Följ oss

Nyheter

Flygplansutvecklaren ZeroAvia satsar mer på PowerCell

Publicerad

den

Bränslecell från Powercell i ZeroAvias flygplan

PowerCell har sedan en längre tid levererat bränsleceller till ZeroAvia som utvecklar eldrivna flygplan. Hittills har det handlat om ett fåtal i utvecklingsarbetet och ibland har man kunnat få känslan av att ZeroAvia planerat att byta leverantör när företaget kommer längre i sin utveckling. Men idag kom ett styrketecken, PowerCell har tecknat en avsiktsförklaring med brittiska ZeroAvia avseende serieleveranser av 100 kW bränslecellsstackar från och med 2024.
I nuläget uppskattas att en slutlig överenskommelse kan komma att omfatta leverans av 5 000 stackar under en femårsperiod. Slutgiltiga kommersiella villkor har ännu inte förhandlats utan detta avses att genomföras i nästa steg. Det är parternas ambition enligt avsiktsförklaringen att kunna träffa en slutgiltig överenskommelse under det tredje kvartalet 2022.

ZeroAvia avser använda bränslecellsstackarna för att producera en vätgaselektrisk 600-kilowatts drivlina av lågtemperaturtyp som kan användas för att ta fram ett certifierat 19-sitsigt bränslecellsdrivet trafikflygplan. Avsiktsförklaringen omfattar också en överenskommelse om att PowerCell skall etablera produktion lokalt i England för slutmontering och anpassning av stackarna utifrån ZeroAvias bränslecellssystem och applikation.

ZeroAvia har mötts av ett mycket stort intresse för sina planer på ett vätgaselektriskt 19-sitsigt plan och tagit emot ett ökat antal order från kunder som vill ställa om till utsläppsfria drivlinor för flyg. Planet planeras få en räckvidd på över 55 landmil (300 nautiska miles) vilket skulle göra det möjligt att flyga utsläppsfritt mellan Stockholm och Malmö.

Genom avsiktsförklaringen säkrar ZeroAvia sina leveranser av bränslecellstackar under flera år framåt.

”Mot bakgrund av det ökande intresset för vätgaselektriska lösningar finns det en oro bland kunderna att efterfrågan skall öka snabbare än industrins produktionskapacitet. Allt fler kunder har under det senaste året därför börjat undersöka möjligheterna att säkra långsiktig leveranskapacitet på det sätt som ZeroAvia nu gör”, säger Richard Berkling, vd för PowerCell Sweden AB.

Nyheter

Därför är Loomis-aktien köpvärd

Publicerad

den

Euro-sedlar

Börsveckan ger en köprekommendation till Loomis-aktien. Tidningen konstaterar att aktien rasade 8 procent på börsen trots ökad omsättning och ökat EBITDA-resultat. Omsättningen steg till 7253 miljoner kronor organiskt, med USA som starkast, samt Europa och Latinamerika något svagare.

Rörelsemarginalen stod på 10,4 procent, dock varierande mellan regioner. Påskhelgen och prishöjningar påverkade Europa och Latinamerika negativt. Safepoint växer väl, men International-segmentet lider av svagare konjunktur och höga räntor. Loomis Pay visade ingen förbättring. Förvärvet av Cima ökade nettoskulden till 6 miljarder kronor.

Kontanthanteringsmarknaden erbjuder tillväxtmöjligheter för Loomis. Trots viss oro för minskande mängd kontanter anser Börsveckan att behovet av kontanter kvarstår globalt. Safepointlösningen förväntas driva tillväxten.

Börsveckan anser att aktien är för billig på nuvarande nivåer.

Fortsätt läsa

Nyheter

Loomis, Thule och två andra aktier är bra aktier att köpa anser Börsveckan

Publicerad

den

Tidningen Börsveckan har kommit ut med åtta färska rekommendationer på aktier

Köp

  • Loomis
  • Thule
  • Instalco
  • Bredband2

Avvakta

  • Dometic
  • Sobi
  • Neobo

Sälj

  • Xano
Fortsätt läsa

Nyheter

Rekordutbud av lägenheter i april – men priserna stiger

Publicerad

den

Utbudet av lägenheter till salu har fortsatt att växa under våren och noterade i april den högsta nivån för en enskild månad någonsin. Totalt fanns det under månaden 32 233 lägenheter på Hemnet, 40 procent fler än under motsvarande månad förra året. Men trots det rekordhöga utbudet fortsätter priserna att stiga.

Av det totala lägenhetsutbudet till salu under april månad hade 4 683 lägenheter varit markerade som kommande. Det är bostäder på Hemnet som ligger på den så kallade förmarknaden. Utbudet av kommande-annonser har ökat kraftigt de senaste åren och är en delförklaring till det höga utbudet. Huvudförklaringen är dock den förändrade ekonomiska situationen med högre räntor som påverkat marknaden de senaste två åren. Det har ökat osäkerheten på marknaden och gjort att bostäderna legat till salu under väsentligt längre tid än vad som var normalt för ett par år sedan. Den genomsnittliga säljtiden för lägenheter i april var 26 dagar, 11 dagar längre än i april för två år sedan.

Ett högt utbud av lägenheter kan ses över hela riket, och i 9 av de 21 länen noterades det en ny rekordnivå i april. Störst ökning i årstakt ses i Kronobergs län, där ökade utbudet med 73 procent jämfört med april 2023.

Trots det rekordhöga utbudet av lägenheter så fortsätter priserna att stiga. I april ökade det genomsnittliga kvadratmeterpriset för lägenheter i Riket med 1,9 procent till den högsta nivån sedan maj 2022.

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar:

“Det höga utbudet är en effekt av en lång tid av trög marknad snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framför allt till följd av vi ser ut att befinna oss på räntetoppen och att den första räntesänkningen närmar sig. Med det ökade antalet försäljningar kommer också utbudet börja minska igen senare under året då tempot på marknaden ökar”.

Lägenhetsutbud april 2024

LänLägenheter till salu april 2024Förändring ett år (årstakt)
Blekinge225+34%
Dalarna770*+38%
Gotland171+44%
Gävleborg799*+51%
Halland581*+66%
Jämtland536+33%
Jönköping629+28%
Kalmar602*+52%
Kronoberg555*+73%
Norrbotten316+47%
Skåne4 479*+39%
Stockholm11 427+41%
Södermanland932+43%
Uppsala1 399*+41%
Värmland526+12%
Västerbotten567*+48%
Västernorrland562*+21%
Västmanland858+46%
Västra Götaland4 479+38%
Örebro713+36%
Östergötland1 106+32%
Sverige32 233*+40%
*Rekordnotering av utbudet i april.
Fortsätt läsa

Gaming

Håll dig uppdaterad

Nyhetsbrev med analyser och nyheter om börsen.

Populära