Följ oss
Dug Foodtech

Nyheter

Lipigon accelererar aktiviteten på flera plan in mot klinik

Publicerad

den

Piller

Lipigon noterades på First North den 1 mars. Nedan är en sammanfattning på en ny analys gjord av Emergers.

Parallellt med förberedelserna för att ta Lipisense in i kliniska studier pågår arbetet med att validera de 20-talet resultat från screeningsamarbetet med HitGen. Dessutom noterar vi en ökad internationell uppmärksamhet för Lipigon. Med låga trösklar för produktgodkännande för Lipisense, flertal närtida möjliga triggers, stöd av insiderköp, starka finanser och en fortsatt anmärkningsvärt pressad värdering ser vi en hög potential för aktien.

Hög aktivitet i flera av bolagets projekt

Under sommaren har arbetet fortlöpt med förberedelserna inför studiestarten för Lipigons huvudprojekt, P1 Lipisense för behandling av kraftigt förhöjda triglycerider (blodfett) med förväntad start under Q2 2022. Lipigon har anlitat kontraktsforskningsorganisationen CTC i Uppsala för den kliniska fas I-studien som fokuserar på säkerhet, tolererbarhet och farmakokinetik. Vanligen kan man inte se effekt i den sortens studie men i fallet med Lipisense kommer man kunna inkludera personer med lätt förhöjda triglyceridnivåer och se om Lipisense sänker deras triglyceridnivåer, och alltså även få effektmått i detta tidiga stadium. För närvarande håller substansen på att produceras och GMP-batcher väntas klara under slutet på sommaren/tidiga hösten. Därefter väntas resultaten från de toxikologiska studierna avrapporteras mot slutet på året, med inskick till Läkemedelsverket i februari 2022. Under början på sommaren avslutades också den första screeningen i samarbetet med HitGen, där HitGens patenterade DEL-screeningplattform screenade tusentals gånger fler substanser än vid traditionell höghastighetsscreening och genererade ett 20-tal hits som nu ska valideras av Lipigon de kommande månaderna, innan fortsättningsplanen utformas under hösten.

Presentation på branschens mest väl ansedda event

I slutet av september kommer Vd Stefan K Nilsson även presentera på TIDES USA: Oligonucleotide and Peptide Therapeutics i Boston vilket är ”branschens mest väl ansedda event för att påskynda oligo-, peptid- och mRNA/vaccinbehandlingar till marknaden” och kan antas vara särskilt välbesökt och uppmärksammad just i år då mRNA nått särskild ryktbarhet pga covid-vaccinen. Möjligheten att få presentera på konferensen vittnar om intresset för Lipisense och kommer gynna Lipigons arbete med att hitta en möjlig licenspartner för Lipisense framöver. Därtill kommer Lipigon självt arrangera en online-konferens om RNA den 26 augusti för svenska och internationella investerare.

Anmärkningsvärd värdering lockar till insynsköp

Parallellt med utvecklingen av bolagets projekt har man även stärkt både styrelse, med Jessica Martinsson (co-founder Sprint Bioscience, First North Mkt Cap 170 MSEK), och ledning, med Eva Arlander som COO. Dessutom har tre styrelseledamöter inklusive ordföranden, plus COO och CFO köpt aktier i Lipigon, även om den totala köpeskillingen var i sammanhanget blygsam på drygt 0,5 MSEK. Aktien fortsätter dock handlas till en anmärkningsvärt låg värdering, med ett börsvärde omkring 75 MSEK där 59 MSEK motsvarades av kassan vid slutet av Q1’21. Vi ser därför en hög potential från dagens nivå med effektmått från Lipisense under 2022/2023 och en efterföljande utlicensiering som viktigaste triggers. Vi fortsätter räkna med ett samlat riskjusterat nettonuvärde för bolagets projekt på motsvarande 28-35 SEK per aktie på 18-24 månaders sikt, vilket inkluderar en riskjusterad förväntan om en utlicensiering av Lipisense. Som med all läkemedelsutveckling är dock den höga potentialen också förknippad med hög risk.

Nyheter

Fantastisk uppgång, men nu är det dags att sälja Avanza-aktien anser Dagens industris analytiker

Publicerad

den

Avanza Bank-skylt

Dagens industris analytiker Magnus Dagel konstaterar i en analys att Avanza-aktien har gett en totalavkastning på 230 procent på fem år, men att det nu är dags att sälja den.

Riksbankens chockhöjda styrränta under 2022 och 2023 gjorde att Avanzas räntenetto rusade i höjden. Men den ovanligt gynnsamma perioden är nu över. Di räknar med att räntenettot dessutom kommer att falla snabbare än konsensusförväntningarna.

Courtageintäkter förväntas inte kunna kompensera för det fallande räntenettot. Valutaväxlingsavgifter har ökat till en vinst på 400 miljoner kronor, vilken för fem år sedan låg på drygt 100 miljoner kronor. Dagens industri tror dock att det är orimligt högt på sikt då Avanza har ett lågprisfokus.

”Summa summarum räknar Di med att intäkterna minskar med 11 procent nästa år medan kostnaderna fortsätter sin stabila expansion med 10 procent. Vinsten per aktie väntas minska 23 procent nästa år till drygt 10 kronor per aktie, vilket ger ett p/e-tal på 22. ”

En stor sak framåt är att Avanza har planer på att etablera sig utanför Sverige. Det spekuleras rent allmänt ganska vilt kring vilken väg banken ska ta, allt från stora uppköp till mer nischade satsningar. Dagens industri nöjer sig med att konstatera att en sådan satsning har potential, men att det kan kosta enorma belopp och tid.

Avanza-aktien stängde igår veckan på 228,10 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Invent Medic får upprepade beställningar från NGO:er

Publicerad

den

Invent Medic har mottagit två nya order från Carve Africa och Star for Life. Carve Africa har beställt 2000 menskoppar, vilket markerar det andra inköpet från bolaget och det andra för i år. Star for Life har följt upp sin initiala beställning av menstrosor med en ny order, där de har ökat volymen med 20 %. Dessa order bekräftar det goda samarbetet mellan Invent Medic och NGO:er samt det ökande intresset för bolagets mensprodukter på den afrikanska marknaden skriver bolaget.

Under de senaste åren har Invent Medic, genom sitt varumärke FlowCup, distribuerat över 60 000 menskoppar till regioner med begränsad tillgång till säkra och hygieniska mensprodukter. Genom att tillhandahålla hållbara mensprodukter och samarbeta med organisationer som erbjuder utbildning i menstruationshygien, har företaget bidragit till att fler flickor kan fortsätta sin skolgång även under menstruation.

”Vi är mycket glada över att få ytterligare order från Carve Africa och Star for Life, vilket understryker deras förtroende för våra produkter. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt partnerskap och bidra till förbättrad menstruell hälsa för kvinnor i Afrika”, säger Diana Lidforsen, Program manager på Invent Medic.

Detta är Carve Africa och Star for Life

Carve Africa, grundades 2023 av Casey English, en sjuksköterska, tillsammans med Betti och Eluby. Men de började sin resa redan 2017 med etableringen av en kvinnogrupp. Carve Africa arbetar idag för att stärka människors förmåga att fatta informerade beslut kring sexuella och reproduktiva rättigheter samt menstruationshälsa och hygien genom ett genus- och åldersinkluderande, samhällsdrivet tillvägagångssätt. De fokuserar på individen och använder roliga och interaktiva metoder för att stärka ungdomar, flickor och kvinnor med omfattande kunskap. Deras intensiva program för menstruationskoppar i Malawi är kända för sin effektivitet, där kamratstöd främjar meningsfull beteendeförändring.

Star for Life är en svensk organisation som grundades 2005 av Dan och Christin Olofsson. Organisationen arbetar med att utbilda skolungdomar i södra Afrika så att de kan bygga en bättre framtid, vilket bidrar till ett mer jämlikt, rättvist och hållbart samhälle. Start for Life finns i 120 skolor där drygt 450 000 elever tagit del av Star for Lifes projekt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ericsson på 2 minuter efter rapporten

Publicerad

den

Morningstar höjde sitt motiverade värde för Ericsson efter rapporten, men det håller sig kring aktuell värdering. Försäljning och vinst under tredje kvartalet var mycket bättre än väntat, men Morningstar tror inte att Ericsson kommer att generera någon märkbar avkastning under det kommande årtiondet.

Johanna Englundh på Morningstar går igenom Ericsson på 2 minuter.
Fortsätt läsa

Populära