Följ oss
Dug Foodtech

Nyheter

Marknadsledaren Coor lockar med hög direktavkastning

Publicerad

den

Coor städar

Analysguiden har uppdaterat sin analys på Coor. Analystjänsten ser en marknadsledare med stabil historik vars aktie erbjuder en attraktiv direktavkastning på 9,6 procent och en kurspotential på 20 procent. Nedan är Analysguidens sammanfattning.

Lång historik präglad av en imponerande stabilitet

Coor är en ledande nordisk leverantör av Integrerade Facility Management (IFM)-tjänster. Bolaget tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, som inkluderar allt från catering och lokalvård till fastighetsservice och säkerhetstjänster. Coor grundades 1998 som ett dotterbolag till byggjätten Skanska. Under 2004 förvärvades bolaget av riskkapitalbolaget 3i och bytte namn till Coor Service Management. 2015 tog Coor klivet in på Stockholmsbörsen och har tills idag vuxit till över 10 000 anställda med verksamhet i hela Norden. Kundlistan är imponerande med kunder som ABB, danska polisen ICA. Historiken präglas av en imponerande stabilitet och sedan börsnoteringen har omsättningen årligen vuxit med 7% i genomsnitt och uppgick till ~11,8 miljarder kronor för räkenskapsåret 2022.

Spännande möjligheter kommer ur en svag marknad

På förhand ser 2023 ut att bli ett tufft år IFM-bolaget. Utmaningar såsom stigande räntor, hög inflation och en allmänt tuff ekonomisk marknad kan påverka Coor i den negativa riktningen. Kostnadsbesparingar bland kunderna kan resultera i minskade volymer och en hög inflation kan få kostnaderna att stiga. Så här långt har läget dock hanterats väl. Indexeringar och interna effektiviseringar gör att Coor delvis lyckas kompensera mot den tuffa marknaden. Historiskt har bolaget varit skickliga på att hantera kostnadsbasen och svåra ekonomiska tider följs inte sällan av perioder där intresset för IFM-kontrakt tilltar då stora företag ska se över sin kostnadsbas. Dessutom är affärsmodellen kapitallätt och bolaget har ett negativt rörelsekapital eftersom kunderna betalar i förskott. Det i sin tur borgar för hög kassagenerering som skapar en stark balansräkning som möjliggör för generösa utdelningar och värdeskapande förvärv.

Överdriven kursreaktion efter förlorat kontrakt

Coor har en ledande position på en stabil och fragmenterad marknad. Verksamheten präglas av stabilitet och fina kassaflöden som möjliggör för hög direktavkastning. Det i sin tur gör Coor-aktien till en kandidat för byrålådan. Aktien handlas runt ~50 kronor efter ett kurstapp över ~20% sedan årsskiftet, delvis drivet av att Coor förlorade omförhandlingarna av Ericsson-kontraktet värt ~500mkr per år. På kort sikt framstår prissättningen av aktien hyfsat motiverad. Aktiemarknaden har tagit fasta på den fina historiken och den höga direktavkastningen ser ut att vara eftertraktad. Historiskt har jämförbara bolag handlats strax under 20x årsvinsten och vår bedömning är att Coor prissätts för att leverera i linje med sina finansiella mål. Ett p/e-tal på 17x nästa års vinst ger ett motiverat värde på 60 kronor och erbjuder en kurspotential strax under 20% utöver den fina utdelningen. Marknadens oro må vara befogad men den negativa kursreaktionen framstår i dagsläget som överdriven och dagens kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge.

Nyheter

Fantastisk uppgång, men nu är det dags att sälja Avanza-aktien anser Dagens industris analytiker

Publicerad

den

Avanza Bank-skylt

Dagens industris analytiker Magnus Dagel konstaterar i en analys att Avanza-aktien har gett en totalavkastning på 230 procent på fem år, men att det nu är dags att sälja den.

Riksbankens chockhöjda styrränta under 2022 och 2023 gjorde att Avanzas räntenetto rusade i höjden. Men den ovanligt gynnsamma perioden är nu över. Di räknar med att räntenettot dessutom kommer att falla snabbare än konsensusförväntningarna.

Courtageintäkter förväntas inte kunna kompensera för det fallande räntenettot. Valutaväxlingsavgifter har ökat till en vinst på 400 miljoner kronor, vilken för fem år sedan låg på drygt 100 miljoner kronor. Dagens industri tror dock att det är orimligt högt på sikt då Avanza har ett lågprisfokus.

”Summa summarum räknar Di med att intäkterna minskar med 11 procent nästa år medan kostnaderna fortsätter sin stabila expansion med 10 procent. Vinsten per aktie väntas minska 23 procent nästa år till drygt 10 kronor per aktie, vilket ger ett p/e-tal på 22. ”

En stor sak framåt är att Avanza har planer på att etablera sig utanför Sverige. Det spekuleras rent allmänt ganska vilt kring vilken väg banken ska ta, allt från stora uppköp till mer nischade satsningar. Dagens industri nöjer sig med att konstatera att en sådan satsning har potential, men att det kan kosta enorma belopp och tid.

Avanza-aktien stängde igår veckan på 228,10 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Invent Medic får upprepade beställningar från NGO:er

Publicerad

den

Invent Medic har mottagit två nya order från Carve Africa och Star for Life. Carve Africa har beställt 2000 menskoppar, vilket markerar det andra inköpet från bolaget och det andra för i år. Star for Life har följt upp sin initiala beställning av menstrosor med en ny order, där de har ökat volymen med 20 %. Dessa order bekräftar det goda samarbetet mellan Invent Medic och NGO:er samt det ökande intresset för bolagets mensprodukter på den afrikanska marknaden skriver bolaget.

Under de senaste åren har Invent Medic, genom sitt varumärke FlowCup, distribuerat över 60 000 menskoppar till regioner med begränsad tillgång till säkra och hygieniska mensprodukter. Genom att tillhandahålla hållbara mensprodukter och samarbeta med organisationer som erbjuder utbildning i menstruationshygien, har företaget bidragit till att fler flickor kan fortsätta sin skolgång även under menstruation.

”Vi är mycket glada över att få ytterligare order från Carve Africa och Star for Life, vilket understryker deras förtroende för våra produkter. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt partnerskap och bidra till förbättrad menstruell hälsa för kvinnor i Afrika”, säger Diana Lidforsen, Program manager på Invent Medic.

Detta är Carve Africa och Star for Life

Carve Africa, grundades 2023 av Casey English, en sjuksköterska, tillsammans med Betti och Eluby. Men de började sin resa redan 2017 med etableringen av en kvinnogrupp. Carve Africa arbetar idag för att stärka människors förmåga att fatta informerade beslut kring sexuella och reproduktiva rättigheter samt menstruationshälsa och hygien genom ett genus- och åldersinkluderande, samhällsdrivet tillvägagångssätt. De fokuserar på individen och använder roliga och interaktiva metoder för att stärka ungdomar, flickor och kvinnor med omfattande kunskap. Deras intensiva program för menstruationskoppar i Malawi är kända för sin effektivitet, där kamratstöd främjar meningsfull beteendeförändring.

Star for Life är en svensk organisation som grundades 2005 av Dan och Christin Olofsson. Organisationen arbetar med att utbilda skolungdomar i södra Afrika så att de kan bygga en bättre framtid, vilket bidrar till ett mer jämlikt, rättvist och hållbart samhälle. Start for Life finns i 120 skolor där drygt 450 000 elever tagit del av Star for Lifes projekt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ericsson på 2 minuter efter rapporten

Publicerad

den

Morningstar höjde sitt motiverade värde för Ericsson efter rapporten, men det håller sig kring aktuell värdering. Försäljning och vinst under tredje kvartalet var mycket bättre än väntat, men Morningstar tror inte att Ericsson kommer att generera någon märkbar avkastning under det kommande årtiondet.

Johanna Englundh på Morningstar går igenom Ericsson på 2 minuter.
Fortsätt läsa

Populära