aktien enligt Dagens industri.
Nyheter
Truecaller har flera intäktsben

Veckans aktie i Dagens industri är Truecaller och analysen mynnar ut i en köprekommendation och en uppsida på 25 procent. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att bolaget har över 400 miljoner användare och växer varje kvartal, samt trotsar motvind som valutakurser och konjunktur.
Bolaget har flera intäktsben och har en förmåga att hitta nya.
”Truecaller är sammanfattningsvis ett mycket imponerande svenskt teknikbolag. Flera teknikjättar har försökt konkurrera, exempelvis Google och Facebook, men nätverkseffekterna har visat sig vara en mycket viktig konkurrensfördel för Truecaller.”
Dagens industri tror att aktien kan stiga till 78 kronor och veckans aktie-analysen är alltid skriven med en horisont på ett år.
-
Nyheter1 månad sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter2 veckor sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter1 månad sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter1 månad sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Camurus är ett tillväxtmonster, köp aktien rekommenderar Dagens industri