Nyheter
Dicot utvecklar morgondagens läkemedel för behandling av sexuella dysfunktioner
Idag lider minst 500 miljoner män i världen av erektionssvikt och för tidig utlösning. Uppsalabolaget Dicot utvecklar läkemedelskandidaten LIB-01, vars mål är att bli förstahandsvalet för behandling av såväl erektionssvikt som för tidig utlösning. Dicot är på god väg att utveckla en ny sorts behandling av sexuella dysfunktioner. Det är ett eftersatt behandlingsområde där de medicinska behoven är mycket omfattande, berättar bolagets vd Göran Beijer.
Varför behövs det ett nytt läkemedel som behandlar sexuella dysfunktioner hos män?
– Sexuella dysfunktioner har ofta stor påverkan på livskvaliteten och kan bland annat ge upphov till depression och relationsproblem. Det är ett större problem än man kanske först kan tro och drabbar varannan man över 40 år. De läkemedel mot erektionssvikt som finns tillgängliga idag, exempelvis Viagra, är effektiva men genererar ofta biverkningar såsom yrsel och huvudvärk, vilket leder till att många inte vill ta läkemedlen. Dessutom måste de tas relativt kort tid innan sexuell aktivitet, vilket leder till en oönskad planering av sexlivet. För ca 30 procent av män med erektionssvikt fungerar dessutom inte läkemedlen och siffran för patienter med underliggande sjukdomar, såsom diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar, är ännu högre. Det behövs ett nytt läkemedel som kan hjälpa många fler än dagens preparat klarar av.
Vad utmärker er läkemedelskandidat LIB-01?
– Ursprunget till vår läkemedelskandidat återfinns i den afrikanska naturen. Dicot har studerat ett naturmedel som vid tidiga prekliniska studier i djur uppvisat lång effekttid – upp till 12 dagar – och tagit in det i ett modernt laboratorium för att skapa en molekyl som skulle kunna kopiera det ursprungliga naturmedlets egenskaper. Dessutom eftersträvar vi att kunna behandla både erektionssvikt och för tidig utlösning, vilket inget annat befintligt preparat gör.
Hur långt har ni kommit i utvecklingsarbetet?
– Utvecklingen befinner sig just nu i preklinisk fas och vår målsättning är att de kliniska studierna i fas 1 ska komma i gång i mitten av 2022.
Ni har även börjat förbereda kommersialiseringsfasen. Berätta mer om det arbetet.
– Utvecklingen sker i vår egen regi fram till och med ”proof of concept” under klinisk fas 2. Därefter är vår ambition att ingå strategiska allianser, alternativt genomföra en trade-sale, med större, etablerade läkemedelsföretag, för att så småningom kunna introducera läkemedlet på världsmarknaden. Vi har gjort en övergripande genomgång av större läkemedelsbolag som kan vara intressanta för diskussion och samarbete med oss och för nu inledande dialoger med några av dem.
Vilka faktorer gör Dicot till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?
– Marknaden för behandling av sexuella dysfunktioner är värderad till över 50 miljarder kronor, men eftersom det finns ett stort mörkertal är marknaden förmodligen betydligt större än så. Det här är ett område med ett stort medicinskt behov där det lanserats mycket få nya läkemedel de senaste decennierna. Vi har skannat av patentsituationen globalt. Det finns för närvarande få aktiva patent på nya läkemedel inom vårt område, vilket innebär att vi är relativt ensamma i nischen. Innovationsgraden inom området sexuella dysfunktioner har alltså varit låg. Vår ambition är att utveckla en helt ny generation av potensläkemedel och våra inledande studier visar på positiva resultat. Bolaget leds dessutom av en mycket erfaren styrelse och ledningsgrupp.
Nyheter
Gränges är en global världsledare med strukturella trender på sin sida
EFN ger en köprekommendation till Gränges-aktien. Det är ett välskött företag som är en global världsledare med strukturella trender till sin fördel skriver analytikern Ellinor Beckett.
”Tack vare starka kassaflöden har Gränges kunnat beta av mer skuld och är nu i det nedre spannet av målet om en nettoskuld om 1 till 2 gånger EBITDA. Ändå har flera investeringar i ökad kapacitet gjorts.”
Gränges har en ägarlista med flera institutioner och VD äger personligen aktier för 17 miljoner kronor.
Gränges-aktien kostar idag 118 kronor och EFN ser att aktien kan gå upp 20 kronor, dvs 17 procent, på 12 månaders sikt. Men tillägger att den värderingen bygger på antaganden om att bolaget utvecklas sämre än vad analytiker i genomsnitt tror.
Nyheter
Fortsatt uppsida i Storskogen-aktien – köp säger Dagens industri
Veckans aktie i Dagens industri är Storskogen och tidningens analytiker Ulf Petersson tar upp hur illa det kan gå när värderingen är fel. Storskogen börsnoterades under det heta börsåret 2021 och trots att aktien sedan början av 2023 har slagit Stockholmsbörsens index, och nästan fördubblats i värde sedan bottennivån i mars i år, har de som köpte aktier i IPO-erbjudandet tappat 75 procent av värdet.
Men att investera i aktier handlar om att blicka framåt och idag har bolaget en ny vd och en skuldnivå som inte längre särskiljer sig från många andra börsbolag. Storskogen har 116 resultatdrivande enheter och nu finns chansen till vinstvändning skriver Petersson. Storskogen har för sin storlek en relativt stor viktning mot Sverige och kommer därför att gynnas extra mycket när svensk ekonomi vänder. Till det kommer att Storskogen säkert kan göra mer i sitt interna arbete för att förbättra saker ännu mer.
”En rörelseresultatökning på en bit över 10 procent under 2025 är inom räckhåll, vilket bör kunna få aktien att stiga till 11 kronor per aktie. Det ger en potential på 20 procent, vilket inte är dåligt – även om det är långt under noteringskursen på 36 kronor.”
Nyheter
Den tekniska analysen av Hexatronic ger inga jättetydliga signaler
Ingemar Carlsson på Tendens har gjort en tekniska analys på Hexatronic. Den visar att aktien är i en klassisk fallande trend. Frågan är nu om man vill försöka köpa på den lägsta nivån eller om man vill känna sig tryggare och köpa när man ser högre bottnar. Inga jättetydliga signaler, mer av ett avvakta läge.
-
Nyheter2 månader sedan
Ramlösa Shipping är ingen bra IPO anser Affärsvärlden
-
Nyheter1 månad sedan
Volvo Cars-aktien är helt bottenlös
-
Nyheter2 månader sedan
Tillfällig uppgång i Hexatronic-aktien är att vänta enligt den tekniska analysen
-
Nyheter2 månader sedan
Lanseringen av Gold Town Games nya spel Pocket Hockey närmar sig
-
Nyheter1 vecka sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter1 månad sedan
DUG Foodtech rekryterar erfaren försäljningschef med bakgrund på Oatly
-
Nyheter4 veckor sedan
DUG Foodtech:s expansion i Sverige och Europa
-
Nyheter1 månad sedan
Dagens industri ser en uppsida på 60 procent i Surgical Science-aktien