Följ oss

Nyheter

Adapteo leder utvecklingen inom hållbara modulbaserade fastighetskoncept

Publicerad

den

Nova-hus från Adapteo

Adapteo är Nordeuropas ledande flexibla fastighetsbolag med fokus på att bygga, hyra ut och sälja anpassningsbara byggnader för social infrastruktur såsom skola, förskola, vård och hälsa. Med en modulär och cirkulär byggteknik kan Adapteo på kort tid förändra, återanvända, skala upp och skala ner byggnader utifrån kundens specifika behov. Bolagets långsiktiga tillväxt gynnas av demografiska megatrender och Adapteo har lanserat en ambitiös tillväxtstrategi som bland annat inkluderar att etablera sig på nya marknader i Europa. Det berättar bolagets vd Philip Isell Lind af Hageby.

Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby
Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby

Berätta om Adapteo och er affärsidé

– Vi behöver helt tänka om hur vi bygger samhällen idag, en större andel byggnader behöver vara flexibla med möjlighet att förändra snabbt och enkelt i takt med samhällets snabba förändringar, och vi behöver bygga cirkulärt. Vi finns till för att göra just det, bygga flexibla och cirkulära samhällen. Vi erbjuder kunden ett nyckelfärdigt helhetskoncept, vilket innebär attvi står för alltifrån transport till installation av våra anpassningsbara och flexibla byggnader. Drygt 70 procent av våra kunder finns inom offentlig sektor, exempelvis i form av skolor, förskolor och äldreboenden i behov av anpassningsbara och flexibla lokallösningar. Vi levererar även kontorsfastigheter till näringslivet samt hotelliknande byggnader där exempelvis hantverkare som arbetar på ett större bygg- eller infrastrukturprojekt kan bo.

Vilka lågcykliska och demografiska trender driver den stadigt ökande efterfrågan på modulbaserade och flexibla fastigheter?

– Vi ser en ökande befolkning samtidigt som andelen äldre samt barn och unga ökar i många kommuner, vilket ökar behovet av flexibla fastighetslösningar för skolor, barn- och äldreomsorg. En ökad urbanisering och ett växande behov av moderna lokaler som snabbt kan anpassas utifrån aktuella behov är några av de faktorer som bidrar till en långsiktigt ökad efterfrågan på flexibla fastighetskoncept.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar, vilka faktorer bidrar till er marknadsledande position i Nordeuropa?

– Bara under 2020 levererade vi drygt 150 skolor och förskolor, och skapade lokaler för utbildning till omkring 25 000 elever. Totalt utbildas närmare 150 000 skol- och förskoleelever i våra lokaler. Det gör oss till den tveklöst ledande aktören inom social infrastruktur med betydande erfarenhet och gedigen kompetens. Det faktum att vi är marknadsledande i Nordeuropa innebär att vi har en kritisk massa, vilket gör att vi alltid kan leverera snabbt för att tillgodose kundens behov. För att underlätta våra kunders vardag erbjuder vi dessutom ett stort antal värdeskapande tjänster, exempelvis inredning, it- och alarmlösningar samt service och underhåll av fastigheterna.

Ni har en tydlig tillväxtagenda som präglas av en kombination av organisk och förvärvsbaserad tillväxt. Hur ser era tillväxtmål ut de kommande åren?

– Vårt fokus är att expandera till nya kundsegment, däribland kommunala omsorgsverksamheter. Ett annat prioriterat tillväxtsegment är så kallade ”worker accommodation”, tillfälliga bostäder för exempelvis hantverkare som arbetar på stora bygg- eller infrastrukturprojekt. I slutet av 2020 förvärvade vi ett norskt bolag som är marknadsledande inom just detta. Vår plan är att vidareutveckla det konceptet och expandera till i första hand Sverige och Danmark. Vidare är vår ambition att expandera i Kontinentaleuropa, bland annat via vårt nya förvärvav Dutch Cabin Group i Nederländerna som bas, men också genom vår tyska verksamhet, samt genom förvärv. 

Ni bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete med ambitionen att leda branschens hållbarhetsutveckling. Berätta mer om det. 

– Vi har valt att ha en tydlig ESG-profil utifrån ambitionen att minimera klimatavtrycket i allt vi gör. Våra byggnader kan återanvändas många gånger under sin livslängdpå uppemot trettio år. Vår cirkulära affärsmodell och våra träbaserade byggnader lägger en stark grundför vårt ESG-arbete. Vi har som mål att bli ett av de mest hållbara bolagen i branschen. I december 2020 uppgraderades bolagets ESG bedömning av MSCI (Morgan Stanley Capital International), och vi blev tilldelade en AA bedömning för vårt hållbarhetsarbete. Nästa steg är att nå AAA. Vi har högt fokus på hållbarhetsfrågorna i bolaget, och framåt har vi en tydlig agenda kring vad vi vill fokusera på, exempelvis ökad energieffektivitet, ökad användning av hållbara material och reducerat CO2 avtryck från våra byggnader.

Vilka faktorer gör Adapteo till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi är väletablerade och har en marknadsledande position på en expansiv marknad som gynnas av den långsiktiga demografiska utvecklingen. Vi förväntar oss en ökad efterfrågan på våra fastighetskoncept när marknaderna normaliseras post covid-19. Majoriteten av våra kunder finns i offentlig sektor och kontraktstiderna är i snitt fem år. Det ger oss goda förutsättningar till en fortsatt stabil och långsiktig tillväxt. Vi har dessutom formulerat en tydlig tillväxtagenda för de kommande åren och har goda förutsättningar att nå våra tillväxtmål över tid.

Nyheter

Nodica Group, teknikbolaget som tar klivet in på börsen

Publicerad

den

Elektronik från Nodica Group-koncernen

Det svenska teknikbolaget Nodica Group står inför en spännande ny fas i sin resa. Med en stark teknisk expertis och en global marknadssatsning planerar bolaget nu att börsnoteras. I en intervju med Dagens Industri delar vd Niklas Edling med sig av insikter om bolagets verksamhet, marknadsläge och framtidsplaner.

Innovation i teknikskiftets framkant

Nodica Group är ett svenskt teknikbolag som exporterar avancerad teknologi till den globala marknaden. Särskilt fokuserar de på att driva på det pågående teknikskiftet inom högspänningsområdet, där traditionella elektronrör ersätts av halvledare. Bolagets produkter har hög teknikhöjd och exceptionell tillförlitlighet, vilket gör dem oumbärliga för användningsområden som försvaret och avancerade cancerbehandlingar.

Konkurrens och marknadsposition

Enligt Niklas Edling är bolagets största konkurrent ofta kundernas egna utvecklingsavdelningar. ”Vår marknad har en naturlig trögrörlighet, vilket betyder att vi är beroende av teknikskiften för att bli en del av våra kunders produkter. På kort sikt kan detta hämma tillväxten, men samtidigt ger det oss en stark stabilitet när vi väl har etablerat oss hos en kund,” säger han.

Tillväxtmål och framtidsvision

Nodica Group har siktet inställt på att nå en omsättning på 2 miljarder kronor år 2030, vilket kräver en årlig organisk tillväxt på drygt 10 procent. Strategin bygger på att bolaget verkar inom marknader som växer snabbare än ekonomin i stort. ”Antalet cancerbehandlingar ökar kontinuerligt, och vi ser en snabb uppgång i Europas försvarsbudgetar. Marknaden själv växer med ungefär 5 procent, och resten av tillväxten ska vi nå genom att vinna marknadsandelar. Teknikskiftet mot halvledare blir en viktig drivkraft här,” förklarar Edling.

Kvartalsvariationer och stabilitet

Bolagets omsättning har visat variation mellan kvartalen, men Edling påpekar att det är viktigt att analysera Nodica Group med ett långsiktigt perspektiv. ”Vi omsätter 760 miljoner kronor på årsbasis, och våra genomsnittsorder ligger mellan en halv och en miljon kronor, med enskilda order som är betydligt större. Tajmingen på dessa kan ha stor effekt på ett enskilt kvartal, men jämnar ut sig över rullande tolv månader.”

Generellt sett finns ingen tydlig säsongsvariation, men viss påverkan kan uppstå från offentliga budgetar. Historiskt sett har det fjärde kvartalet varit starkast, medan det första kvartalet ofta varit svagare.

En spännande framtid

Med en stabil position inom en växande marknad och en tydlig strategi för expansion står Nodica Group inför en ljus framtid. Med börsnoteringen i sikte och teknikskiftet som drivkraft har bolaget alla förutsättningar att nå sina ambitiösa mål och säkra sin plats som en ledande aktör inom sin nisch.

Fortsätt läsa

Nyheter

Mediekoncernen växlar upp – redo för nästa steg

Publicerad

den

Filmer från Eleven Stories

Det började som en vision om att skapa ett modernare och mer författarvänligt bokförlag. Idag har Hoi vuxit till att bli en ledande aktör i förlagsbranschen – och nu tar bolaget nästa stora steg: film och rörlig media.

Under ledning av förlagsgrundaren och vd:n Lars Rambe har Hoi sedan 2022 förvärvat flera förlag i Sverige och Danmark. Nu expanderar bolaget ytterligare genom uppköpet av mediabolaget Eleven Stories, vilket gör Hoi till majoritetsägare av en imponerande katalog av film-, teater-, spel- och bokrättigheter.

Hollywood-drömmar och stora ambitioner

Med det senaste förvärvet i ryggen satsar Hoi stort på att skapa innehåll som når bortom bokpärmarna. Ett av de mest spännande projekten är musikalen ”My name is Fleming, Ian Fleming”, som ger en inblick i livet hos James Bond-författaren Ian Fleming. Men det stannar inte där – en Hollywood-produktion vid namn ”Bloody Benders”, om en seriemördarfamilj i Kansas, är på gång. Dessutom planeras en svensk storfilm: ”Brottarbröder, en fight för livet”, baserad på de verkliga historierna om brottarna Martin och Jimmy Lidberg.

Kapital för framtiden

För att finansiera sin expansion genomför Hoi just nu en emission på 12 + 2,4 miljoner kronor. Syftet är att stärka bolagets ekonomi, synliggöra fler författare och fortsätta investera i rörlig media.

Anette Mattsson, vd för Eleven Stories och ny vice vd på Hoi, ser stora möjligheter i det nya samarbetet:

Vi erbjuder den enda möjligheten att investera i Hollywood-produktioner på Stockholmsbörsen. 2025 kommer att bli ett spännande år – vi har aldrig sett en bättre framtid än nu.”

Med en stark kombination av litteratur, film och digitala medier positionerar sig Hoi som en innovatör inom kulturbranschen. Den kreativa resan har bara börjat!

Fortsätt läsa

Nyheter

Nolato är inte samma fynd som för ett år sedan, men är fortsatt köpvärd

Publicerad

den

Nolato inom datorchips

Dagens industri gav för ett år sedan en köprekommendation till kontraktstillverkaren Nolato och sedan dess är aktien upp 25 procent. Den är inte samma fyndköp som då, men den är fortsatt köpvärd. Precis som analytikern Ulf Petersson skrev så förbättrades rörelsemarginalen kraftigt när försäljningen till medicinteknik och telekom tog över. Omsättningen har ökat modesta 1 procent, men vinsten efter skatt har ökat med 20 procent.

”Stärkt av fjolåret valde Nolato på kapitalmarknadsdagen för två veckor sedan att höja de långsiktiga målen till en årlig omsättningstillväxt på över 8 procent och en rörelsemarginal överstigande 12 procent under en konjunkturcykel. ”

Det är ett offensivt mål, men Dagens industri lyfter fram att enbart ökad försäljning till Novo Nordisk kommer ge en omsättningsökning på omkring 2-3 procent per år.

Nolato-aktien stängde på 59 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära