Nyheter
Marknadsledaren Coor lockar med hög direktavkastning
Analysguiden har uppdaterat sin analys på Coor. Analystjänsten ser en marknadsledare med stabil historik vars aktie erbjuder en attraktiv direktavkastning på 9,6 procent och en kurspotential på 20 procent. Nedan är Analysguidens sammanfattning.
Lång historik präglad av en imponerande stabilitet
Coor är en ledande nordisk leverantör av Integrerade Facility Management (IFM)-tjänster. Bolaget tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, som inkluderar allt från catering och lokalvård till fastighetsservice och säkerhetstjänster. Coor grundades 1998 som ett dotterbolag till byggjätten Skanska. Under 2004 förvärvades bolaget av riskkapitalbolaget 3i och bytte namn till Coor Service Management. 2015 tog Coor klivet in på Stockholmsbörsen och har tills idag vuxit till över 10 000 anställda med verksamhet i hela Norden. Kundlistan är imponerande med kunder som ABB, danska polisen ICA. Historiken präglas av en imponerande stabilitet och sedan börsnoteringen har omsättningen årligen vuxit med 7% i genomsnitt och uppgick till ~11,8 miljarder kronor för räkenskapsåret 2022.
Spännande möjligheter kommer ur en svag marknad
På förhand ser 2023 ut att bli ett tufft år IFM-bolaget. Utmaningar såsom stigande räntor, hög inflation och en allmänt tuff ekonomisk marknad kan påverka Coor i den negativa riktningen. Kostnadsbesparingar bland kunderna kan resultera i minskade volymer och en hög inflation kan få kostnaderna att stiga. Så här långt har läget dock hanterats väl. Indexeringar och interna effektiviseringar gör att Coor delvis lyckas kompensera mot den tuffa marknaden. Historiskt har bolaget varit skickliga på att hantera kostnadsbasen och svåra ekonomiska tider följs inte sällan av perioder där intresset för IFM-kontrakt tilltar då stora företag ska se över sin kostnadsbas. Dessutom är affärsmodellen kapitallätt och bolaget har ett negativt rörelsekapital eftersom kunderna betalar i förskott. Det i sin tur borgar för hög kassagenerering som skapar en stark balansräkning som möjliggör för generösa utdelningar och värdeskapande förvärv.
Överdriven kursreaktion efter förlorat kontrakt
Coor har en ledande position på en stabil och fragmenterad marknad. Verksamheten präglas av stabilitet och fina kassaflöden som möjliggör för hög direktavkastning. Det i sin tur gör Coor-aktien till en kandidat för byrålådan. Aktien handlas runt ~50 kronor efter ett kurstapp över ~20% sedan årsskiftet, delvis drivet av att Coor förlorade omförhandlingarna av Ericsson-kontraktet värt ~500mkr per år. På kort sikt framstår prissättningen av aktien hyfsat motiverad. Aktiemarknaden har tagit fasta på den fina historiken och den höga direktavkastningen ser ut att vara eftertraktad. Historiskt har jämförbara bolag handlats strax under 20x årsvinsten och vår bedömning är att Coor prissätts för att leverera i linje med sina finansiella mål. Ett p/e-tal på 17x nästa års vinst ger ett motiverat värde på 60 kronor och erbjuder en kurspotential strax under 20% utöver den fina utdelningen. Marknadens oro må vara befogad men den negativa kursreaktionen framstår i dagsläget som överdriven och dagens kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter4 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden avråder investerare från att teckna aktier i KB Components IPO