Följ oss

Nyheter

Stark historia och lovande framtid för Beijer Alma – men Börsveckan stannar vid avvakta

Publicerad

den

Beijer Alma-produkt

Tidningen Börsveckan har analyserat Beijer Alma. Även om man ser både en historisk och framtida bra utveckling så stannar man vid en avvakta-rekommendation för aktien.

Företaget har sedan år 2010 haft en god förvärvsresa och stadigt växande omsättning. För att förbättra lönsamheten efter marginalpress förra året satsar man nu på interna effektiviseringar. 2022 markerade en brytpunkt för serieförvärvare som Beijer Alma, med en nedgång i underliggande tillväxt, särskilt tydligt i Q1-rapporterna 2023.

Koncernens dotterbolag, inklusive Lesjöfors som står för 70 procent av omsättningen, visar på god internationell marknadstäckning och stark marknadsposition. Totalt har man gjort 40 förvärv sedan 2010, varav över 20 sedan 2019, men marginalen har pressats från 17 till 12,5 procent senaste åren.

2023 visade 17 procent tillväxt, med en organisk ökning på 3 procent, men justerad rörelsemarginal sjönk. Q1-rapporten 2024 visade 7 procent omsättningsökning, med 3 procent organisk tillväxt, men en minskad orderingång. Ett viktigt förvärv var finska AVS Power för 168 miljoner kronor, som passar in i affärsområdet Flödesteknik.

Efter förvärven är nettoskulden 2,5 miljarder kronor, vilket ger en nettoskuldkvot på 1,9x mot ebitda-prognosen om 1,3 miljarder kronor. Värderingen är hög, med ev/ebit kring 15-16x för 2024 och ner mot 14x för 2025. Trots historiskt stark prestanda och förväntade lönsamhetsförbättringar landar rådet i en avvakta-rekommendation.

Beijer Alma-aktien stängde i fredags på 208 kronor.

Nyheter

Storytel har potential att fortsätta växa med god lönsamhet – köp aktien säger Börsveckan

Publicerad

den

Storytel i mobilen

Storytel som erbjuder en populära ljudbokstjänsten har analyserats av tidningen Börsveckan och det hela mynnar ut i en köprekommendation för aktien.

Analytikern skriver att Storytel har gått från att fokusera på tillväxt till lönsamhet och förväntas nu för första gången visa vinst på sista raden. Intäkterna per kund är stabila, churn är på en historiskt låg nivå, och bolaget har sänkt marknadsföringskostnaderna. Bruttomarginalen har ökat till 44,2 procent och ebitda-marginalen är 13,8 procent. Även om kassaflödet är svagt, väntas det förbättras när investeringarna minskar. Tillväxt sker både inom streaming och förlagsverksamhet, med särskilt stark tillväxt utanför Norden. Storytels skuldsättning är låg, och bolaget har potential att fortsätta växa med god lönsamhet.

Storytel-aktien stängde på 51 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Avvakta med högriskaktien Aerowash anser Börsveckan

Publicerad

den

Aerowash används på flygplan

Tidningen Börsveckan ger en avvakta-rekommendation till Aerowash-aktien. Aktien har fallit med nästan 20 procent sedan föregående analys, där höga värderingar och finansiella risker lyftes. Bolaget genomförde en nyemission och konvertering av skuldebrev, vilket spädde ut aktieägarna med 40 procent. Rapporten för andra kvartalet visade positiva operativa resultat, där omsättningen ökade kraftigt och bolaget uppnådde vinst för första gången på länge. Balansräkningen förbättrades och nettoskulden minskade till 1 miljon kronor. Trots dessa framsteg är framtiden osäker med stora svängningar i orderboken, och aktien ses av Börsveckan fortfarande som högrisk.

Aerowash-aktien stängde på 6,70 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Det finns mycket osäkerhet i Byggmax, avvakta med aktien anser Börsveckan

Publicerad

den

Byggmax-butik

Tidningen Börsveckan har gjort en analys av Byggmax och kommer fram till en avvakta-rekommendation. Analytikern skriver att med förväntade räntesänkningar kan konsumenterna få större köputrymme, vilket kan gynna restaurang- och besöksnäringen, men större investeringar, som renoveringar, kan dröja på grund av behovet att bygga buffertar. Byggmax, som brottas med en avvaktande marknad och minskad försäljning, har sett en bättre utveckling i mindre projekt och trädgårdsprodukter, medan större renoveringar går trögt. Bolaget har lyckats förbättra sin lönsamhet och sänka skulderna, men den osäkra marknaden gör framtiden oviss. Värderingen bygger på förhoppningar om en återhämtning driven av räntesänkningar och ökad konsumtion.

Byggmax balansräkning är svag, med en hög nettoskuld på 2,3 miljarder kronor i andra kvartalet, inkluderat leasingskulder. Exklusive leasing uppgår nettoskulden till 480 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,9 gånger bolagets Ebita. Kassaflödet är säsongsbundet, starkast i andra kvartalet men svagt i tredje och negativt i fjärde och första, vilket skapar osäkerhet kring framtida skuldsättning och lönsamhetsutveckling.

Med så pass stor osäkerhet och klen balansräkning blir rådet att avvakta med aktien i dagsläget.

Byggmax-aktien stängde på 41,66 kronor i fredags.

Fortsätt läsa

Populära