Följ oss

Nyheter

Flygplansutvecklaren ZeroAvia satsar mer på PowerCell

Publicerad

den

Bränslecell från Powercell i ZeroAvias flygplan

PowerCell har sedan en längre tid levererat bränsleceller till ZeroAvia som utvecklar eldrivna flygplan. Hittills har det handlat om ett fåtal i utvecklingsarbetet och ibland har man kunnat få känslan av att ZeroAvia planerat att byta leverantör när företaget kommer längre i sin utveckling. Men idag kom ett styrketecken, PowerCell har tecknat en avsiktsförklaring med brittiska ZeroAvia avseende serieleveranser av 100 kW bränslecellsstackar från och med 2024.
I nuläget uppskattas att en slutlig överenskommelse kan komma att omfatta leverans av 5 000 stackar under en femårsperiod. Slutgiltiga kommersiella villkor har ännu inte förhandlats utan detta avses att genomföras i nästa steg. Det är parternas ambition enligt avsiktsförklaringen att kunna träffa en slutgiltig överenskommelse under det tredje kvartalet 2022.

ZeroAvia avser använda bränslecellsstackarna för att producera en vätgaselektrisk 600-kilowatts drivlina av lågtemperaturtyp som kan användas för att ta fram ett certifierat 19-sitsigt bränslecellsdrivet trafikflygplan. Avsiktsförklaringen omfattar också en överenskommelse om att PowerCell skall etablera produktion lokalt i England för slutmontering och anpassning av stackarna utifrån ZeroAvias bränslecellssystem och applikation.

ZeroAvia har mötts av ett mycket stort intresse för sina planer på ett vätgaselektriskt 19-sitsigt plan och tagit emot ett ökat antal order från kunder som vill ställa om till utsläppsfria drivlinor för flyg. Planet planeras få en räckvidd på över 55 landmil (300 nautiska miles) vilket skulle göra det möjligt att flyga utsläppsfritt mellan Stockholm och Malmö.

Genom avsiktsförklaringen säkrar ZeroAvia sina leveranser av bränslecellstackar under flera år framåt.

”Mot bakgrund av det ökande intresset för vätgaselektriska lösningar finns det en oro bland kunderna att efterfrågan skall öka snabbare än industrins produktionskapacitet. Allt fler kunder har under det senaste året därför börjat undersöka möjligheterna att säkra långsiktig leveranskapacitet på det sätt som ZeroAvia nu gör”, säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sweden AB.

Nyheter

Aktien i kvalitetsbolaget VBG Group är fortsatt köpvärd anser Dagens industri

Publicerad

den

VBG Group-aktien har dubblerats det senaste året och ännu mer än så om vi sträcker oss några månader längre och utgår från botten. Dagens industri skriver att det finns mer att hämta i aktien och delar ut en köprekommendation till aktien i det missförstådda kvalitetsbolaget som investerare nu har börjat upptäcka.

Dagens industris analytiker Mikael Vilenius lyfter fram att VBG har levererat en snabb organisk tillväxt, har en låg skuldsättning och fortfarande är något av en doldis.

Tidningen går igenom bolagets olika delar och när det hela summeras så drar man av 300 miljoner kronor för bolagets centrala kostnader och 400 miljoner kronor som är bolagets skulder. När värdet på delarna räknas samman så blir det en summa på 9,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 390 kronor per aktie, vilket är 24 procent över veckans stängningskurs.

Om VBG Group
VBG Group är en internationell industrikoncern med cirka 2 000 medarbetare i 15 länder. Moderbolaget VBG Group AB är en långsiktig ägare som med gedigen industriell kompetens, stark företagskultur och finansiell uthållighet bidrar med aktiv styrning av koncernens tre helägda divisioner; Truck & Trailer Equipment, Mobile Thermal Solutions och Ringfeder Power Transmission. VBG Group ABs B-aktie är sedan 1987 noterad på Nasdaq Stockholm och finns idag på Mid Cap-listan.

Fortsätt läsa

Nyheter

Köp Viva Wine Group, men sälj Westpay anser Börsveckan

Publicerad

den

Vinglas

Börsveckan har analyserat sex företag vilket leder fram till en köprekommendation och en säljrekommendation, medan övriga aktier får avvakta-rekommendationer.

Köp

  • Viva Wine Group


Avvakta

  • Cheffelo
  • Zinzino
  • Amer Sports
  • Peab


Sälj

  • Westpay
Fortsätt läsa

Nyheter

Investmentabolaget Latour på 20 minuter

Publicerad

den

Portfölj som innehåller investeringar

Bolagsanalyspodden går igenom investmentbolaget Latour på 20 minuter vilket ger en bra översikt av verksamheten.

Investment AB Latour är ett blandat investmentbolag bestående av en helägd industrirörelse samt en portfölj av börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Börsportföljen består av tio betydande innehav med ett marknadsvärde på cirka 82 miljarder kronor. Den helägda industrirörelsen omsätter cirka 26 miljarder kronor.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära