Nyheter
Saab får beställning på Gripen till Ungern
Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) och tagit emot en beställning på ytterligare fyra Gripen C-stridsflygplan till Ungern.
Beställningen är en följd av ett tilläggsavtal till kontraktet mellan FMV och den ungerska regeringen som tecknades i december 2001, gällande 14 Gripen C/D till det ungerska flygvapnet. Tilläggsavtalet för de fyra ytterligare stridsflygplanen tecknades 23 februari 2024 mellan det ungerska försvarsministeriet och FMV. Det innebär att Ungern får en stridsflygflotta med totalt 18 Gripen C/D som skyddar och försvarar landets och Natos luftrum.
– Med Gripen har Ungern ett av Europas mest kapabla flygvapen. Vi ser fram emot att fortsätta vårt nära samarbete med den ungerska regeringen och försvarsindustrin, säger Micael Johansson, Saabs VD och koncernchef.
Saab har idag ett kontrakt med FMV gällande support för Ungerns Gripen-flygplan och står redo att tillhandahålla ytterligare uppgraderingar och support för de ungerska stridsflygplanen bortom 2035.
Saab och det ungerska försvarsministeriet har också tecknat en avsiktsförklaring gällande förmågeutveckling kopplad till högteknologisk industri och stridsflyg. Inom ramen för samarbetet stödjs även etableringen av ett nytt kunskapscentrum för VR-teknologi i Ungern.
Nyheter
Volvo är för lågt värderat, köp säger EFN i en analys
EFNs analytiker Martin Blomgren delar ut en köprekommendation till fordonstillverkaren Volvo. Företaget har världsledande positioner på en marknad som nått botten och kan stå inför flera bra år.
Ett p/e-tal på 11 nästa år och en ev/ebit på under 8 är lågt skriver Blomgren. Volvo är utan tvekan ett cyklist bolag, men företaget har i flera svackor bevisat att man är allt snabbare att anpassa sig, bättre på att hantera prissättningen och mer effektiv när det gäller produktion. Det motiverar en högre värdering.
De kommande åren ser således bra ut för Volvo.
Vill man fokusera på ännu längre sikt så måste man fundera på vad elektrifieringen innebär för konkurrenssituationen. Kan kinesiska tillverkare använda teknikskiftet för att upprepa inom tunga fordon vad man gjort inom personbilar och andra lättare fordon? Här tror dock Blomgren att Volvo med sina starka marknadspositioner, finansiella muskler, upparbetade servicerelationer och en ambitiös elektrifieringsstrategi kan navigera rätt bland riskerna.
Nästa möjliga trigger för aktien är den 14 november då bolaget har kapitalmarknadsdag i USA. Kan bolaget då skriva upp det långsiktiga rörelsemarginalmålet som idag ligger på minst 10 procent?
Nyheter
Sälj SBB, som allt mer liknar ett investmentbolag skriver Richard Bråse
I sin sista Veckans aktie-analys i Dagens industri delar Richard Bråse ut en säljrekommendation till SBB, fastighetsbolaget som allt mer liknar ett investmentbolag. Bolagets helägda fastighetsrörelse blir allt mindre och nettobelåningsgraden på den, exklusive Sveafastigheter, är över 180 procent. Sveafastigheter kommer visserligen även fortsättningsvis att konsolideras, men Bråse skrivet att det mer liknar en likviditetsreserv än ett dotterbolag.
”Med en negativ organisk amorteringskapacitet och begränsade möjligheter till konventionell refinansiering, kommer SBB att tvingas fortsätta att sälja tillgångar för att hantera sina skuldåtaganden.”
Bråse går i analysen igenom vilka tillgångar SBB består av, hur lätt eller svårt de kan omvandlas till likviditet. Och går på andra sidan igenom vad SBB måste betala och vilka strider man står inför.
Något som vore bra för SBB vore om de kan få loss ägarlånet på 5,3 miljarder kronor från Nordiqus för att sedan göra ett större rabatterat obligationsåterköp.
I januari inleds en av avgörande strid för SBB, den med hedgefonden Fir Tree. ”Om tabellen som beskriver beräkningsmetodiken i basprospektet från 2021 gäller, väntar troligen en formell likvidation av SBB där aktieägarna kommer att kamma noll.”
Nyheter
Absolent Air Care Group på 20 minuter
Bolagsanalyspodden går på 20 minuter igenom luftreningsföretaget Absolent Air Care Group vilket ger en bra översikt av verksamheten. Åsikten är att aktiekursen med all rätt går ned och att det egentligen inte finns någonting som talar för en snabb vändning. Aktien har alltid handlats till premie i förhoppningen om att detta ska bli nästa Nibe eller liknande. På den positiva sidan finns att bolaget har stabila ägare. Men slutsatsen är ändå att man gör bäst i att avvakta tills aktien har kommit ner ännu mer och att man ser någon form av vändning innan man köper.
Absolent Air Care Group är ett globalt luftreningsföretag som tillhandahåller skräddarsydda lösningar för industriella produktionsprocesser och storkök.
Företaget har huvudkontor i Sverige och driver produktionsanläggningar i Sverige, Storbritannien, Kanada och Estland. Totalt sett har koncernen egen verksamhet i Sverige, Storbritannien, Kanada, Kina, USA, Tyskland, Nederländerna, Finland, Frankrike, Estland, Indien, Schweiz, Japan, Hong Kong, Italien och Norge. Direktförsäljning av företagets luftreningslösningar sker via egna dotterbolag samt via ett nätverk av noggrant utvalda distributörer i fler än 60 länder.
-
Nyheter2 månader sedan
Stor uppsida i Neonode-aktien vid förlikning
-
Nyheter1 månad sedan
Ramlösa Shipping är ingen bra IPO anser Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
DUG Foodtech vill se en potatisrevolution
-
Nyheter2 veckor sedan
Volvo Cars-aktien är helt bottenlös
-
Nyheter1 månad sedan
Tillfällig uppgång i Hexatronic-aktien är att vänta enligt den tekniska analysen
-
Nyheter4 veckor sedan
Lanseringen av Gold Town Games nya spel Pocket Hockey närmar sig
-
Nyheter2 månader sedan
Invent Medic adderar enligt utstakad plan ytterligare produkt
-
Nyheter2 månader sedan
Autostore, verksamt inom lagerautomation, har en positiv riktning i orderingången