Följ oss
Adverty

Nyheter

Marknadsledaren Coor lockar med hög direktavkastning

Publicerad

den

Coor städar

Analysguiden har uppdaterat sin analys på Coor. Analystjänsten ser en marknadsledare med stabil historik vars aktie erbjuder en attraktiv direktavkastning på 9,6 procent och en kurspotential på 20 procent. Nedan är Analysguidens sammanfattning.

Lång historik präglad av en imponerande stabilitet

Coor är en ledande nordisk leverantör av Integrerade Facility Management (IFM)-tjänster. Bolaget tillhandahåller ett brett utbud av tjänster, som inkluderar allt från catering och lokalvård till fastighetsservice och säkerhetstjänster. Coor grundades 1998 som ett dotterbolag till byggjätten Skanska. Under 2004 förvärvades bolaget av riskkapitalbolaget 3i och bytte namn till Coor Service Management. 2015 tog Coor klivet in på Stockholmsbörsen och har tills idag vuxit till över 10 000 anställda med verksamhet i hela Norden. Kundlistan är imponerande med kunder som ABB, danska polisen ICA. Historiken präglas av en imponerande stabilitet och sedan börsnoteringen har omsättningen årligen vuxit med 7% i genomsnitt och uppgick till ~11,8 miljarder kronor för räkenskapsåret 2022.

Spännande möjligheter kommer ur en svag marknad

På förhand ser 2023 ut att bli ett tufft år IFM-bolaget. Utmaningar såsom stigande räntor, hög inflation och en allmänt tuff ekonomisk marknad kan påverka Coor i den negativa riktningen. Kostnadsbesparingar bland kunderna kan resultera i minskade volymer och en hög inflation kan få kostnaderna att stiga. Så här långt har läget dock hanterats väl. Indexeringar och interna effektiviseringar gör att Coor delvis lyckas kompensera mot den tuffa marknaden. Historiskt har bolaget varit skickliga på att hantera kostnadsbasen och svåra ekonomiska tider följs inte sällan av perioder där intresset för IFM-kontrakt tilltar då stora företag ska se över sin kostnadsbas. Dessutom är affärsmodellen kapitallätt och bolaget har ett negativt rörelsekapital eftersom kunderna betalar i förskott. Det i sin tur borgar för hög kassagenerering som skapar en stark balansräkning som möjliggör för generösa utdelningar och värdeskapande förvärv.

Överdriven kursreaktion efter förlorat kontrakt

Coor har en ledande position på en stabil och fragmenterad marknad. Verksamheten präglas av stabilitet och fina kassaflöden som möjliggör för hög direktavkastning. Det i sin tur gör Coor-aktien till en kandidat för byrålådan. Aktien handlas runt ~50 kronor efter ett kurstapp över ~20% sedan årsskiftet, delvis drivet av att Coor förlorade omförhandlingarna av Ericsson-kontraktet värt ~500mkr per år. På kort sikt framstår prissättningen av aktien hyfsat motiverad. Aktiemarknaden har tagit fasta på den fina historiken och den höga direktavkastningen ser ut att vara eftertraktad. Historiskt har jämförbara bolag handlats strax under 20x årsvinsten och vår bedömning är att Coor prissätts för att leverera i linje med sina finansiella mål. Ett p/e-tal på 17x nästa års vinst ger ett motiverat värde på 60 kronor och erbjuder en kurspotential strax under 20% utöver den fina utdelningen. Marknadens oro må vara befogad men den negativa kursreaktionen framstår i dagsläget som överdriven och dagens kursnivåer kan utgöra ett bra ingångsläge.

Nyheter

Intervju med VD för KB Components som nu gör en IPO

Publicerad

den

Stefan Andersson, VD för KB Components

KB Components har funnits sedan 1947 och gör nu en IPO på First North, som ett mellansteg inför en flytt till huvudlistan inom ett år. Bolaget har utvecklats till en global aktör inom avancerad polymerkomponenttillverkning, formsprutning av stora komponenter, med produktionsanläggningar i Europa, Nord- och Centralamerika och Asien.

Det ska bli intressant att titta närmare på KB Components, för vid en första anblick ser det ut att vara hög kvalité. Företag som vågar sig ut först i en IPO-cykel brukar ofta vara bra bolag.

Här blir företagets VD Stefan Andersson intervjuad av Gabriel Mellqvist.

Stefan Andersson, VD för KB Components, blir intervjuad i samband med IPO.
Fortsätt läsa

Nyheter

Norsk-svenska Carasent kommer till Stockholmsbörsen

Publicerad

den

Daniel Öhman, VD för Carasent

Carasent är ett norsk-svenskt bolag som är noterat på Oslobörsen. Men nu gör bolaget om sig från ett norskt till ett svenskt och flyttar sin notering till Stockholmsbörsen. Första handelsdag i Stockholm är den 9 december.

Ibland noterar sig utländska bolag som nästan ingen känner till i Stockholm, men Carasent har redan upptäckts av en hel del svenska investerare. Det har även pratats om företaget i poddar och skrivits om det i sociala medier. När företaget sedan började prata mer om att de planerade att flytta sin notering så ökade intresset ytterligare.

Carasent levererar molnbaserade EHR-lösningar, med Webdoc som den ledande plattformen, och ett brett ekosystem av plattformstjänster, inklusive lösningar för patientkommunikation och business intelligence. Sedan 2020 har sex förvärv genomförts, vilket har tillfört nya produkter till portföljen, inklusive EHR-lösningarna Metodika, Ad Curis och Ad Opus, business intelligence-programvaran Medrave och företagshälsovårdsplattformen HPI. Ekosystemet av lösningar gör Carasent till en ”one-stop-shop” för kliniker och kan täcka alla behov.

Nedan blir Carasents vd Daniel Öhman intervjuad av Elin Wiker.

Carasents vd Daniel Öhman intervjuad av Elin Wiker på EFN inför listbyte.
Fortsätt läsa

Nyheter

Midsummer satsar på stora platta tak

Publicerad

den

Tak med solceller från Midsummer

Midsummer har hunnit finnas i 20 år, VD Eric Jaremalm berättar att företaget nyligen firade tjugoårsjubiléum. Företaget har länge haft som främsta affärsidé att tillverka och sälja maskiner för tillverkning av tunna solceller. Men företaget har haft det utmanande, de tunna solcellerna är dyrare än de vanliga solcellerna vilket gör att bolaget måste hitta nischer där det faktum att deras solceller är tunna och lätta är viktigt. För att hitta en väg framåt har bolaget även använt sina egna maskiner för att producera och sälja solceller, samt även installera solceller.

En satsning som bolaget hoppas mycket på är Italien. Där har bolaget fått stöd av staten för att bygga en fabrik, samtidigt som husägare kan få över 100 procent i bidrag för att installera solceller. Ett argument för Italien är också att många hus där har tak som inte tål lika mycket vikt, vilket då gör att Midsummers solceller passar bra.

Nedan är en intervju med VD Eric Jaremalm om vad bolaget gör idag och vill göra längre fram.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära