Följ oss

Nyheter

Marknadsledaren Coor lockar med hög direktavkastning

Publicerad

den

Coor städar

Analysguiden har uppdaterat sin analys på Coor. Analystjänsten ser en marknadsledare med stabil historik vars aktie erbjuder en attraktiv direktavkastning på 9,6 procent och en kurspotential på 20 procent. Nedan är Analysguidens sammanfattning.

Lång historik präglad av en imponerande stabilitet

Coor är en ledande nordisk leverantör av Integrerade Facility Management (IFM)-tjänster. Bolaget tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, som inkluderar allt från catering och lokalvård till fastighetsservice och säkerhetstjänster. Coor grundades 1998 som ett dotterbolag till byggjätten Skanska. Under 2004 förvärvades bolaget av riskkapitalbolaget 3i och bytte namn till Coor Service Management. 2015 tog Coor klivet in på Stockholmsbörsen och har tills idag vuxit till över 10 000 anställda med verksamhet i hela Norden. Kundlistan är imponerande med kunder som ABB, danska polisen ICA. Historiken präglas av en imponerande stabilitet och sedan börsnoteringen har omsättningen årligen vuxit med 7% i genomsnitt och uppgick till ~11,8 miljarder kronor för räkenskapsåret 2022.

Spännande möjligheter kommer ur en svag marknad

På förhand ser 2023 ut att bli ett tufft år IFM-bolaget. Utmaningar såsom stigande räntor, hög inflation och en allmänt tuff ekonomisk marknad kan påverka Coor i den negativa riktningen. Kostnadsbesparingar bland kunderna kan resultera i minskade volymer och en hög inflation kan få kostnaderna att stiga. Så här långt har läget dock hanterats väl. Indexeringar och interna effektiviseringar gör att Coor delvis lyckas kompensera mot den tuffa marknaden. Historiskt har bolaget varit skickliga på att hantera kostnadsbasen och svåra ekonomiska tider följs inte sällan av perioder där intresset för IFM-kontrakt tilltar då stora företag ska se över sin kostnadsbas. Dessutom är affärsmodellen kapitallätt och bolaget har ett negativt rörelsekapital eftersom kunderna betalar i förskott. Det i sin tur borgar för hög kassagenerering som skapar en stark balansräkning som möjliggör för generösa utdelningar och värdeskapande förvärv.

Överdriven kursreaktion efter förlorat kontrakt

Coor har en ledande position på en stabil och fragmenterad marknad. Verksamheten präglas av stabilitet och fina kassaflöden som möjliggör för hög direktavkastning. Det i sin tur gör Coor-aktien till en kandidat för byrålådan. Aktien handlas runt ~50 kronor efter ett kurstapp över ~20% sedan årsskiftet, delvis drivet av att Coor förlorade omförhandlingarna av Ericsson-kontraktet värt ~500mkr per år. På kort sikt framstår prissättningen av aktien hyfsat motiverad. Aktiemarknaden har tagit fasta på den fina historiken och den höga direktavkastningen ser ut att vara eftertraktad. Historiskt har jämförbara bolag handlats strax under 20x årsvinsten och vår bedömning är att Coor prissätts för att leverera i linje med sina finansiella mål. Ett p/e-tal på 17x nästa års vinst ger ett motiverat värde på 60 kronor och erbjuder en kurspotential strax under 20% utöver den fina utdelningen. Marknadens oro må vara befogad men den negativa kursreaktionen framstår i dagsläget som överdriven och dagens kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge.

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinstvarning från Tokmanni

Publicerad

den

Produkter hos Tokmanni

Tokmanni meddelade denna kväll att försäljning under det andra kvartalet påverkades av den sena starten på vårsäsongen. Konsumenternas förtroende förväntas vara fortsatt svagt, särskilt i Finland, under återstoden av året, och dessutom förväntas momshöjningen i Finland den 1 september 2024 och högre fraktkostnader än föregående år ha en negativ inverkan på lönsamheten under andra halvåret.

Ny guidning för 2024

År 2024 förväntar sig Tokmanni-koncernen att intäkterna kommer att uppgå till 1 650-1 730 miljoner euro. Jämförbar EBIT förväntas uppgå till 98-118 miljoner euro.

Tidigare guidning för 2024 utfärdad av Tokmanni Group den 13 februari 2024

Under 2024 förväntar sig Tokmanni-koncernen att intäkterna kommer att uppgå till 1 660-1 760 miljoner euro. Jämförbar EBIT förväntas uppgå till 110-130 miljoner euro.

Preliminär information om det finansiella resultatet för första halvåret 2024

Baserat på preliminär och oreviderad information uppgick intäkterna till cirka 761,7 miljoner euro och jämförbar EBIT till cirka 22,7 miljoner euro under första halvåret 2024.

4–6/20244–6/2023Förändring %1–6/20241–6/2023Förändring %
Intäkter, MEUR422.5318.932.5%761.7557.136.7%
Jämförbar EBIT, MEUR27.828.5-2.4%22.726.2-13.5%
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära