Följ oss

Nyheter

Adapteo leder utvecklingen inom hållbara modulbaserade fastighetskoncept

Publicerad

den

Nova-hus från Adapteo

Adapteo är Nordeuropas ledande flexibla fastighetsbolag med fokus på att bygga, hyra ut och sälja anpassningsbara byggnader för social infrastruktur såsom skola, förskola, vård och hälsa. Med en modulär och cirkulär byggteknik kan Adapteo på kort tid förändra, återanvända, skala upp och skala ner byggnader utifrån kundens specifika behov. Bolagets långsiktiga tillväxt gynnas av demografiska megatrender och Adapteo har lanserat en ambitiös tillväxtstrategi som bland annat inkluderar att etablera sig på nya marknader i Europa. Det berättar bolagets vd Philip Isell Lind af Hageby.

Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby
Adapteos vd Philip Isell Lind af Hageby

Berätta om Adapteo och er affärsidé

– Vi behöver helt tänka om hur vi bygger samhällen idag, en större andel byggnader behöver vara flexibla med möjlighet att förändra snabbt och enkelt i takt med samhällets snabba förändringar, och vi behöver bygga cirkulärt. Vi finns till för att göra just det, bygga flexibla och cirkulära samhällen. Vi erbjuder kunden ett nyckelfärdigt helhetskoncept, vilket innebär attvi står för alltifrån transport till installation av våra anpassningsbara och flexibla byggnader. Drygt 70 procent av våra kunder finns inom offentlig sektor, exempelvis i form av skolor, förskolor och äldreboenden i behov av anpassningsbara och flexibla lokallösningar. Vi levererar även kontorsfastigheter till näringslivet samt hotelliknande byggnader där exempelvis hantverkare som arbetar på ett större bygg- eller infrastrukturprojekt kan bo.

Vilka lågcykliska och demografiska trender driver den stadigt ökande efterfrågan på modulbaserade och flexibla fastigheter?

– Vi ser en ökande befolkning samtidigt som andelen äldre samt barn och unga ökar i många kommuner, vilket ökar behovet av flexibla fastighetslösningar för skolor, barn- och äldreomsorg. En ökad urbanisering och ett växande behov av moderna lokaler som snabbt kan anpassas utifrån aktuella behov är några av de faktorer som bidrar till en långsiktigt ökad efterfrågan på flexibla fastighetskoncept.

Vilka är era främsta konkurrensfördelar, vilka faktorer bidrar till er marknadsledande position i Nordeuropa?

– Bara under 2020 levererade vi drygt 150 skolor och förskolor, och skapade lokaler för utbildning till omkring 25 000 elever. Totalt utbildas närmare 150 000 skol- och förskoleelever i våra lokaler. Det gör oss till den tveklöst ledande aktören inom social infrastruktur med betydande erfarenhet och gedigen kompetens. Det faktum att vi är marknadsledande i Nordeuropa innebär att vi har en kritisk massa, vilket gör att vi alltid kan leverera snabbt för att tillgodose kundens behov. För att underlätta våra kunders vardag erbjuder vi dessutom ett stort antal värdeskapande tjänster, exempelvis inredning, it- och alarmlösningar samt service och underhåll av fastigheterna.

Ni har en tydlig tillväxtagenda som präglas av en kombination av organisk och förvärvsbaserad tillväxt. Hur ser era tillväxtmål ut de kommande åren?

– Vårt fokus är att expandera till nya kundsegment, däribland kommunala omsorgsverksamheter. Ett annat prioriterat tillväxtsegment är så kallade ”worker accommodation”, tillfälliga bostäder för exempelvis hantverkare som arbetar på stora bygg- eller infrastrukturprojekt. I slutet av 2020 förvärvade vi ett norskt bolag som är marknadsledande inom just detta. Vår plan är att vidareutveckla det konceptet och expandera till i första hand Sverige och Danmark. Vidare är vår ambition att expandera i Kontinentaleuropa, bland annat via vårt nya förvärvav Dutch Cabin Group i Nederländerna som bas, men också genom vår tyska verksamhet, samt genom förvärv. 

Ni bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete med ambitionen att leda branschens hållbarhetsutveckling. Berätta mer om det. 

– Vi har valt att ha en tydlig ESG-profil utifrån ambitionen att minimera klimatavtrycket i allt vi gör. Våra byggnader kan återanvändas många gånger under sin livslängdpå uppemot trettio år. Vår cirkulära affärsmodell och våra träbaserade byggnader lägger en stark grundför vårt ESG-arbete. Vi har som mål att bli ett av de mest hållbara bolagen i branschen. I december 2020 uppgraderades bolagets ESG bedömning av MSCI (Morgan Stanley Capital International), och vi blev tilldelade en AA bedömning för vårt hållbarhetsarbete. Nästa steg är att nå AAA. Vi har högt fokus på hållbarhetsfrågorna i bolaget, och framåt har vi en tydlig agenda kring vad vi vill fokusera på, exempelvis ökad energieffektivitet, ökad användning av hållbara material och reducerat CO2 avtryck från våra byggnader.

Vilka faktorer gör Adapteo till ett intressant bolag för presumtiva aktieägare?

– Vi är väletablerade och har en marknadsledande position på en expansiv marknad som gynnas av den långsiktiga demografiska utvecklingen. Vi förväntar oss en ökad efterfrågan på våra fastighetskoncept när marknaderna normaliseras post covid-19. Majoriteten av våra kunder finns i offentlig sektor och kontraktstiderna är i snitt fem år. Det ger oss goda förutsättningar till en fortsatt stabil och långsiktig tillväxt. Vi har dessutom formulerat en tydlig tillväxtagenda för de kommande åren och har goda förutsättningar att nå våra tillväxtmål över tid.

Nyheter

Sprint Bioscience har en unik affärsmodell som skapar snabbare värde i kampen mot cancer

Publicerad

den

Sprint Bioscience har etablerat sig som en banbrytande aktör inom svensk läkemedelsutveckling – inte genom att gå den traditionella vägen, utan genom att vända på perspektivet. I en färsk intervju med BioStock berättar vd Johan Emilsson om hur bolagets tidiga utlicensiering av läkemedelsprojekt inte bara sänker riskerna, utan också skapar möjligheter till intäkter långt innan kliniska prövningar ens har inletts.

En modell som bryter mönster

”Vår affärsmodell är nästintill unik inom läkemedelsutveckling – i alla fall i Sverige”, säger Emilsson. Istället för att själva driva läkemedelsprojekt hela vägen till marknaden fokuserar Sprint Bioscience på upptäcktsfasen. Här utvecklas småmolekylära läkemedelskandidater med hjälp av en avancerad fragmentbaserad plattform. När lovande resultat uppnåtts i prekliniska studier söker bolaget partners för fortsatt utveckling – och därmed säkras tidiga intäkter.

Fördelarna är tydliga: lägre kapitalbehov, minskade risker och snabbare värdeskapande. Det är en strategi som tillåter bolaget att bygga en bred portfölj av projekt med hög potential, utan att belasta kassan med tunga utvecklingskostnader.

Men vad är haken?

Trots modellen med tidig utlicensiering innebär upplägget ett beroende av externa parter. Om en partner inte förmår driva ett projekt vidare, eller om förhandlingar om licens drar ut på tiden, kan intäkterna dröja. Men Emilsson ser även lösningar på detta: ”Vi har börjat arbeta med samägda program där vi gemensamt driver utvecklingen framåt – det öppnar för större intäkter tidigare i processen.”

Exempel på framgång: VRK1-programmet

Ett konkret exempel på bolagets modell i praktiken är VRK1-programmet, som licensierats ut till amerikanska Day One Biopharmaceuticals. Sprint Bioscience levererar fortfarande tjänster kopplade till projektet, men utvecklingen ägs nu helt av partnern.

Även om Emilsson är förtegen om de exakta framstegen, tyder samarbetets fortgång på ett välfungerande partnerskap: ”De verkar nöjda och vi fortsätter gärna att leverera våra tjänster till dem.”

Nytt projekt med stor potential – och stort behov

Mot slutet av 2024 tillkännagav Sprint Bioscience ett nytt prekliniskt program inriktat på akut myeloisk leukemi (AML). Projektet riktar in sig på det relativt outforskade proteinet DCPS – och de initiala resultaten ser lovande ut.

”Det ouppfyllda kliniska behovet inom AML är stort och vi har goda förhoppningar om att licensiera ut programmet till ett internationellt läkemedelsbolag”, säger Emilsson.

Kapitalresning för att växla upp

Bolaget genomför just nu en kapitalresning med syftet att ta de pågående programmen ett steg närmare licensavtal. Medlen ska användas för optimering av molekylernas prekliniska profil och för att säkra affärsutvecklingen.

”Vi ska se till att våra program är så attraktiva som möjligt för potentiella partners”, förklarar Emilsson.

Strategiska samarbeten – nästa steg i evolutionen

Framåt är ambitionen tydlig: fler samarbeten, fler intäktsvägar och fler program med potential att nå marknaden – men via partners. Utöver traditionella licensavtal arbetar Sprint Bioscience nu aktivt med att erbjuda samarbetsprojekt där partners kan komma in redan från början och licensiera när vissa mål nåtts.

Detta, menar Emilsson, skapar en win-win-situation där Sprint kan fortsätta fokusera på sin kärnkompetens – den fragmentbaserade upptäcktsfasen – medan partnern får tillgång till ett starkt projekt från start.

På väg mot kassaflödespositivitet

Kapitalet från emissionen som företaget nu gör, tillsammans med forskningsfinansiering från Day One och framtida intäkter från licens- eller samarbetsavtal, ska enligt Emilsson vara tillräckligt för att nå kassaflödespositivitet.

”Vi ser ett starkt nyhetsflöde framför oss och tror att detta är ett ypperligt tillfälle att komma med på vår resa.”

Slutsats: Ett smartare sätt att utveckla läkemedel

Med en bevisat effektiv affärsmodell, lovande projekt inom cancerbehandling, ett redan utlicensierat program och ett strategiskt fokus på partnerskap, står Sprint Bioscience starkt positionerat. För investerare som söker bolag med tydlig riktning, smart riskhantering och möjlighet till snabbare avkastning – kan Sprint Bioscience vara ett namn att lägga på minnet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nodica Group är ett intressant bolag, men avstå från att teckna aktien

Publicerad

den

Karta över var Nodica Group finns

Nodica Group består av fyra specialiserade verksamheter som levererar till kunder globalt inom områden som medicinteknik, industri och vetenskaplig forskning. Företaget gör nu en IPO på upp till 549 miljoner kronor till 45 kronor per aktie. Teckningsperioden är den 1-8 april och den 10 april noteras bolaget på Nasdaq Stockholm.

Både Dagens industri och Affärsvärlden gillar själva bolaget, men rådet blir ändå att avstå från att teckna aktier då det är så mycket osäkerhet på marknaden just nu.

Dagens industri – Teckna inte

Dagens industri ger sina läsare rådet att inte teckna Nodica Groups IPO, även om man tycker att bolaget är intressant. Slagigheten i intäkterna motiverar en viss rabatt. En kortsiktig oro är även valutaexponeringen som den senaste tiden gått emot bolaget. Tidningens analytiker anser att värderingen varken är billig eller dyr, men med oroligheterna på aktiemarknaden just nu så avvaktar man bättre.

”Vi tycker att Nodica är ett intressant tillskott till Stockholmsbörsen med bevisat bra produkter och fin lönsamhet. Men den senaste tidens handelsoro skulle kunna drabba bolaget, som står utan tillverkning i Nordamerika men har hela 40 procent av försäljningen där.”

Affärsvärlden – Teckna inte

Affärsvärlden ger rådet att avstå från Nodica Groups IPO, trots att man anser att bolaget ger ett välskött intryck. Med den oroliga marknaden gör man bäst i att vara lite mer försiktig.

”När det gäller börsnoteringar i en osäker marknad tror vi man tjänar på att vara lite mer restriktiv kring vad man väljer att teckna. Även om vi fått ett bra intryck av Nodica lutar vi i det här skedet åt att detta är en nyintroduktion man kan avstå”

EFN:s analytiker Elin Wiker tillsammans med förvaltaren och ankarinvesteraren Erik Sprinchorn på TIN Fonder ger sin syn på Nodica Groups IPO.
Fortsätt läsa

Nyheter

Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris, köp aktien rekommenderar Di

Publicerad

den

Alligo visar upp

Alligo är veckans aktie i Dagens industri och tidningen delar ut en köprekommendation, risken anges dock som hög. Bolaget gör förvärv inom intressanta områden vilket höjt tekniknivån, samtidigt som man har sänkt kostnaderna. Tidningens analytiker Julia Forsberg ser potential för marginallyft.

Alligo är dock konjunkturkänsligt, skuldsättningen kan sätta stopp för fler förvärv och det är inte säkert att vändningen i Finland lyckas.

Men Alligo är ett kvalitetsbolag som kommit ner i pris och det arbete som gjorts för att trimma verksamheten kommer att börja synas i siffrorna.

”Di prognostiserar en organisk tillväxt på 3 procent under 2025 för Alligo samt att de förvärv som bolaget har gjort under 2024 och hittills under 2025 bidrar med omkring 5 procents tillväxt. För 2026 tror vi på en organisk tillväxt på 4 procent. Utöver detta kan fler förvärv höja tillväxttakten. ”

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära