Följ oss

Nyheter

Efterlängtad turnaround i Umida Group

Publicerad

den

Analysguiden inleder bevakning av dryckeskoncernen Umida Group med riktkurs 11 kronor. I fjol vände bolaget till vinst och under 2022 lär samarbetet med rockbandet KISS synas i siffrorna.

Framgångsrik vändning – nu väntar kraftig tillväxt

Umida har haft en tuff period de senaste åren, med negativ resultatutveckling, drivet av en kostsam egenägd produktionsfabrik som avyttrades 2019. Trots negativt resultat lyckades bolaget behålla försäljningen på en jämn nivå 2018–2020. Dock kan det nu skönjas att bolaget kommer att nå en vändning under 2021 och förväntas redovisa en stark försäljningstillväxt men även ett positivt resultat på helårsbasis. Under kommande år prognosticeras ytterligare tillväxt i omsättning och resultat. 2020 års lanseringar med det legendariska rockbandet KISS och det första intåget på den amerikanska marknaden 2021 väntas ge fortsatt tillväxt i försäljningen 2022. Den pågående pandemin har också gynnat alkoholkonsumtionen i Sverige på så sätt att allt fler konsumenter uteblir från restaurangbesök till fördel för egna inköp på Systembolaget. Umidas försäljning på Systembolaget utgör även det en bidragande orsak till den ökade försäljningen för bolaget. Vi prognosticeras en försäljningstillväxt på 35 procent för 2021 och lika god tillväxt väntas för 2022.

Fokus för 2022 förväntas bli:

  • Brands For Fans etablering i USA med varumärkena KISS och Def Leppard
  • Fortsatt tillväxt på Systembolaget genom offertvinster och egna varumärken
  • Förvärv inom ett eller flera affärsområden
  • Nya samarbeten med internationella eller nationella starka varumärken eller artister
  • Fortsätta att driva de egna e-handelsplattformarna

Inleder bevakning med riktkurs 11 kronor

Umida befinner sig i en positiv trend med nya produkter lanserade och i pipeline. Lönsamhetsmässigt prognosticerar vi en återhämtning redan i år och ytterligare förstärkning de kommande åren.

Vår riktkurs bygger på den tillväxtresa vi ser i Umida varvid dagens multiplar gällande p/s-tal (aktiekurs i relation till omsättning per aktie) ger en bättre bild av potentialen i bolaget i det korta perspektivet. Förutsatt att bolaget utvecklas i linje med våra förväntningar eller bättre ser vi en riktkurs på ett års sikt på 11 kronor, motsvarande ev/ebitda på drygt 29 respektive p/s 2,3 på vår prognos för 2022p och ev/ebitda på 16,5 respektive p/s 1,8 för 2023p. Väljer vi att titta på det så kallade PEG-talet (P/e-tal dividerat med vinsttillväxt) för 2022p samt 2023p får vi ett värde på 0,11 för båda åren. Ett värde under 1 skulle indikera att bolaget är lågt värderat. Ytterligare katalysator för kurstillväxt är förvärv som kan snabba på bolagets tillväxtresa.

Nyheter

Alleima erhåller order på 530 miljoner kronor från kärnkraftsleverantör i Nordamerika

Publicerad

den

Alleima har fått en order på 530 miljoner kronor gällande ånggeneratorrör inom kärnkraftssegmentet. För att möta den växande efterfrågan har Alleima nyligen meddelat en kapacitetsökning, genom återöppnandet av en av sina fabriker för ånggeneratorrör i Sandviken.

Ordern från en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsutrustning går till ett projekt i ett kärnkraftverk i Nordamerika. Ordern erhölls under det första kvartalet av 2025 och kommer att rapporteras i Tube-divisionen. Leveranser är planerade under 2027 och 2028.

”Efterfrågan på våra avancerade ånggeneratorrör fortsätter att växa, och vi är stolta över att återigen bli den betrodda leverantören till vår kund. Ordern stärker vår orderbok ytterligare och leveransvisibiliteten för både befintlig och vår utökade produktionskapacitet är god. Samtidigt har vi ett flertal pågående diskussioner om framtida projekt,” säger Nigel Haworth, chef för affärsenheten Energy inom Tube-divisionen.

Fortsätt läsa

Nyheter

Chordate Medicals studie utvecklas väl, utvidgar med Schweiz

Publicerad

den

Ozilia från Chordate

Chordate rapporterar att PM010-studien utvecklas väl och lägger därför till en 12:e studieklinik till eftermarknadsstudien för migränbehandling då Inselspital, Universitätsklinik für Neurologie, i Bern har fått etiskt godkännande att gå med i studien. Klinikens prövningsledare i studien är Prof. Dr. Christoph Schankin, en betydelsefull opinionsbildare både nationellt och internationellt.

– PM010-studien utvecklas väl med i dagsläget cirka 40 procent av maximalt antal patienter rekryterade till studien. Syftet med studien är bland annat att få en så bred bild som möjligt av olika marknader och vårdmodeller, därför är det viktigt att även vår nya fokusmarknad Schweiz är representerad i studien. Inselspital i Bern är även en viktig referensklinik för Neurolite, vår schweiziska distributör, säger Anders Weilandt, vd Chordate.

PM010 är en pågående öppen klinisk uppföljningsstudie för att följa långtidsresultat och säkerhet med Ozilia hos patienter med kronisk migrän under vanlig klinisk behandling. Studien är designad för att kunna rekrytera upp till 200 patienter och genomförs på 12 kliniker i fyra europeiska länder, uppföljningen är 12 månader. Data från studien kommer att rapporteras i intervaller och bland annat användas för att finjustera rekommendationer för den kliniska behandlingsregimen.

Så används Ozilia
Fortsätt läsa

Nyheter

2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult

Publicerad

den

Belysning från Fagerhult

Fagerhult-aktien har inte haft någon rolig utveckling. Under 2014-2017 värderades den för högt av marknaden skriver Dagens industri i sin Veckans aktie-analys. Från dessa höjder har aktien sedan fallit under lång tid.

På senare tid har även två svaga kvartal satt press på aktien, hela 30 procent har aktien fallit sedan sommaren. Det har gjort att Fagerhult för första gången inte värderas till premie mot andra börsbolag.

2025 är året då det vänder

Tidningens analytiker Ulf Petersson skriver att 2025 kan bli ett skördeår för Fagerhult och spår att företaget når en vinst per aktie på 3,70 kronor, vilket ger ett P/E-tal på tilltalande 14 gånger årets vinst.

Det första som bidrar till resultatet är att besparingsprogrammet får genomslag, bland annat genom att en del olönsamma produktgrupper har rensats ut över tid. Ett viktigt skäl till vinstoptimismen både för i år och nästa är att Di förväntar sig att renoveringsmarknaden i Europa borde återhämta sig efter ett svagt 2024. På toppen av det kommer utfasningen av lysrör i Europa vilket ökar bolagets försäljning av LED-produkter.

Något som även kan få fart på aktien är att storägaren Latour engagerar sig, antingen genom att ge sitt stöd till värdeskapande förvärv, eller genom att själva köpa ut Fargerhult från börsen.

Dagens industri ger en köprekommendation och ser ett kurslyft på 30 procent framför sig under 2025.

Fargerhult-aktien stängde i fredags på 52,70 kronor.

Fortsätt läsa

Fokus

Annons

Gratis nyhetsbrev från Börsposten

* indicates required

Intuit Mailchimp

Populära