Nyheter
Lipigon accelererar aktiviteten på flera plan in mot klinik

Lipigon noterades på First North den 1 mars. Nedan är en sammanfattning på en ny analys gjord av Emergers.
Parallellt med förberedelserna för att ta Lipisense in i kliniska studier pågår arbetet med att validera de 20-talet resultat från screeningsamarbetet med HitGen. Dessutom noterar vi en ökad internationell uppmärksamhet för Lipigon. Med låga trösklar för produktgodkännande för Lipisense, flertal närtida möjliga triggers, stöd av insiderköp, starka finanser och en fortsatt anmärkningsvärt pressad värdering ser vi en hög potential för aktien.
Hög aktivitet i flera av bolagets projekt
Under sommaren har arbetet fortlöpt med förberedelserna inför studiestarten för Lipigons huvudprojekt, P1 Lipisense för behandling av kraftigt förhöjda triglycerider (blodfett) med förväntad start under Q2 2022. Lipigon har anlitat kontraktsforskningsorganisationen CTC i Uppsala för den kliniska fas I-studien som fokuserar på säkerhet, tolererbarhet och farmakokinetik. Vanligen kan man inte se effekt i den sortens studie men i fallet med Lipisense kommer man kunna inkludera personer med lätt förhöjda triglyceridnivåer och se om Lipisense sänker deras triglyceridnivåer, och alltså även få effektmått i detta tidiga stadium. För närvarande håller substansen på att produceras och GMP-batcher väntas klara under slutet på sommaren/tidiga hösten. Därefter väntas resultaten från de toxikologiska studierna avrapporteras mot slutet på året, med inskick till Läkemedelsverket i februari 2022. Under början på sommaren avslutades också den första screeningen i samarbetet med HitGen, där HitGens patenterade DEL-screeningplattform screenade tusentals gånger fler substanser än vid traditionell höghastighetsscreening och genererade ett 20-tal hits som nu ska valideras av Lipigon de kommande månaderna, innan fortsättningsplanen utformas under hösten.
Presentation på branschens mest väl ansedda event
I slutet av september kommer Vd Stefan K Nilsson även presentera på TIDES USA: Oligonucleotide and Peptide Therapeutics i Boston vilket är ”branschens mest väl ansedda event för att påskynda oligo-, peptid- och mRNA/vaccinbehandlingar till marknaden” och kan antas vara särskilt välbesökt och uppmärksammad just i år då mRNA nått särskild ryktbarhet pga covid-vaccinen. Möjligheten att få presentera på konferensen vittnar om intresset för Lipisense och kommer gynna Lipigons arbete med att hitta en möjlig licenspartner för Lipisense framöver. Därtill kommer Lipigon självt arrangera en online-konferens om RNA den 26 augusti för svenska och internationella investerare.
Anmärkningsvärd värdering lockar till insynsköp
Parallellt med utvecklingen av bolagets projekt har man även stärkt både styrelse, med Jessica Martinsson (co-founder Sprint Bioscience, First North Mkt Cap 170 MSEK), och ledning, med Eva Arlander som COO. Dessutom har tre styrelseledamöter inklusive ordföranden, plus COO och CFO köpt aktier i Lipigon, även om den totala köpeskillingen var i sammanhanget blygsam på drygt 0,5 MSEK. Aktien fortsätter dock handlas till en anmärkningsvärt låg värdering, med ett börsvärde omkring 75 MSEK där 59 MSEK motsvarades av kassan vid slutet av Q1’21. Vi ser därför en hög potential från dagens nivå med effektmått från Lipisense under 2022/2023 och en efterföljande utlicensiering som viktigaste triggers. Vi fortsätter räkna med ett samlat riskjusterat nettonuvärde för bolagets projekt på motsvarande 28-35 SEK per aktie på 18-24 månaders sikt, vilket inkluderar en riskjusterad förväntan om en utlicensiering av Lipisense. Som med all läkemedelsutveckling är dock den höga potentialen också förknippad med hög risk.
Nyheter
Lundin Mining gör stort förvärv – 75 procent av bolagets intäkter kommer nu från koppar

Lundin Mining meddelade tidigare idag att de förvärvar 51 procent av SCM Minera Lumina Copper av JX Nippon Mining & Metals Corporation. Lundin Mining har rätt att förvärva ytterligare 19 procent under en femårsperiod. Det förvärvade bolaget driver koppar-molybden-gruvan Caserones i Chile.
Lundin Mining betalar 800 miljoner USD vid tillträde och sedan 150 miljoner USD under en period på sex år. De ytterligare 19 procenten kan förvärvas för 350 miljoner USD.
Förvärvet är i linje med Lundin Minings strategiska mål och ger företaget en storskalig kopparproduktion med lång livstid med ett bra kassaflöde, som kompletterar Lundin Minings befintliga verksamheter och högkvalitativa tillgångar inom basmetaller med stort fokus på koppar. Förvärvet gör att 75 procent av Lundin Minings intäkter kommer att komma från koppar.
Dagens industri frågar vd Peter Rockandel om det är rimligt att köpa Caserones med tanke på investeringsbehovet för Josemaria. Han svarar ”Att få köpa en världsklasstillgång som dessutom är strategiskt helt rätt för den existerande portföljen är otroligt ovanligt så det är inget man kan tacka nej till. Dessutom gör vi det här köpet utan skuld och gruvan kommer direkt att generera fritt kassaflöde”.
Nyheter
EQL Pharma-aktien kommer fortsätta att gå upp

EQL Pharma är en riktig succéaktie och den är fortsatt köpvärd anser Affärsvärlden i en analys som publicerades under onsdagen. Företaget, som är verksamt inom generikaläkemedel, har utvecklat en fungerande affärsmodell i Norden och nu ska den exporteras till övriga Europa.
”Aktien har gått mycket starkt sedan i höstas och är inte billig. Det förvånar inte givet defensiva kvaliteter kombinerat med en stark tillväxtprofil. Vi lutar åt att det finns mer att hämta om man lyfter blicken flera år fram. Rådet blir köp för den långsiktiga”
EQL Pharma noterades på Spotlight i slutet av 2013 och har planer på att flytta till Stockholmsbörsen.
Nyheter
Dagens industri varnar för räddningsemission i BHG Group

Bygg Hemma Group (BHG) har haft en riktigt dålig utveckling och det verkar aldrig riktigt ta slut. Nu varnar Richard Bråse på Dagens industri för att bolaget kan behöva göra en räddningsemission.
“700 Mkr i negativt fritt kassaflöde före rörelseförvärv, ett organiskt försäljningstapp på 5 procent och dubbla nyemissioner var utfallet 2022 för BHG. 2023 börjar mardrömmen på allvar för aktieägarna, med riskkapitalbolaget EQT i spetsen.”
Bråse tänker sig att en företrädesemission eftersom emissionen är av en så kraftigt defensiv karaktär.
Vad vill huvudägarna?
Något som inte diskuteras i artikeln är frågan om vad huvudägarna vill. EQT äger via sin misslyckade Public value-fond drygt 25 procent. Det norska företaget Ferd har undan för undan ökat sitt innehav och har nu drygt 18 procent av aktierna.
-
Nyheter1 vecka sedan
10 bra aktier enligt börsveteranen Winston Håkansson
-
Nyheter2 månader sedan
Starkt motstånd testat av Evolution
-
Nyheter2 månader sedan
Gold Town Games dotterbolag Grand Pike tecknar avtal om drift och underhåll av mobilspelet Battle Camp
-
Nyheter2 månader sedan
12 mobilspelsföretag som är noterade i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Baseball Franchise Manager blir Gold Town Games femte lansering
-
Nyheter4 veckor sedan
Ingen anledning att bry sig om noteringen av MeeW
-
Nyheter2 månader sedan
Renewcell-aktien har potential att mångdubblas
-
Nyheter2 månader sedan
Nilar fördubblar produktionstakten av batterier