Nyheter
Aktieanalyschefen om hur inflationsvågen slår mot börsen

När är det fyndläge på börsen? Inflationen och räntehöjningar skakar börserna världen över. Mattias Sundling, chef för Handelsbankens aktieanalys, svarar på de vanligaste frågorna just nu.
Varför pressar inflationssiffrorna börserna?
Det finns en förhoppning om att vi sett inflationstakten kulminera, vilket skulle göra det möjligt för den amerikanska centralbanken att dämpa räntehöjningarna och takten på åtstramningarna.
Vilka del av prisökningarna skrämmer investerarna mest?
Allt går upp i pris nu. Den stora besvikelsen handlar om det vi kallar för den underliggande inflationen, alltså att prisökningarna utöver mat och energi, stiger. Det gör det svårt att tro att inflationen nått toppen.
Vad ska alla som sparar i aktier och fonder tänka på i det här läget?
Man ska vara väldigt försiktig. Det är inte läge att göra investeringar med hög risk. Ska man vara på börsen ska man antingen vara väldigt långsiktig eller väldigt försiktig – eller helst både och. Det är för tidigt att tro att man kan fynda.
Hur påverkas bolagen av inflationen?
Generellt är det få bolag som gynnas av hög inflation, även om många kan höja sina priser. Men på sikt kommer företag att drabbas av att efterfrågan minskar.
Vad betyder risken för högre centralbanksräntor för börsen?
Det ökar sannolikheten för att centralbankerna fortsätter att höja räntorna i ett allt högre tempo.
Hur stor är risken för att marknaden överraskas av höga inflationssiffror igen?
Så länge det är högt tryckt i ekonomin och det finns brist på till exempel arbetskraft, finns risken kvar för att inflationen ska överraska marknaden negativt igen. Konjunkturen måste helt enkelt bli sämre för att inflationen ska bromsa ordentligt.
På vilket sätt påverkar regeringarnas stödpaket till företag och hushåll centralbankernas möjlighet att bekämpa inflationen?
Om grundproblemet är att priserna stiger för att ekonomin inte klarar att möta efterfrågan hjälper det inte att centralbankerna stramar åt samtidigt som regeringar ökar efterfrågan. Är det möjligt med mjuklandning där regeringar kan skydda hushåll och företags köpkraft samtidigt som centralbankerna bromsar inflationen och efterfrågan genom högre räntor? Det är en svår ekvation att få ihop.
Nyheter
Intervju med VD för framgångsbolaget Dynavox

Helene Rothstein intervjuar Fredrik Ruben, VD för det framgångsrika bolaget Dynavox, vars aktie Dagens industri nyligen gav en köprekommendation.
”Efterfrågan är enorm – ändå är det en kamp att nå hela den globala jättemarknaden där människor med funktionshinder behöver hjälp att kommunicera. Fredrik Ruben, vd för Dynavox, förklarar bolagets offensiva tillväxtstrategi och vilka barriärer som måste brytas på vägen.
Victor Kaiser har cerebral pares och använder ett av bolagets ögonstyrda kommunikationshjälpmedel. Han arbetar inom teknisk support på bolaget och förklarar hur tekniken kan förbättras.
I bakgrunden hörs även kommunikationschefen Anders Lundin.”
Nyheter
Humble Group är värd en chansning efter att aktien fallit

Affärsvärlden gav under onsdagen en köprekommendation till Humble Group-aktien där man ser en uppsida på 58 procent på ett par års sikt. Bolagets utveckling har inte varit helt stabil, men nu har aktien fallit 30 procent i år och nu finns väldigt lite framgång inprisad i aktien, detta trots att tillväxttakten är imponerande.
”En investering i Humble är inte för alla och riskerna relativt höga. Men riskerna i Humble handlar betydligt mer om bolagsspecifika saker än om tullar och geopolitik. Efter kursfallet tycker vi värderingen ser tillräckligt intressant ut för att syna dessa risker. Vi slår om till ett köpråd”
Humble Group beskriver sig själva som en global koncern inom FMCG (Fast Moving Consumer Goods), med snabbväxande, entreprenörsdrivna företag som specialiserar sig på innovativa, hälsosammare och mer hållbara konsumentprodukter.
Nyheter
Barista från Dug Foodtech listas på 1 600 Rossmann-butiker i Tyskland

Nyligen meddelade DUG Foodtech att deras dryck, DUG Barista, snart kommer att vara tillgänglig i 1 600 Rossmann-butiker runt om i Tyskland. Utöver lanseringen i butik kommer samtliga tre DUG-varianter – DUG Original, DUG Unsweetened och DUG Barista – att finnas tillgängliga för köp via Rossmanns online shop. Detta stärker företagets närvaro på Europas största marknad för växtbaserade mjölkalternativ.
”Detta är ett spännande steg framåt för DUG i Tyskland. Samarbetet med Rossmann, en av landets mest etablerade detaljhandelskedjor, innebär ett verkligt framsteg i vår expansionsstrategi. Tyska konsumenter är mycket engagerade i hållbarhet och växtbaserade val, och vi tror att våra innovativa produkter kommer att tilltala både deras värderingar och smakpreferenser”, sade Helene Nielsen, VD för DUG Foodtech.
Rossmann är en av Tysklands mest välkända apotekskedjor, med över 2 200 butiker i landet och fler än 4 000 i hela Europa. Vanligtvis är butikerna där DUG säljs livsmedelsbutiker, och ibland hälsokostbutiker, men här får DUG alltså även en etablering på en apotekskedja.
-
Nyheter4 veckor sedan
Saniona siktar mot nya höjder efter framgångsåret 2024
-
Nyheter2 månader sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, viktigt för Leading Edge Materials
-
Nyheter3 veckor sedan
Erik Selin talar ut efter turbulensen
-
Nyheter2 månader sedan
Novo Nordisk-aktien har rasat över 40 procent från toppen, köp säger Dagens industri
-
Nyheter4 veckor sedan
Kvalitetsbolaget Dynavox får en köprekommendation av Dagens industri
-
Nyheter2 månader sedan
Evolution-konkurrenten Light & Wonder lämnar live-casino-marknaden
-
Nyheter1 månad sedan
Analytikerna har en sval inställning till Röko´s IPO
-
Nyheter1 månad sedan
Rejäl uppsida i Klarabo-aktien anser Dagens industri