Nyheter
Dala Energi präglas av en tydlig tillväxtagenda och innovativa samverkansmodeller som stärker det gröna skiftet

Energibolaget Dala Energi, som i januari 2022 noterades på Nasdaq First North Growth Market, är en regional leverantör energi- och kommunikationslösningar. Dala Energi är ett innovativt energibolag med siktet inställt på att på sikt fördubbla bolagets storlek. Dala Energi är med och banar väg för samhällets gröna skifte och satsar bland annat på att etablera lokala delningsnätverk i öppna elnät. Det berättar Bengt Östling, vd på Dala Energi.
Berätta om Dala Energi och bolagets verksamhet

– Dala Energi är ett privatägt företag med fokus på att vara en drivkraft för bygdens utveckling. Vi erbjuder lösningar inom energi och digital kommunikation som hjälper människor och företag att leva och utvecklas i vår bygd på ett enkelt, effektivt och hållbart sätt. Vi är en regional leverantör regional leverantör av elnät- och fibernät med drygt 34 000 kunder Vi har en stark lokal förankring i Dalarna och en lång historik då bolaget grundades för 125 år sedan. Bolaget ägs idag av knappt 4400 privata aktieägare samt tre kommuner i Dalarna. Ibland väljer vi att samarbeta med strategiska partners för att på ett effektivt sätt skapa värde för kunder och ägare. Ett sådant exempel är våra intressebolag, där vi är en aktiv ägare.
I januari 2022 noterades Dala Energi på Nasdaq First North Growth Market. Vad var bakgrunden till noteringen?
– Vi har sedan 2008 varit noterade via Pepins och har i dagsläget knappt 4 400 aktieägare. Ett viktigt skäl till noteringen på Nasdaq var att göra det enklare att köpa aktier och bli delägare i vårt bolag. Vi betraktar även noteringen som en möjlighet till en breddning av vår aktieägarebas inom vårt marknadsområde. Ytterligare ett skäl till noteringen är att vi är ett tillväxtbolag med högt satta mål och visioner, vilket förstås kräver finansiering.
Ni befinner er i en intensiv tillväxtfas med ambitionen att på sikt fördubbla bolagets storlek. Hur ser er tillväxtstrategi ut?
– Vi siktar på att fördubbla bolagets storlek, vilket vi tror är nödvändigt om vi ska fortsätta vara en relevant aktör även på framtidens energimarknad. EU-kommissionen har framfört att Sverige bör se över sin modell med många små elnät, eftersom nya mer omfattande nätkoder innebär en ökad administrativ börda, vilket blir utmanande för små elnätsbolag. Här har vi en plats att fylla genom att utveckla vårt erbjudande vid direkta förvärv, men också vid samarbeten och via leverans av infrastrukturförvaltningstjänster. Vår tillväxtstrategi består av en kombination av organisktillväxt av nya tjänster inom energi och kommunikationslösningar på våra befintliga geografiska marknader, men också en förvärvsbaserad tillväxt. Vi är också öppna för att knyta fler samverkansallianser med andra aktörer i energibranschen framöver. Ytterligare ett tillväxtområde är vårat affärsområde där vi förvaltar infrastruktur åt andra nätägare.
Sverige ska vara klimatneutrala 2045. Ett väl utbyggt och fungerande elnät och fibernät är en förutsättning att vi ska lyckas med omställningen. Hur jobbar ni för att nå det långsiktiga klimatmålet?
– Vi ska tillsammans med våra kunder etablera lokala delningsnätverk i öppna elnät. Där ska vi tillsammans arbeta med smart elanvändning med lokala datadrivna tjänster som effektiviserar användningen, stimulerar ökad lokal produktion och möjligheten till lagring av el. Vi har förärvande en investeringsportfölj omfattande 640 mkr där vi investerar i framför allt elnät och fibernät.
Ni kommer även att behöva rekrytera många nya medarbetare framöver. Vilka faktorer gör Dala Energi till en attraktiv arbetsgivare?
– Våra medarbetare får vara delaktiga i ett växande bolag som är verksamt i en expansiv och föränderlig bransch. Vi levererar samhällskritisk infrastruktur som är en förutsättning för en levande landsbygd och hela samhällets gröna omställning. Vi är en relativt småskalig aktör med korta beslutsvägar och goda påverkansmöjligheter. Vi kan erbjuda många intressanta utvecklingsmöjligheter och befinner oss dessutom i framkant vad gäller hybridarbetsplatser vilket ger medarbetare möjlighet att bättre få ihop livspusslet.
Vilka faktorer gör Dala Energi till ett attraktivt bolag för presumtiva aktieägare?
– Energibranschen befinner sig för närvarande i en historisk och intensiv omställningsfas. Dala Energi är ett av Sveriges mest offensiva regionala energibolag som dessutom är verksamt i flera av branschens segment. Vi är också ett av få noterade energibolag vilket innebär att vi ger investerare som vill vara delaktiga i den pågående gröna energiomställningen en unik möjlighet att bli delägare i ett småskaligt och framåtblickande bolag med ambition att utveckla och förändra energibranschen. Ytterligare en faktor som bidrar till att Dala Energi är en attraktiv investering är det faktum att vi är ett bolag som präglas av en tydlig tillväxtagenda med sikte på att under de kommande åren fördubbla storleken på vår verksamhet.
Nyheter
Storytel växer, är snart skuldfritt och rörelsemarginalen förväntas stiga – köp aktien rekommenderar EFN

EFN är mycket positiva till ljudboksföretaget Storytel i en färsk aktieanalys. Det är ett företag som numera har starka kassaflöden, nästan inga skulder, tillväxt och tillgång i bolaget som inte värderas av marknaden.
”Sammanfattningsvis finns det goda förutsättningar för en multipelexpansion om bolaget fortsätter att stärka sin marknadsposition under 2025 och framåt. Storytels starka kassaflöden har möjliggjort en betydande minskning av skulden genom amortering, vilket placerar dem nära nettokassa.”
Förutom att vara en ljudbokstjänst så har Storytel även en stor förlagsverksamhet. Det EFN:s analytiker Kelly Connelin lyfter fram är att ljudboksförlaget Storyside är något av en dold pärla vars värde inte fullt ut har synliggjorts eller materialiserats ännu så länge.
Storytel har sagt att de ska revidera sina finansiella mål under våren, där rörelsemarginalmålet förväntas höjas.
Det hela mynnar ut i en tydlig köprekommendation.
Aktien stängde på 89 kronor i fredags och stängningskursen den 17 mars, dagen innan analysen publicerades EFN:s tryckta tidning Finansmagasinet, var 92,25 kronor.
Nyheter
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri

Veckans aktie i Dagens industri är Dynavox, ett företag som är populärt bland förvaltare. Tidningens analytiker Robert Andersson lyfter fram att Dynavox har en hög tillväxt, bra marginalexpansion och är verksamt på en konjunkturokänslig marknad.
”Att Dynavox är ett kvalitetsbolag råder det inget tvivel om. Produkterna är verkligt värdeskapande, bolaget har en stark marknadsposition, strukturell tillväxt, hög avkastning på kapitalet och stark organisk tillväxt. Bolaget ska värderas därefter,”
Värderingen är redan relativt hög. Men 20 gånger nästa års förväntade rörelseresultat ger en potential på 15 procent på ett års sikt, vilket är en rimlig värdering för denna typ av kvalitetsbolag.
Dynavox-aktien stängde veckan på 63,60 kronor.
Nyheter
Dagens industri och Affärsvärlden gillar Asker Healthcare Groups IPO

Asker Healthcare Group är en serieförvärvare inom medicintekniska produkter och tjänster. Koncernen består av över 40 företag i 17 länder och har 4 000 anställda. Företaget gör nu en IPO på Nasdaq Stockholm där erbjudandet består av aktier för upp till 10,2 miljarder kronor, där större delen består av befintliga aktier. Teckningstiden är 18-25 mars och aktierna börjar handlas den 27 mars.
Intresset för erbjudandet är rent allmänt stort och det visade sig även när teckningen öppnade, det blev fulltecknat på 35 minuter.
Affärsvärlden och Dagens industri är positiva
Dagens industri rekommenderar sina läsare att teckna Asker Healthcare-aktien. Tidningen tycker att det är ett spännande tillskott på börsen som har goda förutsättningar att fortsätta växa starkt organiskt och via förvärv.
”Vi tror att aktiemarknaden kommer att uppskatta bolagets ocykliska marknad, samt att rörelsemarginalen kommer att förbättras det kommande året. Det tycker vi bör motivera en värdering kring 20 gånger nästa års ebita. Det ger oss en uppsida om 15 procent.”
Affärsvärlden ger en teckna-rekommendation till Asker Healthcare Groups IPO, i alla fall för den riskvillige. Bolaget är verksamt på en marknad med strukturell tillväxt.
”Investerare som gillar serieförvärvare och kan leva med värderingen kan överväga en post. Det är inget fyndpris men väl en rabatt mot de mest framgångsrika serieförvärvarna (som visserligen är dyra)”
Man kan rent allmänt inte höra någon säga att de tror att detta blir en kursraket på kort sikt, utan de flesta tycker att det är ett kvalitativt bolag där ägarna gett en viss rabatt i IPO-erbjudandet så att aktien ska kunna gå upp något när handeln inledes.
Vill man på ett enkelt sätt fördjupa sig något så finns det ett bra samtal där EFN:s analytiker Peter Hedlund och Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid (banken är ankarinvesterare i erbjudandet) ger sin syn på Asker Healthcare Groups IPO-erbjudande.
-
Nyheter1 månad sedan
Affärsvärlden rekommenderar Qualisys IPO
-
Nyheter1 månad sedan
Cloetta bygger inte fabriken som dödade aktien
-
Nyheter1 månad sedan
Bra läge i GameStop-aktien enligt den tekniska analysen
-
Nyheter1 månad sedan
Castellum är alldeles för lågt värderat anser Dagens industri
-
Nyheter1 månad sedan
Dug Foodtechs dryck listas på 150 Carrefour-stormarknader i Spanien
-
Nyheter4 veckor sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter4 veckor sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter3 veckor sedan
Danmark gör en blixtsatsning på försvaret med 75 miljarder kronor, även resten av Europa investerar i högt tempo