Följ oss

Nyheter

Privatpersoners aktieägande upp 12,4 procent under 2023

Publicerad

den

Euroclear Swedens färska aktieägarstatistik för 2023 visar att marknadsvärdet på privatpersoners aktier ökade 12,4 procent under 2023 jämfört med året innan. Investor, Telia och Ericsson är favoritaktierna. Handelsbanken seglar upp på topp 10-listan.

Marknadsvärdet på svenska privatpersoners aktier ökade med 12,4 procent jämfört med utgången av 2022 och uppgick till 1,2 biljoner i slutet av 2023. Det fjärde kvartalet 2023 ökade marknadsvärdet med nästan 14 procent jämfört med kvartalet innan. 

– Bakom upphämtningen ligger börsrusningen i november och december när många hoppades på räntesänkningar. Sedan dess har entusiasmen mattats av och vi ser exempel på det motsatta – att priser på vissa varor har ökat. Men så fort räntesänkningar blir verklighet här eller i utlandet lär intresset för aktieköp stiga igen, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Marknadsvärdet på privatpersoners aktieinnehav var i genomsnitt cirka 516 000 kronor 2023, jämfört med cirka 460 000 kronor 2022 och 543 000 kronor 2021. 

Svenskarnas tio mest populära aktier 

Investor är kvar på toppen som favoritaktie och ökade dessutom med 5,4 procent jämfört med året innan. Tvåa på listan var Telia, som minskade med 1,9 procent. Ericsson kom på tredje plats, en minskning med 2,9 procent. Handelsbanken klättrade upp på en tiondeplats.  

– Alla tre svenska storbanker är på topp-10-listan. Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp. Vi noterar särskilt Handelsbanken som är nykomling på listan, säger Annelie Lindahl.  

Euroclear Swedens aktieägarstatistik 

Euroclear Sweden hanterar det officiella registret över aktieägandet i de svenska aktiebolag vars aktier är noterade till handel på börs eller annan handelsplats. Statistiken som rör marknadsvärde refererar till alla svenska aktiebolag vars aktier är noterade för handel på börs eller handelsplattform i Sverige där en slutkurs rapporterats per den 31 december 2023.


Förändring av marknadsvärde för svenska privatpersoner per kvartal 2023 

2023-03    7,77%
2023-06   -1,73%
2023-09   -6,66%
2023-12   13,73%


Svenska privatpersoners favoritaktier

 1. Investor
 2. Telia
 3. Ericsson
 4. Volvo
 5. Swedbank
 6. SEB
 7. SSAB (9)
 8. SBB Norden (7)
 9. H&M (8)
 10. Handelsbanken (13)
Fortsätt läsa

Nyheter

Bilia är en lågt värderad aktie som är bra att köpa anser Dagens industri

Publicerad

den

Bilar hos Bilia

Dagens industris analytiker Ulf Petersson har gjort en analys av Bilia som mynnar ut i en köprekommendation för aktien till medelrisk. Han räknar med att aktien når 140 kronor inom ett år, vilket är den tidshorisont som Veckans aktie-analyserna har. Att jämföra med fredagens stängningskurs på 121,90 kronor. Till det kommer även en föreslagen utdelning som motsvarar en direktavkastning på nästan 6 procent.

”Sammantaget räknar Di med att nettovinsten ökar med närmare 20 procent till 1,1 miljarder kronor. Det motsvarar en vinst per aktie på drygt 12 kronor efter skatt. Det ger i sin tur ett p/e-tal på strax under 10 gånger vinsten, vilket är lågt givet den vinststabilitet som servicemarknaden innebär.”

Förutom att vinsten förväntas stiga och att aktien har en hög direktavkastning så är det positivt att företaget är en branschledare. På den negativa sidan finns en krympande bilmarknad på kort sikt i Sverige, en återhållsam konsumtion bland privatpersoner och att investerare visar ett ointresse för aktien.

Dagens industris analytiker Ulf Petersson kommenterar sin analys
Fortsätt läsa

Nyheter

Fyra aktier som är bra att investera i enligt Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan har tittat närmare på nio bolag denna vecka och det mynnar ut i köprekommendationer till fyra av aktierna.

Köp


Avvakta

 • Saab
 • C-Rad
 • Mentice
 • Bonesupport
 • W5 Solutions
Fortsätt läsa

Nyheter

Securitas på 20 minuter

Publicerad

den

Securitas-skylt

Bolagsanalyspodden har gjort en genomgång av Securitas på knappt 20 minuter. Securitas är ett världsledande företag som tillhandahåller säkerhet. Företaget har 358 000 medarbetare och förutom att tillhandahålla säkerhetsvakter så använder företaget även teknik.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära