Nyheter
Intea Fastigheter fortsätter att expandera

Intea Fastigheter grundades 2015 med en tydlig inriktning: att långsiktigt äga och förvalta fastigheter för social infrastruktur. Sedan dess har Intea utvecklats till en renodlad specialistaktör med en stadig tillväxttakt och en omfattande expertis inom sitt fält. Bolagets mål är att senast 2026 uppnå ett fastighetsvärde på 30 miljarder kronor. Det berättar Inteas vd Henrik Lindekrantz.

Berätta om Intea och er affärsidé.
– Intea Fastigheter grundades hösten 2015 med syftet att investera i och förvalta fastigheter för social infrastruktur, byggnader som många gånger är specialanpassade och ofta präglas av långvariga hyresförhållanden med offentliga hyresgäster. Befintligt fastighetsbestånd består huvudsakligen av fastigheter inom kategorierna: rättsväsende, högre utbildning och sjukvård.
Investerarna i Intea Fastigheter utgörs i dagsläget av svenskt institutionellt kapital, såsom pensionsstiftelser med ett långt ägarperspektiv och höga krav på stabil och förutsägbar avkastning. Vi har sedan 2015 påvisat en stadig expansion genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.
En väsentlig del av er affärsidé handlar om att minimera risker i alla led. Berätta mer om detta arbete.
– Ett av våra mål är att 90 procent av våra hyresintäkter ska komma från offentliga hyresgäster. Eftersom många av våra hyresgäster är i behov av specialanpassade byggnader för exempelvis sjukvård eller säkerhetsklassade lokaler innebär det i förlängningen också långa hyresförhållanden. När vi uppför nya byggnader har vi dessutom alltid kontrakterat hyresgäster innan vi sätter spaden i marken.
Vilka faktorer är avgörande när ni förvärvar eller uppför nya byggnader?
– Eftersom vi bygger och förvärvar för egen långsiktig förvaltning är kvalitet oerhört viktigt för oss. När vi uppför nya byggnader lägger vi stor vikt på hållbara byggmaterial, vilket innebär att vi per automatik har stort hållbarhetsfokus i våra projekt. Vi satsar hellre på specialanpassade byggnader än traditionella kontorshus. Det kan exempelvis handla om universitetsbyggnader med forsknings- och labbverksamhet eller domstolsbyggnader med högt ställda säkerhetskrav.
Hur ser de kommande årens tillväxtstrategi ut för er?
– Vi är verksamma i en specifik del i segmentet samhällsfastigheter, som långsiktigt haft en mycket positiv underliggande tillväxt. Utöver vårt befintliga fastighetsbestånd med ett fastighetsvärde på 14,6 miljarder kronor har vi även en relativt omfattande projektportfölj på cirka 8,4 miljarder kronor som vi jobbar mycket aktivt med. Vår ambition framöver är att fortsätta expandera kontinuerligt via en kombination av organisk och förvärvsbaserad tillväxt. Vårt mål är att innan utgången av 2026 ha uppnått ett fastighetsvärde på 30 miljarder kronor.
Finns en kommande börsnotering på agendan för er del?
– Absolut, sommaren 2021 fattades ett inriktningsbeslut som innebär att vi siktar på att notera bolagets aktier inom något år.
Nyheter
Asmodee på 20 minuter

Bolagsanalyspodden går på 25 minuter igenom Embracer-avknoppningen Asmodee som börsnoterades den 7 februari vilket ger en bra översikt. När det gäller värdering så stängde aktien på 95,70 kronor i fredags och det tycker Bolagsanalyspodden är en rimlig nivå.
Nyheter
Candles Scandinavia får genombrottsorder i Storbritannien, potential att öka till 50 Mkr per år

Candles Scandinavia har fått en uppstartsorder på 11 miljoner kronor gällande naturliga doftljus från en ny kund i Storbritannien. Företaget förväntar sig att värdet över tid ökar till över 50 miljoner kronor per år.
Candles Scandinavia har under en tid ökat aktivitetsnivån på den internationella marknaden. Detta i kombination med beslutet att renodla verksamheten har lett till flertalet affärsdialoger med nya potentiella kunder i Europa. Den nya strategiskt viktiga kunden är en butikskedja inom premiumsegmenet med ett stort antal butiker i Storbritannien. Kunden saluför produkter under eget varumärke inom hem & inredning, doft (doftljus, rumsdofter, doftspray mfl) samt mode, där doftkategorin är en av deras mest prioriterade produktkategorier.
”Denna strategiskt viktiga kund är första steget i att etablera Candles Scandinavia på den brittiska marknaden. Potentialen för Candles Scandinavia i Storbritannien är stor, där marknaden för doftljus uppskattas till 7,6 Miljarder SEK årligen med en förväntad CAGR om 8,3 % fram till 2030. Tack vare en kombination av hög produktkvalitet, miljövänligt och 100 % naturligt vax, kostnadseffektiv och automatiserad produktion och en kundanpassningsnivå som är branschledande, förväntar vi oss fortsatt organisk tillväxt samt att vinna över fler nya kunder framöver.
Att vi nu dessutom på allvar etablerar oss på den strategiskt viktiga brittiska marknaden, ger oss ytterligare tillväxtmöjligheter framöver”, säger Dean Proudfoot, Sälj- och Marknadschef på Candles Scandinavia.
”Som vi tidigare kommunicerat är cyklerna att vinna en ny kund i vår bransch långa, inte minst i det segment vi verkar där vi fokuserar på större internationella varumärken och butikskedjor. I detta fall togs första kontakten med denna nya kund i Storbritannien för så länge sen som över 2,5 år sedan, men å andra sidan är kunden värd ungefär 25 % av vår nuvarande årsomsättning och vi ser att vår satsning på internationella storkunder ger effekt”, säger Viktor Garmiani, VD och grundare av Candles Scandinavia.
Nyheter
Affärsvärlden höjer sin rekommendation för podcast-företaget Acast till köp

Affärsvärlden är imponerade av Acasts utveckling och höjde därför igår sin rekommendation för aktien från neutral till köp. Lönsamhetsförbättringen har nu kommit så långt att bolaget hade sitt första kvartal med med positiv rörelsemarginal.
Intäkterna från Nordamerika växte under det senaste kvartalet med 33 procent och får allt större betydelse för Acasts tillväxt och lönsamhet. Reklampriserna fortsatte visserligen ner under 2024 men det kompenserades med ökad försäljningsgrad. Bolaget har presterat bra i en tuff annonsmarknad.
”Börjar vi blicka in i 2027 skulle Acast kunna närma sig 3 miljarder i försäljning. Med fortsatt tillväxt och en mogen rörelsemarginal som skulle kunna överstiga 10 procent, bör bolaget minst värderas till 1 gånger försäljningen. Jämförelsevis handlas bolaget i dag till bakåtblickande ev/sales på 1,1x”
-
Nyheter4 veckor sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter1 månad sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter1 månad sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter2 månader sedan
Billeruds värdering är på bottennivåer, Di ger köprekommendation till aktien
-
Nyheter2 månader sedan
Dug Foodtech blir listade på fler butiker i Tyskland
-
Nyheter2 månader sedan
Saab meddelar att försäljningen utvecklats bättre än förväntat