Följ oss

Nyheter

Saab förvärvar ledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI

Publicerad

den

AI-styrda drönare från BlueBear som Saab köper

Saab har idag förvärvat BlueBear Systems Group i Storbritannien. Förvärvet är en del i Saabs pågående expansion i prioriterade länder som Storbritannien, Australien, USA och Tyskland.

BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. BlueBear har 65 medarbetare utanför Bedford i England och hade 2022 en omsättning på 8 miljoner pund.

Kombinationen av Saabs världsledande produkter, tjänster och lösningar och BlueBears erfarenhet som en agil integratör av AI-baserade autonoma system kommer bidra starkt till Saabs framtida förmågor enligt Saab. Genom företagets expertis inom autonomi och svärmar av drönare, såväl som inom ledningssystem, kommer BlueBear att bidra till Saabs lösningar världen över.

Framväxande och disruptiva teknologier som AI, maskininlärning och autonoma system har potential att förändra hela branscher. Saab anammar därför en proaktiv strategi med utvalda förvärv. Genom förvärv och strategiska partnerskap med företag som specialiserar sig på ny teknologi utökas Saabs förmågor. Det innebär att mer kompletta lösningar kan erbjudas till ett brett spektrum av försvarsbehov. AI kommer att göra det möjligt för Saab att ytterligare förbättra företagets systemförmåga och öka effektiviteten i vår världsledande produktportfölj.

– Förvärvet av BlueBear är ytterligare ett steg i linje med vår tillväxtstrategi för att säkra Saabs position och konkurrensfördel i ett av våra prioriterade länder. BlueBear är en världsledande leverantör av autonoma system för svärmar av drönare baserade på AI för avancerade försvars- och säkerhetsapplikationer. Företaget passar väl in i Saabs ambition att nyttja framväxande teknologier inom autonoma system och AI, säger Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab.

Inom Saab kommer BlueBear att utgöra ett centrum för snabb konceptutveckling och erbjuda expertis som ökar innovationskraften.

– För BlueBear är det ett viktigt steg på vår resa att vi nu blir en del av Saab. Vi ser många nya möjligheter rörande autonoma system för marina, luftburna- och markbaserade tillämpningar. Vi ser även möjligheter inom integration av sensorer, nästa generations ledningssystem, AI-baserade militära molntjänster och nästa generations plattformar, säger Dr Yoge Patel, VD för BlueBear.

Nyheter

Embracer ska delas upp i tre börsnoterade företag

Publicerad

den

Tomb Raider

Embracer Group kom idag med en stor nyhet, nämligen att koncernen ska delas upp i tre separata börsnoterade företag.

  • Asmodee Group innehåller brädspelsverksamheten och har tidigare köpts av Embracer och behåller sitt namn. Eftersom Asmodee Group har stabila kassaflöden som banker känner sig trygga med så kommer en stor del av Embracers skulder att följa med till Asmodee. Följ börsnoteringen
  • Coffee Stain & Friends blir en gamingkoncern med parallellt fokus på indie- och A/AA-premium- och free-to-play-spel för PC/konsol och mobil. Inkluderar företag som Coffee Stain, Ghost Ship, Tarsier, Tuxedo Labs, samt THQ Nordic och Amplifier Game Invest, samt Easybrain, Deca, CrazyLabs och Cryptic. Följ börsnoteringen
  • Middle-earth Enterprises & Friends är arbetsnamnet på den verksamhet som blir kvar i Embracer-skalet och ska vara ett kreativt ”powerhouse” inom AAA-spelutveckling och förläggarverksamhet för PC och konsol samt förvaltaren av Sagan om ringen och Tomb Raider och många andra.

Erik Sprinchorn på TIN Fonder kommenterar planerna.

Erik Sprinchorn kommenterar Embracer Groups uppdelning.
Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan gillar en relativt nynoterad norsk aktie och fyra svenska

Publicerad

den

Investerare i city

Börsveckan har denna gång tittat närmare på åtta företag och hela fem av aktierna får köprekommendationer.

Köp

  • Beerenberg, som noterades på Euronext Growth Oslo i oktober
  • Volvo
  • Railcare
  • Note
  • Arjo


Avvakta

Fortsätt läsa

Nyheter

NCC på 20 minuter

Publicerad

den

Tingsrätt som NCC byggt

Bolagsanalyspodden går på 20 minuter igenom byggbolaget NCC vilket ger en bra översikt av verksamheten.

NCC är ett av de ledande byggföretagen i Norden och har flera affärsområden. Ett nytt affärsområde som börjat etableras under 2024 är Green Industry Transformation där kompetens och resurser samlas för att kunna driva stora projekt relaterat till den gröna industriella omställningen.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära