Följ oss

Nyheter

ITAB Group – Lösningsorienterat erbjudande grunden i nya tjänstebaserade strategin

Publicerad

den

ITAB i butik

Butiksinredningsbolaget ITAB Shop Concept genomgår en förvandlingsresa mot att uppnå större synergier på olika plan i koncernen och bli mer av tjänsteleverantör med mer återkommande serviceintäkter. Bolaget är i färd med en rekapitalisering i form av en företrädesemission som ska minska skuldsättningen och säkerställa koncernens långsiktiga finansiering.

Emissionsbeloppet uppgår till cirka 768 miljoner kronor, varav 410 miljoner tecknas av den blivande storägaren WQZ, som utöver kapital även tillför en styrelseledamot i form av den tidigare Odin-förvaltaren Vegard Søraunet.

Vi fick en pratstund med ITAB:s vd Andréas Elgaard, som meddelar att WQZ:s entré i ägarlistan innebär att bolaget får in en väldigt stark nordisk aktiv röst som tror på den kommunicerade transformationsplanen. Samt som har musklerna att vara med och stötta ITAB i förverkligandet av denna plan.

Ny situation för detaljhandeln

ITAB har hjälpt många stora detaljhandlare med sina expansionsprogram under åren, vilket ofta har inneburit stora volymer, förutsägbarhet och repeterbarhet, säger Andréas Elgaard. Sedan 2016 har denna modell dock blivit allt mindre relevant då stora kedjor dragit i bromsen vad gäller butiksexpansioner, vilket har gett minskade volymer. Numera är det i princip bara lågprisaktörer som kan fortsätta etablera nya butiker i ett högt tempo, förklarar ITAB-vd:n.

Multi channel innebär fler ändringar i butikerna

Gällande online kontra fysisk handel meddelar Andréas Elgaard att ITAB inte tror på antingen eller, utan både och. Det finns enligt ITAB-chefen en stor potential inom så kallad multi channel, där konsumenten själv kan välja kanal, och det är viktigt för detaljhandlaren att kunna samla in kunddata såväl online som i butiksmiljö.

”Det kommer att bli mycket mer investeringar per kvadratmeter och oftare, vilket motverkar att trenden går mot butiksformat som blir mindre. Men formaten ändras också i sitt syfte, det blir ofta ett kafé i ett hörn, eller ett apotek inne i matvarubutiken. Allt det här innebär att man måste ändra flöde, ändra det fysiska, och exempelvis sätta in skärmar och kanske använda sig av fjärrstyrning. Kontentan är att det blir allt fler projektarbeten som behöver utföras i butiksmiljö”, säger Andréas Elgaard.

Av den anledningen går utvecklingen mot ett mer lösningsbaserat erbjudande för ITAB, snarare än att bara tillhandahålla fysisk butiksinredning, kassadiskar eller belysning, och något koncernen uppges jobba hårt med är att effektivisera så att den blir mer lönsam även vid mindre volymer. Sedan i februari 2020 genomgår koncernen en omstrukturering, som bland annat innefattar ett dynamiskt förhållningssätt när det gäller tjänsteerbjudandet, med utgångspunkten att förstå kundens dilemma och hur värde kan skapas genom att tillsammans ta fram lösningar.

”Vi tror att retail kommer att gå igenom en mycket mer dynamisk och frekvent förändring i framtiden, för att kunna hålla relevansen gentemot konsumenter som kräver mer inspiration och samtidigt mer enkelhet. Man måste hela tiden vara beredd att korrigera sina koncept och arbetssätt”, säger Andréas Elgaard och fortsätter:

”Vi tror stenhårt på att fysisk retail fortsatt kommer att vara viktigt då upplevelser och umgänge är viktigt för oss människor, men där det kontinuerligt krävs mycket lösningar och stöd, och det är därför vi vill bli mer av en lösningsorienterad partner. Produkterna blir sekundära och tjänsterna och lösningarna primära.”

Andréas Elgaard förklarar att ITAB med hjälp av sina partners har en konsoliderande roll i värdekedjan och levererar allt inne i butikerna, inklusive tjänster och inköpta produkter. ITAB:s roll är att tillsammans med partners lösa helheten på ett sätt som kunden uppskattar, även på teknologisidan, säger han.

Andréas Elgaard, vd för ITAB

Hur ska ITAB lyckas med att förena flexibiliteten för den enskilda kundens behov med god lönsamhet, när ni rör er bort från modellen med stora leveransserier av produkter vid butiksexpansioner?

”Det handlar om att förändra arbetssättet, att jobba mer parallellt och mindre sekventiellt, och att involvera alla kompetenser såsom inköp och logistik redan från början av processen. Vi arbetar mot att bli bättre på att driva synergier på flera plan i koncernen och inte minst i hur vi skapar lösningar och arbetar med servicedelen”, säger Andréas Elgaard.

På vilket sätt ska ni övertyga pressade retailers om att det ITAB tillför väger tyngre än kostnaden för att anlita er, med tanke på att många detaljhandelsbolag i dag kämpar med lönsamheten och försöker skära i kostnader?

”Hela poängen med vår omställning är att vi inte vill sälja produkter som ingen vill ha, utan erbjuda lösningar som man tillsammans med kunden är överens om driver effektivitet, förbättrar kundupplevelsen eller ökar försäljning. ITAB har en trovärdighet i att vi är en av få i branschen som täcker hela Europa och har en stor erfarenhet av att ha hjälpt många retailers med de utmaningar som har varit aktuella de senaste åren”, säger Andréas Elgaard.

Livsmedel största affärsområdet, ser potential inom kaféer och hotell

ITAB Shop Concept har dagligvaruhandeln (livsmedel) som största affärsområde, med drygt hälften av omsättningen, följt av hemförbättring och mode som utgör strax under 15 procent av omsättningen vardera. Kategorin ”övrigt” svarar för cirka 20 procent av omsättningen, och här återfinns exempelvis apotek, bensinstationer och restauranger. Andréas Elgaard konstaterar igen att gränserna allt mer börjar suddas ut för vad som är vad, då det till exempel blir allt vanligare att finna en kafé- eller restauranghörna i såväl livsmedels- som modebutiker. Att kunna vara med och bidra till att skapa den här typen av miljöer är väsentligt enligt vd:n, som meddelar att kaféer, servicestationer och hotell med hög sannolikhet kommer att bli viktigare för koncernen i framtiden.

Nyheter

Nodica Group, teknikbolaget som tar klivet in på börsen

Publicerad

den

Elektronik från Nodica Group-koncernen

Det svenska teknikbolaget Nodica Group står inför en spännande ny fas i sin resa. Med en stark teknisk expertis och en global marknadssatsning planerar bolaget nu att börsnoteras. I en intervju med Dagens Industri delar vd Niklas Edling med sig av insikter om bolagets verksamhet, marknadsläge och framtidsplaner.

Innovation i teknikskiftets framkant

Nodica Group är ett svenskt teknikbolag som exporterar avancerad teknologi till den globala marknaden. Särskilt fokuserar de på att driva på det pågående teknikskiftet inom högspänningsområdet, där traditionella elektronrör ersätts av halvledare. Bolagets produkter har hög teknikhöjd och exceptionell tillförlitlighet, vilket gör dem oumbärliga för användningsområden som försvaret och avancerade cancerbehandlingar.

Konkurrens och marknadsposition

Enligt Niklas Edling är bolagets största konkurrent ofta kundernas egna utvecklingsavdelningar. ”Vår marknad har en naturlig trögrörlighet, vilket betyder att vi är beroende av teknikskiften för att bli en del av våra kunders produkter. På kort sikt kan detta hämma tillväxten, men samtidigt ger det oss en stark stabilitet när vi väl har etablerat oss hos en kund,” säger han.

Tillväxtmål och framtidsvision

Nodica Group har siktet inställt på att nå en omsättning på 2 miljarder kronor år 2030, vilket kräver en årlig organisk tillväxt på drygt 10 procent. Strategin bygger på att bolaget verkar inom marknader som växer snabbare än ekonomin i stort. ”Antalet cancerbehandlingar ökar kontinuerligt, och vi ser en snabb uppgång i Europas försvarsbudgetar. Marknaden själv växer med ungefär 5 procent, och resten av tillväxten ska vi nå genom att vinna marknadsandelar. Teknikskiftet mot halvledare blir en viktig drivkraft här,” förklarar Edling.

Kvartalsvariationer och stabilitet

Bolagets omsättning har visat variation mellan kvartalen, men Edling påpekar att det är viktigt att analysera Nodica Group med ett långsiktigt perspektiv. ”Vi omsätter 760 miljoner kronor på årsbasis, och våra genomsnittsorder ligger mellan en halv och en miljon kronor, med enskilda order som är betydligt större. Tajmingen på dessa kan ha stor effekt på ett enskilt kvartal, men jämnar ut sig över rullande tolv månader.”

Generellt sett finns ingen tydlig säsongsvariation, men viss påverkan kan uppstå från offentliga budgetar. Historiskt sett har det fjärde kvartalet varit starkast, medan det första kvartalet ofta varit svagare.

En spännande framtid

Med en stabil position inom en växande marknad och en tydlig strategi för expansion står Nodica Group inför en ljus framtid. Med börsnoteringen i sikte och teknikskiftet som drivkraft har bolaget alla förutsättningar att nå sina ambitiösa mål och säkra sin plats som en ledande aktör inom sin nisch.

Fortsätt läsa

Nyheter

Mediekoncernen växlar upp – redo för nästa steg

Publicerad

den

Filmer från Eleven Stories

Det började som en vision om att skapa ett modernare och mer författarvänligt bokförlag. Idag har Hoi vuxit till att bli en ledande aktör i förlagsbranschen – och nu tar bolaget nästa stora steg: film och rörlig media.

Under ledning av förlagsgrundaren och vd:n Lars Rambe har Hoi sedan 2022 förvärvat flera förlag i Sverige och Danmark. Nu expanderar bolaget ytterligare genom uppköpet av mediabolaget Eleven Stories, vilket gör Hoi till majoritetsägare av en imponerande katalog av film-, teater-, spel- och bokrättigheter.

Hollywood-drömmar och stora ambitioner

Med det senaste förvärvet i ryggen satsar Hoi stort på att skapa innehåll som når bortom bokpärmarna. Ett av de mest spännande projekten är musikalen ”My name is Fleming, Ian Fleming”, som ger en inblick i livet hos James Bond-författaren Ian Fleming. Men det stannar inte där – en Hollywood-produktion vid namn ”Bloody Benders”, om en seriemördarfamilj i Kansas, är på gång. Dessutom planeras en svensk storfilm: ”Brottarbröder, en fight för livet”, baserad på de verkliga historierna om brottarna Martin och Jimmy Lidberg.

Kapital för framtiden

För att finansiera sin expansion genomför Hoi just nu en emission på 12 + 2,4 miljoner kronor. Syftet är att stärka bolagets ekonomi, synliggöra fler författare och fortsätta investera i rörlig media.

Anette Mattsson, vd för Eleven Stories och ny vice vd på Hoi, ser stora möjligheter i det nya samarbetet:

Vi erbjuder den enda möjligheten att investera i Hollywood-produktioner på Stockholmsbörsen. 2025 kommer att bli ett spännande år – vi har aldrig sett en bättre framtid än nu.”

Med en stark kombination av litteratur, film och digitala medier positionerar sig Hoi som en innovatör inom kulturbranschen. Den kreativa resan har bara börjat!

Fortsätt läsa

Nyheter

Nolato är inte samma fynd som för ett år sedan, men är fortsatt köpvärd

Publicerad

den

Nolato inom datorchips

Dagens industri gav för ett år sedan en köprekommendation till kontraktstillverkaren Nolato och sedan dess är aktien upp 25 procent. Den är inte samma fyndköp som då, men den är fortsatt köpvärd. Precis som analytikern Ulf Petersson skrev så förbättrades rörelsemarginalen kraftigt när försäljningen till medicinteknik och telekom tog över. Omsättningen har ökat modesta 1 procent, men vinsten efter skatt har ökat med 20 procent.

”Stärkt av fjolåret valde Nolato på kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan att höja de långsiktiga målen till en årlig omsättningstillväxt på över 8 procent och en rörelsemarginal överstigande 12 procent under en konjunkturcykel. ”

Det är ett offensivt mål, men Dagens industri lyfter fram att enbart ökad försäljning till Novo Nordisk kommer ge en omsättningsökning på omkring 2-3 procent per år.

Nolato-aktien stängde på 59 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära