Nyheter
AcouSorts innovativa teknologi revolutionerar den patientnära testningen runtom i världen

Medtechbolaget AcouSort erbjuder en teknisk plattform som möjliggör utvecklingen av ny generation kliniska instrument där patientprover analyseras direkt på läkarmottagningen eller vårdcentralen. AcouSort är verksamma på en snabbväxande marknad för point-of-care testing som beräknas vara värd 50 miljarder USD 2024. Bolaget gör sig nu redo för en storskalig kommersiell lansering av sin teknikplattform, som kan bidra till att effektivisera sjukvården och förbättra prognosen för miljontals patienter. Det berättar Torsten Freltoft, vd på AcouSort.
Berätta om AcouSort och bolagets affärsidé
– AcouSort erbjuder en effektiv lösning för provberedning, vilket gör att processen för analys av blodprover kan automatiseras och integreras i analytiska och diagnostiska instrument. Vår plattform använder ultraljud för att separera celler och andra blodkomponenter. Det banar väg för en ny generation kliniska instrument där patientprover, exempelvis blodprover, analyseras direkt på läkarmottagningen eller vårdcentralen. Den teknologi vi utvecklat möjliggör effektiv point-of-care testing, patientnära testning, vilket i sin tur skapar förutsättningar för snabbare diagnos och bättre möjligheter för läkaren att sätta in rätt behandling på ett så tidigt stadie som möjligt. Det förbättrar vårdkvaliteten och behandlingsresultaten för patienten. Med våra produkter kan nya diagnostiska system utvecklas för att minska dödligheten i tre av världens största dödsorsaker: cancer, infektionssjukdomar och hjärt-och kärlsjukdomar, där tidig upptäckt och behandling ofta är avgörande.
Hur kan era produkter effektivisera analysen av blodprov, som är en central del av diagnostiken vid bland annat cancer, infektionssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar?
– Blodprov är en avgörande del av diagnostiken eftersom kan man hitta spår av många sjukdomar i blodet. De blodprov som läkare tar på sina patienter skickas vanligtvis till ett centralt laboratorium för analys. När analysresultaten kommer tillbaka kallar läkaren vid behov patienten till ett återbesök. Den här processen tar i genomsnitt två veckor. Med vår teknologi för point-of-care testing, patientnära testning, kan blodproven i stället analyseras direkt på vårdcentralen eller läkarmottagningen, vilket avsevärt förkortar tiden från blodprov till ett nytt läkarbesök.
Hur långt har ni kommit i er kommersialiseringsprocess?
– Vi marknadsför sedan ett par år tillbaka produkter för grundläggande forskning, som är väl lämpade att skala upp och använda i kliniska applikationer. Vi har även ett pågående samarbete med vår första storskaliga nyckelkund vad gäller kliniska applikationer av vår teknologi, Instrumentation Laboratory i Boston, USA. De utvecklar en ny generation diagnostisk utrustning där vår teknologi är implementerad. Det faktum att vi nu har möjlighet att börja producera separationsmoduler i större skala är en viktig milstolpe för företaget. I sitt grundutförande har vår produktionslinje en kapacitet på cirka 100 000 separationsmoduler per år, men systemet är förberett för en andra installation som gör att vi snabbt kan fördubbla produktionskapaciteten. Att sedan kunna öka kapaciteten till 400 000 moduler per år kan uppnås genom att helt enkelt gå upp till tvåskift i produktionen.
Vilka faktorer gör AcouSort till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Som aktieägare i AcouSort deltar man i kampen mot tre av mänsklighetens vanligaste dödsorsaker: cancer, infektionssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi är ett ambitiöst medtechbolag med en väl beprövad och patenterad teknologi som baseras på tjugo års forskning vid Lunds universitet. Vi står nu i begrepp att inleda en bred kommersialiseringsfas med en affärsmodell som baseras på mycket goda möjligheter till skalbarhet. Point-of-care testing är en global megatrend, den internationella marknaden väntas expandera med drygt 10 procent per år. 2025 uppskattas det globala marknadsvärdet till 50 miljarder USD och det medicinska behovet av en effektiv teknologi för point-of-care testning är mycket omfattande.
Hur ser du på AcouSorts utvecklingspotential?
– Under fjärde kvartalet 2021 går bolaget in i en ny spännande fas då vi kan tillhandahålla separationsmoduler, AcouPlasmaoptical, till tillverkare av diagnostiska system för integrerad provhantering. Vi står nu på tröskeln till en bred kommersialisering av bolaget med goda möjligheter till att så småningom masstillverka våra moduler för integrerad provhantering.
Nyheter
Tre bra aktier att köpa sommaren 2025 enligt Martin Blomgren

EFN:s analytiker Martin Blomgren har valt ut tre bra aktier att köpa under sommaren 2025.
Hexagon
Tillfälliga motgångar har pressat aktien, men låg värdering och flera möjliga katalysatorer – som ledningsskifte och avknoppningar – skapar intressant uppsida.
Securitas
Ökad andel teknikdrivna säkerhetslösningar förbättrar marginalerna. Om bolaget når sina mål finns potential för kurslyft, särskilt då värderingen är återhållsam.
Matas
Trots en svag rapport är caset intakt. Ocykliska intäkter och tillväxtmöjligheter via Kicks-förvärvet ger stöd för en starkare kursutveckling på sikt. Dagens industri gav för övrigt en köprekommendation till bolaget i måndagens tidning.
Nyheter
Danska skönhetskedjan Matas fortsatt köpvärd

Den danska skönhetskedjan Matas, som även äger Kicks, har en bra tillväxtpotential till en attraktiv värdering. Dagens industri upprepar sin köprekommendation för aktien. För ett år sedan gav tidningen en köprekommendation och den föll ut helt okej. Det såg ännu bättre ut tidigare, men rapporten för fjärde kvartalet fick aktien på fall. Tillväxten i bolaget har varit enligt Dagens industris prognos men det blev svagare för lönsamheten, men det går åt rätt håll men något långsammare.
”För ett år sedan såg Di köpläge i den danska skönhetskedjan Matas. En växande nordisk skönhetsmarknad lockade och genom köpet av Kicks hade Matas blivit marknadsledande i Sverige, Norge och Danmark samt tredje störst i Finland.”
När Dagens industri gav sin köprekommendation för ett år sedan stod aktien i 116 DKK och i fredags stängde den på 131,2 DKK. Aktuellt läge är alltså att det finns uppsida kvar i aktien enligt Dagens industri.
Nyheter
Truecaller har flera intäktsben

Veckans aktie i Dagens industri är Truecaller och analysen mynnar ut i en köprekommendation och en uppsida på 25 procent. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att bolaget har över 400 miljoner användare och växer varje kvartal, samt trotsar motvind som valutakurser och konjunktur.
Bolaget har flera intäktsben och har en förmåga att hitta nya.
”Truecaller är sammanfattningsvis ett mycket imponerande svenskt teknikbolag. Flera teknikjättar har försökt konkurrera, exempelvis Google och Facebook, men nätverkseffekterna har visat sig vara en mycket viktig konkurrensfördel för Truecaller.”
Dagens industri tror att aktien kan stiga till 78 kronor och veckans aktie-analysen är alltid skriven med en horisont på ett år.
-
Nyheter1 månad sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter2 veckor sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter1 månad sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter1 månad sedan
Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden vågar ge en köprekommendation till Stillfront-aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Affärsvärlden rekommenderar G5 Entertainment-aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Camurus är ett tillväxtmonster, köp aktien rekommenderar Dagens industri