Följ oss

Nyheter

Intea Fastigheter fortsätter att expandera

Publicerad

den

Fastighet i Östersund som tillhör Intea

Intea Fastigheter grundades 2015 med en tydlig inriktning: att långsiktigt äga och förvalta fastigheter för social infrastruktur. Sedan dess har Intea utvecklats till en renodlad specialistaktör med en stadig tillväxttakt och en omfattande expertis inom sitt fält. Bolagets mål är att senast 2026 uppnå ett fastighetsvärde på 30 miljarder kronor. Det berättar Inteas vd Henrik Lindekrantz.

Henrik Lindekrantz, VD för Intea Fastigheter
Henrik Lindekrantz, vd för Intea Fastigheter

Berätta om Intea och er affärsidé.

– Intea Fastigheter grundades hösten 2015 med syftet att investera i och förvalta fastigheter för social infrastruktur, byggnader som många gånger är specialanpassade och ofta präglas av långvariga hyresförhållanden med offentliga hyresgäster. Befintligt fastighetsbestånd består huvudsakligen av fastigheter inom kategorierna: rättsväsende, högre utbildning och sjukvård.

Investerarna i Intea Fastigheter utgörs i dagsläget av svenskt institutionellt kapital, såsom pensionsstiftelser med ett långt ägarperspektiv och höga krav på stabil och förutsägbar avkastning. Vi har sedan 2015 påvisat en stadig expansion genom en kombination av organisk tillväxt och förvärv.

En väsentlig del av er affärsidé handlar om att minimera risker i alla led. Berätta mer om detta arbete.

– Ett av våra mål är att 90 procent av våra hyresintäkter ska komma från offentliga hyresgäster. Eftersom många av våra hyresgäster är i behov av specialanpassade byggnader för exempelvis sjukvård eller säkerhetsklassade lokaler innebär det i förlängningen också långa hyresförhållanden. När vi uppför nya byggnader har vi dessutom alltid kontrakterat hyresgäster innan vi sätter spaden i marken.

Vilka faktorer är avgörande när ni förvärvar eller uppför nya byggnader?

– Eftersom vi bygger och förvärvar för egen långsiktig förvaltning är kvalitet oerhört viktigt för oss. När vi uppför nya byggnader lägger vi stor vikt på hållbara byggmaterial, vilket innebär att vi per automatik har stort hållbarhetsfokus i våra projekt. Vi satsar hellre på specialanpassade byggnader än traditionella kontorshus. Det kan exempelvis handla om universitetsbyggnader med forsknings- och labbverksamhet eller domstolsbyggnader med högt ställda säkerhetskrav.

Hur ser de kommande årens tillväxtstrategi ut för er?

– Vi är verksamma i en specifik del i segmentet samhällsfastigheter, som långsiktigt haft en mycket positiv underliggande tillväxt. Utöver vårt befintliga fastighetsbestånd med ett fastighetsvärde på 14,6 miljarder kronor har vi även en relativt omfattande projektportfölj på cirka 8,4 miljarder kronor som vi jobbar mycket aktivt med. Vår ambition framöver är att fortsätta expandera kontinuerligt via en kombination av organisk och förvärvsbaserad tillväxt. Vårt mål är att innan utgången av 2026 ha uppnått ett fastighetsvärde på 30 miljarder kronor.

Finns en kommande börsnotering på agendan för er del?

– Absolut, sommaren 2021 fattades ett inriktningsbeslut som innebär att vi siktar på att notera bolagets aktier inom något år.

Nyheter

Affärsvärlden delar ut en köprekommendation till Coor-aktien

Publicerad

den

Coor städar

Coor-aktien tappade på rapporten och Affärsvärlden skriver i en analys att bolaget har en del kvar att göra för att få upp lönsamheten till nivån de hade innan företaget tappade Ericsson-avtalet. Men man skriver vidare att marknadens förväntningar på att bolaget ska lyckas är allt för låga och delar ut en köprekommendation.

Analystjänsten skriver att Coor, liksom branschen, idag värderas till 10 gånger innevarande års väntade rörelsevinster.

”Detta är lägre än tidigare men vi har använt detta som multipel på Coors vinstförmåga i slutet av vår horisont. Våra prognoser är lite försiktigare än konsensus både för omsättning (cirka 5 procents tillväxt enligt konsensus) och marginal (5,5 procent 2026E). Våra antaganden ger en uppsida på cirka 30 procent”

Affärsvärlden varnar dock för att även nästa kvartal kan bli svagt. ”Men blickar man mot nästa år och framöver är dock förväntningarna lågt ställda tycker vi”

Coor-aktien gick igår upp 0,79 procent och stängde på 43,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Big Akwa bekräftar planer på en framtida IPO

Publicerad

den

Grundarna av Biq Akwa utanför en av SCAs massafabriker

Biq Akwa, som grundats av Elena Petukhovskaya och Hugo Wikström, vill driva storskalig landbaserad fiskodling. Ett stort fokus för bolaget är att så mycket som möjligt ska återanvändas, vilket även inkluderar att odlingen ska ske i anslutning till massafabrik för att kunna använda och cirkulera varandras strömmar.

Den första anläggningen som Big Akwa designar ska producera 6 000 ton regnbågslax per år. För sin första fas har bolaget tagit in ett mindre antal miljoner kronor i kapital. Men för att bygga en stor anläggning krävs självklart rejält med finansiering.

Big Akwa söker nu en CFO som kan hjälpa företaget med resan och där bekräftar man även att en börsnotering finns i planerna inom 5 år.

Fortsätt läsa

Nyheter

Saab får en beställning på 6,6 miljarder kronor för leverans under 2027-2028

Publicerad

den

SAAB-logga

Saab har idag tagit fått en beställning på ett antal försvarssystem och materiel från en regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder kronor och leveranser är planerade år 2027-2028.

Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance.

På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras skriver Saab.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära