Nyheter
Refine Group adderar en bitcoin treasury-strategi

Onlinehandelsbolaget Refine Group lanserar en ny affärsenhet – Digital Assets. Med en riktad nyemission på 10 miljoner kronor inleder bolaget en bitcoin treasury-strategi. Målet är att stärka balansräkningen, skapa långsiktigt aktieägarvärde och positionera sig i framkant bland teknikbolag som omfamnar digitala tillgångar.
Tredje affärsområde fokuserar på bitcoin och finansiell motståndskraft
Refine expanderar nu från två till tre affärsområden – Products, Digital Services och det nya Digital Assets. Den nya enheten ska fokusera på att ackumulera bitcoin som strategisk reservtillgång, ett drag som speglar en global trend där innovativa teknikbolag ser kryptovalutan som ett skydd mot inflation och ett alternativ till traditionella kassareserver.
– ”Bitcoin är en global, likvid och icke-inflationär tillgång. Genom att integrera det i vår finansiella strategi stärker vi vår flexibilitet och position inför framtiden,” säger David Wallinder, VD för Refine Group.
Nyckeltalet för affärsområdet blir bitcoin per aktie – ett mått på hur effektivt bolaget kan bygga långsiktigt värde genom strategisk bitcoin-ackumulation.
Nytt kapital och Caldas Capital blir ny huvudägare
För att finansiera sin första investering i bitcoin genomför Refine en riktad nyemission på 10 miljoner kronor.
Den största investeraren i emissionen är Caldas Capital, representerat av den portugisiska entreprenören João Caldas. Han blir därmed största ägare i Refine och föreslås även till styrelsen. João har tidigare framgångsrikt byggt upp och sålt kosmetikabolaget Fancy Stage till Humble Group för 550 miljoner kronor – och har därtill gedigen erfarenhet av kryptomarknaden.
– ”Vi ser João Caldas som en strategisk partner. Han bidrar med både kapital och expertis inom digitala tillgångar – och stärker vår långsiktiga vision,” kommenterar Refines styrelse.
Fokus kvar på kärnverksamheten – men med digitalt djup
Trots satsningen på digitala tillgångar förblir Refine djupt engagerat i sina ursprungliga affärsområden. Products fortsätter att driva lönsam tillväxt via nya produktlanseringar och direktförsäljning, medan Digital Services expanderar inom e-handelsoptimering, molnlösningar och datadriven marknadsföring.
Satsningen mottogs väl av aktiemarknaden
Refine Group meddelade den nya satsningen i onsdags och mottogs väl av marknaden. Aktien har gått upp omkring 100 procent i skrivande stund.
Nyheter
Finepart får beställning på maskin för 4,5 miljoner kronor från lager

Finepart har fått en order på 398 000 euro, motsvarande 4,5 miljoner kronor, avseende leverans av ett Finecutsystem till en fransk kund verksam inom segmentet för lyxvaror. Maskinen kommer att användas i volymproduktion av avancerade komponenter och planeras levereras under det tredje kvartalet 2025.
Den aktuella ordern avser det sista av de lagermaskiner som bolaget tidigare kommunicerat, vilket innebär att bolaget nu helt omsatt det uppbyggda lagret.
Maskinen ska användas i volymproduktion
Då systemet kommer att användas i volymproduktion, förväntas även eftermarknadsaffären påverkas positivt över tid, i form av ökad försäljning av förbrukningsmaterial och service. Bolaget lyfter fram att affären ytterligare bekräftar att Fineparts teknik vinner ökat fäste i industriell volymproduktion och inte längre framför allt används i utvecklings- och prototypmiljöer.
”Vi är mycket glada över att ta ytterligare ett steg in i den franska industrin för högkvalitativa produkter. Att vår teknologi nu används i volymproduktion av komponenter inom lyxsegmentet bekräftar Finecutsystemets unika kombination av precision och flexibilitet”, säger Lars Darvall, VD för Finepart.
Betydande storlek i relation till bolagets värdering
Att Finepart nu säljer en maskin för 4,5 miljoner kronor från lager kan ställas i relation till att bolaget på aktiemarknaden för tillfället värderas till 6,6 miljoner kronor. Bolaget ska göra en företrädesemission på 10 miljoner kronor med start i slutet av augusti som är säkerställd till 100 procent.
Nyheter
SEB justerar ned prognoser men ser fortsatt värde i Green Landscaping

Green Landscaping redovisade ett svagt andra kvartal, präglat av ogynnsamma väderförhållanden och svag organisk tillväxt. Trots detta lyckades bolaget förbättra sin rörelsemarginal (EBITA), vilket visar på en robust affärsmodell och god kostnadskontroll. SEB har under fredagen som följd av rapporten sänkt sina estimat något men upprepar sin långsiktigt positiva syn på aktien.
Förbättrad marginal trots utmanande marknad
Bolaget uppvisade en negativ organisk tillväxt på -9 % i Q2, huvudsakligen till följd av en mild vinter och fortsatt tröga marknadsförhållanden, särskilt i Sverige och Norge. Ändå stärktes EBITA-marginalen till 9,0 % (från 8,7 % året innan), drivet av en fördelaktig affärsmix där segmentet ”Rest of Europe” ökade i betydelse. Särskilt imponerande var utvecklingen i Tyskland, där det nyligen förvärvade bolaget Tessmer förväntas bidra med cirka 17 miljoner euro i årlig omsättning.
Fortsatt fokus på förvärv
Trots en ökad skuldsättning (2,9x nettoskuld/EBITDA) räknar Green Landscaping med att fortsätta sin offensiva M&A-strategi, då kassaflödet traditionellt är starkt under andra halvåret. Bolaget bedöms ha goda möjligheter att utnyttja förvärv som tillväxtmotor, givet dess decentraliserade modell och beprövade integrationsförmåga.
Nedjusterade estimat – men fortsatt attraktiv värdering
SEB har sänkt sina EBITA-prognoser för 2025–2027 med 3-6 % och justerat ned det diskonterade kassaflödesvärdet (DCF) till 79 kr per aktie (tidigare 85 kr). Det innebär ett nytt värderingsintervall på 72–86 kr. På dagens kurs om 57,20 kr handlas aktien till EV/EBITA 11x för 2025E och 9x för 2026E – vilket innebär en rabatt mot jämförbara bolag inom nordiska tjänster och industriella förvärvskonglomerat (compounders).
Investeringscase: Stabil bas, tillväxtpotential via förvärv
Green Landscaping är marknadsledare inom skötsel och anläggning av utemiljöer, med huvuddelen av intäkterna från offentliga kontrakt. Det ger stabilitet, även i svagare konjunktur. Bolaget har visat att det kan växa genom förvärv och samtidigt öka lönsamheten. Den låga värderingen i kombination med stark kassagenerering ger stöd för aktien.
Nyheter
Sverige fortsatte att locka flest nordiska börsintroduktioner under första halvåret 2025

En ny rapport från PwC visar att Sverige dominerade den nordiska marknaden för börsintroduktioner under första halvåret 2025. Närmare 70 procent av de nordiska introduktionerna genomfördes i Sverige. Rapporten visar också att det samlade marknadsvärdet för introduktioner per första handelsdag, mer än tredubblades i förhållande till första halvåret 2024.
Enligt PwC: sammanställning Nordic IPO Watch 2025 märks nu en positiv trend när det gäller börsintroduktioner.
– Fler bolag sattes på börsen i förhållande till samma period förra året. Det samlade marknadsvärdet för introduktioner per första handelsdag ökade också betydligt upp till 2 167 miljoner euro, vilket kan jämföras med 691 miljoner euro under motsvarande period 2024, berättar Jon Widefjäll som är partner och operativt ansvarig inom Capital Markets på PwC.
Sverige sticker ut rejält i statistiken där 11 av totalt 16 introduktioner ägde rum i Sverige. Här genomfördes även de fyra största introduktionerna sett till marknadsvärde per första handelsdag, med Asker Healthcare Groups 821 miljoner euro i topp.
– Första halvan av 2025 började relativt försiktigt men följdes av en viss återhämtning under andra kvartalet, och särskilt då i juni med flera noteringar. Vi ser nu att många företag ligger långt framme i sina förberedelser, med siktet inställt på börsnoteringar under resterande del av 2025 alternativt första halvåret 2026, säger Johan Ericsson som är partner och verksam inom Capital Markets på PwC.
Noteringstorka bruten i Finland
Efter Sverige återfinns sedan Norge på andra plats med tre introduktioner under första halvåret, varav den största var Sentia till ett marknadsvärde per första handelsdag av cirka 157 miljoner euro. I Finland ägde två noteringar rum, och därmed avslutades en drygt tvåårig period utan noteringar.
Synen på resten av året
Trots utmanande förhållandena har de nordiska marknaderna sett flera framgångsrika transaktioner under årets första hälft, och där bakom finns flera potentiella börskandidater. Nu anas en optimism på de nordiska börserna under andra halvan av 2025, även om globala geopolitiska spänningar och makroekonomisk osäkerhet fortfarande råder.
– Överlag förväntas en försiktig marknad men där aktörerna är redo för rätt kandidater, då särskilt med betoning på mogna och kassagenererande företag, avslutar Jon Widefjäll.
-
Nyheter2 månader sedan
CLS revolutionerar hjärnkirurgi med laserprecision – och siktar mot en global marknad
-
Nyheter1 månad sedan
Dicot utmanar läkemedelsjättarna – framtidens potensbehandling väcker intresse
-
Nyheter2 månader sedan
Sinch-aktien kan fortsätta stiga anser Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Verve, tillfälligt brus skapar ett attraktivt köpläge
-
Nyheter3 veckor sedan
Cell Impact är en teknikledare i vätgasrevolutionen
-
Nyheter2 månader sedan
Det stora fettbolagets aktie är köpvärd anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
OssDsign accelererar tillväxtresan med ny strategi och kapitaltillskott
-
Nyheter1 månad sedan
Läge att ta hem vinsten i Skanska