Följ oss
Adverty

Nyheter

ITAB Group – Lösningsorienterat erbjudande grunden i nya tjänstebaserade strategin

Publicerad

den

ITAB i butik

Butiksinredningsbolaget ITAB Shop Concept genomgår en förvandlingsresa mot att uppnå större synergier på olika plan i koncernen och bli mer av tjänsteleverantör med mer återkommande serviceintäkter. Bolaget är i färd med en rekapitalisering i form av en företrädesemission som ska minska skuldsättningen och säkerställa koncernens långsiktiga finansiering.

Emissionsbeloppet uppgår till cirka 768 miljoner kronor, varav 410 miljoner tecknas av den blivande storägaren WQZ, som utöver kapital även tillför en styrelseledamot i form av den tidigare Odin-förvaltaren Vegard Søraunet.

Vi fick en pratstund med ITAB:s vd Andréas Elgaard, som meddelar att WQZ:s entré i ägarlistan innebär att bolaget får in en väldigt stark nordisk aktiv röst som tror på den kommunicerade transformationsplanen. Samt som har musklerna att vara med och stötta ITAB i förverkligandet av denna plan.

Ny situation för detaljhandeln

ITAB har hjälpt många stora detaljhandlare med sina expansionsprogram under åren, vilket ofta har inneburit stora volymer, förutsägbarhet och repeterbarhet, säger Andréas Elgaard. Sedan 2016 har denna modell dock blivit allt mindre relevant då stora kedjor dragit i bromsen vad gäller butiksexpansioner, vilket har gett minskade volymer. Numera är det i princip bara lågprisaktörer som kan fortsätta etablera nya butiker i ett högt tempo, förklarar ITAB-vd:n.

Multi channel innebär fler ändringar i butikerna

Gällande online kontra fysisk handel meddelar Andréas Elgaard att ITAB inte tror på antingen eller, utan både och. Det finns enligt ITAB-chefen en stor potential inom så kallad multi channel, där konsumenten själv kan välja kanal, och det är viktigt för detaljhandlaren att kunna samla in kunddata såväl online som i butiksmiljö.

”Det kommer att bli mycket mer investeringar per kvadratmeter och oftare, vilket motverkar att trenden går mot butiksformat som blir mindre. Men formaten ändras också i sitt syfte, det blir ofta ett kafé i ett hörn, eller ett apotek inne i matvarubutiken. Allt det här innebär att man måste ändra flöde, ändra det fysiska, och exempelvis sätta in skärmar och kanske använda sig av fjärrstyrning. Kontentan är att det blir allt fler projektarbeten som behöver utföras i butiksmiljö”, säger Andréas Elgaard.

Av den anledningen går utvecklingen mot ett mer lösningsbaserat erbjudande för ITAB, snarare än att bara tillhandahålla fysisk butiksinredning, kassadiskar eller belysning, och något koncernen uppges jobba hårt med är att effektivisera så att den blir mer lönsam även vid mindre volymer. Sedan i februari 2020 genomgår koncernen en omstrukturering, som bland annat innefattar ett dynamiskt förhållningssätt när det gäller tjänsteerbjudandet, med utgångspunkten att förstå kundens dilemma och hur värde kan skapas genom att tillsammans ta fram lösningar.

”Vi tror att retail kommer att gå igenom en mycket mer dynamisk och frekvent förändring i framtiden, för att kunna hålla relevansen gentemot konsumenter som kräver mer inspiration och samtidigt mer enkelhet. Man måste hela tiden vara beredd att korrigera sina koncept och arbetssätt”, säger Andréas Elgaard och fortsätter:

”Vi tror stenhårt på att fysisk retail fortsatt kommer att vara viktigt då upplevelser och umgänge är viktigt för oss människor, men där det kontinuerligt krävs mycket lösningar och stöd, och det är därför vi vill bli mer av en lösningsorienterad partner. Produkterna blir sekundära och tjänsterna och lösningarna primära.”

Andréas Elgaard förklarar att ITAB med hjälp av sina partners har en konsoliderande roll i värdekedjan och levererar allt inne i butikerna, inklusive tjänster och inköpta produkter. ITAB:s roll är att tillsammans med partners lösa helheten på ett sätt som kunden uppskattar, även på teknologisidan, säger han.

Andréas Elgaard, vd för ITAB

Hur ska ITAB lyckas med att förena flexibiliteten för den enskilda kundens behov med god lönsamhet, när ni rör er bort från modellen med stora leveransserier av produkter vid butiksexpansioner?

”Det handlar om att förändra arbetssättet, att jobba mer parallellt och mindre sekventiellt, och att involvera alla kompetenser såsom inköp och logistik redan från början av processen. Vi arbetar mot att bli bättre på att driva synergier på flera plan i koncernen och inte minst i hur vi skapar lösningar och arbetar med servicedelen”, säger Andréas Elgaard.

På vilket sätt ska ni övertyga pressade retailers om att det ITAB tillför väger tyngre än kostnaden för att anlita er, med tanke på att många detaljhandelsbolag i dag kämpar med lönsamheten och försöker skära i kostnader?

”Hela poängen med vår omställning är att vi inte vill sälja produkter som ingen vill ha, utan erbjuda lösningar som man tillsammans med kunden är överens om driver effektivitet, förbättrar kundupplevelsen eller ökar försäljning. ITAB har en trovärdighet i att vi är en av få i branschen som täcker hela Europa och har en stor erfarenhet av att ha hjälpt många retailers med de utmaningar som har varit aktuella de senaste åren”, säger Andréas Elgaard.

Livsmedel största affärsområdet, ser potential inom kaféer och hotell

ITAB Shop Concept har dagligvaruhandeln (livsmedel) som största affärsområde, med drygt hälften av omsättningen, följt av hemförbättring och mode som utgör strax under 15 procent av omsättningen vardera. Kategorin ”övrigt” svarar för cirka 20 procent av omsättningen, och här återfinns exempelvis apotek, bensinstationer och restauranger. Andréas Elgaard konstaterar igen att gränserna allt mer börjar suddas ut för vad som är vad, då det till exempel blir allt vanligare att finna en kafé- eller restauranghörna i såväl livsmedels- som modebutiker. Att kunna vara med och bidra till att skapa den här typen av miljöer är väsentligt enligt vd:n, som meddelar att kaféer, servicestationer och hotell med hög sannolikhet kommer att bli viktigare för koncernen i framtiden.

Nyheter

8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025

Publicerad

den

Åtta aktieanalytiker

Dagens industris analytiker har valt ut åtta bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025. Det är bolag i väldigt olika branscher och av olika storlek, så det finns någonting för alla.

Julia Forsberg har valt ut Clas Ohlson, ett företag som går från klarhet till klarhet. Aktien har följt med upp men har en intressant julsäsong framför sig och ligger även rätt i tiden då konsumenten håller hårt i plånboken. Första anhaltspunkt är den 4 december då rapporten kommer och sedan blir det att utvärdera hur julhandeln gått.

Magnus Dagel har valt ut fastighetsbolaget Catena. Det finns en skillnad i bolagets positiva fundamentala utveckling och aktiens utveckling. Aktien värderas till P/E 18 på nästa års prognos. Aktien handlas till en historiskt låg premie, det finns goda chanser att aktien återhämtar sig.

Agnetha Jönsson har valt ut banken Nordea. Bankernas vinster förväntas sjunka nästa år, men av de stora Nordiska bankerna ligger Nordea bäst till. Nordea har nyligen inlett ett återköpsprogram av aktier samtidigt som man har en direktavkastning på 9 procent.

Ulf Petersson har valut ut kontraktstillverkaren Nolato som efter några jobbiga år är på rätt väg igen. Försäljning, rörelsemarginal och rörelseresultat går alla åt rätt håll. Bakom siffrorna står en stigande lönsamhet inom det medicintekniska området. Aktien har dock inte hängt med. Petersson ser en uppsida på minst 20 procent under 2025.

Jonathan Axelsson har valt ut bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Autoliv har växt 3,5 procent snabbare än fordonsproduktionen i år. Kina har dock gått svagare, vilket förklarats med att fler bilar med lägre säkerhetsinnehåll sålts, men att ordersiffror nu tyder på att det kommer gå bättre under 2025. Utnyttja årets kursfall och köp innan jul är analytikerns råd.

Johan Wendel har valt ut spelutvecklaren Paradox Interactive som ser ett köpläge efter att aktien fallit tillbaka. 2024 är ett förlorat år för Paradox, men under 2025 återgår bolaget till att växa. En prishöjning på 25 procent för den senaste expansionen av Hearts of Iron 4 verkar spelarna inte ha haft någonting emot skriver Wendel.

Mikeal Vilenius har valt ut Mycronic. Här får man i grunden exponering mot växande trender som automatisering, elektrifiering och AI. Tekniknivån och andelen forskning & utveckling är hög. Mycronics höga lönsamhet och bruttomarginal gör att bolaget mer liknar ett mjukvarubolag än en tillverkare av produktionsutrustning.

Mikeal Olsson har valt ut mjukvarubolaget Carasent som i början av december flyttar sin notering från Oslobörsen till Stockholmsbörsen. Majoriteten av bolagets intäkter är återkommande och tillväxten under de tre senaste kvartalen har varit drygt 10 procent. Under kommande år förväntas även rörelseresultatet bli positivt. Köpläge för småbolagsinvesterare.

Fortsätt läsa

Nyheter

Danska regeringen vill göra reglerna för receptbelagd medicinsk cannabis permanenta

Publicerad

den

Kvinna håller i medicin

Den danska regeringen har i veckan uttryckt sin avsikt att göra pilotprogrammet för receptbelagd medicinsk cannabis permanent. Förslaget presenterades av inrikes- och hälsominister Sophie Løhde under förhandlingarna med de politiska partier som stöder initiativet. Beslutet grundar sig på en nyligen genomförd utvärdering som visar på en betydande ökning av antalet uthämtade recept, som nu har nått sin högsta nivå sedan pilotprogrammet inleddes 2018.

Under de senaste tre åren har cirka 20 000 recept på medicinsk cannabis skrivits ut inom ramen för pilotprogrammet.

Pilotprogrammet, som lanserades 2018, utformades för att ge specifika patientgrupper – t.ex. personer med multipel skleros eller cancer – en laglig möjlighet att få medicinsk cannabis som en del av sin behandling.

Den senaste utvärderingen visar på en stadig ökning av användningen av medicinsk cannabis, särskilt under de senaste åren, med cirka 1800 patienter som för närvarande får recept på olika cannabisbaserade läkemedel.

”Vi ser att många patienter som ordinerats medicinsk cannabis av sina läkare verkar ha nytta av behandlingen. Detta inkluderar cancerpatienter som lider av svårt illamående efter kemoterapi eller personer med multipel skleros som upplever intensiv smärta”, säger minister Sophie Løhde.

”Regeringen anser att patienterna även i fortsättningen ska ha laglig tillgång till medicinsk cannabis, och därför föreslår vi att pilotprogrammet görs permanent. Det återstår dock att se hur de politiska stödpartierna reagerar”, tillade Løhde.

Minister Løhde har bjudit in pilotprogrammets stödpartier till förhandlingar om pilotprogrammet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Gränges är en global världsledare med strukturella trender på sin sida

Publicerad

den

Aluminium-produktion hos Gränges

EFN ger en köprekommendation till Gränges-aktien. Det är ett välskött företag som är en global världsledare med strukturella trender till sin fördel skriver analytikern Ellinor Beckett.

”Tack vare starka kassaflöden har Gränges kunnat beta av mer skuld och är nu i det nedre spannet av målet om en nettoskuld om 1 till 2 gånger EBITDA. Ändå har flera investeringar i ökad kapacitet gjorts.”

Gränges har en ägarlista med flera institutioner och VD äger personligen aktier för 17 miljoner kronor.

Gränges-aktien kostar idag 118 kronor och EFN ser att aktien kan gå upp 20 kronor, dvs 17 procent, på 12 månaders sikt. Men tillägger att den värderingen bygger på antaganden om att bolaget utvecklas sämre än vad analytiker i genomsnitt tror.

Fortsätt läsa

Populära