Följ oss

Nyheter

Dicot utvecklar morgondagens läkemedel för behandling av sexuella dysfunktioner

Publicerad

den

Dicots vd Göran Beijer

Idag lider minst 500 miljoner män i världen av erektionssvikt och för tidig utlösning. Uppsalabolaget Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01, vars mål är att bli förstahandsvalet för behandling av såväl erektionssvikt som för tidig utlösning. Dicot är på god väg att utveckla en ny sorts behandling av sexuella dysfunktioner. Det är ett eftersatt behandlingsområde där de medicinska behoven är mycket omfattande, berättar bolagets vd Göran Beijer.

Varför behövs det ett nytt läkemedel som behandlar sexuella dysfunktioner hos män?

– Sexuella dysfunktioner har ofta stor påverkan på livskvaliteten och kan bland annat ge upphov till depression och relationsproblem. Det är ett större problem än man kanske först kan tro och drabbar varannan man över 40 år. De läkemedel mot erektionssvikt som finns tillgängliga idag, exempelvis Viagra, är effektiva men genererar ofta biverkningar såsom yrsel och huvudvärk, vilket leder till att många inte vill ta läkemedlen. Dessutom måste de tas relativt kort tid innan sexuell aktivitet, vilket leder till en oönskad planering av sexlivet. För ca 30 procent av män med erektionssvikt fungerar dessutom inte läkemedlen och siffran för patienter med underliggande sjukdomar, såsom diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, är ännu högre. Det behövs ett nytt läkemedel som kan hjälpa många fler än dagens preparat klarar av.

Vad utmärker er läkemedelskandidat LIB-01?

– Ursprunget till vår läkemedelskandidat återfinns i den afrikanska naturen. Dicot har studerat ett naturmedel som vid tidiga prekliniska studier i djur uppvisat lång effekttid – upp till 12 dagar – och tagit in det i ett modernt laboratorium för att skapa en molekyl som skulle kunna kopiera det ursprungliga naturmedlets egenskaper. Dessutom eftersträvar vi att kunna behandla både erektionssvikt och för tidig utlösning, vilket inget annat befintligt preparat gör.

Hur långt har ni kommit i utvecklingsarbetet?

– Utvecklingen befinner sig just nu i preklinisk fas och vår målsättning är att de kliniska studierna i fas 1 ska komma i gång i mitten av 2022.

Ni har även börjat förbereda kommersialiseringsfasen. Berätta mer om det arbetet.

– Utvecklingen sker i vår egen regi fram till och med ”proof of concept” under klinisk fas 2. Därefter är vår ambition att ingå strategiska allianser, alternativt genomföra en trade-sale, med större, etablerade läkemedelsföretag, för att så småningom kunna introducera läkemedlet på världsmarknaden. Vi har gjort en övergripande genomgång av större läkemedelsbolag som kan vara intressanta för diskussion och samarbete med oss och för nu inledande dialoger med några av dem.

Vilka faktorer gör Dicot till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Marknaden för behandling av sexuella dysfunktioner är värderad till över 50 miljarder kronor, men eftersom det finns ett stort mörkertal är marknaden förmodligen betydligt större än så. Det här är ett område med ett stort medicinskt behov där det lanserats mycket få nya läkemedel de senaste decennierna. Vi har skannat av patentsituationen globalt. Det finns för närvarande få aktiva patent på nya läkemedel inom vårt område, vilket innebär att vi är relativt ensamma i nischen. Innovationsgraden inom området sexuella dysfunktioner har alltså varit låg. Vår ambition är att utveckla en helt ny generation av potensläkemedel och våra inledande studier visar på positiva resultat. Bolaget leds dessutom av en mycket erfaren styrelse och ledningsgrupp.

Nyheter

Rekordutbud av lägenheter i april – men priserna stiger

Publicerad

den

Utbudet av lägenheter till salu har fortsatt att växa under våren och noterade i april den högsta nivån för en enskild månad någonsin. Totalt fanns det under månaden 32 233 lägenheter på Hemnet, 40 procent fler än under motsvarande månad förra året. Men trots det rekordhöga utbudet fortsätter priserna att stiga.

Av det totala lägenhetsutbudet till salu under april månad hade 4 683 lägenheter varit markerade som kommande. Det är bostäder på Hemnet som ligger på den så kallade förmarknaden. Utbudet av kommande-annonser har ökat kraftigt de senaste åren och är en delförklaring till det höga utbudet. Huvudförklaringen är dock den förändrade ekonomiska situationen med högre räntor som påverkat marknaden de senaste två åren. Det har ökat osäkerheten på marknaden och gjort att bostäderna legat till salu under väsentligt längre tid än vad som var normalt för ett par år sedan. Den genomsnittliga säljtiden för lägenheter i april var 26 dagar, 11 dagar längre än i april för två år sedan.

Ett högt utbud av lägenheter kan ses över hela riket, och i 9 av de 21 länen noterades det en ny rekordnivå i april. Störst ökning i årstakt ses i Kronobergs län, där ökade utbudet med 73 procent jämfört med april 2023.

Trots det rekordhöga utbudet av lägenheter så fortsätter priserna att stiga. I april ökade det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Riket med 1,9 procent till den högsta nivån sedan maj 2022.

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Det höga utbudet är en effekt av en lång tid av trög marknad snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framför allt till följd av vi ser ut att befinna oss på räntetoppen och att den första räntesänkningen närmar sig. Med det ökade antalet försäljningar kommer också utbudet börja minska igen senare under året då tempot på marknaden ökar”.

Lägenhetsutbud april 2024

LänLägenheter till salu april 2024Förändring ett år (årstakt)
Blekinge225+34%
Dalarna770*+38%
Gotland171+44%
Gävleborg799*+51%
Halland581*+66%
Jämtland536+33%
Jönköping629+28%
Kalmar602*+52%
Kronoberg555*+73%
Norrbotten316+47%
Skåne4 479*+39%
Stockholm11 427+41%
Södermanland932+43%
Uppsala1 399*+41%
Värmland526+12%
Västerbotten567*+48%
Västernorrland562*+21%
Västmanland858+46%
Västra Götaland4 479+38%
Örebro713+36%
Östergötland1 106+32%
Sverige32 233*+40%
*Rekordnotering av utbudet i april.
Fortsätt läsa

Nyheter

Svolder-aktien får en köprekommendation av Dagens industri

Publicerad

den

Dagens industri ger en köprekommendation till Svolder-aktien till en medelrisknivå.

”Den som vill investera i lönsamma och utdelande små och medelstora bolag men vill slippa fondernas höga avgifter har ett alternativ på Stockholmsbörsen. Di sätter köpstämpel på en aktie som ger aktiv förvaltning till indexpris.”

Svolder investerar i småbolag på Stockholmsbörsen, vilket definieras som en storlek på upp till 20 miljarder kronor. Till en analysen har även en intervju med VD gjorts och på frågan om även bolaget på First North och onoterade aktierna kan bli aktuella så är svaret ett tydligt nej.

Svolder handlas till 4 procents premie mot underliggande tillgångar, men det kan vara ett lågt pris att betala för att ett förvaltarteam till låg kostnad sköter investeringarna.

Förutom att Svolder ger en nischad investeringsstrategi till låg kostnad så är det en placering i att man tror på att småbolagsaktier får en omvärdering på börsen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sälj Hemnet, men sju andra aktier är köpvärda anser Börsveckan

Publicerad

den

Fyra investerare

Börsveckan har denna gång analyserat hela tio företag och sju av aktierna rekommenderas investerare att köpa. Hemnet är dock ute i kylan och får en säljrekommendation.

Köp

  • Nordic Level Group
  • Nilörngruppen
  • Vitrolife
  • Rejlers
  • Careium
  • SEB
  • Viaplay

Avvakta

  • Plejd
  • Medcap

Sälj

  • Hemnet
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära