Följ oss

Nyheter

Privatpersoners aktieägande upp 12,4 procent under 2023

Publicerad

den

Euroclear Swedens färska aktieägarstatistik för 2023 visar att marknadsvärdet på privatpersoners aktier ökade 12,4 procent under 2023 jämfört med året innan. Investor, Telia och Ericsson är favoritaktierna. Handelsbanken seglar upp på topp 10-listan.

Marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktier ökade med 12,4 procent jämfört med utgången av 2022 och uppgick till 1,2 biljoner i slutet av 2023. Det fjärde kvartalet 2023 ökade marknadsvärdet med nästan 14 procent jämfört med kvartalet innan. 

– Bakom upphämtningen ligger börsrusningen i november och december när många hoppades på räntesänkningar. Sedan dess har entusiasmen mattats av och vi ser exempel på det motsatta – att priser på vissa varor har ökat. Men så fort räntesänkningar blir verklighet här eller i utlandet lär intresset för aktieköp stiga igen, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Marknadsvärdet på privatpersoners aktieinnehav var i genomsnitt cirka 516 000 kronor 2023, jämfört med cirka 460 000 kronor 2022 och 543 000 kronor 2021. 

Svenskarnas tio mest populära aktier 

Investor är kvar på toppen som favoritaktie och ökade dessutom med 5,4 procent jämfört med året innan. Tvåa på listan var Telia, som minskade med 1,9 procent. Ericsson kom på tredje plats, en minskning med 2,9 procent. Handelsbanken klättrade upp på en tiondeplats.  

– Alla tre svenska storbanker är på topp-10-listan. Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp. Vi noterar särskilt Handelsbanken som är nykomling på listan, säger Annelie Lindahl.  

Euroclear Swedens aktieägarstatistik 

Euroclear Sweden hanterar det officiella registret över aktieägandet i de svenska aktiebolag vars aktier är noterade till handel på börs eller annan handelsplats. Statistiken som rör marknadsvärde refererar till alla svenska aktiebolag vars aktier är noterade för handel på börs eller handelsplattform i Sverige där en slutkurs rapporterats per den 31 december 2023.


Förändring av marknadsvärde för svenska privatpersoner per kvartal 2023 

2023-03    7,77%
2023-06   -1,73%
2023-09   -6,66%
2023-12   13,73%


Svenska privatpersoners favoritaktier

  1. Investor
  2. Telia
  3. Ericsson
  4. Volvo
  5. Swedbank
  6. SEB
  7. SSAB (9)
  8. SBB Norden (7)
  9. H&M (8)
  10. Handelsbanken (13)
Fortsätt läsa

Nyheter

Traction har för mycket av sin substans i räntesparande anser Börsveckan

Publicerad

den

Tänker på investeringar

Börsveckan har denna gång gjort en stor insats med att analysera investmentbolagen och ett av dem är Traction. Aktien får en avvakta-rekommendation.

Tidningens analytiker skriver att Traction utmärker sig genom en hög andel kassa och räntebärande placeringar. Mellan 2014-2015 ökade likvida medel från 12 procent till 34 procent, och 2016 steg räntebärande placeringar från 10 procent till 34 procent. Sedan dess har dessa legat kring 40 procent, förutom 2021. VD Petter Stillström påpekade 2016 att det var svårt att hitta attraktiva placeringar i den rådande nollräntemiljön.

Börsveckan noterar att det är ovanligt för ett investmentbolag att ha en så stor andel räntepapper och likvida medel. Detta kan ses som en strategi från familjen Stillström för att diversifiera inom bolaget, men det är inte optimalt för aktieägarna som förlorar möjligheten att disponera kassan själva.

Traction har gett omkring 60 procent avkastning de senaste fem åren på en portfölj som motsvarar 60 procent av substansen. Om de varit fullinvesterade hade avkastningen varit bättre, men deras portfölj har högre risk än index. Med en substansrabatt på knappt 5 procent är det inte tillräckligt attraktivt för att locka till köp.

Fortsätt läsa

Nyheter

Flerie, investmentbolaget inom life science som är nytt på börsen

Publicerad

den

Vilka investeringar som Flerie har gjort under åren

Flerie är ett investmentbolag inom life science som precis har noterat sig på börsen, via ett omvänt förvärv av Index Pharmaceuticals-skalet. Bolaget startades bland annat av den framgångsrika entreprenören på området, Thomas Eldered. Affärsvärlden gav nyligen en köprekommendation till aktien. Här presenteras bolaget av VD Ted Fjällman.

Ted Fjällman, VD för Flerie, presenterar verksamheten
Fortsätt läsa

Nyheter

Shortcut Media har blivit ett litet bolag, lämnar aktiemarknaden

Publicerad

den

För nästan två år sedan skrev Börsposten att Shortcut Media inte har en fungerande verksamhet eller affärsmodell. Några månader senare försattes en stor del av verksamheten i konkurs, och den kvarvarande verksamheten klarade inte att hantera skuldberget och fick gå in i rekonstruktion. Shortcut Media tog sig igenom rekonstruktionen och kom ut i ett betydligt friskare skick. Men med det sagt, man var fortfarande verksam på samma hårt konkurrensutsatta marknad där personalen dessutom är högst flyktig.

Shortcut Media har utvecklats till ett litet bolag som går halvdåligt. Nu tar bolaget konsekvensen av det och planerar att avnotera aktierna från Spotlight. Man skriver att det är en konsekvens av att man inte längre uppfyller Spotlights noteringskrav på att minst 100 aktieägare ska äga aktier för minst 2000 kronor vardera. Men det är knappast unikt för Shortcut Media, orsaken är nog snarare att noteringen inte tillför något till det skadeskjutna bolaget längre, det är bara en kostnad och tidsåtgång.

”Efter ett år av rekonstruktion och kraftiga nedskärningar är Shortcut Media-koncernen ett betydligt mindre bolag med en nuvarande värdering på under 10 MSEK. Vårt fokus framöver är att utveckla de två kvarvarande verksamheterna Magoo och Stark Film, som båda har fina förutsättningar att återgå till god lönsamhet och tillväxt när konjunkturen vänder. Detta arbete kommer underlättas utanför den noterade miljön, samtidigt som kostnadsbesparingarna kommer att vara betydande för bolaget”, säger Lennart Larsson, som har blivit huvudägare och tf VD för Shortcut Media AB.

Aktien har i skrivande stund fallit 44 procent vilket ger ett börsvärde på 3,9 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära