Följ oss

Nyheter

Maven Wireless får en köprekommendation av analytiker

Publicerad

den

Kablar inkopplade i en router

Stockpicker ger en köprekommendation till teknikföretaget Maven Wireless i en färsk aktieanalys. Nedan är en sammanfattning av analysen.

För närvarande ensam på en global marknad enligt ledningen och med en teknik som får högsta betyg i samtliga upphandlingar visar på stark fundamenta. Dessutom en kraftigt ökad orderingång förstärker vår syn på denna börsnykomling.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och förhoppningarna är stora. Den femte generationens mobilnät ska lösa frågor som bredband till glesbygd, telemedicin i avlägsna delar med uppkopplade patienter, självstyrande bilar som minskar antalet olyckor, samt smartare belysningssystem mm. Det ska åstadkommas tack vare nedladdningshastigheter på upp till 1 Gbit/s initialt, vilket skulle vara minst tio gånger snabbare än de snabbaste mobilnät som finns idag.

5G har, emellertid, en svag penetrationsförmåga, vilket kan bli en utmaning eftersom cirka 80% av mobildataanvändningen för både existerande 4G-teknologier och 5G förväntas ske inomhus. Detta innebär att det kommer krävas nya signalförstärkande lösningar som stödjer flera operatörer samtidigt och multifrekvensband.

Det är också just här som Maven Wireless kommer in i bilden, ett teknikföretag som grundades 2016 med fokus på att utveckla och sälja system för inomhus- och tunneltäckning för såväl publika mobilsystem som kritisk kommunikation, exempelvis blåljusradio för polis och brandkår. Sedan början av juni är bolagets aktie noterad på First North, ett steg som togs för att säkra finansiering för en fortsatt expansion av verksamheten.

Det saknas i alla fall inte tillförsikt i ledningsgruppen om man tittar på målsättningen att öka omsättningen med cirka 80% i snitt under de kommande fem åren. Det skulle leda till en omsättning på mer än 1 miljard kr år 2025, vilket i sin tur skulle motsvara en marknadsandel på runt 4%. På pappret framstår målen som aggressiva men ändå ej orealistiska, givet 5Gs framfart och bolagets intressanta kunderbjudande.

Som relativt ungt företag har man dock fortfarande mycket att bevisa, även om den senaste tidens orderingång bådar gott. Omkring 100 Mkr i nettoomsättning borde vara inom räckhåll i år och om man lyckas leverera enligt plan, lär motsvarande siffra för 2022 landa runt 180 Mkr. Dagens börsvärde på 675 Mkr är då inte alltför utmanande, framför allt om man dessutom börjar visa svarta siffror på sista raden nästa år. Ett intressant tillskott i börssammanhang där dock risken i aktien förefaller vara hög i det läget bolaget befinner sig idag. Det är också i ljuset av det senare nämnda som köprådet blir av spekulativ karaktär.

Nyheter

Sandvik får sin hittills största order på batterielektrisk gruvutrustning

Publicerad

den

Batterielektrisk gruvmaskin från Sandvik

Sandvik har erhållit en stor order från South32 avseende leverans av en gruvutrustningsflotta för underjordsdrift för användning vid Hermosa, ett gruvprojekt inom kritiska mineraler i Arizona, USA. Den största delen av ordern avser batterielektriska fordon, och det är Sandviks största någonsin på batterielektrisk gruvutrustning. Ordern är värderad till runt 750 miljoner kronor och bokades i det andra kvartalet 2025.

Ordern inkluderar batterielektriska truckar, lastare, bultningsmaskiner, borriggar för ortdrivning och långhålsborrning, samt konventionella truckar, kabelbultningsriggar, lastare och borriggar för långhålsborrning. Leveranser väntas starta i det fjärde kvartalet 2026 och fortsätta till 2030, med merparten av leveranserna förväntade under 2026 och 2027.    

– Vi är stolta över att Sandviks batterielektriska fordon kan hjälpa till att bidra till ett ökat utbud av kritiska mineraler, vilket stöttar den fortsatta elektrifieringen av samhället. Lägre bränslekostnader och underhållskostnader tillsammans med en utrustning med längre livslängd, kommer att möjliggöra en mer effektiv, ekonomisk och hållbar gruvdrift vid Hermosa, säger Mats Eriksson, affärsområdeschef för Sandvik Mining and Rock Solutions.

Hermosa är för närvarande det enda avancerade gruvutvecklingsprojektet i USA med potential att producera mangan och zink — två federalt utsedda kritiska mineraler. South32 utvecklar Hermosas zink-bly-silver-fyndighet för att drivas under flera årtionden, och produktionsstart väntas under 2027.

Fortsätt läsa

Nyheter

AcouSorts VD om framtiden: Automatisering, partnerskap och banbrytande teknik i klinisk användning

Publicerad

den

AcouSort-produkter

AcouSorts teknologi, som kombinerar mikrofluidik och ultraljud – så kallad akustofluidik – står i centrum för en revolution inom automatiserad provhantering. Nu stärker bolaget sin position med en nyemission om drygt 34 miljoner kronor.

Biostock fick nyligen besök av Torsten Freltoft, VD för det Lundabaserade medicinteknikbolaget AcouSort. I intervjun berättar han om hur deras innovativa teknologi utmanar traditionell centrifugering – en metod som varit standard inom diagnostik och cellterapi i decennier.

– Med vår teknologi kan vi automatisera processer som annars kräver centrifugering. Det innebär att vi kan integrera dessa processer i chip, vilket i sin tur kan byggas in i diagnostiska och terapeutiska system, förklarar Freltoft.

Kliniskt genombrott med Werfen

Ett konkret exempel på denna integration är samarbetet med det globala företaget Werfen, som lett till lanseringen av GEM 7000 – den första kliniskt godkända produkten där akustofluidik används.

– Det är historiskt. Förutom att det bekräftar vår teknologis potential får vi också royaltyintäkter och har ambitionen att i framtiden leverera komponenter direkt till Werfen, säger Freltoft.

Fokus på cellterapi och flödescytometri

AcouSort driver idag tio parallella utvecklingsprojekt. Två områden sticker ut: cellterapi och flödescytometri.

– Automatisering är nyckeln även här. Dagens cellterapier är mycket manuella och dyra. Genom att sluta och integrera processerna kan vi göra behandlingarna säkrare, billigare – och tillgängliga för fler patienter, säger han.

Tillväxt via partnerskap

Istället för att utveckla färdiga produkter själva, satsar AcouSort på en affärsmodell baserad på OEM-partnerskap – där de levererar komponenter som andra bygger in i sina system.

– Vi vill vara framtidens leverantör av ”spadarna” för provhantering. Genom partnerskap kan vi nå fler tillämpningar och marknader än vi skulle kunna på egen hand, berättar Freltoft.

Men det finns utmaningar. Framför allt handlar det om timing.

– Vår teknologi måste vara redo när marknaden är redo. Det är en balansgång – inte för tidigt, inte för sent. Men med sex nya partnerskap bara under förra året, ser vi att tiden börjar bli mogen, säger han.

Kapital för att växla upp

Den pågående nyemissionen på drygt 34 miljoner kronor ska användas för att omvandla samarbeten till konkreta affärer, skapa nya partnerskap och förbättra produkternas funktion och tillverkningskapacitet.

– Vi har kommit långt, men nu gäller det att ta nästa steg. Kapitalet ska hjälpa oss att skala upp och leverera på vår vision, avslutar Torsten Freltoft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Elekta är en trolig uppköpskandidat

Publicerad

den

Strålkniv från Elekta

Analytikern Björn Rydell på Placera lyfter fram Elekta som en av de troligaste uppköpskandidaterna.

“Just nu handlas aktien till de lägsta kursnivåerna på över tio år. Grundarfamiljen Leksell är storägare och ordförande Laurent Leksell börjar bli till åren (fyller 73 i år). Ett tänkbart scenario är att familjen Leksell köper ut Elekta tillsammans med ett riskkapitalbolag.”

Aktien värderas nu kring 10x rörelsevinsten på analytikernas prognoser och de skriver Rydell är lågt både i absoluta och relativa tal. Aktien är samtidigt tillbaka där den var år 2010, alltid har det varit någonting som gjort investerarna missnöjda, så många investerare skulle nog inte gråta om det kom ett bud.

Graf över utvecklingen för Elekta-aktien
Elekta-aktiens utveckling över åren. Den stängde idag på 48,28 kronor.
Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära