Följ oss

Nyheter

Saab har överlämnat anbud på fyra ubåtar till Nederländerna

Publicerad

den

Ubåt från SAAB

Saab har idag med stöd av den svenska och den brittiska staten lämnat in sitt erbjudande i upphandlingen av nya ubåtar till Nederländerna. Saabs anbud består av fyra avancerade expeditionsubåtar med den senaste tekniken och innovationerna i samarbete med det nederländska varvet Damen Shipyards Group.

Saabs erbjudande bygger på en framgångsrik, beprövad och framtidssäkrad design av ubåtar. Ubåten är baserad på en modulär design med de senaste förmågorna och teknologierna som möjliggör kontinuerlig uppgradering av ny teknik, vilket säkerställer att ubåtarna behåller sin förmåga under många år framöver.

Saab och det holländska varvet Damen Shipyards Group har samarbetat sedan 2015 och Saabs erbjudande för att ersätta den holländska Walrus-klassen sker i samarbete mellan Nederländerna och Sverige.

– Expeditionsubåten C718:s unika förmågor både möter och överträffar behoven och kraven från Nederländerna. Vårt erbjudande utgör ett betydelsefullt bidrag till det nederländska försvarets operativa förmåga och samarbetet med lokal industri kommer att säkerställa en strategisk självständighet för landet. Det här är nederländska ubåtar för den nederländska marinen, säger Mats Wicksell, Senior Vice President och chef för Saabs affärsområde Kockums.

C718 är en avancerad expeditionsubåt med en lång uthållighet som överträffar den nederländska marinens behov vid långa operationer såsom nödvändigt utrymme, besättningskomfort och kapacitet för ökad vapenlast.

Saabs anbud innefattar ett integrerat och beprövat vapensystem samt ett av de bästa sensorsystemen i världen. Saabs innovativa design med låg signatur minimerar risken att upptäckas av sonarer och andra sensorer. Allt tillsammans resulterar i en svårupptäckt och mycket kapabel ubåt.

I erbjudandet ingår även kunskapsöverföring från Sverige till Nederländerna. Ubåtarna kommer att kunna underhållas fullt ut av den nederländska marinen samt under hela livslängden uppgraderas på plats i landet.

Sverige har genom Saabs affärsområde Kockums en lång tradition av att tillverka ubåtar i världsklass. Fyra nationer opererar för närvarande ubåtar och ubåtsteknik designad av Saabs affärsområde Kockums; Sverige, Australien, Japan och Singapore.

Nyheter

Dometic är en bra aktie att köpa anser Dagens industri

Publicerad

den

Ett aktivt liv med Dometic på stranden

Dometic är veckans aktie i Dagens industri som delar ut en köprekommendation till medelrisk. Tidningens analytiker ser en uppsida på 20 procent, samt en direktavkastning på 2 procent, på ett års sikt.

”Di ser att en attraktiv värdering, ett förändringsarbete som ger resultat och en marknad som successivt kommer att förbättras ger köpläge i Dometic.”

Marginalförbättringar är att vänta och den amerikanska marknaden för det som kallas fritidsfordon verkar ha sett sin botten. Ett styrketecken är även att både VD och styrelseordförande har ett betydande aktieägande.

På den negativa sidan finns att bolaget är konjunkturkänsligt och fortfarande har en något hög skuldnivå. Att VD och styrelseordförande äger ordentligt med aktier är visserligen ett styrketecken, men i övrigt finns det inga storägare av kött och blod lyfter Di fram.

Fortsätt läsa

Nyheter

6 bra aktier att köpa enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har denna gång tittat närmare på nio företag och sex av aktierna är bra att köpa. Övriga tre gör man bäst i att vänta med.

Köp

  • Assa Abloy
  • Bulten
  • Duni
  • Balder
  • Instalco
  • Logistri

Avvakta

  • ChemoMetec
  • Multiconsult
  • Evolution
Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får beställning på 1,8 miljarder kronor från Kanada

Publicerad

den

Saab RBS 70 NG luftvärn

Saab har fått en beställning från Kanadas regering på det korträckviddiga luftvärnssystemet RBS 70 NG. Ordervärdet är cirka 1,8 miljarder kronor och leveranser börjar under 2024.

Beställningen inkluderar all utrustning som krävs för att använda RBS 70 NG, inklusive eldenheter, robotar, transportfordon samt utbildning och support. Genom affären kommer Saab långsiktigt att stötta Kanadas luftvärnsförmåga, med särskilt fokus på den kanadensiska försvarsmaktens närvaro i Lettland.

–  Vi levererar ett väl beprövat, effektivt luftvärnssystem som ger länder en mycket viktig förmåga i en orolig omvärld, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.

Kanada valde Saabs erbjudande inom ramen för en konkurrensupphandling och Saab kommer att samarbeta med kanadensiska partners och leverantörer för att leverera kontraktet. 

RBS 70 NG är laserstyrt, vilket hindrar motståndaren från att störa ut systemet, och har en automatisk målsökare. Några av Saabs kundländer för RBS 70 NG är Brasilien, Tjeckien och Lettland.   

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära