Följ oss

Nyheter

ITAB levererar 7200 självutcheckningskassor till ledande dagligvarukedja i Europa

Publicerad

den

Självutcheckningskassa från ITAB

ITAB-koncernen har tecknat avtal med en ledande europeisk dagligvarukedja för leverans av 7 200 självutcheckningskassor till deras butiker i ett stort antal länder. Implementeringen har påbörjats och beräknas vara klar i februari 2025. Det totala värdet av kontraktet beräknas till cirka 16 miljoner euro under 2024.

Tillsammans med kunden, en ledande europeisk dagligvarukedja, har ITAB utvecklat en skräddarsydd lösning för självutcheckning i kedjans butiker. I detta projekt kommer 7 200 självutcheckningskassor att rullas ut för kedjan i flera länder, inklusive Spanien, Nederländerna, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Baltikum, Norden, Slovenien, Slovakien, Belgien och Tyskland. Den skräddarsydda lösningen som utvecklats av ITAB är enkel att installera och underhålla samt integrerar kundens hårdvara i en funktionell självutcheckningslösning – utformad för att erbjuda konsumenterna en sömlös kassaupplevelse.

”De effektiva och konkurrenskraftiga lösningar ITAB har utvecklat fortsätter att uppmärksammas av våra kunder och vi är mycket glada över att vårt framgångsrika samarbete med denna kund under många år utvidgas till att omfatta skräddarsydda självutcheckningslösningar. Vi kommer att fortsätta att gemensamt utforska ytterligare innovativa förbättringar för butikseffektivitet och konsumentupplevelse”, säger Andréas Elgaard, VD & Koncernchef för ITAB-koncernen.

Det totala värdet av produkterna och andra tjänster enligt kontraktet uppskattas till cirka 16 miljoner euro under 2024.

Aktien stiger något på nyheter efter att ha inlett dagen något nedåt. Aktien gick upp i måndags då Dagens industri gav en köprekommendation.

Nyheter

Traction har för mycket av sin substans i räntesparande anser Börsveckan

Publicerad

den

Tänker på investeringar

Börsveckan har denna gång gjort en stor insats med att analysera investmentbolagen och ett av dem är Traction. Aktien får en avvakta-rekommendation.

Tidningens analytiker skriver att Traction utmärker sig genom en hög andel kassa och räntebärande placeringar. Mellan 2014-2015 ökade likvida medel från 12 procent till 34 procent, och 2016 steg räntebärande placeringar från 10 procent till 34 procent. Sedan dess har dessa legat kring 40 procent, förutom 2021. VD Petter Stillström påpekade 2016 att det var svårt att hitta attraktiva placeringar i den rådande nollräntemiljön.

Börsveckan noterar att det är ovanligt för ett investmentbolag att ha en så stor andel räntepapper och likvida medel. Detta kan ses som en strategi från familjen Stillström för att diversifiera inom bolaget, men det är inte optimalt för aktieägarna som förlorar möjligheten att disponera kassan själva.

Traction har gett omkring 60 procent avkastning de senaste fem åren på en portfölj som motsvarar 60 procent av substansen. Om de varit fullinvesterade hade avkastningen varit bättre, men deras portfölj har högre risk än index. Med en substansrabatt på knappt 5 procent är det inte tillräckligt attraktivt för att locka till köp.

Fortsätt läsa

Nyheter

Flerie, investmentbolaget inom life science som är nytt på börsen

Publicerad

den

Vilka investeringar som Flerie har gjort under åren

Flerie är ett investmentbolag inom life science som precis har noterat sig på börsen, via ett omvänt förvärv av Index Pharmaceuticals-skalet. Bolaget startades bland annat av den framgångsrika entreprenören på området, Thomas Eldered. Affärsvärlden gav nyligen en köprekommendation till aktien. Här presenteras bolaget av VD Ted Fjällman.

Ted Fjällman, VD för Flerie, presenterar verksamheten
Fortsätt läsa

Nyheter

Shortcut Media har blivit ett litet bolag, lämnar aktiemarknaden

Publicerad

den

För nästan två år sedan skrev Börsposten att Shortcut Media inte har en fungerande verksamhet eller affärsmodell. Några månader senare försattes en stor del av verksamheten i konkurs, och den kvarvarande verksamheten klarade inte att hantera skuldberget och fick gå in i rekonstruktion. Shortcut Media tog sig igenom rekonstruktionen och kom ut i ett betydligt friskare skick. Men med det sagt, man var fortfarande verksam på samma hårt konkurrensutsatta marknad där personalen dessutom är högst flyktig.

Shortcut Media har utvecklats till ett litet bolag som går halvdåligt. Nu tar bolaget konsekvensen av det och planerar att avnotera aktierna från Spotlight. Man skriver att det är en konsekvens av att man inte längre uppfyller Spotlights noteringskrav på att minst 100 aktieägare ska äga aktier för minst 2000 kronor vardera. Men det är knappast unikt för Shortcut Media, orsaken är nog snarare att noteringen inte tillför något till det skadeskjutna bolaget längre, det är bara en kostnad och tidsåtgång.

”Efter ett år av rekonstruktion och kraftiga nedskärningar är Shortcut Media-koncernen ett betydligt mindre bolag med en nuvarande värdering på under 10 MSEK. Vårt fokus framöver är att utveckla de två kvarvarande verksamheterna Magoo och Stark Film, som båda har fina förutsättningar att återgå till god lönsamhet och tillväxt när konjunkturen vänder. Detta arbete kommer underlättas utanför den noterade miljön, samtidigt som kostnadsbesparingarna kommer att vara betydande för bolaget”, säger Lennart Larsson, som har blivit huvudägare och tf VD för Shortcut Media AB.

Aktien har i skrivande stund fallit 44 procent vilket ger ett börsvärde på 3,9 miljoner kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära