Följ oss

Nyheter

Aktieanalyschefen om hur inflationsvågen slår mot börsen

Publicerad

den

Mattias Sundling

När är det fyndläge på börsen? Inflationen och räntehöjningar skakar börserna världen över. Mattias Sundling, chef för Handelsbankens aktieanalys, svarar på de vanligaste frågorna just nu.

Varför pressar inflationssiffrorna börserna?

Det finns en förhoppning om att vi sett inflationstakten kulminera, vilket skulle göra det möjligt för den amerikanska centralbanken att dämpa räntehöjningarna och takten på åtstramningarna.

Vilka del av prisökningarna skrämmer investerarna mest?

Allt går upp i pris nu. Den stora besvikelsen handlar om det vi kallar för den underliggande inflationen, alltså att prisökningarna utöver mat och energi, stiger. Det gör det svårt att tro att inflationen nått toppen.

Vad ska alla som sparar i aktier och fonder tänka på i det här läget?

Man ska vara väldigt försiktig. Det är inte läge att göra investeringar med hög risk. Ska man vara på börsen ska man antingen vara väldigt långsiktig eller väldigt försiktig – eller helst både och. Det är för tidigt att tro att man kan fynda.

Hur påverkas bolagen av inflationen?

Generellt är det få bolag som gynnas av hög inflation, även om många kan höja sina priser. Men på sikt kommer företag att drabbas av att efterfrågan minskar.

Vad betyder risken för högre centralbanksräntor för börsen?

Det ökar sannolikheten för att centralbankerna fortsätter att höja räntorna i ett allt högre tempo.

Hur stor är risken för att marknaden överraskas av höga inflationssiffror igen?

Så länge det är högt tryckt i ekonomin och det finns brist på till exempel arbetskraft, finns risken kvar för att inflationen ska överraska marknaden negativt igen. Konjunkturen måste helt enkelt bli sämre för att inflationen ska bromsa ordentligt.

På vilket sätt påverkar regeringarnas stödpaket till företag och hushåll centralbankernas möjlighet att bekämpa inflationen?

Om grundproblemet är att priserna stiger för att ekonomin inte klarar att möta efterfrågan hjälper det inte att centralbankerna stramar åt samtidigt som regeringar ökar efterfrågan. Är det möjligt med mjuklandning där regeringar kan skydda hushåll och företags köpkraft samtidigt som centralbankerna bromsar inflationen och efterfrågan genom högre räntor? Det är en svår ekvation att få ihop.

Fortsätt läsa
Annons ETFmarknaden

Nyheter

Autostore, verksamt inom lagerautomation, har en positiv riktning i orderingången

Publicerad

den

Robotlager från Autostore

Börsveckan har gjort en analys av Autostore som mynnar ut i en köprekommendation för aktien. Autostore är ett norskt lagerautomationsbolag som har långsiktigt potential men möter kortsiktiga utmaningar på grund av den ekonomiska konjunkturen skriver tidningens analytiker. Aktien har fallit med cirka 30 procent sedan sommaren, delvis på grund av en svag delårsrapport i augusti. Trots detta ökade orderingången med 3,5 procent, men omsättningen minskade med 12 procent i andra kvartalet, främst på grund av uppskjutna projekt. Ledningen satsar på produktutveckling och optimering av försäljningskanaler. Med en låg marknadspenetration på 15–20 procent finns goda tillväxtmöjligheter.

Värderingen har förbättrats och det blir att gå motvalls och se ett chansköp som råd, där Börsveckan inte minst tar fasta på en positiv riktning i orderingången.

Autostore-aktien stängde på 9,14 NOK i fredags.

Fortsätt läsa

Nyheter

Stor uppsida i Neonode-aktien vid förlikning

Publicerad

den

Man använder touch-skärm

Neonode var en gång i tiden en nyskapande svensk mobiltelefontillverkare. När den verksamheten misslyckades så övergick man till att licensiera ut touch-teknologi, bland annat har Amazon Kindle använt teknologin. Idag är företaget främst en patentägare gällande en swipe-funktion. Stora företag har brutit mot patenträttigheterna och det pågår patenträttegångar.

Det som gjort aktien het på senare tid är en pågående patenttvist med Samsung. Jesper von Koch, analytiker på Redeye, går på ett tydligt sätt igenom allt. Han anser att sannolikheten att Neonode når en uppgörelse med det sydkoreanska bolaget ligger på mellan 80 och 90 procent. Sker en förlikning så ger det omkring 31 dollar per aktie, vilket kan jämföras med att aktien idag handlas kring 7 dollar.

Jesper von Koch, analytiker på Redeye, kommenterar Neonode.
Fortsätt läsa

Nyheter

Verve visade ett väldigt starkt kvartal

Publicerad

den

Inderes analytiker

Inderes analytiker kommenterar Verve Groups kvartalsrapport som man säger inte bjöd inte på några större överraskningar. Rapporten var stark och trenderna är positiva. Prisökningen på annonser är inte en generell marknadstrend utan det är Verve som fått ut fler högvärdiga annonser.

Inderes håller kvar sin öka-rekommendation och höjer samtidigt riktkursen till 38 kronor från tidigare 35 kronor.

Inderes analytiker kommenterar Verve
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära