Följ oss
Adverty

Nyheter

Bra läge för europeiska kvalitetsbolag

Publicerad

den

Lars-Erik Lundgren och Eric Karlsson, förvaltare av Aktie-Ansvar Europa

Ekonomierna i Europa har släpat efter sedan pandemin och Rysslands invasion av Ukraina har försvårat situationen ytterligare. Börsutvecklingen jämfört med USA, och även Sverige, de senaste tre åren skiljer sig markant och många europeiska bolag värderas på historiskt låga nivåer. Allt fler investerare vänder nu intresset mot Europa och trots utmaningar börjar mycket se intressant ut. Lars-Erik Lundgren och Eric Karlsson, förvaltare av Aktie-Ansvar Europa, spetsar in sig på europeiska kvalitetsbolag. 

Aktie-Ansvar Europa är en aktivt förvaltad fond med inriktning mot europeiska kvalitetsbolag oberoende av bransch och storlek. Ansvarsfullt ägande är en central del i investeringsprocessen. Beskrivningen fångar in just det som gör fonden extra intressant just nu – europeiska aktier med fokus på kvalitetsbolag och aktiv ansvarsfull förvaltning.  

Varför är Europa intressant?

– Med stigande räntor och begynnande lågkonjunktur blir bolagens värdering av större betydelse. Här sticker europeiska aktier ut som attraktiva relativt andra marknader, menar Lars-Erik Lundgren.

De europeiska bolagen handlas på låga nivåer både relativt sin egen historik och andra marknader. Men det finns även fler faktorer som talar för dessa bolag.

– Pandemin har påskyndat flera trender som gynnar en del fina europeiska bolag med verksamheter kopplat till elektrifiering, grön energi, automatisering och diversifiering av viktiga leverantörskedjor. Dessutom har enorma finanspolitiska stimulanser under kommande år tillsammans med ett stort investeringsbehov i allt från infrastruktur till energiförsörjning skapat en intressant inramning för europeiska bolag, fortsätter Lars- Erik.  

Vad kännetecknar de bolag ni letar efter?

Eric Karlsson beskriver förvaltningen som riskfokuserad och störst vikt läggs vid bolagens kvaliteter och inte så mycket vid framtidsprognoser.

– I en miljö med hög inflation, stigande räntor, höga elpriser och pressade konsumenter vill vi äga bolag som är mindre beroende av konjunkturen och helst har en strukturell tillväxttrend i ryggen när tillväxten bromsar in. Investeringar i den här typen av bolag, särskilt efter generella sättningar, ger goda förutsättningar för god riskjusterad avkastning på sikt, förklarar Eric.

Förvaltningen är inriktad på kvalitetsbolag som kännetecknas av hög avkastning på investerat kapital som genererar en värdeskapande tillväxt. Den här typen av bolag har visat sig prestera bättre över tid och särskilt i den delen av konjunkturcykeln vi befinner oss i nu.

– Vi vill se att bolagen har hög bruttomarginal då dessa bolag tenderar att ha lättare att skjuta över kostnadsökningar på sina kunder. Hög bruttomarginal är en indikation på att bolaget har en viktig produkt för kunden och lägre konkurrens. Ett annat kännetecken på hög kvalitet är lägre skuldsättning och finansieringskostnad vilket gör att de inte drabbas lika hårt av stigande räntor, menar Eric.

Vad talar för en aktivt förvaltad fond istället för en indexfond?

– I rådande marknadsförhållanden är vår fond defensivt positionerad med en kombination av värdebolag, defensiva sektorer och kvalitetsbolag vilket är viktiga faktorer som en indexfond inte tar hänsyn till. Marknaden underskattar konsekvent kvalitetsbolagen vilket skapar möjligheter för oss och vi har passat på att addera de kvalitetsbolag vi vill äga på lång sikt nu när kvalitetspremien har kommit ned. Dessutom förväntas vinstökningar under 2023 trots utmaningarna på marknaden, säger Lars-Erik.

Lars-Erik berättar att innehaven i portföljen likaviktas vilket också fyller en viktig funktion i den aktiva förvaltningen. Vikten i bolag vars värderingar stigit kraftigt tas ned vilket skapar utrymme för investeringar i bolag med låga värderingar, något som ökar chansen till god riskjusterad avkastning på sikt.

– När vi hade nollräntor styrdes tillgångspriserna mer av centralbanksbeslut och andra makrofaktorer medan det idag kommer blir allt viktigare att titta på enskilda bolags förutsättningar att klara de utmaningar vi ser, fortsätter Lars-Erik.

Har ni några spaningar inför 2023?

Vi tror att det är ett gynnsamt läge att öka sin Europaexponering. Efter många svaga år i Europa är inramningen annorlunda nu och det finns förutsättningar för god vinsttillväxt för vissa bolag. Särskilt för kvalitetsbolag som historiskt har levererat i den här delen av konjunkturcykeln. Med högre räntor och därmed ökad kapitalkostnad för bolagen kommer skillnaden mellan bra och dåliga bolag uppenbaras. Denna spridning talar för aktiv förvaltning jämfört med indexförvaltning som urskillningslöst köper alla bolag på en marknad. Vi ser med tillförsikt fram emot resten av 2023, avslutar Lars-Erik Lundgren och Eric Karlsson.

Fortsätt läsa
Annons Adverty

Nyheter

Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea

Publicerad

den

Analytiker och förvaltare diskuterar Apoteas IPO

Sveriges största nätapotek Apotea gör en IPO på Stockholmsbörsen. EFN:s analytiker Martin Blomgren och Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid ger sin syn på företaget, erbjudandet och aktien, tillsammans med Elin Wiker som leder samtalet.

I samtalet går man igenom saker som tillväxt, finansiell ställning och ägarbild. Betyg sätts på olika faktorer och avslutningsvis får de två ge sin syn. Martin Blomgren tror att det blir en bra investering både på kort och lång sikt, men där frågan är hur det går under mellanperioden. Christian Brunlid är också relativt positiv, speciellt inledningsvis, men eftersom han förvaltar en fond som ännu inte äger Apotea så vill han vara något återhållsam med hur de tänker agera. Summeringen av poängsättningen på de olika delarna ledde fram till att Brunlid gav 17 poäng och Blomgren 21 poäng, av 25 möjlig poäng.

EFN:s analytiker Martin Blomgren och Handelsbankens förvaltare Christian Brunlid ger sin syn på Apotea.
Fortsätt läsa

Nyheter

Recyctec ökar fokus på den finska marknaden genom agentavtal

Publicerad

den

Earthcare-glykol

Recyctec har identifierat att det finns ett stort behov av återvunnen glykol på den finska marknaden. Finland är en tung industrimarknad och användningen av glykol är stor. För att bearbeta den finska marknaden på ett effektivt sätt har Recyctec tecknat ett agentavtal med TriokemSamarbetet syftar, både till att utveckla och generera återkommande försäljning med befintliga kunder, samt att hitta nya kunder och distributionsvägar på den finska marknaden.

Försäljning och distribution kommer att ske genom Recyctecs sedan tidigare etablerade distributörssamarbeten med Ahsell och Combi Cool. När samarbetet är etablerat kommer det att generera ny årlig försäljning för Recyctec på flera miljoner kronor skriver företaget. Prioritet kommer att vara försäljning av varumärket EarthCare.

”Recytec bedömer att det finns stor potential för återvunnen Glykol hos den finska industrin och vi har noterat betydligt fler förfrågningar från finska kunder på senare tid. För att tillmötesgå detta och sköta support och bearbetning på ett effektivt sätt, behöver vi ha en lokal förankring och jag känner stor trygghet i att Ari Helminen, med bred erfarenhet av teknisk försäljning på den finska marknaden, är rätt partner för Recyctec”, säger Pär Winberg, VD på Recyctec. Han kommenterar vidare att resultatet av samarbetet kommar att synas under 2025.

Fortsätt läsa

Nyheter

IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet

Publicerad

den

Pär Svärdson, VD för e-handelsföretaget Apotea

Apotea är ett av Sveriges största nätapotek och som haft fokus från första början på att vara lönsamma. Nu ska företaget noteras på Stockholmsbörsen där IPO-erbjudandet endast ska bestå av befintliga aktier. Inför detta har Helene Rothstein på podden Ett rikare liv gjort en intervju med vd och grundare Pär Svärdson. Förutom att den är intressant i största allmänhet så ger den även en inblick i varför företaget drivs på sättet det görs och vad man kan förvänta sig framåt.

”Apotea ska börsnoteras – helst före årsskiftet. Men varför nu och hur ser den framtida strategin ut? Vi träffar Pär Svärdson på nätapotekets huvudkontor i Norrtull, Stockholm.”

Fortsätt läsa

Populära