Nyheter
BPC Instruments utvecklas från en nischaktör inom biogas till en systemleverantör inom flera biotekniksektorer
BPC Instruments grundades 2005 och utvecklar och säljer instrument för analys av biotekniska processer där mikroorganismer bryter ner organiskt material. BPC Instruments, som varit lönsamt redan från start, har i dagsläget sin tyngdpunkt mot biogasindustrin men breddar sig nu inom nya områden med en mycket hög tillväxtpotential. Ambitionen är att upprepa BPC Instruments framgångar i biogassektorn på andra sektorer. Det berättar Dr. Jing Liu, vd för BPC Instruments.
Ni är ett svenskt biotechbolag som grundades 2005. Berätta om BPC Instruments och bolagets affärsidé.
– Vi säljer och utvecklar automatiserade analysverktyg som används vid bioteknisk analys. Våra analytiska instrument möjliggör effektivare, tillförlitligare och högre kvalitet på forskning och analys inom ett brett spektrum av biotekniska industrier. Vår kärnproduktlinje är centrerad kring system som mäter gasvolym och gasflödeshastighet, mätningar vilka ligger till grund för ett stort antal mikrobiologiska fermenterings- och biologiska andningsanalyser. Det innebär att vår patenterade teknologi har ett stort antal tillämpningsområden. Vi har utvecklat och sålt automatiserade, analytiska instrument som möjliggör effektivare, tillförlitligare och högre kvalitet på forskning och analys inom ett brett spektrum av biotekniska industrier över femton år. Det resulterar i betydande minskningar i resursbehov för att utföra analyser.
Fram till 2020 har ert primära fokus varit biogassektorn. Nu expanderar ni er teknologi även till andra sektorer. Berätta om den satsningen.
– Med en växande efterfrågan på utsläppskontroll och ett paradigmskifte i miljömålen för regeringar och företag, ser vi användningsområden för våra produkter inom en mängd olika tillämpningar. Vi expanderar för närvarande till nya sektorer så som biologisk nedbrytbarhet och komposterbarhet, djur- och människonäring, jäsningar, avloppsvattenbehandling och bioväte. Vi har en plan för att accelerera tillväxten och fortsätta tillvarata nya affärsmöjligheter i takt med att de globala utsläppskontrollerna skärps.
Vilka faktorer gör BPC Instruments till ett köpvärt bolag?
– Vi är ett mycket solitt och stabilt företag med hög kreditvärdighet, ett framgångsrikt track record samt en jämn tillväxttakt. Det senaste året har vi haft en nettoomsättningsökning på 19,4 procent. Vi erbjuder en väletablerad IP-skyddad produktportfölj som sedan många år fått ett globalt erkännande med kunder i sjuttio länder. Enastående affärsresultat ger oss en konkret grund för att ta oss an nya möjligheter för affärstillväxt. Vi är dessutom verksamma i ett mycket expansivt fält som ligger helt rätt i tiden. Vår teknologi kan appliceras på ett stort antal sektorer och vi står inför ett par mycket händelserika år. En investering i BPC Instruments är ett bra val för investerare som är cleantech- och hållbarhetsinriktade och intresserade av långsiktig solid affärstillväxt
Ni har lyckats anpassa er affärsmodell till en osäker omvärld som präglas av pandemier, krig och inflation. Vilka faktorer talar för att ni kommer att fortsätta leverera en jämn tillväxt även de kommande åren?
– De senaste åren har vi med framgång digitaliserat vår affärsmodell, vilket innebär att merparten av våra affärer med kunder i över sjuttio länder sker online. Vi har ett track record som tydligt visar på vår förmåga att expandera även när världen präglas av osäkra omständigheter såsom pandemier och inflation. Vår affärsmodell är anpassad till en instabil marknad. En av våra främsta styrkor är också att vi dels fortsätter att expandera i biogassektorn, där vi sedan många år tillbaka är framgångsrika, dels i ett flertal nya sektorer. Nu pågår dessutom arbetet med att anställa fler medarbetare och rusta organisationen för en accelererad tillväxttakt.
Fakta: BPC Instruments grundades 2005 och är ett svenskt biotechbolag. Bolaget säljer och utvecklar automatiserade analysverktyg för bioteknisk analys. Sedan grundandet 2005 har BPC Instruments byggt vidare på decennier av forskning kring mätinstrument, instrumentstyrning och automation av rötningsprocesser. Bolaget har med hjälp av sina forskare och ingenjörer exporterat BPC Instruments produkter till mer än 70 länder hitintills. BPC Instruments är noterat på Spotlight Stock Market, kortnamn BPCINS.
Nyheter
Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika
Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.
Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.
”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.
Nyheter
Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz
Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.
– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.
PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.
Nyheter
2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult
Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.
På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.
2025 är året då det vänder
Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.
Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.
Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.
Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.
Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.
-
Nyheter2 månader sedan
8 bra aktier att köpa i slutet av 2024 inför 2025
-
Nyheter2 veckor sedan
12 bra aktier i småbolag för 2025 enligt Dagens industri
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa bank-aktierna för 2025 – hög direktavkastning
-
Nyheter2 månader sedan
Analytiker och förvaltare – Så bra är börsnoteringen av Apotea
-
Nyheter3 veckor sedan
Fem bra aktier för 2025 i stora svenska företag
-
Nyheter2 månader sedan
Investor-aktien har gått upp 30 procent i år, bara fortsätt köp rekommenderar Di
-
Nyheter2 veckor sedan
Fem aktier att sälja när 2025 inleds enligt Affärsvärlden
-
Nyheter2 månader sedan
IPO-aktuella nätapoteket Apotea har alltid satsat på lönsamhet