Följ oss

Nyheter

Saab får order på sensorsystemet Arexis till Tysklands Eurofighter

Publicerad

den

Arexis Eurofighter

Saab har tagit emot en order från Airbus Defence and Space gällande sensorlösningen Arexis. Kontraktsperioden är 2024-2026.

Det tyska försvarets upphandlingsmyndighet kommunicerade i juni 2023 att Saabs sensorlösning Arexis valts till Eurofighter EK, som är en ny telekrigsvariant av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan. Ordern innebär att Saab nu inleder den första fasen i arbetet mot att leverera Arexis inom det här programmet.

Saabs order kommer från Airbus, som är kontrakterad att uppgradera 15 av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan med de förmågor som krävs för att utföra telekrigsuppdrag. Planen kommer att ersätta det tyska flygvapnets Tornado ECR, som ska avvecklas från 2030.

– Saab har lång erfarenhet av att utveckla telekrigssystem och ett nära samarbete med Airbus. Vår sensorlösning Arexis, som bygger på avancerad hårdvara och mjukvara med AI-baserade algoritmer, kommer att stärka det tyska försvaret med telekrigsförmåga i världsklass under flera decennier framöver, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef.

AI-plattformen som används för Arexis utvecklas av Saabs strategiska AI-partner Helsing, ett företag där Saab tidigare har investerat över 800 miljoner kronor och Daniel Ek 1 miljard kronor.

Arexis är en beprövad telekrigsklösning med avancerade sensor- och självskyddsförmågor som ger användaren förmåga att upptäcka, lokalisera och identifiera avancerade radarhot i komplexa elektromagnetiska miljöer. 

Nyheter

Aktien i kvalitetsbolaget VBG Group är fortsatt köpvärd anser Dagens industri

Publicerad

den

VBG Group-aktien har dubblerats det senaste året och ännu mer än så om vi sträcker oss några månader längre och utgår från botten. Dagens industri skriver att det finns mer att hämta i aktien och delar ut en köprekommendation till aktien i det missförstådda kvalitetsbolaget som investerare nu har börjat upptäcka.

Dagens industris analytiker Mikael Vilenius lyfter fram att VBG har levererat en snabb organisk tillväxt, har en låg skuldsättning och fortfarande är något av en doldis.

Tidningen går igenom bolagets olika delar och när det hela summeras så drar man av 300 miljoner kronor för bolagets centrala kostnader och 400 miljoner kronor som är bolagets skulder. När värdet på delarna räknas samman så blir det en summa på 9,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 390 kronor per aktie, vilket är 24 procent över veckans stängningskurs.

Om VBG Group
VBG Group är en internationell industrikoncern med cirka 2 000 medarbetare i 15 länder. Moderbolaget VBG Group AB är en långsiktig ägare som med gedigen industriell kompetens, stark företagskultur och finansiell uthållighet bidrar med aktiv styrning av koncernens tre helägda divisioner; Truck & Trailer Equipment, Mobile Thermal Solutions och Ringfeder Power Transmission. VBG Group ABs B-aktie är sedan 1987 noterad på Nasdaq Stockholm och finns idag på Mid Cap-listan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Köp Viva Wine Group, men sälj Westpay anser Börsveckan

Publicerad

den

Vinglas

Börsveckan har analyserat sex företag vilket leder fram till en köprekommendation och en säljrekommendation, medan övriga aktier får avvakta-rekommendationer.

Köp

  • Viva Wine Group


Avvakta

  • Cheffelo
  • Zinzino
  • Amer Sports
  • Peab


Sälj

  • Westpay
Fortsätt läsa

Nyheter

Investmentabolaget Latour på 20 minuter

Publicerad

den

Portfölj som innehåller investeringar

Bolagsanalyspodden går igenom investmentbolaget Latour på 20 minuter vilket ger en bra översikt av verksamheten.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av tio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 82 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter cirka 26 miljarder kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära