Följ oss

Nyheter

Marknadsledaren Coor lockar med hög direktavkastning

Publicerad

den

Coor städar

Analysguiden har uppdaterat sin analys på Coor. Analystjänsten ser en marknadsledare med stabil historik vars aktie erbjuder en attraktiv direktavkastning på 9,6 procent och en kurspotential på 20 procent. Nedan är Analysguidens sammanfattning.

Lång historik präglad av en imponerande stabilitet

Coor är en ledande nordisk leverantör av Integrerade Facility Management (IFM)-tjänster. Bolaget tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, som inkluderar allt från catering och lokalvård till fastighetsservice och säkerhetstjänster. Coor grundades 1998 som ett dotterbolag till byggjätten Skanska. Under 2004 förvärvades bolaget av riskkapitalbolaget 3i och bytte namn till Coor Service Management. 2015 tog Coor klivet in på Stockholmsbörsen och har tills idag vuxit till över 10 000 anställda med verksamhet i hela Norden. Kundlistan är imponerande med kunder som ABB, danska polisen ICA. Historiken präglas av en imponerande stabilitet och sedan börsnoteringen har omsättningen årligen vuxit med 7% i genomsnitt och uppgick till ~11,8 miljarder kronor för räkenskapsåret 2022.

Spännande möjligheter kommer ur en svag marknad

På förhand ser 2023 ut att bli ett tufft år IFM-bolaget. Utmaningar såsom stigande räntor, hög inflation och en allmänt tuff ekonomisk marknad kan påverka Coor i den negativa riktningen. Kostnadsbesparingar bland kunderna kan resultera i minskade volymer och en hög inflation kan få kostnaderna att stiga. Så här långt har läget dock hanterats väl. Indexeringar och interna effektiviseringar gör att Coor delvis lyckas kompensera mot den tuffa marknaden. Historiskt har bolaget varit skickliga på att hantera kostnadsbasen och svåra ekonomiska tider följs inte sällan av perioder där intresset för IFM-kontrakt tilltar då stora företag ska se över sin kostnadsbas. Dessutom är affärsmodellen kapitallätt och bolaget har ett negativt rörelsekapital eftersom kunderna betalar i förskott. Det i sin tur borgar för hög kassagenerering som skapar en stark balansräkning som möjliggör för generösa utdelningar och värdeskapande förvärv.

Överdriven kursreaktion efter förlorat kontrakt

Coor har en ledande position på en stabil och fragmenterad marknad. Verksamheten präglas av stabilitet och fina kassaflöden som möjliggör för hög direktavkastning. Det i sin tur gör Coor-aktien till en kandidat för byrålådan. Aktien handlas runt ~50 kronor efter ett kurstapp över ~20% sedan årsskiftet, delvis drivet av att Coor förlorade omförhandlingarna av Ericsson-kontraktet värt ~500mkr per år. På kort sikt framstår prissättningen av aktien hyfsat motiverad. Aktiemarknaden har tagit fasta på den fina historiken och den höga direktavkastningen ser ut att vara eftertraktad. Historiskt har jämförbara bolag handlats strax under 20x årsvinsten och vår bedömning är att Coor prissätts för att leverera i linje med sina finansiella mål. Ett p/e-tal på 17x nästa års vinst ger ett motiverat värde på 60 kronor och erbjuder en kurspotential strax under 20% utöver den fina utdelningen. Marknadens oro må vara befogad men den negativa kursreaktionen framstår i dagsläget som överdriven och dagens kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge.

Nyheter

Aktien i kvalitetsbolaget VBG Group är fortsatt köpvärd anser Dagens industri

Publicerad

den

VBG Group-aktien har dubblerats det senaste året och ännu mer än så om vi sträcker oss några månader längre och utgår från botten. Dagens industri skriver att det finns mer att hämta i aktien och delar ut en köprekommendation till aktien i det missförstådda kvalitetsbolaget som investerare nu har börjat upptäcka.

Dagens industris analytiker Mikael Vilenius lyfter fram att VBG har levererat en snabb organisk tillväxt, har en låg skuldsättning och fortfarande är något av en doldis.

Tidningen går igenom bolagets olika delar och när det hela summeras så drar man av 300 miljoner kronor för bolagets centrala kostnader och 400 miljoner kronor som är bolagets skulder. När värdet på delarna räknas samman så blir det en summa på 9,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 390 kronor per aktie, vilket är 24 procent över veckans stängningskurs.

Om VBG Group
VBG Group är en internationell industrikoncern med cirka 2 000 medarbetare i 15 länder. Moderbolaget VBG Group AB är en långsiktig ägare som med gedigen industriell kompetens, stark företagskultur och finansiell uthållighet bidrar med aktiv styrning av koncernens tre helägda divisioner; Truck & Trailer Equipment, Mobile Thermal Solutions och Ringfeder Power Transmission. VBG Group ABs B-aktie är sedan 1987 noterad på Nasdaq Stockholm och finns idag på Mid Cap-listan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Köp Viva Wine Group, men sälj Westpay anser Börsveckan

Publicerad

den

Vinglas

Börsveckan har analyserat sex företag vilket leder fram till en köprekommendation och en säljrekommendation, medan övriga aktier får avvakta-rekommendationer.

Köp

  • Viva Wine Group


Avvakta

  • Cheffelo
  • Zinzino
  • Amer Sports
  • Peab


Sälj

  • Westpay
Fortsätt läsa

Nyheter

Investmentabolaget Latour på 20 minuter

Publicerad

den

Portfölj som innehåller investeringar

Bolagsanalyspodden går igenom investmentbolaget Latour på 20 minuter vilket ger en bra översikt av verksamheten.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av tio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 82 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter cirka 26 miljarder kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära