Följ oss

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till det danska cigarrbolaget med en direktavkastning på 9 procent

Publicerad

den

Röker cigarr

Tidningen Börsveckan har gjort en analys av det danska cigarrbolaget STG som mynnar ut i en köprekommendation för aktien.

STG rapporterade en minskad lönsamhet i första kvartalet trots stabil försäljning. Ebita-marginalen sjönk från 21,8 procent till 14,5 procent på grund av lägre bruttomarginaler och ökade rörelsekostnader. Bolaget förklarar detta med mixeffekter, högre investeringar och kostnadsinflation, men förväntar sig förbättringar i andra kvartalet.

VD Niels Frederiksen behåller prognoserna för 2024 med en förväntad tillväxt på 1-4 procent och en ebita-marginal på 21-23 procent. Första kvartalet anses vara ett säsongsmässigt svagt kvartal, och förväntade prishöjningar, ökad onlinehandel och tillväxt utanför Nordamerika och Europa ska förbättra marginalerna.

Med en nettoskuld (NIBD) på 4112 miljoner DKK ex leasing, motsvarande 2,1x justerad ebitda, så finns en del förvärvsutrymme, givet att bolagets kassaflöden är bra. Bolaget förväntar sig ett fritt kassaflöde på 800-1000 miljoner DKK för 2024 och fortsätter med aktieåterköp. Trots utmaningar visar STG en stabil grund med en direktavkastning på nästan 9 procent.

Nyheter

Avtech är ett bra bolag och aktien är upp 80 procent på ett år, dags för paus

Publicerad

den

Tidningen Börsveckan har gjort en analys av teknikbolaget Avtech som mynnar ut i en avvakta-rekommendation för aktien.

Tidningens analytiker lyfter fram att Avtech har haft en stark start på året med en tvåsiffrig kursuppgång, trots sitt blygsamma börsvärde på cirka 310 miljoner kronor och notering på First North. Företaget grundades år 1988 och har utvecklat den patenterade produkten Now-Cast för vindoptimering och andra beslutsstöd för flygbolag. Efter en paus under pandemin har omsättningen och lönsamheten ökat markant, med en rörelsemarginal på 32,9 procent 2023 jämfört med 23,6 procent 2022.

Avtechs lösningar hjälper flygbolag att spara bränsle och minska koldioxidutsläpp genom optimerade flygrutter, vilket gör deras produkter attraktiva i en tid av höga bränslepriser och miljökrav. Företaget har konkurrens från Boeing och andra, men deras patenterade algoritmer och visualisering av data skapar en stark inträdesbarriär.

Kundrelationerna består av 1-3 år långa kontrakt med flygbolag som Southwest Airlines, Wizz Air och SAS. Trots komplexa försäljningsprocesser visar rapporten för det första kvartalet 2024 på fortsatt tillväxt och förbättrad rörelsemarginal till 37 procent. Ledningens beslut att dela ut 0,1 kronor per aktie signalerar framtidstro, och företaget har en stark balansräkning utan räntebärande skulder.

Aktiekursen har stigit med över 80 procent på ett år, vilket höjer förväntningarna. Prognoser pekar på en årlig tillväxt på cirka 15 procent fram till 2025-2026, även om lönsamheten kan behöva justeras för framtida investeringar. Avtech kan vara en uppköpskandidat för större aktörer som Boeing eller Airbus, men det är spekulativt. På nuvarande kursnivåer rekommenderas att avvakta.

Avtech-aktien stängde i fredags på 5,50 kronor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tre bra aktier för sommaren 2024 enligt Börsveckan

Publicerad

den

Glada på strand

Tidningen Börsveckan har kommit ut med sitt sista nummer innan sommaruppehållet och man ger köprekommendationer till tre olika aktier.

Köp

Avvakta

Fortsätt läsa

Nyheter

Fractal Gaming Group är tillbaka på noteringskursen, aktien är köpvärd anser Börsveckan

Publicerad

den

Flera av Fractal Gaming Groups gamingtillbehör

Börsveckan har gjort en analys av datortillbehörsbolaget Fractal Gaming Group som mynnar ut i en köprekommendation för aktien.

Fractal noterades på börsen under 2021 till en teckningskurs på 41 kronor. Aktien har fluktuerat mycket sedan dess, men är nu tillbaka runt samma kurs. Under pandemin var bolaget en vinnare men drabbades senare av komponentbrist och en svalare gamingmarknad skriver Börsveckan.

Under början av 2023 började Fractal återhämta sig tack vare ett bredare produktutbud och bättre tillgång till grafikkort. Försäljningen ökade kraftigt under första kvartalet 2023. Fractal har även satsat på marknadsföring genom att sponsra streamers och sälja via Amazon. Den positiva utvecklingen avtog något i fjärde kvartalet när lageruppbyggnaden blev komplett.

Efter ett starkt 2023 bytte Fractal vd från grundaren Hannes Wallin till Jonas Holst, tidigare global försäljningschef på Unilever. Holst ska fokusera på tillväxt istället för kostnadsbesparingar.

Fractal har en stark balansräkning med en nettokassa på 21 miljoner kronor efter 2023. PC-marknaden förväntas växa och nya grafikkort från Nvidia och Intel kan driva efterfrågan på Fractals produkter skriver Börsveckans analytiker. Trots vissa utmaningar, som eventuella amerikanska tariffer på kinesiska komponenter, ser framtiden lovande ut.

Fractal har potential att fortsätta växa och har en robust balansräkning.

Börsveckan ser ingen större anledning att ändra åsikt på en värdering runt 10x ebit och sätter återigen köp.

Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära