Följ oss

Nyheter

Adapteo leder utvecklingen inom hållbara modulbaserade fastighetskoncept

Publicerad

den

Nova-hus från Adapteo

Adapteo är Nordeuropas ledande flexibla fastighetsbolag med fokus på att bygga, hyra ut och sälja anpassningsbara byggnader för social infrastruktur såsom skola, förskola, vård och hälsa. Med en modulär och cirkulär byggteknik kan Adapteo på kort tid förändra, återanvända, skala upp och skala ner byggnader utifrån kundens specifika behov. Bolagets långsiktiga tillväxt gynnas av demografiska megatrender och Adapteo har lanserat en ambitiös tillväxtstrategi som bland annat inkluderar att etablera sig på nya marknader i Europa. Det berättar bolagets vd Philip Isell Lind af Hageby.

Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby
Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby

Berätta om Adapteo och er affärsidé

– Vi behöver helt tänka om hur vi bygger samhällen idag, en större andel byggnader behöver vara flexibla med möjlighet att förändra snabbt och enkelt i takt med samhällets snabba förändringar, och vi behöver bygga cirkulärt. Vi finns till för att göra just det, bygga flexibla och cirkulära samhällen. Vi erbjuder kunden ett nyckelfärdigt helhetskoncept, vilket innebär attvi står för alltifrån transport till installation av våra anpassningsbara och flexibla byggnader. Drygt 70 procent av våra kunder finns inom offentlig sektor, exempelvis i form av skolor, förskolor och äldreboenden i behov av anpassningsbara och flexibla lokallösningar. Vi levererar även kontorsfastigheter till näringslivet samt hotelliknande byggnader där exempelvis hantverkare som arbetar på ett större bygg- eller infrastrukturprojekt kan bo.

Vilka lågcykliska och demografiska trender driver den stadigt ökande efterfrågan på modulbaserade och flexibla fastigheter?

– Vi ser en ökande befolkning samtidigt som andelen äldre samt barn och unga ökar i många kommuner, vilket ökar behovet av flexibla fastighetslösningar för skolor, barn- och äldreomsorg. En ökad urbanisering och ett växande behov av moderna lokaler som snabbt kan anpassas utifrån aktuella behov är några av de faktorer som bidrar till en långsiktigt ökad efterfrågan på flexibla fastighetskoncept.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar, vilka faktorer bidrar till er marknadsledande position i Nordeuropa?

– Bara under 2020 levererade vi drygt 150 skolor och förskolor, och skapade lokaler för utbildning till omkring 25 000 elever. Totalt utbildas närmare 150 000 skol- och förskoleelever i våra lokaler. Det gör oss till den tveklöst ledande aktören inom social infrastruktur med betydande erfarenhet och gedigen kompetens. Det faktum att vi är marknadsledande i Nordeuropa innebär att vi har en kritisk massa, vilket gör att vi alltid kan leverera snabbt för att tillgodose kundens behov. För att underlätta våra kunders vardag erbjuder vi dessutom ett stort antal värdeskapande tjänster, exempelvis inredning, it- och alarmlösningar samt service och underhåll av fastigheterna.

Ni har en tydlig tillväxtagenda som präglas av en kombination av organisk och förvärvsbaserad tillväxt. Hur ser era tillväxtmål ut de kommande åren?

– Vårt fokus är att expandera till nya kundsegment, däribland kommunala omsorgsverksamheter. Ett annat prioriterat tillväxtsegment är så kallade ”worker accommodation”, tillfälliga bostäder för exempelvis hantverkare som arbetar på stora bygg- eller infrastrukturprojekt. I slutet av 2020 förvärvade vi ett norskt bolag som är marknadsledande inom just detta. Vår plan är att vidareutveckla det konceptet och expandera till i första hand Sverige och Danmark. Vidare är vår ambition att expandera i Kontinentaleuropa, bland annat via vårt nya förvärvav Dutch Cabin Group i Nederländerna som bas, men också genom vår tyska verksamhet, samt genom förvärv. 

Ni bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete med ambitionen att leda branschens hållbarhetsutveckling. Berätta mer om det. 

– Vi har valt att ha en tydlig ESG-profil utifrån ambitionen att minimera klimatavtrycket i allt vi gör. Våra byggnader kan återanvändas många gånger under sin livslängdpå uppemot trettio år. Vår cirkulära affärsmodell och våra träbaserade byggnader lägger en stark grundför vårt ESG-arbete. Vi har som mål att bli ett av de mest hållbara bolagen i branschen. I december 2020 uppgraderades bolagets ESG bedömning av MSCI (Morgan Stanley Capital International), och vi blev tilldelade en AA bedömning för vårt hållbarhetsarbete. Nästa steg är att nå AAA. Vi har högt fokus på hållbarhetsfrågorna i bolaget, och framåt har vi en tydlig agenda kring vad vi vill fokusera på, exempelvis ökad energieffektivitet, ökad användning av hållbara material och reducerat CO2 avtryck från våra byggnader.

Vilka faktorer gör Adapteo till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi är väletablerade och har en marknadsledande position på en expansiv marknad som gynnas av den långsiktiga demografiska utvecklingen. Vi förväntar oss en ökad efterfrågan på våra fastighetskoncept när marknaderna normaliseras post covid-19. Majoriteten av våra kunder finns i offentlig sektor och kontraktstiderna är i snitt fem år. Det ger oss goda förutsättningar till en fortsatt stabil och långsiktig tillväxt. Vi har dessutom formulerat en tydlig tillväxtagenda för de kommande åren och har goda förutsättningar att nå våra tillväxtmål över tid.

Nyheter

Podcast-företaget Acast får en köprekommendation av Börsveckan

Publicerad

den

Börsveckan ger en köprekommendation till podcast-företaget Acast vars aktie på senare tid har lyft rejält. Tidningens analytiker skriver att Acast visar stadig förbättring med hög tillväxt och är på väg mot break-even. Med en förbättrad annonskonjunktur kan bolaget dra nytta av sin stora podcastplattform.

I september i fjol gav Börsveckan ett avvaktaråd till kursen 7,20 kronor. Sedan dess har Acast presterat över förväntan, särskilt vad gäller bruttomarginal och genomsnittlig intäkt per lyssning (ARPL). Bruttomarginalen steg från 30 procent år 2022 till 39 procent första kvartalet 2024. ARPL ökade till 37 öre, en uppgång på drygt 42 procent.

Försäljningstillväxten ökade från 18 procent 2023 till 25 procent första kvartalet 2024, med stark tillväxt i Nordamerika (+48 procent). Marknadsföringskostnaderna minskade till 22 procent av omsättningen, medan administrationskostnader och produktutvecklingskostnader sjönk till 14 respektive 11 procent. AI har potential att ytterligare förbättra marknadsföringen.

Trots en minskning i antalet lyssningar till 1124 miljoner under första kvartalet, på grund av tekniska förändringar hos Apple, är balansräkningen stark med en nettokassa på 734 miljoner kronor. Bolaget har potential att nå break-even med fortsatt förbättring.

Acast värderas i linje med omsättningen, vilket är lågt i relation till tillväxtpotentialen. Börsveckan tror att Acast kommer kunna hålla uppe tillväxten de närmaste åren.

Det landar i ett köpråd, med brasklappen att risken är högre än normalt då det rör sig om ett bolag som gör förlust i år.

Acast-aktien stängde igår veckan på 14,60 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Affärvärlden avråder från IPO-aktuella Kinda Brave

Publicerad

den

Gaming-kontroller

I slutet på förra året skrev Börsposten att Kinda Brave Entertainment gjorde sig redo för en notering av sina aktier och nu är bolaget aktuellt med en IPO på First North. Noteringsemissionen är på 40,2 miljoner kronor till 5 kronor per aktie. Teckningstiden avslutas den 22 maj och första handelsdag är den 3 juni.

Affärsvärlden har gjort en analys av erbjudandet och företaget vilket mynnar ut i rekommendationen att inte teckna. Kinda Brave saknar ännu förläggare och även de pengar som krävs.

”Noteringen framstår som något defensiv och framstressad, med stor andel skulder som ska kvittas. Därtill har ledningen alldeles nyligen startat på bolaget”

Fortsätt läsa

Nyheter

Därför är Loomis-aktien köpvärd

Publicerad

den

Euro-sedlar

Börsveckan ger en köprekommendation till Loomis-aktien. Tidningen konstaterar att aktien rasade 8 procent på börsen trots ökad omsättning och ökat EBITDA-resultat. Omsättningen steg till 7253 miljoner kronor organiskt, med USA som starkast, samt Europa och Latinamerika något svagare.

Rörelsemarginalen stod på 10,4 procent, dock varierande mellan regioner. Påskhelgen och prishöjningar påverkade Europa och Latinamerika negativt. Safepoint växer väl, men International-segmentet lider av svagare konjunktur och höga räntor. Loomis Pay visade ingen förbättring. Förvärvet av Cima ökade nettoskulden till 6 miljarder kronor.

Kontanthanteringsmarknaden erbjuder tillväxtmöjligheter för Loomis. Trots viss oro för minskande mängd kontanter anser Börsveckan att behovet av kontanter kvarstår globalt. Safepointlösningen förväntas driva tillväxten.

Börsveckan anser att aktien är för billig på nuvarande nivåer.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära