Följ oss

Nyheter

Saab förvärvar ledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI

Publicerad

den

AI-styrda drönare från BlueBear som Saab köper

Saab har idag förvärvat BlueBear Systems Group i Storbritannien. Förvärvet är en del i Saabs pågående expansion i prioriterade länder som Storbritannien, Australien, USA och Tyskland.

BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. BlueBear har 65 medarbetare utanför Bedford i England och hade 2022 en omsättning på 8 miljoner pund.

Kombinationen av Saabs världsledande produkter, tjänster och lösningar och BlueBears erfarenhet som en agil integratör av AI-baserade autonoma system kommer bidra starkt till Saabs framtida förmågor enligt Saab. Genom företagets expertis inom autonomi och svärmar av drönare, såväl som inom ledningssystem, kommer BlueBear att bidra till Saabs lösningar världen över.

Framväxande och disruptiva teknologier som AI, maskininlärning och autonoma system har potential att förändra hela branscher. Saab anammar därför en proaktiv strategi med utvalda förvärv. Genom förvärv och strategiska partnerskap med företag som specialiserar sig på ny teknologi utökas Saabs förmågor. Det innebär att mer kompletta lösningar kan erbjudas till ett brett spektrum av försvarsbehov. AI kommer att göra det möjligt för Saab att ytterligare förbättra företagets systemförmåga och öka effektiviteten i vår världsledande produktportfölj.

– Förvärvet av BlueBear är ytterligare ett steg i linje med vår tillväxtstrategi för att säkra Saabs position och konkurrensfördel i ett av våra prioriterade länder. BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. Företaget passar väl in i Saabs ambition att nyttja framväxande teknologier inom autonoma system och AI, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

Inom Saab kommer BlueBear att utgöra ett centrum för snabb konceptutveckling och erbjuda expertis som ökar innovationskraften.

– För BlueBear är det ett viktigt steg på vår resa att vi nu blir en del av Saab. Vi ser många nya möjligheter rörande autonoma system för marina, luftburna- och markbaserade tillämpningar. Vi ser även möjligheter inom integration av sensorer, nästa generations ledningssystem, AI-baserade militära molntjänster och nästa generations plattformar, säger Dr Yoge Patel, VD för BlueBear.

Nyheter

Ambea-aktien ska stiga minst 40 procent

Publicerad

den

Dagens industris Richard Bråse har analyserat Ambea och delar ut en tydlig köprekommendation till låg risk. Aktien bör värderas upp minst 40 procent.

Sedan pandemin har Ambea haft åtta kvartal på rad med organisk tillväxt, men trots detta är aktien på bottennivåer och stängde på 34,58 kronor i fredags, vilket kan jämföras med 75 kronor i IPO:n för 6,5 år sedan.

Lönsamheten i Ambea har de senaste åren påverkats negativt av nya bemanningsregler på äldreboenden i Finland, men under de senaste kvartalen har företaget kunnat börja kompensera för detta med prishöjningar.

Ambea är enligt Dagens industri en konjunkturokänslig verksamhet, med ett lågt värderat fritt kassaflöde som har en positiv tillväxttrend.

Fortsätt läsa

Nyheter

Värderingen på Implantica har blivit alldeles för låg anser Affärsvärlden

Publicerad

den

Refluxstop från Implantica

Affärsvärlden publicerade en analys på Implantica i fredags där man anser att värderingen blivit alldeles för låg och delar ut en köprekommendation. Man har valt att endast ta med bolagets produkt RefluxStop i analysen, resten av projekten lämnas okommenterade, vilket kan vara rimligt eftersom den produkten ligger längst fram och något mer inte behövs för att komma fram till att aktien är köpvärd.

Affärsvärlden tar upp att potentialen i RefluxStop är stor, även när begränsade antaganden görs om framtida marknad. Bolaget går långsamt fram med den viktiga FDA-ansökan i USA, i stället för att lämna in en ansökan direkt så använder man möjligheten med i feedback-rundor i tremånadersintervall för att maximera chanserna för en smidig process när man väl lämnar in en ansökan. Bolaget är även selektiva med vilka kliniker och kirurger man arbetar med i Europa, så att de data FDA kommer att titta på är så bra som möjligt.

Implanticas företagsvärde (EV) är nu bara några hundra miljoner kronor och bolaget har en välfylld kassa.

”Implanticas kassa är inget att bekymra sig över i ett optimistiskt scenario. Om Implantica rör sig i rätt riktning men måste fylla på kassan låt säga 2027 bör det vara möjligt att lösa med ett kapitaltillskott från renommerade investerare till acceptabla villkor för övriga ägare. Sannolikt är då börsvärdet högre än idag och utspädningen behöver inte bli särskilt kännbar.”

Implantica höll tidigare i veckan en kapitalmarknadsdag, presentationen spelades in och finns att se här.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan rekommenderar tre aktier – varav två är danska

Publicerad

den

Tidningen Börsveckans analytiker har tittat närmare på sex företag och hittat tre köpvärda aktier, varav två är danska. Momentum Group gör man däremot bäst i att sälja.

Köp

Avvakta

  • Addnode
  • Zalaris

Sälj

  • Momentum Group
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära