Följ oss

Nyheter

Adapteo leder utvecklingen inom hållbara modulbaserade fastighetskoncept

Publicerad

den

Nova-hus från Adapteo

Adapteo är Nordeuropas ledande flexibla fastighetsbolag med fokus på att bygga, hyra ut och sälja anpassningsbara byggnader för social infrastruktur såsom skola, förskola, vård och hälsa. Med en modulär och cirkulär byggteknik kan Adapteo på kort tid förändra, återanvända, skala upp och skala ner byggnader utifrån kundens specifika behov. Bolagets långsiktiga tillväxt gynnas av demografiska megatrender och Adapteo har lanserat en ambitiös tillväxtstrategi som bland annat inkluderar att etablera sig på nya marknader i Europa. Det berättar bolagets vd Philip Isell Lind af Hageby.

Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby
Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby

Berätta om Adapteo och er affärsidé

– Vi behöver helt tänka om hur vi bygger samhällen idag, en större andel byggnader behöver vara flexibla med möjlighet att förändra snabbt och enkelt i takt med samhällets snabba förändringar, och vi behöver bygga cirkulärt. Vi finns till för att göra just det, bygga flexibla och cirkulära samhällen. Vi erbjuder kunden ett nyckelfärdigt helhetskoncept, vilket innebär attvi står för alltifrån transport till installation av våra anpassningsbara och flexibla byggnader. Drygt 70 procent av våra kunder finns inom offentlig sektor, exempelvis i form av skolor, förskolor och äldreboenden i behov av anpassningsbara och flexibla lokallösningar. Vi levererar även kontorsfastigheter till näringslivet samt hotelliknande byggnader där exempelvis hantverkare som arbetar på ett större bygg- eller infrastrukturprojekt kan bo.

Vilka lågcykliska och demografiska trender driver den stadigt ökande efterfrågan på modulbaserade och flexibla fastigheter?

– Vi ser en ökande befolkning samtidigt som andelen äldre samt barn och unga ökar i många kommuner, vilket ökar behovet av flexibla fastighetslösningar för skolor, barn- och äldreomsorg. En ökad urbanisering och ett växande behov av moderna lokaler som snabbt kan anpassas utifrån aktuella behov är några av de faktorer som bidrar till en långsiktigt ökad efterfrågan på flexibla fastighetskoncept.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar, vilka faktorer bidrar till er marknadsledande position i Nordeuropa?

– Bara under 2020 levererade vi drygt 150 skolor och förskolor, och skapade lokaler för utbildning till omkring 25 000 elever. Totalt utbildas närmare 150 000 skol- och förskoleelever i våra lokaler. Det gör oss till den tveklöst ledande aktören inom social infrastruktur med betydande erfarenhet och gedigen kompetens. Det faktum att vi är marknadsledande i Nordeuropa innebär att vi har en kritisk massa, vilket gör att vi alltid kan leverera snabbt för att tillgodose kundens behov. För att underlätta våra kunders vardag erbjuder vi dessutom ett stort antal värdeskapande tjänster, exempelvis inredning, it- och alarmlösningar samt service och underhåll av fastigheterna.

Ni har en tydlig tillväxtagenda som präglas av en kombination av organisk och förvärvsbaserad tillväxt. Hur ser era tillväxtmål ut de kommande åren?

– Vårt fokus är att expandera till nya kundsegment, däribland kommunala omsorgsverksamheter. Ett annat prioriterat tillväxtsegment är så kallade ”worker accommodation”, tillfälliga bostäder för exempelvis hantverkare som arbetar på stora bygg- eller infrastrukturprojekt. I slutet av 2020 förvärvade vi ett norskt bolag som är marknadsledande inom just detta. Vår plan är att vidareutveckla det konceptet och expandera till i första hand Sverige och Danmark. Vidare är vår ambition att expandera i Kontinentaleuropa, bland annat via vårt nya förvärvav Dutch Cabin Group i Nederländerna som bas, men också genom vår tyska verksamhet, samt genom förvärv. 

Ni bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete med ambitionen att leda branschens hållbarhetsutveckling. Berätta mer om det. 

– Vi har valt att ha en tydlig ESG-profil utifrån ambitionen att minimera klimatavtrycket i allt vi gör. Våra byggnader kan återanvändas många gånger under sin livslängdpå uppemot trettio år. Vår cirkulära affärsmodell och våra träbaserade byggnader lägger en stark grundför vårt ESG-arbete. Vi har som mål att bli ett av de mest hållbara bolagen i branschen. I december 2020 uppgraderades bolagets ESG bedömning av MSCI (Morgan Stanley Capital International), och vi blev tilldelade en AA bedömning för vårt hållbarhetsarbete. Nästa steg är att nå AAA. Vi har högt fokus på hållbarhetsfrågorna i bolaget, och framåt har vi en tydlig agenda kring vad vi vill fokusera på, exempelvis ökad energieffektivitet, ökad användning av hållbara material och reducerat CO2 avtryck från våra byggnader.

Vilka faktorer gör Adapteo till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi är väletablerade och har en marknadsledande position på en expansiv marknad som gynnas av den långsiktiga demografiska utvecklingen. Vi förväntar oss en ökad efterfrågan på våra fastighetskoncept när marknaderna normaliseras post covid-19. Majoriteten av våra kunder finns i offentlig sektor och kontraktstiderna är i snitt fem år. Det ger oss goda förutsättningar till en fortsatt stabil och långsiktig tillväxt. Vi har dessutom formulerat en tydlig tillväxtagenda för de kommande åren och har goda förutsättningar att nå våra tillväxtmål över tid.

Nyheter

Uppsida på 40 procent och direktavkastning på 6,7 procent i Kopparbergs Bryggeri

Publicerad

den

Alkoholfri cider från Kopparbergs Bryggeri

Affärsvärlden har gjort en analys på Kopparbergs Bryggeri och ger en köprekommendation till aktien. Tidningens analytiker ser att läget förbättrats för bolaget där man både har kunnat justera sina priser och samtidigt fått se sitt kostnadstryck minska. Behåller bolaget sina marknadsandelar samtidigt som marginalerna ökar så finns det en bra uppsida i aktien.

”Värderingen är i nuläget lägre än branschsnittet. Det speglar de lägre marginalerna och det faktum att Kopparbergs är ett mindre bolag än konkurrenter som Carlsberg eller Heineken. I vårt huvudscenario ser vi en helt okej uppsida på drygt 40 procent om bolaget presterar enligt estimaten. Direktavkastningen på 6,7 procent är ett plus för den som gillar utdelningsaktier. Rådet blir köp”

Kopparbergs aktie är idag upp 2,7 procent och handlas kring 113,60 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Framgångsrika tester av Cell Impact Forming leder till ny affär

Publicerad

den

Cell Impact Forming

Cell Impact tecknade igår ett avtal om leverans av testverktyg till en ledande industriell aktör i Asien. Företaget skriver att affären bekräftar dess attraktiva erbjudande och dess unika formningsteknologi. Avtalet är en uppföljningsorder från en kund som Cell Impact tidigare har genomfört utvecklingsprojekt tillsammans med.

– De tester av vår formningsteknologi som den här kunden har genomfört har fallit väl ut, vilket lade grunden för vår nya överenskommelse. Detta är en process som vi har sett förut. Framgångsrika tester av Cell Impact Forming leder till nya affärer som i sin tur är en förutsättning för kommande volymtillverkning, säger Daniel Vallin, vd för Cell Impact.

Ordern omfattar såväl flödesplattor som ett testverktyg som kommer att användas för att tillverka kundanpassade flödesplattor. Leverans äger rum under andra kvartalet, och ordervärdet uppgår till 0,6 miljoner kronor.

Cell Impact gör en företrädesemission

Marknaden har väntat på att Cell Impact ska kommunicera nästa steg i finansieringen och idag kom informationen. Företaget ska göra en företrädesemission på 62,7 miljoner kronor under månadsskiftet juni-juli.

– Vi har en validerad högvolymteknologi, ökande kundintresse och en tydlig väg mot kommersialisering. Emissionen ger oss det rörelsekapital som krävs för att täcka upp under den återstående tiden innan ordervolymerna förväntas öka under andra halvåret 2025. Med det affärsläge vi nu ser framför oss, i kombination med våra interna bedömningar, har vi goda förutsättningar att framgent driva verksamheten utan ytterligare extern finansiering, säger Daniel Vallin, VD för Cell Impact.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inget positivt är inprisat i Sinch, köp säger Affärsvärlden

Publicerad

den

Affärsvärlden ger en köprekommendation till Sinch-aktien och ser en uppsida på 47 procent på ett par års sikt. Bolaget försöker få fart på tillväxten igen men aktiemarknaden är skeptisk och handlar aktien till en låg värdering.

”Vi konstaterar att värderingen nu är så pass låg att nästan inget positivt är inprisat. Åtminstone så länge marginalen håller i sig. Kassaflödena är trots allt stabila i verksamheten. Bolaget borde kunna ge tillbaka minst 8 procent till aktieägarna per år på dessa nivåer i form av exempelvis återköp. Bara det är en okej avkastning. Allt över kan ses som en bonus. Det blir ett köpråd”

Sinch har en väldigt trist historik. Men i juli förra året gav självaste mäster-baissaren Richard Bråse en köprekommendation i Dagens industri. Han tog upp att frågetecken i verksamheten rätats ut och att det starka kassaflödet minskar skuldsättningen i högt tempo.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära