Följ oss
Adverty

Nyheter

Beactica Therapeutics validerade småmolekylära plattform möjliggör effektivutveckling av innovativa läkemedelskandidater

Publicerad

den

Beactica Therapeutics vd Per Källblad

Med sin mångsidiga och kraftfulla plattform skräddarsyr Beactica Therapeutics innovativa småmolekylära läkemedelskandidater som har en riktad verkan mot noga utvalda sjukdomsproteiner. Strategiska samarbeten ger tillgång till värdefull kunskap och möjlighet att arbeta med en bredare portfölj. Det berättar bolagets vd Per Källblad.

Berätta om Beactica Therapeutics och er affärsidé

– Vi är ett forskningsbolag grundat ur världsledande kompetens avseende molekylära interaktioner och molekylär design. Vi har en validerad teknikplattform för effektiv identifiering av innovativa småmolekyler som kan tillämpas brett. Plattformen har utvecklats och validerats under femton år och i samarbete med flera globala läkemedelsbolag såsom Janssen, Takeda, Boehringer Ingelheim och Sanofi. Nu använder vi den för att bygga en egen pipeline av produkter för utlicensiering. Vårt primära fokus är cancer, ett område där det finns enorma behov av bättre läkemedel. Cancer är också det sjukdomsområde där det görs flest licensaffärer, vilket kan vara ett mycket attraktivt alternativ till att bedriva egen utveckling i de mer framskridna kliniska skedena.

Strategiska partnerskap med forskningsinstitut, universitet och läkemedelsbolag utgör en central del av er affärsstrategi. På vilket sätt är partnerskap viktiga för bolagets fortsatta utveckling?

– Ny kunskap om sjukdomar utvecklas idag mycket snabbt, detta har tydliggjorts för alla under den nuvarande pandemin. För att hänga med och bibehålla en framskjuten position i vår konkurrensutsatta bransch är det därför extremt viktigt att vara ute på fältet och samarbeta med andra som också ligger i framkant. Genom att etablera forskningssamarbeten med ledande universitet och institut, både lokalt och globalt, får Beactica på ett effektivt sätt tillgång till värdefull kompetens och kunskap som hade varit extremt dyrt att bygga upp internt. 

– För att accelerera våra utvecklingsprogram ingår vi även strategiska partnerskap med andra läkemedelsbolag. På så vis kan vi snabbare nå fram genom kliniska studier så att våra substanser fortare kan göra nytta för patienter. Beactica har för närvarande två utlicensierade program som drivs av två koreanska läkemedelsbolag. De kommer att ansvara för kliniska prövningar och kommersialisering av våra läkemedelskandidater. Partnerskapen ger även viktiga intäkter som vi kan investera i att bredda vår pipeline med fler projekt. Parallellt med att våra partners avancerar våra utlicensierade produkter är målsättningen att inom tre år ha ett eget projekt i klinisk fas.

I mars 2021 tecknade ni ett samarbetsavtal med det koreanska läkemedelsbolaget Oscotec. Vad innebär det här strategiska samarbetsavtalet för er fortsatta utveckling?

– Licensaffären med Oscotec är en milstolpe för Beactica och har ett totalt möjligt avtalsvärde på över 1,5 miljarder kronor. Inledningsvis samarbetar vi kring forskning och preklinisk utveckling av nya anti-cancersubstanser från vårt LSD1- program. Oscotec ges därefter rätt att ta fullt ansvar för klinisk utveckling och kommersialisering. Vi är stolta över detta partnerskap med Oscotec, och deras fokus på immunologi och onkologi gör dem till en idealisk partner för just detta program. Samarbetet frigör även resurser för oss att fokusera mer på våra tidigare utvecklingsprojekt och därigenom bredda vår pipeline av innovativa produkter.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar?

– En viktig konkurrensfördel är vår mångsidiga och validerade teknikplattform, som kan tillämpas väldigt brett och som ger innovativa angreppsvinklar på extremt svåra sjukdomsproteiner. Ytterligare en konkurrensfördel är vårt globala affärs- och forskningsnätverk som vi metodiskt byggt upp under lång tid.

Beactica Therapeutics är i dagsläget ett privatägt bolag. Kan en börsnotering bli aktuell för er så småningom?

–Bolaget har idag ett fyrtiotal aktieägare som har finansierat bolaget sedan vi för sex år sedan initierade arbetet med egenutvecklade läkemedelskandidater. Diskussioner med strategiska och långsiktiga investerare som ser Beacticas stora utvecklingspotential är alltid intressanta. Vi överväger löpande olika finansieringsalternativ och det kan absolut bli aktuellt med en börsnotering framöver.

Nyheter

Gränges är en global världsledare med strukturella trender på sin sida

Publicerad

den

Aluminium-produktion hos Gränges

EFN ger en köprekommendation till Gränges-aktien. Det är ett välskött företag som är en global världsledare med strukturella trender till sin fördel skriver analytikern Ellinor Beckett.

”Tack vare starka kassaflöden har Gränges kunnat beta av mer skuld och är nu i det nedre spannet av målet om en nettoskuld om 1 till 2 gånger EBITDA. Ändå har flera investeringar i ökad kapacitet gjorts.”

Gränges har en ägarlista med flera institutioner och VD äger personligen aktier för 17 miljoner kronor.

Gränges-aktien kostar idag 118 kronor och EFN ser att aktien kan gå upp 20 kronor, dvs 17 procent, på 12 månaders sikt. Men tillägger att den värderingen bygger på antaganden om att bolaget utvecklas sämre än vad analytiker i genomsnitt tror.

Fortsätt läsa

Nyheter

Fortsatt uppsida i Storskogen-aktien – köp säger Dagens industri

Publicerad

den

Två investerare

Veckans aktie i Dagens industri är Storskogen och tidningens analytiker Ulf Petersson tar upp hur illa det kan gå när värderingen är fel. Storskogen börsnoterades under det heta börsåret 2021 och trots att aktien sedan början av 2023 har slagit Stockholmsbörsens index, och nästan fördubblats i värde sedan bottennivån i mars i år, har de som köpte aktier i IPO-erbjudandet tappat 75 procent av värdet.

Men att investera i aktier handlar om att blicka framåt och idag har bolaget en ny vd och en skuldnivå som inte längre särskiljer sig från många andra börsbolag. Storskogen har 116 resultatdrivande enheter och nu finns chansen till vinstvändning skriver Petersson. Storskogen har för sin storlek en relativt stor viktning mot Sverige och kommer därför att gynnas extra mycket när svensk ekonomi vänder. Till det kommer att Storskogen säkert kan göra mer i sitt interna arbete för att förbättra saker ännu mer.

”En rörelseresultatökning på en bit över 10 procent under 2025 är inom räckhåll, vilket bör kunna få aktien att stiga till 11 kronor per aktie. Det ger en potential på 20 procent, vilket inte är dåligt – även om det är långt under noteringskursen på 36 kronor.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Den tekniska analysen av Hexatronic ger inga jättetydliga signaler

Publicerad

den

Teknisk analys på Hexatronic med EWT-vågor

Ingemar Carlsson på Tendens har gjort en tekniska analys på Hexatronic. Den visar att aktien är i en klassisk fallande trend. Frågan är nu om man vill försöka köpa på den lägsta nivån eller om man vill känna sig tryggare och köpa när man ser högre bottnar. Inga jättetydliga signaler, mer av ett avvakta läge.

Fortsätt läsa

Populära